Placeholder

ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ

Ν. Κεραμέως: «Κεντρική προτεραιότητα η εξωστρέφεια των Πανεπιστήμιων μας»

Παρουσίαση του νέου Αγγλόφωνου Προπτυχιακού Προγράμματος του Τμήματος Ιατρικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης
Δημοσίευση: 15/04/2021
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Όλους τους συντελεστές της ίδρυσης του Αγγλόγλωσσου Προγράμματος Προπτυχιακών Σπουδών του Τμήματος Ιατρικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης συνεχάρη από καρδιάς κατά το χαιρετισμό της στη συνέντευξη Τύπου για την παρουσίαση του εν λόγω προγράμματος, η υπουργός Παιδείας   Νίκη Κεραμέως.

Η υπουργός δήλωσε ότι αποδέχτηκε την πρόσκληση με ιδιαίτερη συγκίνηση, καθώς η εξωστρέφεια των Πανεπιστημίων της χώρας μας αποτελεί μία κεντρική προτεραιότητα για το ΥΠΑΙΘ και την Ελληνική Κυβέρνηση, η οποία υπηρετείται συστηματικά από την ανάληψη της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου.

«Το πρώτο βήμα», είπε η κα Κεραμέως, «ήταν η απελευθέρωση του θεσμικού πλαισίου για την απλοποίηση της διαδικασίας ίδρυσης νέων ξενόγλωσσων προπτυχιακών προγραμμάτων σπουδών», ενώ εξέφρασε τη χαρά της που το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο αξιοποίησε το νέο, απελευθερωμένο θεσμικό πλαίσιο για τη δημιουργία ξενόγλωσσων προπτυχιακών προγραμμάτων σπουδών, στοχεύοντας στην προσέλκυση φοιτητών από όλο τον κόσμο.

Παράλληλο βήμα, το διάπλατο άνοιγμα των θυρών μας ώστε τα εξαιρετικά μας Πανεπιστήμια να μπορέσουν να συνεργαστούν με Πανεπιστήμια του εξωτερικού. Ήδη, 7 από τα Πανεπιστήμιά μας έχουν επιλεγεί και συμμετέχουν στην Πρωτοβουλία για τα Ευρωπαϊκά Πανεπιστήμια. Ταυτόχρονα, ήδη από τον Δεκέμβριο του 2019 βρίσκεται σε εξέλιξη πρόγραμμα συνεργασίας των ελληνικών πανεπιστημίων με 29 κορυφαία πανεπιστήμια των ΗΠΑ, μεταξύ των οποίων βρίσκονται και μέλη της Ivy League όπως το Harvard, το Princeton και το Columbia. Αντίστοιχο πρόγραμμα συνεργασίας δρομολογήσαμε και μεταξύ Ελληνικών πανεπιστημίων αλλά και πανεπιστημίων του Ηνωμένου Βασιλείου. Ήδη ενδιαφέρον για συμμετοχή έχει εκδηλώσει το σύνολο των πανεπιστημίων της χώρας μας καθώς και 61 πανεπιστήμια του Ηνωμένου Βασιλείου μεταξύ των οποίων και δέκα μέλη του Russell Group, όπως το Imperial College London και το  Durham University. Προχωράμε, επίσης, σε συνεργασίες με κινεζικά Πανεπιστήμια.

«Κοινή συνισταμένη όλων αυτών είναι η εξωστρέφεια των Πανεπιστημίων μας. Πεποίθησή μας είναι ότι τα πανεπιστήμιά μας έχουν πολλά να αποκομίσουν αλλά και να προσφέρουν στην παγκόσμια ακαδημαϊκή κοινότητα μέσα από συνεργασίες, ανταλλαγές φοιτητών, εκπαιδευτικών, ερευνητών, διπλά και κοινά προγράμματα σπουδών, ξενόγλωσσα προγράμματα σπουδών που μπορούν να προσελκύσουν φοιτητές από όλο τον κόσμο.» ανέφερε η υπουργός και πρόσθεσε: «Έχουμε εξαιρετικά Πανεπιστήμια, εξαιρετικό ανθρώπινο δυναμικό, και μπορούμε να διεκδικήσουμε τη θέση που αξίζει στα Πανεπιστήμιά μας στο διεθνή ακαδημαϊκό χάρτη. Σε αυτή την προσπάθεια η Κυβέρνηση θα είναι αρωγός, συμβάλλοντας με όλες της τις δυνάμεις, προκειμένου η χώρα μας να διεκδικήσει μία ακόμη πιο περίοπτη θέση στο διεθνή ακαδημαϊκό χάρτη και να αποτελέσει ένα φάρο εκπαίδευσης που θα προσελκύει φοιτητές από όλο τον κόσμο».

Στην παρουσίαση συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, ο Πρύτανης του ΑΠΘ  Νικόλαος Παπαϊωάννου, ο Πρόεδρος του Τμήματος Ιατρικής του ΑΠΘ   Κυριάκος Αναστασιάδης, ο Κοσμήτορας Σχολής Επιστημών Υγείας ΑΠΘ   Θεόδωρος Δαρδαβέσης, καθηγητές, καθηγήτριες και μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας.

 

Σχόλια (3)

 
@και λίγη εσωστρέφεια δεν βλάπτει
17 Απρ 2021 09:05

"Αν πιστεύεται ότι με τους ξένους φοιτητές θα χρηματοδοτηθούν τα Πανεπιστήμια, σας λέω ότι τα λεφτά θα πηγαίνουν κυρίως σε όσους διδάσκουν, θα φτάνουν για τίποτα άλλο." Εσείς πώς τα ξέρετε όλα αυτά; Έχετε ενημέρωση σχετικά; Σας πληροφορώ ότι ακόμα και στα μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών με δίδακτρα που υπάρχουν τα πανεπιστήμια καρπώνονται τουλάχιστον το 40% των διδάκτρων.

 
και λίγη εσωστρέφεια δεν βλάπτει
16 Απρ 2021 17:24

μήπως να δώσουμε βάση στους δικούς μας φοιτητές που έχουν χιλιάδες ελλείψεις?? Πριν έρθουν οι ξένοι που θα πληρώνουν και θα έχουν απαιτήσεις για χώρους και υποδομές, και επομένως οι δικοί μας φοιτητές δεν θα βρίσκουν ούτε καθηγητές ούτε και αίθουσες να κάνουν μάθημα.
Αν πιστεύεται ότι με τους ξένους φοιτητές θα χρηματοδοτηθούν τα Πανεπιστήμια, σας λέω ότι τα λεφτά θα πηγαίνουν κυρίως σε όσους διδάσκουν, θα φτάνουν για τίποτα άλλο.
Οι καλοί καθηγητές λοιπόν θα διδάσκουν και οι φοιτητές θα μείνουν με τους βοηθούς....και ο Θεός βοηθός.

 
Ακούω Χατζηγιάννη?
16 Απρ 2021 01:39

Μη, δεν είμαι εδώ
όνειρο ζω και μη με ξυπνάτε τώρα
Μη, για ό,τι καλό
ή ό,τι κακό, τα λέμε άλλη ώρα
Μη, είμαι αλλού σ' άλλη τροχιά, σ' άλλη γη σε άλλη χώρα....

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.