Placeholder

ΒΟΥΛΗ

Τι απάντησε ο υφ. Παιδείας σε μήνυμα πολίτη

Δημοσίευση: 16/04/2021
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

«Πιστεύετε ότι επιθυμώ να κόψω την πρακτική σας άσκηση; Γιατί να το κάνω αυτό; Έχω κάποιου είδους μοχθηρία για να το κάνω αυτό»;

Αυτή την απάντηση έδωσε ο υφυπουργός Παιδείας Άγγελος Συρίγος   όπως ο ίδιος είπε σήμερα στη Βουλή, σε μήνυμα πολίτη ο οποίος σε πολύ έντονο ύφος τον επέκρινε για τα κλειστά Πανεπιστήμια.

“Είμαι υποχρεωμένος να αποδεχθώ τις προτάσεις των ειδικών” τόνισε ο υφυπουργός Παιδείας , κατά τη συζήτηση  σχετικής επίκαιρης ερώτησης της Βουλευτού του ΚΙΝΑΛ  Χαράς   Κεφαλίδου και υπογράμμισε τα εξής:

  •  Και εγώ θα ήθελα να είναι ανοικτά τα πανεπιστήμια και να μη με βρίζετε ούτε εσείς ούτε κανένας άλλος.
  • Κάθε ημέρα, όμως, αυτό το διάστημα μετράμε εβδομήντα, ογδόντα, εκατό νεκρούς. Αυτό είναι κάτι το οποίο πρέπει να λάβουμε υπόψη μας. Δυστυχώς, θεωρώ ότι λειτουργούμε σε καταστάσεις πολέμου.
  • Τι μέτρα έχουμε πάρει; Όταν είδαμε -γιατί αυτό μετράει- ότι δεν προχωρούσαν για αντικειμενικούς λόγους οι προτάσεις για να μπορέσουν να λειτουργήσουν τα πανεπιστήμια, προχώρησα στην έκδοση μίας υπουργικής αποφάσεως, στις 31 Μαρτίου, η οποία ορίζει τι γίνεται για τις πρακτικές ασκήσεις φοιτητών και στον πρώτο και στον δεύτερο κύκλο ΑΕΙ, σε περίπτωση που τους υπολειπόταν ένα μικρό χρονικό διάστημα, το 25% του συνολικού χρόνου, ώστε να μπορεί το τμήμα να αποφασίσει εάν έχουν περαιωθεί οι σπουδές τους.
  • Επίσης, τους δώσαμε τη δυνατότητα το τμήμα να αποφασίζει σε τέτοιες περιπτώσεις τι θα γίνεται. Έχουμε ζητήσει από την Επιτροπή των ειδικών και συζητείται σήμερα, για πολλοστή φορά, το θέμα των πρακτικών ασκήσεων των τελειοφοίτων. Είναι πραγματικά τραγική η κατάστασή τους, αλλά, επαναλαμβάνω, είναι συνθήκες πολέμου αυτές στις οποίες ζούμε.
  • Έχουμε, επίσης, πάρει κάποιες αποφάσεις οι οποίες σχετίζονται με τους φοιτητές των Σχολών Υγείας. Έχει προχωρήσει ο εμβολιασμός τους. Ενώ πρώτα ήταν μόνο για το έκτο έτος, τώρα έχουμε περάσει και στο πέμπτο και στο τέταρτο έτος και κοιτάζουμε να δούμε πώς μπορούν να ενσωματωθούν, να βοηθήσουν και να μάθουν αυτά τα παιδιά από αυτές τις συνθήκες. Ευελπιστώ ότι πολύ σύντομα θα μπορέσουμε να ανοίξουμε αυτές τις σχολές, με τη βοήθεια και των αυτοδιαγνωστικών τεστ. Η πρόθεση του Υπουργείου είναι να δώσει την παράταση χρόνου η οποία απαιτείται, για να μη χαθεί το εξάμηνο από αυτά τα παιδιά για τις πρακτικές και τις κλινικές ασκήσεις.
  • Σε αυτό το πλαίσιο είμαστε, από την πρώτη στιγμή που ανέλαβα, από τις αρχές Ιανουαρίου, σε διαρκή επικοινωνία με την επιτροπή των ειδικών, ζητώντας να βρούμε λύσεις σε αυτά τα προβλήματα. Η επιτροπή των ειδικών ήταν αρνητική εξ αρχής. Για ποιο λόγο; Διότι οι φοιτητές έχουν ένα χαρακτηριστικό: Ενώ είναι η ομάδα εκείνη η οποία έχει το μικρότερο πρόβλημα από πλευράς θνησιμότητας, ευτυχώς, για τον κορωνοϊό, είναι ταυτοχρόνως η ομάδα εκείνη, η οποία μεταδίδει σε μεγαλύτερο βαθμό τον κορωνοϊό, σε περίπτωση που κάποιος είναι ασυμπτωματικός ασθενής.
  • Γι’ αυτόν τον λόγο δεν ήθελαν και την κινητικότητα στα Πανεπιστήμια, την μεταφορά από το ένα μέρος στο άλλο.

Σχόλια (8)

 
εμμονή
18 Απρ 2021 09:51

Ακούστε κ. υφυπουργέ τί σας λένε οι υπηρεσίες του υπουργείου σας. Συνεχίστε το έργο του προκατόχου σας που ήταν αποφασισμένος να ανοίξει την Πρακτική Άσκηση. Μην είστε εμμονικός

 
Γιώργος
18 Απρ 2021 09:47

Ο καθένας κοιτάζει το θέμα που τον απασχολεί και πάντα βιάζεται. Δεν τον πειραζει που κάνει εξ αποστάσεως τα μαθήματα ίσα ίσα αλλά με μια μετάθεση πρακτικής εναντιώνεται. Καλύτερα και οι εξετάσεις δια ζώσης όχι μόνο οι πρακτικές.

 
@φοιτητης ΑΣΠΑΙΤΕ
17 Απρ 2021 21:54

ΑΣΠΑΙΤιανός είμαι και εγώ αλλά κούρασες φίλε μου

 
@φοιτητής ΑΣΠΑΙΤΕ
17 Απρ 2021 16:56

Όταν ξεκίνησες να φοιτείς στην ΑΣΠΑΙΤΕ ήξερες τι είναι και τι δεν είναι. Γιατί όλοι δέχονται τις προϋποθέσεις όταν μπαίνουν αλλά μόλις μπουν σκίζουν τα ρούχα τους αγανακτισμένοι που είναι έτσι και όχι όπως θα ήθελαν... πολύ νεοελληνικό....

 
Γ.Φ.
17 Απρ 2021 15:31

Ποτέ. Αυτή είναι η απάντηση. Αισχος.

 
Γονέας σπουδαστή
17 Απρ 2021 13:46

Δε μπορώ, πραγματικά, να καταλάβω γιατί δε να μη μπορεί ο γιός μου να κάνει την εξάμηνη πρακτική άσκηση, που είναι απαραίτητη για να ολοκληρώσει τις υποχρεώσεις του για το πτυχίο, (η μόνη που του εμεινε) στον τοπο διαμονής του, σε μια δημοσια υπηρεσία, όχι νοσοκομείο, τηρώντας ολα τα μέτρα που επιβάλλονται και για τους εργαζόμενους στη συγκεκριμένη υπηρεσία. Κατα τα άλλα η τουριστική περιοδος άνοιξε με την Κρήτη να εχει δεχθεί τους πρώτους τουρίστες απο τις 27-28 Μαρτίου 2021, σε Χανιά και Ηράκλειο με τεστ (;) 72 ωρών, που ενα έγκυρο μοριακό γίνετε μετα την 6η μέρα επαφης με επιβεβαιωμένο κρούσμα. Θα γεμίσει η Ελλάδα κρούσματα και θα φταίμε εμείς, που δεν τηρησαμε τα μέτρα!

 
Γιώτα
17 Απρ 2021 13:33

Όχι δε πιστεύουμε ότι θες να κόψεις τις πρακτικές ούτε ότι είσαι μοχθηρός μπορεί όμως να είσαι αλλά πράγματα που δεν βοηθούν. Γενικώς από την μέρα που ανέλαβες είσαι σε μια αμυντική στάση, και με ένα στυλακι που εσυ μάλλον θα θεωρείς ότι τα λες τα πράγματα με το όνομα τους. Έτσι όπως εσυ βέβαια τα αντιλαμβάνεσαι. Αυτό λοιπόν που σκέφτεται ο πολίτης είναι ότι το κλείσιμο είναι εύκολη λύση. Η δύσκολη είναι το σχέδιο ανοίγματος ποιος να ασχολείται τώρα κλειστά να έχουμε το κεφάλι μας ήσυχο. Μας έχετε πρήξει με τους ειδικούς ποιους ειδικούς και αυτοί εξ του ασφαλούς μιλάνε σου λένε όχι μην ανοίξεις και νίπτουν τας χείρας τους. Κοινωνιολόγους έχετε μέσα; Να δουν τι θα κάνετε με την κοινωνία που βράζει; Με τα ψυχολογικά προβλήματα, με τα τεράστια κενά κλπ νομίζετε θα τα καλύψετε μετά. Μένει να το δούμε. Πες και ένα όχι στους ειδικούς πεστους θέλω εναλλακτικό πλάνο. Όλοι πίσω από τους ειδικούς κρύβεστε.

 
φοιτητης ΑΣΠΑΙΤΕ
17 Απρ 2021 08:06

Κυριε υφυπουργε ακομα περιμενουμε την απαντηση σας στο βημα της Βουλης για την σχολη μας την ΑΣΠΑΙΤΕ και απαντησατε αυτη την στιγμη δεν ειμαι σε θεση να σας πω τιποτα......και ποτε θα εισαστε σε θεση να μας πειτε κυριε? Δυο χρονια κυβερνηση εισαστε

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.