Placeholder

ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑ

Μακροχρόνιες συμβάσεις εκπαιδευτικών εισηγείται στην Ελλάδα ο ΟΟΣΑ

Την παροχή μεγαλύτερης αυτονομίας στην Ανώτατη Εκπαίδευση προτείνει ο ΟΟΣΑ
Δημοσίευση: 14/04/2021
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Τη σταδιακή μετατροπή των σημερινών συμβάσεων μονιμότητας των εκπαιδευτικών , σε μακροχρόνιες συμβάσεις, εισηγείται ο ΟΟΣΑ στην έκθεση “ Going for Growth”.

Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ οι μακροχρόνιες συμβάσεις  θα ενισχύσουν και θα επιβραβεύσουν  την αποδοτικότητα των εκπαιδευτικών

“Η βελτίωση της ποιότητας της εκπαίδευσης θα πρέπει να στοχεύει στη θέσπιση κινήτρων για την αναβάθμιση των δεξιοτήτων μέσω καλύτερης ποιότητας συμβολαίων για τους καθηγητές, αυξημένης αυτονομίας των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων και επιβράβευσης των επιδόσεών τους”, τονίζεται στην έκθεση.

Στην έκθεση ο Διεθνής Οργανισμός αναφέρεται και στην επαγγελματική κατάρτιση και κάνει λόγο για αποφοίτους επαγγελματικών και τεχνικών σχολών που   συχνά δεν είναι καλά προετοιμασμένοι για την αγορά εργασίας, φτάνοντας συχνά με αδύναμες ψηφιακές δεξιότητες.

Παράλληλα κάνει αναφορά στην πρόσφατη μεταρρύθμιση για την επαγγελματική κατάρτιση σημειώνοντας τα εξής: "Οι πρόσφατες μεταρρυθμίσεις για την καλύτερη σύνδεση της επαγγελματικής κατάρτισης με τις ανάγκες της αγοράς εργασίας μπορούν  να   αναπτύξουν  περαιτέρω για να ενισχύσουν  την επαγγελματική εκπαίδευση, την τριτοβάθμια εκπαίδευση και την εκπαίδευση ενηλίκων".

Τριτοβάθμια εκπαίδευση

Την κατάρτιση μαθημάτων  προσαρμοσμένων  στις ανάγκες των φοιτητών , και καλύτερη αξιολόγηση και πιστοποίηση της ποιότητας  θα βοηθούσαν στην αναβάθμιση δεξιοτήτων για την οικονομία μετά τον COVID-19, εκτιμά ο ΟΟΣΑ.  

Παράλληλα εισηγείται την παροχή μεγαλύτερης αυτονομίας στην Ανώτατη Εκπαίδευση.

Ετικέτες: 
ΟΟΣΑ

Σχόλια (38)

 
@ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΣΙΧΛΙΜΙΡΗΣ
16 Απρ 2021 17:37

Πόσο δίκαιο έχεις...
Τα παιδιά μας τι μέλλον θα έχουν, σ΄ένα τόπο όπου οι πολιτικοί δεν τον αγάπησαν ποτέ, γιατί ποτέ κανείς δεν ήταν "Έλληνας".
Η Ευρώπη προτείνει, δίνει εντολές και εμείς υπακούμε.
Εμείς δεν έχουμε λόγο, σαν χώρα που ανήκει στην ΕΕ; Γιατί ξεχνάμε ότι μόνο να τους διδάξουμε έχουμε σε ότι αφορά τα θέματα Παιδείας και μας περνάνε κάποιοι το αίσθημα της κατωτερότητας, ενώ έπρεπε να συμβαίνει το αντίθετο;
Να τους χαιρόμαστε λοιπόν αυτούς που ψηφίσαμε και να περιμένουμε τα ακόμη χειρότερα.

 
Apostolos
16 Απρ 2021 16:48

Ότι και να λέμε είναι αέρας κοπανιστός. Αυτά τα σχέδια είναι προετοιμασμένα εδώ και δεκαετίες. Κανένας δεν μπορεί να σταματήσει το τσουνάμι. Δικαιιώματα τέλος, εργασία και χαρά πλέον.

 
Τα ραδίκια ανάποδα
16 Απρ 2021 13:20

Πού θα ήμασταν σήμερα, εάν οι γιατροί και νοσηλευτές του ΕΣΥ εργάζονταν με συμβάσεις?....

 
Ελλη
16 Απρ 2021 12:32

Δεν είναι δυνατόν να υπάρχουν άνθρωποι που εύχονται χειρότερες συμβάσεις εργασίας. Η χώρα δεν πάει καλά. Για αυτό φεύγουν όλοι οι ικανοί επιστήμονες στο εξωτερικό.

 
λογικότατο
16 Απρ 2021 08:51

Ναι να υπογραφούν τέτοιες συμβάσεις μετά την αξιολόγηση. Όχι μόνο απαιτήσεις και δικαιώματα αλλά και υποχρεώσεις και να επιβραβεύεσαι. Ούτε ταλαιπωρίες με κάθε χρόνο αλλαγές για αναπληρωτές.

 
ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΣΙΧΛΙΜΙΡΗΣ
16 Απρ 2021 08:28

Τα πάντα..για την ιδιωτική εκπαίδευση...Αυτό το θεωρούν..πρόοδο..Ανικανότητα δική τους είναι.Είμαστε μόνιμοι εκπαιδευτικοί.Αν δεν μπορούν να κρατήσουν το δημόσιο σχολείο..ας πάνε ..σπίτι τους.Τα δημόσια σχολεία βγάζουν νέους που τους παίρνουν στα καλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου.Πως απο τη μία βγαίνουν επιστήμονες..και απο την α΄λλη οι εκπαιδευτικοί δεν κάνουν καλά τη δουλλειά τους?
Οι πολιτικοί είναι οι άχρηστοι..που κατρκύλησαν τη χώρα..και τώρα ρίχνου αλλού τα ...βάρη...

 
Ελλη
16 Απρ 2021 06:55

Δεν καταλαβαίνω,γιατί πρέπει να πάνε κάποιοι σπίτι τους. Τη νοοτροπία είναι αυτή,τί οπισθοδρόμηση. Πως μιλάνε ετσι κάποιοι,αυτό μου είναι αδιανόητο....να κοιτάνε τα δικά τους και να αφήσουν τους άλλους εργαζόμενους ήσυχους.

 
@Τα λόγια είναι περιττά
16 Απρ 2021 03:58

Που την είδες την δεξιά;25 υπουργοί και υφυπουργοί ανήκουν στο σημιτικό Ποτάμι και στην αριστερά.Το μισό υπουργικό συμβούλιο.Η Πελωνη και οι άλλοι τρεις εκπρόσωποι τύπου είναι του ΠΑΣΟΚ.Η Πρόεδρος του ΕΟΤ κ Γκερέκου του ΠΑΣΟΚ.Να συνεχίσω;
Η ΝΔ κατά δήλωση Βαληνακη,Τσιτουριδη κλπ σημιτοκρατειται.
Που την είδες την δεξιά;Αριστερή είναι η ΝΔ

 
Χμ
16 Απρ 2021 03:20

Οι μισοί που λέτε για "άριστους" και "δεξιά", τι σας κάνει να πιστεύετε ότι ο ΟΟΣΑ δεν θα έκανε τις ίδιες προτάσεις επί οποιουδήποτε άλλου;

 
@τα λόγια είναι περιττά από φιλελεύθερο
16 Απρ 2021 01:45

Ο λαός δεν ξεχνά τι σημαίνει αριστερά..

τέως σχολικός σύμβουλος

 
@apostolos
15 Απρ 2021 23:54

Tα είδαμε τα χα'ι' ρια της αξιολόγησης και αλλού... Ο φόβος της απόλυσης στην εκπαίδευση δε σε κάνει αποδοτικό. Επίσης, να σου πω πως πρέπει να πληρώσουν παραπανω αυτούς που όπως λες θα αξιζουν. Κι όχι με 900 ευρώ όπως τώρα...

 
Νικοδημος
15 Απρ 2021 23:49

Δε θα αφήσουν τπτ όρθιο... Θα καταστρέψουν τη δημόσια εκπαίδευση. Αυτή είναι η πολιτική τους. Η ιδεολογία τους. Να τους χαίρεστε, όσοι τους ψηφίσατε...

 
Τα λόγια ειναι περιττά
15 Απρ 2021 23:48

Οποιοι ψηφίσατε δεξια...δειτε την κατάντια... Και μη διαμαρτυρεστε. Οι υπόλοιποι όλοι όμως που δεν την ψηφίσαμε τι φταίμε...

 
Τηλέμαχος
15 Απρ 2021 23:46

Θέλουν να διαλυθεί και ο δημόσιος τομέας... Δυστυχώς... Συνάδελφοι, τον νου σας τι θα ψηφίσετε στις επόμενες εκλογές...

 
Γ. Κ. Δ.
15 Απρ 2021 23:43

Για όλους που νομίζουν ότι παίρνουμε τα τρομερά λεφτά... Έχω 15 χρόνια προϋπηρεσία, είμαι δασκάλα και παίρνω 900ευρω. Έτσι, για να μη μας λέτε κάποιοι ό,τι να ναι

 
ΒΑΝΑ
15 Απρ 2021 22:06

Ένας από τους ελάχιστους κλάδους που δεν περνά το "βίσμα" για διορισμό παρά μόνο τα πτυχία, θέλουν να τον κάνουν κομματικό στρατό....
Είναι πολλοί οι ψήφοι....τι να κάνουμε.....

 
Υπάρχει κι αλλού μονιμότητα.
15 Απρ 2021 21:18

Για όσους άσχετους μας λένε ότι πουθενά στον κόσμο δεν υπάρχει μονιμότητα εκπαιδευτικών να μας πει τι ισχύει στη Γερμανία. For a life time μου έλεγε Γερμανός συνάδελφος. Μόνο αν χτυπήσουμε παιδί απολυόμαστε μου έλεγε η Γερμανίδα καθηγήτρια ,(προφανώς απαιτείται να είσαι συνεπής). Και η αξιολόγηση εκεί γίνεται κάθε δύο χρόνια. Μόνο αν επιθυμείς να πάρεις ανώτερη θέση, π.χ. υπεύθυνος μαθήματος στη σχολική σου μονάδα, τότε μόνο λαμβάνεται υπόψη η αξιολόγηση. Ο σύλλογος διδασκόντων εκλέγει αντιπροσώπους, οι οποίοι έχουν μειωμένο ωράριο και παίζουν το ρόλο του ενδιάμεσου στις διάφορες εκπαιδευτικών- διεύθυνσης. Όχι γιατί μας λέτε ότι δεν έχουν αλλού συνδικαλιστές. Α! Και ο Γερμανός με 12 χρόνια προϋπηρεσίας και χωρίς θέση ευθύνης έπαιρνε πριν από 3 χρόνια 3.800 ευρώ!!! Πείτε μας λοιπόν εσείς που ξέρετε τι ισχύει για τη Σουηδία, τη Φιλανδία, την Ισπανία, την Ιταλία.

 
Κλαίω
15 Απρ 2021 21:00

@Κλειώ και @dimitris 09:06
Αγαπητή Κλειώ, κλαίω για την "ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ" που ζητάτε, όταν ο σκοπός της ελίτ που κυβερνούν τον κόσμο, νομίζω ότι είναι η οικονομική εξαθλίωση και η κατευθυνόμενη εκπαίδευση (και όχι η παιδεία ή η μόρφωση) του πολίτη.
ΥΓ. Κανένα νέο από την κα. Διαμαντοπούλου του πρώην ΠΑΣΟΚ???....

 
Σπίλμπεργκ
15 Απρ 2021 20:25

Ούτε το esos δεν θα το είχε αυτό για Πρωταπριλιάτικο! Όταν η πραγματικότητα, ξεπερνά την φαντασία. Να τους χαιρόμαστε τους άριστους. Ο ιδιωτικός διαλύθηκε, πάμε τώρα και για το δημόσιο.

 
Μαίρη δασκάλα
15 Απρ 2021 19:24

Στα 2 μεταπτυχιακα που έχω κάνει μάθαμε πως δε νοείται αξιολόγηση χωρίς κίνητρο... Και πως για να κάνει ένα κράτος σωστή και όσο γίνεται αντικειμενική αξιολόγηση πρεπει να είναι πολύ καλά οικονομικά. Εμείς ειμαστε μαύρο χάλι οικονομικά, αρα αξιολογηση σωστή δεν πρόκειται να γίνει. Άρα καλά κάνουμε και διαμαρτυρομαστε οι εκπ/κοι.

 
@Κλειω
15 Απρ 2021 19:21

Εύγε Κλειώ!! Ο ΤΖΆΜΠΑ πέθανε. Πολύ καλά τα λες... Πρέπει να υπάρξει κίνητρο οικονομικό. Αλλιώς τπτ δεν μπορεί να επιτευχθεί. Και στην αξιολόγηση κίνητρο. Αλλιώς γιατί να γίνει;;;;; Για την ψυχή της μάνας μας;;;;;

 
@Apostolos
15 Απρ 2021 18:26

Έτσι τερματίστε το...
Γι αυτό θα έρθει ο Τσίπρας μια ώρα νωρίτερα απ΄ότι υπολογίζατε.
Εκλογές τώρα και μαύρο στη ΝΔ που έπαψε να αντιπροσωπεύει πια πολλούς νεοδημοκράτες και έπετε και συνέχεια.

 
Πολίτης
15 Απρ 2021 17:09

Θα πρότεινα στους κυρίους του ΟΟΣΑ με τους παχυλούς μισθούς......Αν μπορούν να κατεβάσουν κάποια ιδέα....που θα βελτιώνει τη ζωή των ανθρώπων.....έχει καλώς....!!!
Ιδέες που διαλύουν τις ζωές και τις σχέσεις των ανθρώπων.......για απροσδιόριστα.....ασαφή........και καταστροφικά αποτελέσματα.....για το σύνολο της κοινωνίας....ας τις εφαρμόσουν πρώτα στις δικές τους ζωές.....και μετά .....βλέπουμε.....!!!

 
Παναγιώτης
15 Απρ 2021 16:58

Χαίρομαι όταν ακούω μερικούς να μιλούν για άρση μονιμότητας, ανασφάλεια και ετήσιες συμβάσεις. Σε λίγα χρόνια μην εξανίστανται οι ίδιοι γιατί στα σχολεία νησιών και απομακρυσμένων περιοχών δεν εμφανίζονται εκπαιδευτικοί. Τότε δεν θα τους φταίει η μονιμότητα αλλά η μαλθακότητα των νέων που τους λένε να πάνε για εκπαιδευτικοί αλλά οι θέσεις μένουν κενές.
Σας φαίνεται επιστημονική φαντασία κύριοι νεοφιλελεύθεροι; Κοιτάξτε λίγο γύρω σας. Η Ελλάδα είναι η χώρα που βγάζει τους περισσότερους γιατρούς αλλά τα κέντρα υγείας σε επαρχία και νησιά είναι άδεια. Ή μήπως βλέπετε καμία Ελληνίδα να πηγαίνει για καθαρίστρια τώρα που τα ανέθεσαν όλα σε εταιρείες; Συνεχίστε έτσι και θα κάνετε την Ελλάδα όπως τις ομάδες: Ελληνικές χωρίς Έλληνες.

 
Το νόμισμα έχει δύο όψεις...
15 Απρ 2021 15:26

Ναι ΟΚ! Αλλά ο ΟΟΣΑ μάλλον θα πρέπει να προτείνει και την υιοθέτηση και των υπόλοιπων μέτρων που ισχύουν στο εξωτερικό!

Γιατί μη νομίζετε ότι θα βρεθεί εύκολα (και σε βάθος χρόνου) τόσος κόσμος να τρέχει σε "νησιά κ' κορφοβούνια" για ένα χιλιάρικο, να κάνει το γραμματέα, το συντηρητή, να πληρώνει βενζίνες για να τρέχει στο διπλανό σχολείο για 2 ώρες και να αγοράζει από την τσέπη του εξοπλισμό για να κάνει τη δουλειά του σχολείου και άλλα τέτοια που συμβαίνουν τώρα! Αν δεν υπάρχει ο "τυράκι" της μονιμότητας, της ελπίδας σε μία μετάθεση ή και του διορισμού κτλπ για ποιο λόγο να τρέξει ο άλλος να κάνει τον "ερημίτη" και να πληρώνει ενοίκια και μεταφορές?

Και μη νομίζετε πως "οι καλοί" θα πάνε εύκολα σε ένα τυχαίο σχολείο επειδή απλά τα παιδιά έχουν ανάγκη μόρφωσης. Αν θες τον "καλό" θα πρέπει να του παρέχεις και κάτι παραπάνω! Καλύτερο μισθό από τον άλλο, τον μέτριο, αξιοπρεπείς εργασιακές συνθήκες, άρτιο εξοπλισμό για να κάνει τη δουλειά του όπως ξέρει κτλ.

 
ΠΟΛΥΞΕΝΗ
15 Απρ 2021 15:04

Τους "άξιους" με ποια κριτήρια θα τους αξιολογούν και ποιοι; Ανάλογα με την πολιτική συγκυρία οι "άξιοι" θα γίνονται "ανάξιοι" κλπ.
Ας αξιολογήσουν λοιπόν τους "άξιους" που θα πάνε να διδάξουν στην Κάρπαθο, στο Καστελόριζο, στην Ικαρία, στην ορεινή Ήπειρο, στα ορεινά χωριά της Κρήτης , κλπ κλπ.
Και αν δεν βρεθούν "άξιοι" δεν πειράζει, η ...τηλεκπαίδευση άνοιξε τον δρόμο!
Όσο γι' αυτούς που υποστηρίζουν ότι πρέπει να καταργηθεί γενικά η μονιμότητα δεν έχω λόγια...

 
Μακάρι
15 Απρ 2021 14:07

Σωστό μέτρο ειδικά δε εκπαιδευτικούς με αξία ίαινα έργο . Μακάρι να εφαρμοστεί!

 
ΆΡΗΣ
15 Απρ 2021 14:01

ΚΑΛΗ ΑΡΧΗ.
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΟ 2013.
ΑΡΧΙΖΟΥΝ ΟΙ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΕΣ ΓΙΑ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ.
Ο ΟΟΣΑ ΟΝΟΜΑΖΕΙ ΤΟΝ ΜΟΝΙΜΟ ΔΙΟΡΙΣΜΟ : ΩΣ ΔΑΠΑΝΗΡΗ ΕΠΙΛΟΓΗ.....
Ο ΟΟΣΑ ΑΝΑΦΕΡΕΙ : «Οι ελληνικές αρχές πρέπει να χρησιμοποιήσουν την κρίση για την εφαρμογή μακροπρόθεσμων λύσεων, οι οποίες ενδέχεται να μην είναι διαθέσιμες υπό διαφορετικές συνθήκες. Δύο τέτοιες πιθανές λύσεις είναι: α. Εισαγωγή πολλών κατηγοριών δημοσίων υπαλλήλων, παράλληλα με την κατηγορία των οργανικών θέσεων, και β. Αλλαγή των ισχυόντων κανόνων όσον αφορά την απασχόληση των δημοσίων υπαλλήλων».

 
Θανάσης
15 Απρ 2021 14:00

Αξιολόγηση παντού! Δε νοείται μια ομαδούλα να καταλαμβάνει το ΕΜΠ η το ΑΠΘ και να κάνει ο,τι θέλει. Τριτοκοσμικές καταστάσεις. Τα πιο γνωστά πανεπιστήμια της Ευρώπης και του κόσμου έχουν υψηλές απαιτήσεις αλλά και ποιότητα που αξιολογείται συνεχώς . Αν θελουμε να συμβαδίζουνε αυτό το μοντέλο πρέπει Βα ακολουθήσουμε όχι κάθε ραχούλα και ΑΕΙ κάθε ΑΕΙ και κατάληψη!

 
Κλειώ
15 Απρ 2021 11:50

Κάτι που δε λένε ποτέ και σιχύει για ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ είναι ότι αυτό που πρωτίστως απαιτείται είναι η ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ώστε και αυτοί να έχουν και ΚΙΝΗΤΡΟ αλλά και τους αναγκαίους οικονομικούς πόρους για τη δια βίου επιμόρφωση και αυτοβελτίωσή τους... Νηστικό αρκούδι δεν χορεύει με κέφι και μπρίο (όπως ζητούν όλοι), τέλος! Κοινός νους!

Σελίδες

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.