Placeholder

ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑ

Εγκύκλιος: Έξι οδηγίες υπ. Παιδείας προς Διευθυντές Σχολείων για τα self-test

Δημοσίευση: 15/04/2021
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Εγκύκλιο με οδηγίες προς Διευθυντές των Λυκείων  για τα self-test, απέστειλε σήμερα το υπουργείο Παιδείας προς όλες τις σχολικές μονάδες της χώρας.

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΟΙΞΕΤΕ ΤΗ ΕΓΚΥΚΛΙΟ

Ειδικότερα, σύμφωνα με την εγκύκλιο:

1. Σε περίπτωση θετικού τεστ: Καλούνται οι Διευθυντές των Σχολικών Μονάδων των ημερήσιων και εσπερινών Γενικών Λυκείων (ΓΕ.Λ) και Επαγγελματικών Λυκείων (ΕΠΑ.Λ.), καθώς, των Λυκειακών Τάξεων των Γυμνασίων με Λυκειακές Τάξεις και των Σχολικών Μονάδων Ειδικής Αγωγής όπως ζητήσουν από τους γονείς/κηδεμόνες των ανήλικων μαθητών/τριών και τους/τις ενήλικους/ες μαθητές/τριες να τους ενημερώνουν με κάθε πρόσφορο μέσο σε περίπτωση που το αποτέλεσμα της αυτοδιαγνωστικής δοκιμασίας ελέγχου, που έχουν υποβληθεί οι μαθητές/τριες, είναι θετικό.

2. Να προτρέπουν τους γονείς: Οι Διευθυντές/τριες με την σειρά τους προτρέπουν τους γονείς/κηδεμόνες ή τους/τις ενήλικους/ες μαθητές/τριες να ακολουθήσουν την προβλεπόμενη διαδικασία, όπως εκείνη περιγράφεται στην προαναφερθείσα εγκύκλιο, την πραγματοποίηση δηλαδή επαναληπτικού ελέγχου από δημόσια δομή προς επιβεβαίωση.

3. Εάν ο γονιός δεν ενημερώσει το σχολείο για το αποτέλεσμα του τεστ: Σε περίπτωση που ο/η Διευθυντής/τρια δεν ενημερωθεί σχετικά με το αποτέλεσμα της αυτοδιαγνωστικής δοκιμασίας ελέγχου ή του επαναληπτικού ελέγχου που έχει υποβληθεί ο/η μαθητής/μαθήτρια και διαπιστώσει την απουσία του/της από την σχολική μονάδα,
υποχρεούται αρχικά να επικοινωνεί με τους γονείς/κηδεμόνες τους ή τους/τις ενήλικους/ες μαθητές/τριες για να λάβει γνώση του λόγου της απουσίας των μαθητών/τριών και ύστερα να τους καταχωρεί απουσίες.

4. Καταχώριση στοιχείων: Επίσης, οι Διευθυντές/τριες των σχολικών μονάδων δύο φορές την εβδομάδα, ήτοι κάθε Τρίτη και Παρασκευή, υποχρεούνται να καταχωρούν σε πίνακα excel (συν.1) τα συνολικά αποτελέσματα της αυτοδιαγνωστικής δοκιμασίας αυτοελέγχου (self-tests) για τους/τις μαθητές/τριες και τους Εκπαιδευτικούς που παρέχουν έργο στις σχολικές μονάδες και το Λοιπό Προσωπικό και να τα διαβιβάζουν αυθημερόν στις Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας/Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, οι οποίες αφού τα ομαδοποιήσουν σε πίνακα excel (συν.2) τα αποστέλλουν στους ΠΔΕ και εκείνοι με την σειρά τους τα αποστέλλουν ομαδοποιημένα στην ΓΓΑΒΕΕΑ, στην διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου: gengram.abe@minedu.gov.gr.

5. Εκπαιδευτικοί που υπηρετούν σε περισσότερες από μια σχολικές μονάδες:  Για τους Εκπαιδευτικούς που υπηρετούν σε περισσότερες από μια σχολικές μονάδες τα αποτελέσματα δηλώνονται από τη σχολική μονάδα που υπηρετούν τις περισσότερες ώρες κατά τις ημέρες Δευτέρα και Πέμπτη αντίστοιχα.

6. Δωρεάν τα τεστ: Τέλος παρακαλούνται οι Διευθυντές/τριες των σχολικών μονάδων να ενημερώσουν τους δικαιούχους των αυτοδιαγνωστικών τεστ, σύμφωνα με την υπ’ αρ. 41224/ΓΔ4/10-04-2021 εγκύκλιο, πως διατίθενται ήδη δωρεάν στα φαρμακεία τα επόμενα αυτοδιαγνωστικά τεστ τα οποία καλούνται να παραλάβουν, προκειμένου να υποβληθούν σε διαδικασία αυτοελέγχου για την Πέμπτη και την Δευτέρα.

Σχόλια (15)

 
Μελίτακας ο Α΄
17 Απρ 2021 10:24

Οι νέοι συνάδελφοι καλό είναι να γνωρίζουν ότι ο Νόμος είναι απολύτως σαφής και δεν επιτρέπει σε καμία περίπτωση να μείνουν οι μαθητές μόνοι τους στην αίθουσα διδασκαλίας ή στην αυλή του σχολείου. Καμία δικαιολογία δεν γίνεται δεκτή στα δικαστηρία, αν ένα γεγονός μας οδηγήσει εκεί... Υπάρχουν καταδικαστικές αποφάσεις από τη δεκαετία του 80. Οι παλιοί γνωρίζουν...
Επίσης, καλό θα ήταν, οι συνδικαλιστές να ενημερώνουν τους συλλόγους διδασκόντων για τέτοια θέματα πού και πού.

 
Ανήσυχος εκπαιδευτικός
17 Απρ 2021 00:03

Να ενημερώσω κάποιους μεταξύ υμών ανήμερους τιμητές, διαπνεόμενους από μιαν ακατανόητη εμπάθεια για τους διευθυντές, λες κι αυτοί είναι κάτι εξωγήινο ή κάποιο βιονικό ον και όχι ένας εκπαιδευτικός με ανθρώπινα όρια, ότι δεν είναι όλα τα σχολεία όπως τα φαντάζεστε, με δυο και τρεις υποδιευθυντές, αλλά πολλά απ' αυτά δεν έχουν ούτε έναν! Να ενημερώσω επίσης ότι δεν είναι πάντα εφικτό να αγνοείς μια τηλεφωνική κλήση, όταν σε καλεί υπέρτερη διοικητική αρχή απαιτώντας διεκπεραίωση μέχρι συγκεκριμένη ώρα! Όσοι έχετε μιαν ελάχιστη έστω επαφή με τη διοικητική γραφειοκρατία ενός σχολείου, ίσως να αντιλαμβάνεστε πόσο πιεστική είναι η απαίτηση κάποιων εγγράφων που στέλνονται την τελευταία στιγμή και πρέπει να διεκπεραιωθούν άμεσα με εντολές του ίδιου του υπουργείου!
Κάντε μου τη χάρη λοιπόν και στρέψτε τα μικρόψυχα βέλη σας προς τη σωστή κατεύθυνση, αφού πρώτα ενημερωθείτε για την παρανοϊκή κατάσταση που επικράτησε τούτη τη βδομάδα στα σχολεία εξαιτίας των self test και μόνο με τα αλλεπάλληλα άμεσης διεκπεραίωσης έγγραφα και που αναμένεται να συνεχιστεί και την επόμενη.

 
Λένα
16 Απρ 2021 10:56

Δεν σας υποχρεώνουν να γίνετε ή να παραμείνετε διευθυντές. Το επίδομα , η θέση ευθύνης-εξουσίας είναι τα κίνητρα . Το αν είναι αρκετά εσείς το ξέρετε. Μην γκρινιάζετε όμως . Αυτά έχουν οι θέσεις ευθύνης.

 
Μελίτακας ο Α΄
16 Απρ 2021 10:16

Όχι μόνον ο διευθυντής, ο εκπαιδευτικός δεν εγκαταλείπει πότε την αίθουσα αφήνοντας τους μαθητές μόνους. Έχουν γίνει...

 
ακομα περιμενουμε το υπουργειο
16 Απρ 2021 09:34

να μας ενημερώσει πόσοι εκπαιδευτικοί-μαθητές βρέθηκαν θετικοί κατά τον δεύτερο αυτοέλεγχο.Να μάθουμε πόσα άτομα το πρωί της Τετάρτης συνοστίζονταν σε κλειστούς χώρους ανά 25αδες για 6 ώρες και το απόγευμα βγήκαν θετικοί

 
X-ibit
16 Απρ 2021 09:09

Καταρχήν ο διευθυντής δεν θα έπρεπε να βγαίνει από το μάθημα επειδή το καλεί στο τηλέφωνο κάποιος γονιός. Ακόμα και η υπουργός να είναι.
Όσο για τον φόρτο εργασίας έχει συνήθως ένα ή δύο υποδιευθυντές να τον βοηθήσουν, αλλά και όλο τον υπόλοιπο σύλλογο.
Τώρα άμα δεν το αντέχει παραδίδει. Η θέση του διευθυντή. Δεν είναι υποχρεωτική.

 
Δυτικά προάστια.
15 Απρ 2021 22:49

Έχετε - κυριολεκτικά - διαλύσει τους διευθυντές των σχολείων με το απίστευτο εξωδιδακτικό έργο που τους ζητάτε να κάνουν, δεν τους μένει χρόνος, όχι μόνο να ασχοληθούν με τα εκπαιδευτικά και παιδαγωγικά τους καθήκοντα, αλλά ούτε για την ανάγκη τους. Σκεφτείτε μετά τις διακοπές για το Πάσχα, που τα σχολεία θα πρέπει να προετοιμαστούν για τις προαγωγικές - απολυτήριες εξετάσεις (αν γίνουν) και για τις Πανελλαδικές τι έχει να γίνει, κόλαση.

 
Ανήσυχος εκπαιδευτικός
15 Απρ 2021 19:05

@Καλή αρχή
Αλήθεια, έτσι νομίζετε; Είστε εκπαιδευτικός και δη διευθυντής ή υποδιευθυντής, για να έχετε άμεση αντίληψη της παράνοιας που ζούμε τούτη τη βδομάδα; Δεν αντιλαμβάνεστε ότι το υπουργείο πια μας έχει μετατρέψει σε σκλάβους σε ρωμαϊκή γαλέρα βομβαρδίζοντας κάθε λίγο και με καινούργιες εντολές, ενώ τρέχουμε να βγάλουμε άκρη με τις βεβαιώσεις των μαθητών, να εξακριβώσουμε τι γίνεται με τα παιδιά που απουσιάζουν ή με άλλα που ειδοποιούν ότι έχουν θετικό αποτέλεσμα ή ότι έχουν στενή επαφή με θετικά κρούσματα στην οικογένεια και να συμπληρώνουμε πίνακες επί πινάκων; Σήμερα, για παράδειγμα, εγώ προσωπικά είχα δύο ώρες μάθημα και κυριολεκτικά μαρτύρησα με τα απανωτά τηλεφωνήματα που με έβγαζαν συνεχώς από την αίθουσα, πότε από γονείς, πότε από τη ΔΔΕ. Συγχρόνως πρέπει να κόψουμε το λαιμό μας για όσα παιδιά μένουν στο σπίτι να βρούμε τρόπο, για να συμμετέχουν στο μάθημα, χωρίς να διαθέτουμε την απαιτούμενη τεχνική υποστήριξη. Και μαζί με όλα αυτά να έχουμε και ανάποδους γονείς να μας απειλούν με μηνύσεις (ευτυχώς αυτό δε συνέβη σε μένα). Και άπειρες άλλες λεπτομέρειες που συνεπάγεται η παράνοια των self test. Και φυσικά παράλληλα να φροντίζουμε να λειτουργεί το σχολείο και σε όλες τις άλλες τρέχουσες ανάγκες του!
Κάνετε λοιπόν μεγάλο λάθος μιλώντας για "όαση"! Μόνο ως κακόγουστο αστείο μπορεί να το εκλάβει αυτό κανείς και λυπάμαι πολύ για τον κυνισμό σας!

 
@Γιώργο
15 Απρ 2021 17:06

αχου τίποτα δεν κατάλαβες (να υποθέσω ότι είσαι διοικητικός που κάνεις μεταθέσεις με χαρτί και μολύβι; τι σχέση έχουν τα προσωπικά δεδομένα με αριθμούς από το ένα excel στο άλλο ;;;;; μη μας απασχολείς, έχουμε δουλειά στα σχολεία και τις διευθύνσεις, ΔΕΝ καταλαβαίνεις ότι είναι χαζομάρα να πάνε τα ΙΔΙΑ στοιχεία ΙΕΡΑΡΧΙΚΑ σε 3 εξελάκια και όχι κατευθείαν στο υπουργείο, άσε μας μεσημεριάτικα)

 
Έλλη
15 Απρ 2021 16:57

ΑΠΟΡΙΑ!
Καταχώριση των θετικών έχει νόημα, καθότι πρέπει να δρομολογηθεί περεταίρω διαδικασία...
Για ποιο λόγο όμως πρέπει να γίνεται και καταχώρηση των αρνητικών, εφόσον ουδεμία συνέχεια διαδικασίας υπάρχει;;;

Δεδομένου ότι κανείς ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΛΕΓΞΕΙ, ούτε την αξιοπιστία, ούτε καν αν όντως έγινε η διαγνωστική εξέταση...
Άρα τι νόημα έχει η όποια καταχώρηση ενός αρνητικού;;;
ΤΕΛΙΚΑ ΤΟ ΕΧΟΥΝ ΤΕΡΜΑΤΙΣΕΙ ΣΕ ΠΑΡΑΛΟΓΑ ΜΕΤΡΑ ΚΑΙ ΤΟ ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΚΑΤΑΦΕΡΝΟΥΝ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΑΝΑΞΙΟΠΙΣΤΟΙΙ!

 
@ερώτηση αφελούς15
15 Απρ 2021 16:42

Πληροφορικάριος δε σημαίνει απαραίτητα προγραμματιστής και προγραμματιστής δε σημαίνει απαραίτητα παραγωγικός προγραμματιστής για να φτιάξει αυτό που λές.
Εδώ θέλει άτομα της πιάτσας.

 
Γιώργος
15 Απρ 2021 14:48

@ερώτηση αφελούς
Η αυτογνωσία είναι μεγάλο προτέρημα, για αφελείς και μη. Προφανώς δεν έχεις ακούσει για προστασία προσωπικών δεδομένων και λοιπά φαιδρά.
Πέρα από πληροφορικάριους υπάρχουν φυσικά βιβλιοθηκάριοι, αποθηκάριοι, αρχάριοι, πεζικάριοι κλπ. Με απόφαση συλλόγου διδασκόντων ας το αναλάβουν αυτοί.

 
ερώτηση αφελούς
15 Απρ 2021 14:15

μια πλατφόρμα τόσοι πληροφορικάριοι δεν μπορούν να κάνουν ώστε σε πραγματικό χρόνο από το σχολείο να βλέπουν τη σούμα στο υπουργείο; και όλοι οι ενδιάμεσοι φυσικά να έχουν πρόσβαση. δύσκολο είναι; και στο google γίνεται εν ανάγκη. μερικά πράγματα είναι ακατανόητα ! αλλά εδώ δεν κάνουν κάτι για υπηρεσιακές μεταβολές (να γίνονται πολλές αμοιβαίες πχ σε ανοιχτή πλατφόρμα λέω τώρα με όλα τα στοιχεία ανοιχτά . φοβερό ε; )

 
Καλή αρχή
15 Απρ 2021 14:05

Με την καταχώρηση ασχολείται συγκεκριμένος αριθμος καθηγητών καθορισμένος από το σύλλογο . Ευτυχώς αυτή η βδομάδα ήταν μια όαση για τα παιδιά που γέμισαν χαμόγελα πατά το κουμφουζιο που θεωρούσαν κάποιοι ότι θα συμβεί.

 
Χρήστος
15 Απρ 2021 11:36

Τελικά αυτοί δεν έχουν σκοπό να μας αφήσουν να κάνουμε μάθημα. Άντε πάλι να καθόματε να μετράμε τα self tests, να συμπληρώνουμε το excel, να το στέλνουμε, να το ομαδοποιήσουν, να το ξαναστείλουν και πιασ' τ' αυγό και κούρευ' το. Λίγο μυαλό δεν έχουν να προθέσουν ένα πεδίο στην πλατφόρμα, που να δηλώνουν οι μαθητές μαζί με το αποτέλεσμα των self-test και τη σχολική μονάδα στην οποία ανήκουν; Στη συνέχεια θα μπορούσαν οι Διευθυντές, να βλέπουν από μια βάση δεδομένων τους δικούς τους μαθητές.

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.