Placeholder

ΒΟΥΛΗ

Υφ. Παιδείας: Είναι καθήκον μας να επαναφέρουμε την τεχνολογική ανώτατη εκπαίδευση

Δημοσίευση: 16/04/2021
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS
  • Μια  δήθεν φιλεργατική κυβέρνηση, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, κατήργησε εντελώς την τεχνολογική ανώτατη εκπαίδευση στη χώρα
  • Είναι καθήκον μας να επαναφέρουμε αυτόν τον τομέα, ο οποίος λείπει από την ανώτατη εκπαίδευση, με τετραετείς σπουδές πανεπιστημιακού επιπέδου, με στόχο τις εφαρμοσμένες επιστήμες και τέχνες.

Τα παραπάνω τόνισε   σήμερα στη Βουλή ο υφυπουργός Παιδείας Άγγελος Συρίγος, κατά τη συζήτηση επίκαιρης ερώτησης του Βουλευτή Β. Κεγκέρογλου για τα πτυχία των ΤΕΙ,  και  σημείωσε τα εξής:

  • Με αυτόν τον τρόπο και θα προσφέρουμε στην ελληνική κοινωνία, διότι τα παιδιά που θα φοιτούν σε αυτά τα τμήματα δεν θα αντιμετωπίζουν το φάσμα της ανεργίας στον ίδιο βαθμό που το αντιμετωπίζουν τα άλλα παιδιά που φοιτούν αυτήν τη στιγμή σε αυτά τα τμήματα, που δεν ξέρουμε τι δικαιώματα παρέχουν, και ταυτοχρόνως, θα μπορέσουμε σε ένα σώμα που έχει μόνο κεφάλι να του δώσουμε και χέρια.
  • Αυτό θα γίνει μέσα από τα τμήματα των εφαρμοσμένων επιστημών και τεχνών.
  • Εδώ τι έχουμε; Έχουμε σειρά νόμων επί ΣΥΡΙΖΑ οι οποίοι διαλύουν εντελώς την ανώτατη τεχνολογική εκπαίδευση, εν μία νυκτί μεταφέρουν ανθρώπους σε πανεπιστήμια ή τους λένε «παραμείνετε εκεί που βρίσκεστε, στα ΤΕΙ», χωρίς να προβλέπουν τίποτα ως προς τα δικαιώματά τους.
  • Η κατάσταση δε είναι σε ορισμένες περιπτώσεις τραγική. Είναι οι περιπτώσεις εκείνες φοιτητών ΤΕΙ που επέλεξαν να παραμείνουν στα ΤΕΙ και να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους, ενώ το τμήμα στο οποίο ανήκαν μετετράπη σε κάτι εντελώς διαφορετικό. Αυτοί οι άνθρωποι τώρα δεν έχουν δυνατότητα να μπορέσουν να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους, διότι δεν έχουν καθηγητές να διδάσκουν τα συγκεκριμένα μαθήματα.

Σχόλια (66)

 
George K
20 Απρ 2021 23:04

Ποιες κατατακτηριες; Ο Ηλεκτρολόγος ΤΕ (Ανώτατης Εκπαίδευσης) θέλει αλλά τέσσερα χρόνια για να γίνει ΠΕ(Ανωτατης Εκπαίδευσης). Σπουδές από την αρχή δηλαδή για την ίδια ειδικότητα. Δεν μπορούμε να λέμε λοιπόν ότι η λύση είναι οι κατατακτηριες έτσι όπως είναι. Λογικό θα ήταν με κατατακτηριες και μαθήματα 2 ετών και δυνατότητα εξ αποστασεως τύπου ΕΑΠ. Πρόκειται για την ίδια ειδικότητα. Είναι δίκαιο μόνο που δεν γινεται πράξη!

 
Παρατηρητης
20 Απρ 2021 17:17

Οταν την επαναφερετε οπως λετε να διορθωσετε πμως το ΤΕ και ΠΕ μισθολογιο που ακομη καλα κρατει στο δημοσιο και τα δικαιωματα ΤΕ μηχανικων και ΠΕ μηχανικων.Το ανωτατα σημαινει ανωτατη εκπαιδευση οχι να ερμηνευουμε οπως και οτι θελουμε.Με την ΑΣΠΑΙΤΕ ακομα περιμενουν την απαντηση σας ως προς την τυχη της γιατι στο βημα της βουλης δεν δωσατε καμια απαντηση και ολο λεγατε δεν ειμαι σε θεση ν απαντησω τωρα ειμαστε σε συνομιλιες.Ανευθυνο ακουγεται κ υφυπουργε αυτο.

 
Νικόλαος
20 Απρ 2021 03:15

Δηλαδή μεταξύ δύο ισότιμων ο ένας είναι ανώτερος και ο άλλος κατώτερος; Ο ένας είναι ανώτατος και ο άλλος τι είναι υπερανώτατος; Τα ECTS και το Πλαίσιο Προσόντων πως τα ερμηνεύουν άραγε; Συμβαίνουν "καταπληκτικά" πράγματα στην Ελλάδα...

 
@@@Καθηγητης σε σχολείο
20 Απρ 2021 01:11

Για ποια παραπληροφόρηση μιλάτε; Δηλαδή ο γεωπόνος του πανεπιστημίου και ο "τεχνολόγος" γεωπόνος του ΤΕΙ ασχολούνται με άλλο αντικείμενο; Ή μήπως ο γεωπόνος του πανεπιστημίου δεν ασχολείται με την τεχνολογία;; Απλά η λέξη "τεχνολογικός" είχε γίνει συνώνυμο με την λέξη "υποβαθμισμένος" καθώς οι σπουδές του γεωπόνου ΤΕΙ ήταν όντως πιο υποβαθμισμένες και οδηγούσαν σε υποβαθμισμένα επαγγελματικά δικαιώματα.

Η παγίδα αυτή για εκατοντάδες χιλιάδες νέους όμως τελείωσε με την κατάργηση των ΤΕΙ και μου φαίνεται πολύ περίεργο που μιλάτε για τα μηχανογραφικά τώρα που δεν υπάρχουν ΤΕΙ ούτως ή άλλως. Μήπως εσείς προσπαθείτε να παραπληροφορήσετε τον κόσμο με την αναφορά στα μηχανογραφικά;

 
@ @Καθηγητης σε σχολείο
19 Απρ 2021 22:47

Επειδή ν είναι εκπαιδευτικό site, διευκρινίζεται ότι γεωπόνος βγαίνεις μόνο από πανεπιστήμιο ανέκαθεν (γεωπόνος σημαίνει ΠΕ και μόνο) και όχι από (τα πρώην) ΤΕΙ (που βγαίνεις τεχνολόγος γεωπονίας).

Τα ανωτέρω ορίζονται σαφώς εργασιακά από τη σχετική παρούσα νομοθεσία και ο,τιδηποτε άλλο αποτελεί παραπληροφόρηση (επειδή πρόκειται να συμπληρωθούν και τα μηχανογραφικά σε λίγο καιρό).

 
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ
19 Απρ 2021 19:43

Κάποιοι τελειώσαμε τα Τει γεωπονίας και πήραμε επιπλέον μαθήματα. Έχουν εισέλθει και με κατατακτήριες πέρυσι στο Τμήμα Γεωπονίας και φέτος θα αποφοιτήσουν οι πρώτοι φοιτητές. Να εφαρμοστεό ο νόμος και να τελειώσει η αξιολόγηση του τμήματος και των άλλων τμημάτων που αναμένουν από την ΕΘΑΑΕ ως integrated master.

 
Μεγάλο λάθος
19 Απρ 2021 19:14

- Η Ιατρική, η Κτηνιατρική και η Φαρμακευτική, δεν εφαρμόζουν τη βιολογία και τη Χημεία στην πράξη;
- Οι Μηχανικοί, δεν εφαρμόζουν τις θετικές και φυσικές επιστήμες στην πράξη;
- Ακόμη και θετικές επιστήμες μπορούν να έχουν εφαρμοσμένες όψεις (πχ. εφαρμοσμένα Μαθηματικά).
Κι αυτά είναι κάποια παραδείγματα.

Άρα, ας μας πει ο κος Συρίγος, γιατί θα πρέπει μόνο τμήματα τα οποία προήλθαν από ΤΕΙ, να πρέπει να ονομαστούν εφαρμοσμένα κι όχι τόσα άλλα;
Μεγάλο λάθος, αν συμβεί κάτι τέτοιο.
Παλαιοί απόφοιτοι πάντα υπήρχαν. Τώρα απλά υπάρχουν πολλοί κι από πολλές σχολές. Γι αυτό τους δίνεις δικαίωμα αν θέλουν να κάνουν το πτυχίο τους ΠΕ με εξετάσεις και επιπλέον μαθήματα. Όσοι το θέλουν. Γιατί υπάρχουν και πολλοί που αρκούνται με αυτό που έχουν.
Αλλιώς θα προκύψουν πάλι αδικημένοι και θα είναι πολύ περισσότεροι.

 
G.Ar
19 Απρ 2021 17:33

Τα πτυχία ΤΕΙ ανεξάρτητα έτους κτήσεως τους, επικυρώθηκαν ως πτυχία ΑΕΙ Τεχνολογικού Τομέα το 2001 δυνάμει του Ν.2916/01. Δεν είναι πτυχία Πανεπιστημιακού Τομέα όπως κάποιοι λανθασμένα νομίζουν, αλλά και δεν είναι κατωτέρου επιπέδου όπως βολεύει τις συντεχνίες. Απλά έχουν διαφορετικό χαρακτήρα ως λιγότερο θεωρητικά. Αυτό δεν είναι ελληνική εφεύρεση, συμβαίνει σε όλα τα κράτη και ειδικά στα πιο τεχνολογικά προηγμένα. Στη Γερμανία υπάρχουν τα κλασσικά θεωρητικά Πανεπιστήμια και τα πιο εφαρμοσμένα FH. Στην Αμερική υπάρχουν διαφοροποιήσεις ανάλογα το ίδρυμα σε πιο θεωρητικά και πιο εφαρμοσμένα πτυχία (Engineering vs Engineering Technology degrees) κτλ. Η ίδρυση λοιπόν εφαρμοσμένων προγραμμάτων σπουδών στα Πανεπιστήμια απλά επαναφέρει τα πτυχία Τεχνολογικού Τομέα που είναι πολύ πιο αναγκαία από τα θεωρητικά πτυχία. Κανονικά έπρεπε να υπάρχουν 2-3 Πανεπιστήμια και 6-7 ΤΕΙ σε όλη τη χώρα με το 75% των πτυχίων να είναι Τεχνολογικού Τομέα. Φυσικά η πολιτεία πρέπει να εφαρμόσει τις αμετάκλητες απόφάσεις του ΣτΕ και να σταματήσει να παρανομεί εκδίδοντας τα εκκρεμή Π.Δ με τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων Μηχανικών ΤΕ

 
Όμηρος
19 Απρ 2021 16:47

Υπάρχει τρόπος κε Συρίγο, όποιος θέλει να αναβαθμίσει το πτυχίο του και να το κάνει Πανεπιστημιακό. Κι αυτός είναι οι ΚΑΤΑΤΑΚΤΗΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ. Άμα θέλουν οι απόφοιτοι ας το κάνουν, αν πάλι όχι, μια χαρά έχουν και τώρα επαγγελματικά δικαιώματα, αυτά δηλαδή που είχαν όταν τελείωναν τη σχολή τους.
Οι νέοι φοιτητές, τι χρωστάνε;
Ποτέ στο παρελθόν δε συναντήσαμε σχολές που στο πέρασμα να υποβαθμίστηκαν, αλλά το αντίθετο.
Όχι, για να ικανοποιηθούν οι απόφοιτοι ΑΤΕΙ, να αλλάξουμε ονομασία για να υποβαθμιστούν και οι νεώτεροι.
Ύστερα όλα τα τμήματα, δεν μπορείτε να τα βάλετε στο ίδιο τσουβάλι
Αυτό δεν είναι πρόοδος, αλλά κατάντια.
Πράξτε δίκαια και το δίκαιο κατά τη γνώμη των περισσότερων είναι οι κατατακτήριες εξετάσεις για τους απόφοιτους ΑΤΕΙ και απόδοση επαγγελματικών δικαιωμάτων στα νέα τμήματα κρίνοντας πάντα για το κάθε τμήμα ξεχωριστά, αντικειμενικά και μόνο.

 
Νίκος Χ.
19 Απρ 2021 15:37

Δεν μπορεί όλα τα τμήματα που προήλθαν από ΑΤΕΙ να ονομαστούν με ένα νόμο εφαρμοσμένων επιστημών επειδή είναι τετραετή.
Παράδειγμα το τμήμα Χημείας του ΔΙΠΑΕ είναι μετεξέλιξη του τμήματος Τεχνολογίας Πετρελαίου και Φυσικού Αερίου. Τώρα θα λέγεται Χημείας Εφαρμοσμένων Επιστημών;
Άλλα παραδείγματα είναι τα τμήματα Φυσικοθεραπείας, Εργοθεραπείας, Νοσηλευτικής κ.α. που ήταν τετραετή και έμειναν τετραετή, με τη διαφορά ότι εντάξαν στο πρόγραμμα σπουδών τους και επιπλέον θεωρητικά μαθήματα.
Για πιο λόγο να ενταχθούν σε διαφορετικού είδους Πανεπιστήμια;
Επειδή κάποιοι δεν θέλουν τα Πολυτεχνεία να έχουν τα ίδια επαγγελματικά δικαιώματα με τους αποφοίτους των νέων τμημάτων, θα πάρει τη μπάλα ένας νόμος όλα τα τμήματα;
Όχι κε Συρίγο ένας νόμος δεν μπορεί να ισοπεδώνει σχολές και τμήματα υψηλόβαθμα, που έχουν να επιδείξουν αξιόλογα προγράμματα και είναι άρτια οργανωμένα και να τα ονομάζεις Εφαρμοσμένων Επιστημών μόνο και μόνο για να "σωθούν" κάποιοι άλλοι.
Φτάνει με τις υποβαθμίσεις. Mια αναβάθμιση στα Δημόσια Πανεπιστήμια δεν είδαμε από την κυβέρνηση. Όλο νόμους προς τα κάτω. Γιατί άραγε;

 
Δικαίωση για τα 2ετή μεταπτυχιακά
19 Απρ 2021 14:44

Από τη στιγμή που το κράτος δείχνει τέτοια ευαισθησία και χορηγεί ολόκληρο μεταπτυχιακό τίτλο, έστω και integrated, για μόλις ένα παραπάνω έτος προπτυχιακών σπουδών, πώς είναι δυνατόν να αναγνωρίζει ως ισότιμους μεταπτυχιακούς τίτλους οι οποίοι αφενός έχουν ως χρόνο σπουδών μόλις 1 έτος με αυτούς που έχουν τον διπλάσιο χρόνο, ήτοι 2 έτη πλήρους και εντατικής φοίτησης; Αναμένουμε ανάλογες νομικές τροποποιήσεις που να αντικατοπτρίζουν αυτή την ποσοτικής διαφορά σπουδών και ποιοτικής εμβάθυνσης.

 
M.P
19 Απρ 2021 13:13

Όσες σχολές των πρώην ΤΕΙ έγιναν πανεπιστημιακές, πρέπει να μετατραπούν άμεσα σε 4-ετεις εφαρμοσμένων επιστημών (ισότιμες των ΤΕΙ) με πλήρη και καθορισμένα Ε.Δ, ώστε να σταματήσει ο εμπαιγμός και η αβεβαιότητα στους φοιτητές και αποφοίτους τους. Γενικά, χρειάζεται ένα συμμάζεμα η Γ-βάθμια ως προς το πλήθος σχολών και πανεπιστημίων και αυτό αφορά και όσες δεν προήλθαν από τα ΤΕΙ. Δεν είναι δυνατόν η χώρα με αυτό το μέγεθος των οικονομικών προβλημάτων που έχει, να συνεχίζει να συντηρεί αυτόν τον τεράστιο αριθμό σχολών και ιδρυμάτων, όταν το 80% είναι άνευ αντικρίσματος στην Ελληνική αγορά εργασίας και οι απόφοιτοί τους (δικαιολογημένα) το μόνο που σκέφτονται είναι πως να φύγουν στο εξωτερικό.

 
@Θέλω ΤΕΙ
19 Απρ 2021 12:42

"Γιατί ντε και καλά να πάω λοιπόν στο πανεπιστήμιο γεωπονίας και να μπλέξω με ένα κάρο θεωρίες και να κάνω 5 τόσα χρόνια και τόσα μαθήματα; Ενώ μπορούσα για την ίδια δουλειά να το κάνω πιο χαλαρά, πιο γρήγορα και με λίγα μαθήματα από ένα αντίστοιχο ΤΕΙ"

Αυτά που γράφει ο κύριος ή η κυρία είναι πραγματικό case study που εξηγεί πως βλέπει ο κόσμος τα ΤΕΙ και γιατί δεν πρέπει να υπάρχουν. Να αποφύγουμε τις "θεωρίες", να πάρουμε το πτυχίο μας χαλαρά και χωρίς πολύ κόπο - αλλά να είναι και ισοδύναμο με τα πανεπιστημιακά το πτυχίο μας και να μας δίνει επαγγελματικά δικαιώματα. Ε δε γίνονται αυτά, αν δε θέλετε να ακούσετε τις "θεωρίες" που λέτε, πηγαίνετε δύο χρόνια σε ένα ΙΕΚ και απαλλάξτε τον εαυτό σας από τον κόπο να ακούτε θεωρίες, το κράτος από το να πληρώνει τις σπουδές σας για 2 επιπλέον χρόνια, και την κοινωνία από το να συσσωρεύει αποφοίτους ΑΕΙ που δεν έχουν έγιναν σε τίποτα καλύτεροι μέσα από τις σπουδές τους, αλλά ταυτόχρονα απαιτούν να βρουν δουλειές επιστημόνων.

Τα ΤΕΙ δεν έχουν νόημα ύπαρξης: ή θα γίνεις επιστήμονας και θα ακούσεις τις θεωρίες, ή θα γίνεις τεχνίτης και θα είσαι της πράξης, αλλά να μη περιμένεις ότι θα βρεις δουλειά επιστήμονα μετά.

 
@ Kαθηγητής σε σχολείο
19 Απρ 2021 12:28

Σωστά, δε μπορείς να βγεις γιατρός ή δικηγόρος ή μαθηματικός από ΤΕΙ. Μπορείς όμως να βγεις μηχανικός, μπορείς να βγεις γεωπόνος, μπορείς να βγεις λογιστής, μπορείς να βγεις νοσηλευτής και διάφορες άλλες ειδικότητες που υπάρχουν και αντίστοιχες στα Πανεπιστήμια. Ποια είναι λοιπόν η διαφορά ανάμεσα στον μηχανικό του πολυτεχνείου και τον τεχνολόγο μηχανικό του ΤΕΙ? προφανώς η απάντηση δεν έχει να κάνει με την τεχνολογία, αφού και ο μηχανικός του πολυτεχνείου με την τεχνολογία ασχολείται. Απλά ο μηχανικός του ΤΕΙ παρακολουθεί υποβαθμισμένες σπουδές και έχει υποβαθμισμένα επαγγελματικά δικαιώματα. Αυτό σημαίνει χαμηλή ζήτηση για τη σχολή αυτή, και αυτό με τη σειρά του φέρνει ακόμη μεγαλύτερη υποβάθμιση στις σπουδές αυτές.

Ο κύκλος συνεχίζεται, μέχρι να διοριστούν στα ΤΕΙ καθηγητές με περισσότερα από τα απαιτούμενα προσόντα (αναπόφευκτο λόγω της πολύ μικρής απορρόφησης επιστημόνων από τα Πανεπιστήμια), οι οποίοι προσπαθούν με νύχια και με δόντια να αναβαθμίσουν τις σπουδές και να μετατρέψουν τα ΤΕΙ σε κάτι καλύτερο. Κάποια στιγμή τυχαίνει να αναλάβει το υπουργείο παιδείας κάποιος που καταλαβαίνει το πρόβλημα και έχει πολιτική βούληση να το λύσει, και έστω και με βιαστικό τρόπο (δε θα μπορούσε να γίνει αλλιώς), το πρόβλημα λύνεται.

Και κάποια στιγμή μετά αναλαμβάνουν κάποιοι που θέλουν να βλάψουν τα δημόσια Πανεπιστήμια, υπόσχονται στους παλιούς αποφοίτους ότι θα τους μετατρέψουν με μαγικό τρόπο τα πτυχία τους σε πανεπιστημιακά, ενώ ο μόνος σκοπός τους είναι να ξαναζωντανέψουν μια μηχανή που θα παράγει υποβαθμισμένα πτυχία.

 
@Εξορθολογισμός και Διαβάθμιση Μεταπτυχιακών
19 Απρ 2021 11:00

Γενικά:
Τα διετή μεταπτυχιακά έχουν γενικά λιγότερο φόρτο μαθημάτων. Απευθύνονται κυρίως για αύξηση προσόντων αυτών που ήδη εργάζονται.
Τα ετήσια έχουν περισσότερα μαθήματα στα δύο εξάμηνα και πρέπει να τελειώσεις και την εργασία το καλοκαίρι, είναι πιο εντατικά.

 
Kαθηγητής σε σχολείο
19 Απρ 2021 07:45

Άλλο ΑΕΙ και άλλο ΑΤΕΙ. Δεν μπορεί να βγει γιατρός ή δικηγόρος ή μαθηματικός από ΑΤΕΙ. Τα ΑΤΕΙ βγάζουν πτυχιούχους Τεχνολόγους (ΤΕ).

 
Manos
19 Απρ 2021 00:05

Πολύ σωστά. Προγράμματα τεχνολογικής εκπαίδευσης από πανεπιστήμια, με τα οποία επιτέλους θα αποκτήσουν ισοτιμία (μέσω διαδικασιών φυσικά) και επαγγελματικά δικαιώματα ΟΛΟΙ οι απόφοιτοι των ΤΕΙ. Συγχαρητήρια, παρακαλώ προχωρήστε το το συντομότερο!

 
Β.Χ
18 Απρ 2021 23:49

Να μας πει ο κος Συρίγος ποια επιστήμη είναι ανεφάρμοστη και τότε ας πάρει την ευθύνη, για να κάνει τον διαχωρισμό σε δύο ειδών Πανεπιστήμια.
Αλλά, μόνο αφού τεκμηριώσει την απάντησή του. Μόνο τότε θα γίνει οποιαδήποτε αλλαγή δεκτή.
Διαφορετικά να το πάρει αμέσως πίσω και να προχωρήσει στις αξιολογήσεις των τμημάτων. Όχι , να βάλετε στο ίδιο τσουβάλι όλες τις σχολές των πρώην ΑΤΕΙ.
Υπάρχουν σχολές ειδικά του 3ου πεδίου που και υψηλόβαθμες είναι και έπρεπε να ανήκουν εδώ και χρόνια μόνο στα Πανεπιστήμια.
Άλλωστε κε Συρίγο, δεσμευτήκατε σαν κυβέρνηση για να κάνετε αυτή ακριβώς την αξιολόγηση των τμημάτων. Όμως απ΄ότι φαίνεται η μόνη αξιολόγηση που βιαστήκατε να κάνετε ήταν η αυτόματη αναγνώριση των κολλεγίων και να τα βγάλετε ισάξια, με τα Πανεπιστήμια.

 
Εξορθολογισμός και Διαβάθμιση Μεταπτυχιακών
18 Απρ 2021 23:24

Είναι δυνατόν τα μονοετή μεταπτυχιακά να δίνουν τα ίδια ακριβώς δικαιώματα, μοριοδοτήσεις, πρόσβαση σε PhD κλπ με τα διετή ή έστω με αυτά των 3 εξαμήνων? Να γίνει μια δίκαιη διαβάθμιση, εκεί στο Υπουργείο πρέπει να το δουν κατά προτεραιότητα. Υπάρχουν εντατικά διετή μεταπτυχιακά με μαθήματα σε όλα τα εξάμηνα και ταυτόχρονη εκπόνηση διπλωματικής εργασίας και εξισώνονται με μεταπτυχιακά τους ενός έτους. Να γίνει μια σύντομη προπαρασκευή και να ακολουθήσει νομοθέτηση.

 
Θέλω ΤΕΙ
18 Απρ 2021 22:55

Εμείς που θέλουμε ΤΕΙ γιατί να μην έχουμε αυτή την επιλογή, όπως οι λίγο μεγαλύτεροί μας στην ηλικία; Δεν θέλουμε όλοι να πάμε με το στανιό στο πανεπιστήμιο, που βαλθήκατε όλοι! Ο πατέρας μου έχει μαγαζί με γεωργικά φάρμακα και σχεδιάζαμε να το αναλάβω σε λίγα χρόνια (πλησιάζει στη σύνταξη). Φέτος δίνω πανελλήνιες.

Γιατί ντε και καλά να πάω λοιπόν στο πανεπιστήμιο γεωπονίας και να μπλέξω με ένα κάρο θεωρίες και να κάνω 5 τόσα χρόνια και τόσα μαθήματα; Ενώ μπορούσα για την ίδια δουλειά να το κάνω πιο χαλαρά, πιο γρήγορα και με λίγα μαθήματα από ένα αντίστοιχο ΤΕΙ (έχει αυτό το επαγγελματικό δικαίωμα για την άδεια, το έχω τσεκάρει!) Έλεος με τους πειραματισμούς σας!

 
τέλος στα 5-ετή προγράμματα σπουδών και στα μακρόβια ΠΜΣ
18 Απρ 2021 21:29

4-ετή και ΠΜΣ ενός έτους

ποιος ο λόγος να θέλει κάποιος 5 χρόνια για σχολή μηχανικών και άλλο 1,5 για ΠΜΣ,
6.5 χρόνια σπουδές για 5!

Βγάλτε τον κόσμο πιο σύντομα στην αγορά εργασίας.

 
N
18 Απρ 2021 17:22

Ένας λογικός και δίκαιος άνθρωπος να εφαρμόσει στην Ελλάδα αυτά που ισχύουν στην Ε.Ε. δεν υπάρχει; Ένα πράγμα χρειάζεται, να τιμήσει κάποιος Υπουργός τις υπογραφές της χώρας στις παρακάτω Διεθνείς Συμβάσεις!
-Σύμβαση της Bologna
-Σύμβαση της UNESCO
-Ευρωπαϊκό και Εθνικό Πλαίσιο Προσόντων
Πάντως ο "ιδιοφυούς" εμπνεύσεως διαχωρισμός της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης σε εφαρμοσμένες και ανεφάρμοστες επιστήμες θα διατηρήσει τη χώρα μας στην πρωτοπορία του παραλογισμού παγκοσμίως!

 
Αλλιώς παραιτηθείτε να έρθει ο επόμενος
18 Απρ 2021 10:37

2ετή ΙΕΚ στο επίπεδο 5
4ετή (με άμεση κατάργηση των 5ετων)Πανεπιστήμια και πολυτεχνεία στο επίπεδο 6
Μεταπτυχιακά στο επίπεδο 7
Διδακτορικά στο επίπεδο 8
Κάτι άλλο για τη μεταλυκειακή εκπαίδευση π.χ. ΤΕΙ, κ.λ.π δείχνει ασχετοσύνη και ανικανότητα!

 
Επαγγελματικά δικαιώματα
18 Απρ 2021 09:40

Αφού ήταν τόσο σημαντικά τα ΤΕΙ, τότε γιατί επί 20 και πλέον έτη δεν τους δώσατε επαγγελματικά δικαιώματα; Δώστε επιτέλους επαγγελματικά δικαιώματα και σταματήστε την καραμέλα των πανεπιστημίων εφαρμοσμένων επιστημών. Δηλαδή τα υπόλοιπα πανεπιστήμια τί είναι, «ανεφάρμοστων επιστημών»;

 
katerina
18 Απρ 2021 08:02

Στο μεταξύ ας ανοίξουν τα εργαστήρια να τελειώνουν τα παιδιά που έχουν εγκλωβιστεί ενάμισι χρόνο τώρα στην αδράνεια

 
Σταύρος Δ.
18 Απρ 2021 01:15

Τα παιδιά μας διάλεξαν κάποια τμήματα να σπουδάσουν , γνωρίζοντας ότι δίνουν κάποια συγκεκριμένα επαγγελματικά δικαιώματα.
Τι θα πείτε σ΄αυτά και τις οικογένειές τους; Σας υποβιβάζω, γιατί αυτά τα δικαιώματα που ήταν να δώσω σ΄εσάς , τα "χρωστάω" στα κολέγια;
Υπάρχουν φοιτητές που μπήκαν σαν ΑΤΕΙ και τελειώσαν Πανεπιστήμιο, αφού φυσικά πήραν επιπλέον μαθήματα και κάναν 1 χρόνο ακόμη σπουδές.
Τι θα τους πείτε τώρα... Ότι κακώς φοίτησαν αυτό τον χρόνο και το πτυχίο τους θα είναι από Πανεπιστήμιο Εφαρμοσμένων Επιστημών, δηλαδή υποδεέστερο, κάτι σαν τα ΙΕΚ του εξωτερικού;
Όλο δικαιοσύνη είστε εκεί στο Υπουργείο... Σαν δε ντρέπεστε λίγο.
Άλλο κληθήκατε να πράξετε κι άλλο κάνετε. Δυστυχώς, μας απογοητεύετε κάθε μέρα και πιο πολύ.

 
@ Banana Republic
18 Απρ 2021 00:21

Χαχαχαχ, οι πολιτικοί, οι μηχανολόγοι μηχανικοί είναι τμήματα χωρίς ξεκάθαρο αντικείμενο;;; Το κράτος δε τα ίδρυσε αυτά σε ΤΕΙ;
Γι' αυτούς που ίσως να ήθελες να αναφερθείς, ένα πδ για κάποιους μηχανικούς που μπορώ να μιλήσω εύκολα από 1ο χέρι:
Οι μηχανικοί πληροφορικής έχουν "μικρότερης αξίας" δικαιώματα, απ' ότι ένας ηλεκτρολόγος μηχανικός & μηχανικός υπολογιστών σε θέματα software (λογισμικό).. (Όχι ότι έχει σημασία στην Ελλάδα να 'χεις ΕΔ, είμαστε πολύ πίσω σε τέτοια, αλλά για τα τυπικά, πες ότι θέλω αξιοπρεπή ΕΔ)
Τα ίδια ισχύουν και για ηλεκτρονικούς μηχανικούς στο hardware ("μικρό-ηλεκτρονικά").
Θα μου πεις 'ντάξει ο μηχανικός πληροφορικής είναι interdisciplinary κλάδος (διεπιστημονικός που λέμε στη Μπανανία), γι' αυτό δεν έχει όσα δικαιώματα έχει ο ΗΜΜΥ. Αλήθεια;
Οι αρχιτέκτονες; Οι τοπογράφοι; Οι αγρονόμοι; Οι ορυκτών πόρων; Οι ναυπηγοί;
Αυτά είναι διεπιστημονικά αντικείμενα που πηγάζουν από ενώσεις/τομές βασικών κλάδων της μηχανικής και άλλων επιστημών (ή και όχι) που στην Ελλάδα δίνονται ΕΔ από το ΤΕΕ.

ΚΑΙ ΚΑΤΙ ΑΚΟΜΑ (όσον αφορά τους μηχανικούς), όσο και να τσούζει τα αυτιά κάποιων οι κλάδοι της μηχανικής είναι εξ ορισμού εφαρμοσμένες επιστήμες, διότι χρησιμοποιούν "έτοιμα" τα θεωρήματα, τα αξιώματα καθώς και τις μεθόδους των θετικών επιστημών(Μαθηματικά, Φυσική, Χημεία, Βιολογία) για να επιλύσουν πρακτικά προβλήματα. Τα θεωρήματα, τα αξιώματα και οι νόμοι στους κλάδους της μηχανικής βασίζονται πάνω σε όλη τη δουλειά που έγινε στις φυσικές επιστήμες.
Μέσα σε αυτές τις εφαρμοσμένες επιστήμες, είναι και οι επιστήμες υγείας μέσα σε αυτές, η Ιατρική (εδώ είναι το εγκεφαλικό).
Μπορεί κάποια πράγματα να είναι εγκυκλοπαιδικά αλλά κρίνεται απαραίτητη η γνώση τους, προκειμένου να μην εκφυλίζονται έννοιες που μας είναι γνωστές εδώ και χρόνια επειδή έτσι μας βολεύει...
Συνεπώς, ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ περί ασαφούς αντικειμένου, ΕΙΝΑΙ περί συντεχνιακών σχέσεων που κυριαρχούν εδώ και δεκαετίες στη Ελλάδα και αυτό πρέπει να τονιστεί ΞΑΝΑ... πάλι.
Το παραπάνω σχόλιο δεν είναι επίθεση προς εσάς, αλλά δε γίνεται να λέμε κάθε φορά τα ίδια.

 
Υπάρχει παλλαϊκή απαίτηση να προχωρήσει το εγχείρημα
17 Απρ 2021 23:20

Εικάζουμε πως όλοι οι απόφοιτοι των ΤΕΙ συμφωνούν με μια τέτοια προοπτική. Όλοι απόφοιτοι και φοιτητές των πανεπιστημίων επίσης. Ποιοι διαφωνούν?

 
MEGA λάθος
17 Απρ 2021 22:08

Ελπίζω να μην κάνει

 
Το ποτάμι πίσω δεν γύρνα
17 Απρ 2021 21:58

Προφανώς δεν θα ξαναγίνουν ΤΕΙ τα ΑΕΙ που προήλθαν από ΤΕΙ αλλά θα φτιαχτεί κάτι καινούριο από ότι φαίνεται μέσα στα ΑΕΙ.

Σελίδες

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ