Placeholder

ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑ

Η Ένωση Φυσικών για τους επικείμενους διορισμούς στην Εκπαίδευση

Δημοσίευση: 15/04/2021
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Οι πολυαναμενόμενοι επικείμενοι διορισμοί στην Εκπαίδευση είναι ένα από τα λίγα γεγονότα, σε αυτήν τη δύσκολη περίοδο που βιώνουμε όλοι, που δημιουργούν αισιοδοξία για το μέλλον και προκαλούν χαμόγελα.

Η ΕΕΦ συγχαίρει την ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας για την ολοκλήρωση των διαδικασιών, που αναμένεται περί τα τέλη Ιουνίου, όπως ανακοίνωσε η Υπουργός Παιδείας κα Ν. Κεραμέως. Ελπίζουμε ότι αυτή θα είναι η αρχή για τη στελέχωση των σχολείων μας με μόνιμο εκπαιδευτικό προσωπικό, καθώς για πλέον των δέκα ετών παρατηρούμε μόνο αποχωρήσεις και σχεδόν μηδενικούς διορισμούς.

Όσον αφορά τη Φυσική, επισημαίνουμε τα εξής: την τελευταία δεκαετία έχουν αποχωρήσει από τη Μέση Εκπαίδευση άνω των 2.600 Φυσικών! Πραγματική αιμορραγία, δηλαδή, ενώ παράλληλα οι διορισμοί Φυσικών στην ίδια περίοδο μετρώνται στα δάκτυλα του ενός χεριού. Μόνο την τελευταία διετία αποχώρησαν άνω των 450 Φυσικών!

Είναι περιττό να τονίσουμε τη σπουδαιότητα του μαθήματος της Φυσικής και την αξία του για τον επιστημονικό εγγραμματισμό των μαθητών μας, που αποτελεί προϋπόθεση κατανόησης του κόσμου που μας περιβάλλει και των εξελίξεων που αναμένονται.  Η αλλόκοτη και ανερμήνευτη πολιτική προηγούμενων ηγεσιών, οπισθοδρόμησαν το εκπαιδευτικό μας σύστημα, ιδιαίτερα στις Θετικές Επιστήμες, αδιαφορώντας για τις ανάγκες των γενεών που θα έρθουν στο προσκήνιο, υποθηκεύοντας τόσο το προσωπικό μέλλον των μαθητών όσο και του τόπου. Οι επαναλαμβανόμενες και επιδεινούμενες αποτυχίες των Ελλήνων μαθητών στις αξιολογήσεις PISA, κάτι που έχει προβληματίσει και την ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας και δημοσίως, απλώς επιβεβαιώνουν τις αναφορές μας.

Η ΕΕΦ ζητά τον εκσυγχρονισμό του προγράμματος σπουδών της Φυσικής στη Μέση Εκπαίδευση, έτσι ώστε να ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις και τα ενδιαφέροντα των μαθητών του αιώνα μας. Για να προετοιμαστούν κατάλληλα για το μέλλον, που αύριο κιόλας θα αποτελεί το παρόν. Περιττό να τονιστεί ότι τη Φυσική μπορούν να τη διδάσκουν μόνο Φυσικοί, καθώς η εμπειρία αποδείχτηκε τραυματική, με την ανάθεσή της σε άλλες ειδικότητες, οι οποίες δεν έχουν εποπτεία της μεγαλειώδους αυτής Επιστήμης.

Η ΕΕΦ, αναγνωρίζοντας την αναγκαιότητα να καλυφθούν όλες οι ειδικότητες με το ανάλογο επιστημονικό προσωπικό, ζητά το αυτονόητο: το διορισμό, κατ’ ελάχιστον 450 Φυσικών στους επικείμενους διορισμούς. Ο αριθμός αυτός μόλις που ικανοποιεί τις αποχωρήσεις της τελευταίας διετίας και αντιστοιχεί σε ποσοστό μικρότερο του 20% των πραγματικών αναγκών σε Φυσικούς, που απαιτούνται αυτή τη στιγμή στη Μέση Εκπαίδευση και ελπίζουμε να καλυφθούν στο άμεσο μέλλον.

Το Δ.Σ. της ΕΕΦ ζητά τη διά ζώσης συνάντηση με την ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας, ώστε να καταθέσει τις τεκμηριωμένες θέσεις της, απόρροια της μακροχρόνιας πείρας των μελών της στις αίθουσες και της καθημερινής επαφής με τους μαθητές σε όλη την Ελλάδα.

ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ Ε.Ε.Φ

Σχόλια (3)

 
Νίκος
15 Απρ 2021 20:13

Από τα δελτία τύπου που δεν έχεις επιχειρήματα να αντιπαραθέσεις. Λογικά αιτήματα, αλλά και με 350 θέσεις Φυσικών, καλά θα είναι, έτσι όπως όλοι ζητούν μερτικό από την πίτα.
Τα μαθήματα που σχετίζονται με Πανελλαδικές εξετάσεις πρέπει να αποτελούν προτεραιότητα για το Υπουργείο Παιδείας.

 
φιλελεύθερος
15 Απρ 2021 16:55

Οι φυσικές επιστήμες δεν μπορούν να συγκριθούν με καμιά άλλη κατάκτηση του ανθρώπινου γένους. Οι φυσικές επιστήμες μας επιτρέπουν να κατανοήσουμε το σύμπαν και τον ίδιο μας το εαυτό. Να προσεγγίσουμε θεμελιώδη ερωτήματα του τύπου. Ποιοι είμαστε; Από που ερχόμαστε; Που πηγαίνουμε; Οι φυσικές επιστήμες είναι πηγή δύναμης για τον άνθρωπο και την κοινωνία. Δυστυχώς η σημερινή ηγεσία του υπουργείου παιδείας αυτό δεν το έχει κατανοήσει. Επί των ημερών της συνεχίστηκε η υποβάθμιση της διδασκαλίας των φυσικών επιστημών στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Με ποιο τρόπο μπορεί να αντιστραφεί αυτή η τάση; Με ποιο τρόπο θα επιβάλλουμε ένα αναλυτικό πρόγραμμα με κέντρο τις φυσικές επιστήμες;

 
Τίνα Νάντ.
15 Απρ 2021 13:05

Μπράβο στην ΕΕΦ για την άμεση αντίδραση

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.