Placeholder

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΑΠΟΨΗ

Άρθρο του Γ. Πανούση: Το ξέφωτο [Πρόταση-Πρόσκληση]

Ο άνθρωπος είναι πλήρης άνθρωπος μόνο εκεί που παίζει... Κώστας Καλφόπουλος,Multiball
Δημοσίευση: 19/04/2021
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Του Καθηγητή και πρώην Πρύτανη  Γιάννη Πανούση 

Δεν ξέρω αν ‘η πλήξη είναι αντεπαναστατική’ κι αν η [όποια] δράση εντάσσεται σε μία’αρχιτεκτονική της αντί-στασης’,αλλά  νομίζω ότι έχουμε πλέον άπαντες συνειδητοποιήσει ότι συγκροτούμε έναν αστάθμητο λαό.Ένα λαό,ο οποίος χορταίνει καταναλώνοντας λωτούς κι αρνείται τα εμβόλια,ο οποίος καταπίνει αμάσητα τα πολιτικά ψεύδη των δικών του και διαμαρτύρεται έντονα για τα fake news των[προαιώνιων;] ιδεολογικών  του αντιπάλων.Ένα λαό ,ο οποίος -όπως συμβαίνει με τα φλίππερ-γοητεύεται από τη φαντασματογορία των ‘μηχανών –ονείρου’[dream machines][Κ.Καλφόπουλος] και διαμορφώνει ψευδή συνείδηση του τύπου π.χ ότι η απελευθέρωση απόλα τα δεινά θα προκύψει με την απαλλαγή από τον εκάστοτε εχθρό [κι όχι με την αλλαγή του παραδείγματος].

Θέλω εξαρχής να δηλώσω ότι χαίρομαι για την αναστολή-έστω στην πράξη- του νόμου για την πανεπιστημιακή Αστυνομία,νόμο  τον οποίο είχα σε πολλές ευκαιρίες κατα-κρίνει.

Επειδή όμως πιστεύω στην αξιακή φύση της [Ανώτατης]Παιδείας θα μου επιτρέψετε να κάνω μία πρόταση:

αφού οι περισσότεροι Πρυτάνεις επί 47 συναπτά μεταπολιτευτικά χρόνια απορρίπτουν σχεδόν όλα τα νομοσχέδια της Πολιτείας[όποιο κόμμα κι αν κυβερνάει],γιατί δεν συντάσσουν οι ίδιοι ένα Νόμο για τη δομή και λειτουργία των ΑΕΙ;πιστεύω ότι μία τέτοια πρωτοβουλία θα άξιζε τον κόπο αφενός γιατί θα δικαίωνε την αυτοδιοίκηση των Πανεπιστημίων κι αφετρέρου γιατί θα αποτελούσε μία πολύ ενδιαφέρουσα σύνθεση πολλών,προφανώς αντίθετων προσεγγίσεων,οι οποίες εξαφανίζονται λόγω της ενιαίας διαφωνίας με τις διατάξεις του νόμου που πρότεινε το Υπουργείο Παιδείας.

Θέλω να ελπίζω ότι στην πρότασή μου δεν θα κάνουν μερικοί tilt.

ΥΓ.Επί πρυτανείας Χρ. Κίττα στο ΕΚΠΑ μία ομάδα μελών ΔΕΠ,μαζί με τον Πρύτανη,είχαμε συντάξει πλήρες νομοσχέδιο.Η τότε ηγεσία του Υπουργείου[Μαριέτα Γιαννάκου] το ...εξαφάνισε.

ΥΓ2.Δεν κυνηγάω ποτέ ανθρώπους,ούτε κάνω πόλεμο προθέσεων.Παρακαλώ το ίδιο να πράξουν κι όσοι διαφωνούν μαζί μου.

ΥΓ3.’’Μονοπάτια σκαλισμένα στο γκρεμό οδηγούν σε ξέφωτο’’[Γιώγια Σιώκου,Το ξέφωτο]

Σχόλια (10)

 
Όχι άλλο κάρβουνο
22 Απρ 2021 09:13

Ως πότε τέλος πάντων θα λέγωμεν «ως πότε;» Γεώργιος Σουρής. Ποιός θα πληρώνει τη λυπητερή από τα καψίματα κύριε Πανούση; Θα σας πω εγώ. Εσείς!

 
Μελίτακας ο Α΄
21 Απρ 2021 08:51

Παντοδύναμο το υποκρίνομαι και το σκότος βαθύ κι ένας φωτεινός δροσουλίτης αχνοφαίνεται. Τίποτα άλλο!

 
ΠΡΩΗΝ ΔΕΠ ΑΠΘ
21 Απρ 2021 00:29

Ο κοσμοϊστορικός νόμος του κυρίου Πανούση υπήρξε το άλλοθι για αναρίθμητες διαλυτικές ενέργειες εντός των πανεπιστημίων. Οι αντιλήψεις του για το πανεπιστήμιο ανήκουν σε εποχές ξεπερασμένες. Δεν χρειαζόμαστε τέτοιες λογικές σήμερα. Κάθε άλλο!!

 
teacher
21 Απρ 2021 00:15

Πριν μερικά χρόνια, ο κ. Πανούσης είχε πει μια φράση που αντικατοπτρίζει τους λόγους για τους οποίους επικρατεί ανομία στην Ελλάδα. Είχε πει ότι "μετά το '74 μάς δόθηκε περισσότερη δημοκρατία από αυτή που αντέχαμε". Σοφή κουβέντα. Αλλά, δυστυχώς, οι σημερινοί πανηγυρισμοί του πρώην υπουργού για την αναστολή της εφαρμογής του νόμου για την πανεπιστημιακή αστυνομία δείχνουν ότι, ακόμα κι αν μας προβληματίζει η ανομία στη χώρα, δεν έχουμε το θάρρος να πάρουμε τις σωστές αποφάσεις που θα την εξαλείψουν.

 
ΔΕΠ2
20 Απρ 2021 12:56

Χαίρεται ο κ. Πανούσης για την "ακύρωση στην πράξη" της πανεπιστημιακής ασυνομίας. Με τους προπηλακισμούς συναδέλφων τι προτείνει να κάνουμε; Με το συνάδελφο του ΕΚΠΑ που πήγε στο νοσοκομείο προ μηνός τι να κάνουμε; Με τ. πρυτάνεις που διαπομπεύτηκαν ή πήγαν στο νοσοκομείο τι να κάνουμε; Με τα χτισμένα γραφεία; Τα εκρηκτικά; Τις γιάφκες; Τη διακίνηση ναρκωτικών;

Αν οτιδήποτε από αυτά συμβεί στη γειτονιά μας ή στο νοσοκομείο ή στην εφορία ή αλλού, ο κ. Πανούσης υποθέτω είναι υπέρ της παρέμβασης της αστυνομίας. Αλλά αν μας συμβεί σε χώρο που λέγεται "ΑΕΙ" εκεί δεν τυγχάνουμε της προστασίας αυτής. Ίσως στο μυαλό του κ. Πανούση υπάρχει κάποια αιτιολογία για αυτό. Εμένα μου φαίνεται υποκριτικό και οπωσδήποτε ενδεικτικό εμμονής-ιδεοληψίας, στην καλύτερη περίπτωση.

Ο κ. Πανούσης φαίνεται να θέλει να ανεχόμαστε μια κατηγορία πολιτών να μπορούν να τρώνε ξύλο, να εκδιώκονται από το χώρο εργασίας, να απειλούνται, να λοιδορούνται, να προγράφονται σε αφίσες με το πρόσωπό τους σε στυλ καταζητούμενων φαρ-ουέστ. ΟΧΙ Κ. ΠΑΝΟΥΣΗ.

 
ΔΕΠ
20 Απρ 2021 12:52

Ο σεβαστός συνάδελφος κ. Πανούσης ήταν ο συγγραφέας νόμου ο οποίος δημιούργησε ένα σωρό προβλήματα στα ΑΕΙ, πολλά από τα οποία ταλαιπωρούν ακόμα και σήμερα.
Επίσης, παλιά ήταν υπέρ των παρεμβάσεων της αστυνομίας - τώρα είναι κατά.
Παλιά συμμετείχε στην κυβέρνηση - σήμερα όχι.
Κάποια στιγμή πέφτουν οι μάσκες, και δεν αρκούν "ευφυολογήματα" του τύπου "να κάνουν νομο οι πρυτάνεις".

 
Το σκοτάδι και το φως
20 Απρ 2021 08:16

Ο άνθρωπος δημιουργεί εκεί που αισθάνεται ασφαλής, σε ένα χώρο που τον σέβεται και του δίνει στήριξη. Τα πανεπιστήμια τα τελευταία Χρονια παρακμάζουν, έχουν εξελιχθεί σε χώρους ανομίας και βίας και οι φοιτητές δε δημιουργούν δίκτυα συνεργασίας! Σε αντίθεση νε τα γνωστά μεγάλα πανεπιστήμια του κόσμου! Η αστυνομία μας πείραξε; Οι καταλήψεις δε μας ενοχλούν; Οι βανδαλισμοί και οι καταστροφές;

 
Σωτήρης Π.
20 Απρ 2021 06:25

Θεωρώ ότι δεν συντάσσουν νόμο οι πρυτάνεις γιατί μετά πρέπει να εφαρμοστεί . Διαφορετικά θα πέσει στο κενό. Δεν πάσχουμε από νόμους από την εφαρμογή των νόμων πάσχουμε. Η ανεξέλεγκτη κατάσταση με τις καταλήψεις στα πανεπιστήμια έχει φτάσει στο μη περαιτέρω. Κάνουμε σα να μη συμβαίνει τίποτε. Ειδικά κάποια τμήματα θεωρούνται συνώνυμα της κατάληψης. Το θέμα είναι ότι πιστεύουν ότι έχουν αιτήματα και αυτό ανακηρύσσονται αγωνιστές.

 
Dimsir
19 Απρ 2021 22:28

Τα παρακάτω λέγατε κ. Πανούση εσείς και η τότε κυβέρνηση όταν ήσασταν Υπουργός ,και δεν άλλαξε τίποτα έξι χρόνια.
Αυτά λοιπόν συνηγορούν στο να υπάρχει αστυνομική παρουσία στα πανεπιστήμια.
Διαβάστε λοιπόν τι λέγατε:
Η επέμβαση στην Πρυτανεία έγινε σε «ανοικτή γραμμή» με το Μαξίμου αλλιώς έπρεπε να παραιτηθώ δήλωσε ο Γιάννης Πανούσης για την αστυνομική επέμβαση για τον τερματισμό της κατάληψης στο ΕΚΠΑ.

Μιλώντας στο Mega ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη αρνήθηκε κατηγορηματικά ότι παραβιάστηκε το Πανεπιστημιακό άσυλο και διερωτήθηκε: «Πώς μπορεί να λέει κάποιος ότι παραβιάστηκε το άσυλο; Δηλαδή αυτοί οι άνθρωποι έκαναν ελεύθερη διακίνηση ιδεών;». Μιλώντας για τις συλλήψεις που έγιναν, τονίζοντας με νόημα «αναζητούμε αν υπάρχει φοιτητής ανάμεσά τους». Μεταξύ των συλληφθέντων ήταν ένας Πολωνός διεθνώς καταζητούμενος, ένας συνεργός του Παλαιοκώστα, ένας 50χρονος «γνωστός» των Εξαρχείων και δύο Αλγερινοί υπήκοοι που έμεναν στο Μεγάλη Βρετάνια».

 
Tilt και delete
19 Απρ 2021 21:58

Εάν το "εξαφάνισε" η μετριοπαθής κα. Γιαννάκου, δεν τολμώ να σκεφτώ τί θα το κάνει η σημερινή Υπουργός.

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.