Placeholder

ΜΑΘΗΤΕΣ

Υπ. Παιδείας : Επιτρέπονται οι εξετάσεις γλωσσομάθειας, πιστοποίησης δεξιοτήτων κ.ά.,

Η διεξαγωγή των προαγωγικών και απολυτηρίων εξετάσεων καθώς και των κατατακτήριων των ΑΕΙ, εξακολουθεί να βρίσκεται στο «τραπέζι» των συζητήσεων της πολιτικής ηγεσίας
Δημοσίευση: 18/04/2021
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Με σταθερό γνώμονα την επιδίωξη της δια ζώσης επαναλειτουργίας όλων των εκπαιδευτικών δομών με όρους προστασίας και ασφάλειας για τη δημόσια και ατομική υγεία, το υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων και οι συνεργαζόμενοι φορείς καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε ολόκληρη η εκπαιδευτική κοινότητα να μεταβεί ομαλά στη νέα κανονικότητα, σε συνθήκες αλληλεγγύης, αμοιβαιότητας και υποστήριξης.

Αυτό  τονίζει το υπουργείο Παιδείας, με σημερινό ανακοινωθέν, κάτι που μπορεί να ερμηνευθεί ότι  η διεξαγωγή των προαγωγικών και απολυτηρίων εξετάσεων καθώς και των κατατακτήριων των ΑΕΙ, εξακολουθεί να βρίσεται στο «τραπέζι» των συζητήσεων της πολιτικής ηγεσίας.

Το  υπουργείο Παιδείας, ανακοίνωσε επίσης ότι:

1.    Επιτρέπεται η διεξαγωγή κάθε είδους εξετάσεων, όπως γλωσσομάθειας, πιστοποίησης δεξιοτήτων κ.ά., τηρουμένων των μέτρων προστασίας και πρόληψης όπως η υποχρεωτική χρήση μάσκας από τους μαθητές και εκπαιδευτικούς στους εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, ο συχνός καθαρισμός των χεριών με χρήση νερού και σαπουνιού ή με αλκοολούχο αντισηπτικό διάλυμα, ο καθαρισμός αιθουσών, επιφανειών και εξοπλισμού μετά από κάθε χρήση, η εξασφάλιση επαρκούς φυσικού αερισμού των αιθουσών.
 
Η νέα Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΦΕΚ 1558/17-4-2021) ορίζει ότι η είσοδος στο εξεταστικό κέντρο επιτρέπεται μόνο με την επίδειξη χειρόγραφης βεβαίωσης αρνητικού αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (selftest), που πραγματοποιείται έως και 24 ώρες πριν από την εξέταση ή άλλου τύπου διαγνωστικού ελέγχου (rapid test ή PCR test) που πραγματοποιείται έως και 72 ώρες πριν την εξέταση, η οποία υπογράφεται από τον εξεταζόμενο ή τον γονέα/κηδεμόνα του εάν πρόκειται για ανήλικο. Η δαπάνη για τον αυτοδιαγνωστικό ή τον διαγνωστικό έλεγχο βαρύνει τον εξεταζόμενο. Όμοια υποχρέωση υφίσταται για τους φορείς διοργάνωσης των εξετάσεων/εξεταστικά κέντρα όσον αφορά στο κάθε είδους προσωπικό που απασχολείται με φυσική παρουσία κατά τη διενέργεια των εξετάσεων.

Υπενθυμίζεται ότι μέχρι σήμερα επιτρεπόταν η διεξαγωγή εξετάσεων (συμπεριλαμβανομένων και εξετάσεων γλωσσομάθειας) μόνο για τελειόφοιτους μαθητές, φοιτητές, σπουδαστές ή αποφοίτους, οι οποίες απαιτούνταν από Πανεπιστήμια του εξωτερικού για την εισαγωγή υποψηφίων στο Β’ εξάμηνο του ακαδημαϊκού έτους 2020-2021 ή για το ακαδημαϊκό έτος 2021-2022.

2.    Οδηγίες αναφορικά με τον προγραμματισμό της εκπαιδευτικής λειτουργίας και τη διαχείριση της ύλης διαρκούσης της πανδημίας (Covid-19) εστάλησαν από το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής στα σχολεία όλης της χώρας.

Ειδικότερα, σε συνέχεια αναλυτικών οδηγιών που έχουν ήδη σταλεί για την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση, εστάλησαν αναλυτικές οδηγίες σχετικά με τα κεντρικά σημεία της ύλης μαθημάτων της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, τα οποία είναι απαραίτητα για την ορθολογική διαχείριση της ύλης των τάξεων αυτών κατά την τρέχουσα σχολική χρονιά καθώς και την επόμενη.

Περαιτέρω,τονίζει το υπουργείο Παιδείας,  οι σχολικές μονάδες όλης της χώρας έλαβαν προτάσεις για την ψυχοκοινωνική προσαρμογή των μαθητών/μαθητριών στις παρούσες συνθήκες κατά την επιστροφή στη διά ζώσης διδασκαλία, που εκπονήθηκαν από επιστημονική ομάδα του Εργαστηρίου Σχολικής Ψυχολογίας του Τμήματος Ψυχολογίας του ΕΚΠΑ, οδηγίες για τη διαπίστωση του βαθμού αφομοίωσης της ύλης από την πλευρά των μαθητών/μαθητριών, καθώς και προτάσεις και κατευθύνσεις για την εκπαιδευτική λειτουργία.

Σχόλια (6)

 
Υποψήφιος ΚΤΚ
18 Απρ 2021 23:18

Πολυ σωστα όπως διαβασα κατατακτηριες σημαινει μετακίνηση απο νομό σε νομό.

Συνεπώς θεωρώ κατά την προσωπική μου άποψη οτι πηγαίνουν μετα τις 20 Μαΐου με ανακοινώσεις απο τα τμήματα μετα τις διακοπές του Πάσχα για να είναι και εντός της προθεσμίας του 10ημερου.

 
Αγγελική
18 Απρ 2021 17:53

Πραγματικά, γιατί ακόμα οι κατατακτήριες είναι στις συζητήσεις, ενώ έχουν καθυστερήσει τόσο πολύ ;;; Πρέπει άμεσα, ακόμη και πριν το Πάσχα, να έχουμε συγκεκριμένες ημερομηνίες διεξαγωγής !!

 
φιλελεύθερος
18 Απρ 2021 17:50

Το υπουργείο οφείλει να προγραμματίσει τις κατατακτήριες εξετάσεις αμέσως μετά το Πάσχα. Εννοείται ότι οι εξετάσεις θα γίνουν δια ζώσης μετά από αρνητικό τεστ . Η ταλαιπωρία των υποψηφίων πρέπει να σταματήσει.

 
Απόστολος
18 Απρ 2021 16:51

Επειδή κατατακτήριες= μετακίνηση από νομό σε νομό χιλιάδων ανθρώπων ... Των φροντιστηρίων είναι μετακίνηση μια γειτονιά ,ένας δήμος παρακάτω ...

Πάρε εσύ στο λαιμό σου τέτοια ευθύνη ...

Προς συνονόματο γιατί τρολλάρεις ;αφού θέλεις απλά να περάσεις σε σχολή χαμηλής ζήτησης όπως έχεις πει . Σε νοιάζει απλά το εξάμηνο που θα μπεις , ρωτά αυτό ευθέως , αν θα υπάρχει κπ ευεργετική ρύθμιση.

 
Katataktiries
18 Απρ 2021 15:35

Για πιο λόγο οι κατατακτήριες είναι ακόμα στο τραπέζι των συζητήσεων; Εφόσον θα διεξαχθούν οι ξενόγλωσσες εξετάσεις με όλα τα μέτρα ασφαλείας γιατί δεν έχουμε ημερομηνία για τις κατατακτηριες;

 
Apostolos
18 Απρ 2021 13:58

Ελπίζω να περιλαμβάνονται και οι κατατακτήριες εξετάσεις, να τελειώσει και αυτό το ζήτημα.

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.