Πανελλαδικές: Μετατίθεται για τις 15 Μαίου η ανακοίνωση του αριθμού εισακτέων

Οι αλλαγές που θα βρουν φέτος οι υποψήφιοι για τα ΑΕΙ

20/04/2021

Ενημερώθηκε: 21/04/2021, 08:18

Άκουσε το άρθρο

Με τροπολογία που κατέθεσε  η υπουργός Παιδείας Ν. Κεραμέως σήμερα , προς ψήφιση, στη Βουλή, μετατίθεται για τις 15  Μαΐου (σ.σ. αντί 15 Απριλίου όπως προβλέπει ο ισχύον νόμος) η ημερομηνία ανακοίνωσης του αριθμού εισακτέων ανά σχολή, τμήμα ή εισαγωγική κατεύθυνση των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, των Ανώτατων Εκκλησιαστικών Ακαδημιών και των Ανώτερων Σχολών Τουριστικής Εκπαίδευσης

Με την ανακοίνωση του αριθμού εισακτέων    θα γίνει εμμέσως γνωστό  και ποια τμήματα δεν θα συμπεριληφθούν-λόγω κατάργησης ή συγχώνευσης με άλλα συγγενή τμήματα-στο νέο Μηχανογραφικό Δελτίο που θα συμπληρώσουν οι υποψήφιοι.

Οι Πανελλαδικές Εξετάσεις θα ξεκινήσουν μέσα στον Ιούνιο,  όπως και πέρσι, με πιθανή ημερομηνία   14 ή 15 Ιουνίου, ενώ το αναλυτικό πρόγραμμα θα ανακοινωθεί μέχρι τέλος  Απριλίου.

7.000 κενές θέσεις

Σύμφωνα με εκτιμήσεις του υπουργείου Παιδείας η  εφαρμογή της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής θα αφήσει 7.000 κενές θέσεις. Αυτό σημαίνει ότι δεν θα πάρουν το "εισιτήριο" εισαγωγής  7.000 υποψήφιοι συν 10.000 που  έτσι κι αλλιώς δεν θα έπαιρναν και χωρίς την εφαρμογή της βάσης , δηλαδή  δεν θα μπουν στον "τρένο" των εισακτέων συνολικά 17.000 υποψήφιοι.

Θα “πληγούν” κυρίως τα τμήματα που μέχρι πέρσι ήταν χαμηλής ζήτησης από τους υποψηφίους, με αποτέλεσμα να έχουν χαμηλές βάσεις.Τα τμήματα αυτά βρίσκονται κυρίως στα περιφερειακά Πανεπιστήμια

Μετεγγραφές

Τουλάχιστον για φέτος η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας δεν φαίνεται να “ακουμπά” το νόμο για τις μετεγγραφές, προκειμένου  να περιοριστούν οι μετακινήσεις φοιτητών από τα περιφερειακά στα κεντρικά ΑΕΙ. Δεν θα  αλλάξει δηλαδή τον “κόφτη” των 2.700 μορίων.

Οι αλλαγές που θα βρουν φέτος οι υποψήφιοι για τα ΑΕΙ

1. Οι συντελεστές βαρύτητας ανά μάθημα θα αλλάξουν;

Οχι,  οι Συντελεστές Βαρύτητας (Δείτε εδώ) παραμένουν ως έχουν για φέτος.

2. Τι θα ισχύσει φέτος που θα είναι και η πρώτη φάση των αλλαγών;

Κατ΄αρχήν θα τεθεί ελάχιστη βάση εισαγωγής (σ.σ. θα εξηγήσουμε στην συνέχεια τη διαδικασία).

Ειδικά και μόνο για φέτος για τη συμπλήρωση του Μηχανογραφικού δεν αλλάζει τίποτα σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Θα είναι ένα Μηχανογραφικό για τα ΑΕΙ  και οι υποψήφιοι θα συμπληρώσουν τα τμήματα που επιθυμούν να εισαχθούν, χωρίς αριθμητικό περιορισμό.

3. Τι είναι  “Παράλληλο  Μηχανογραφικό” για την εισαγωγή στα ΙΕΚ ;

Οι τελειόφοιτοι και οι υποψήφιοι, που συμμετέχουν στις πανελλαδικές εξετάσεις του εκάστοτε σχολικού έτους, δύνανται να εκδηλώσουν ενδιαφέρον προς κάλυψη θέσης καταρτιζόμενου σε δημόσιο Ι.Ε.Κ. με την υποβολή παράλληλου μηχανογραφικού δελτίου  για  συγκεκριμένο αριθμό  θέσεων των δημόσιων.   

4. Πότε θα πρέπει οι υποψήφιοι να  συμπληρώσουν το  “Παράλληλο  Μηχανογραφικό”;

Το παράλληλο μηχανογραφικό δελτίο υποβάλλεται κατά την ίδια περίοδο υποβολής του μηχανογραφικού δελτίου πρώτης φάσης για την εισαγωγή στα ΑΕΙ. Οι υποψήφιοι που συμμετέχουν στις πανελλαδικές εξετάσεις εκάστου σχολικού έτους δύνανται να υποβάλουν τόσο το μηχανογραφικό δελτίο πρώτης φάσης όσο και το παράλληλο μηχανογραφικό δελτίο.

5. Είναι υποχρεωτική η συμπλήρωση και των δύο Μηχανογραφικών;

Όχι δεν είναι υποχρεωτικό.Ο κάθε υποψήφιος  μπορεί να συμπληρώσει και τα δύο ή ένα από τα δύο.

6. Ποιο θα είναι το κριτήριο εισαγωγής στα ΙΕΚ;

Το κριτήριο εισαγωγής στα ΙΕΚ θα είναι ο βαθμός απολυτηρίου.

7. Μπορεί κάποιος που εισήχθη και σε Πανεπιστημιακή Σχολή και σε ΙΕΚ να εγγραφεί και στα δύο;

Εάν κάποιος υποψήφιος, όταν ανακοινωθούν τα αποτελέσματα εισαχθεί και σε Πανεπιστήμιο αλλά και σε ΙΕΚ , τότε θα πρέπει να επιλέξει που θέλει να φοιτήσει.

Απαγορεύεται η εγγραφή του υποψηφίου ταυτόχρονα σε σχολή, τμήμα ή εισαγωγική κατεύθυνση Α.Ε.Ι. και σε δημόσιο Ινστιτούτο Επαγγελματικής Κατάρτισης (Ι.Ε.Κ.).

8. Θα καταργηθεί η ισχύουσα διαδικασία εισαγωγής στα ΙΕΚ;

Όσον αφορά την ισχύουσα διαδικασία εισαγωγής στα ΙΕΚ αυτή θα εξακολουθήσει να εφαρμόζεται.

Μάλιστα οι τελειόφοιτοι και υποψήφιοι   οι οποίοι δεν κατόρθωσαν να καταλάβουν κάποια από τις θέσεις καταρτιζόμενων σε δημόσιο Ι.Ε.Κ., οι οποίες διατίθενται προς κάλυψη με την υποβολή παράλληλου μηχανογραφικού δελτίου, δύνανται να υποβάλουν αίτηση προς κάλυψη θέσης καταρτιζόμενου, σύμφωνα με το άρθρο 25 του ν. 4763/2020 (Α ́254) και τον Κανονισμό Λειτουργίας των Ι.Ε.Κ..

9. Και γιατί το υπ. Παιδείας εφαρμόζει και Μηχανογραφικό για τα ΙΕΚ;

Διότι απ ότι φαίνεται μάλλον θέλει μ αυτόν τον τρόπο να δώσει κύρος στα ΙΕΚ και να τα αναδείξει ως μια αξιόπιστη επιλογή για τους αποφοίτους Λυκείου, στο πλαίσιο αναβάθμισης της επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης και της σύνδεσης τους με την αγορά εργασίας.

10. Πως θα προκύπτει η βάση εισαγωγής των υποψηφίων στα ΑΕΙ;

Η ελάχιστη  βάση εισαγωγής  θα ορίζεται από κάθε Πανεπιστημιακό Τμήμα ως ποσοστό του μέσου όρου των μέσων επιδόσεων όλων των υποψηφίων στο σύνολο των μαθημάτων (Μ1, Μ2, Μ3, Μ4) του επιστημονικού πεδίου στο οποίο αντιστοιχεί το Τμήμα.

11. Πότε θα μάθουν οι υποψήφιοι τις την ελάχιστη  βάση εισαγωγής  , ανά τμήμα;

Το σίγουρο είναι ότι οι βάσεις θα γίνουν γνωστές πριν οι υποψήφιοι συμπληρώσουν το Μηχανογραφικό με τις Σχολές προτίμησης τους.

Η ελάχιστη  βάση εισαγωγής , ανά τμήμα,  θα διαμορφωθεί και θα ανακοινωθεί μετά την ανακοίνωση των βαθμολογικών επιδόσεων των υποψηφίων των Πανελλαδικών εξετάσεων.

12. Ποιο θα είναι το κριτήριο, προκειμένου ένα τμήμα να ορίσει την ελάχιστη βάση εισαγωγής;

Τα  τμήματα όλων των Πανεπιστημίων ήδη έχουν  ένα συντελεστή  επί του Μέσου Όρου  των μέσων επιδόσεων όλων των υποψηφίων στο σύνολο των μαθημάτων (Μ1, Μ2, Μ3, Μ4) του επιστημονικού πεδίου.

Για τα Πανεπιστήμια αναμένεται να υπογραφεί η σχετική απόφαση, ενώ για τις Σχολές άλλων υπουργείων (Στρατιωτικές, αστυνομικές κλπ), ήδη ανακοινώθηκαν (Δείτε εδώ).

13. Θα μπορεί το τμήμα να ορίζει αυθαίρετα όποιον συντελεστή επιθυμεί;

Οχι. Έχει τεθεί , με απόφαση της υπουργού Παιδείας Ν. Κεραμέως,  μία απόκλιση από το Μέσο Όρο  των μέσων βαθμολογικών επιδόσεων των υποψηφίων του Επιστημονικού Πεδίου, που είναι από  80%  έως   120% επί του Μέσου όρου.

14. Μπορεί να δοθεί ένα παράδειγμα;

Για παράδειγμα εάν η μέση επίδοση των μαθητών σε ένα Επιστημονικό Πεδίο είναι ο βαθμός 12 τότε η ακριβής βάση εισαγωγής θα εξαρτάται από το συντελεστή που έχει θέση το τμήμα . Εάν έχει θέση συντελεστή 100%, τότε η βάση θα είναι 12 , εάν έχει θέση συντελεστή 80% τότε η βάση θα είναι 9,6, εάν έχει θέσει συντελεστή 110% ο βάση θα είναι 13,20.

Εάν ένα Επιστημονικό Πεδίο  έχει μέση επίδοση των μαθητών 10 και ένα  τμήμα ορίσει συντελεστή 80% η βάση θα διαμορφωθεί στο 8.

15. Πότε οι υποψήφιοι θα συμπληρώσουν  το Α’ Μηχανογραφικό και πόσα τμήματα θα μπορούν να δηλώσουν;

Το Α Μηχανογραφικό θα συμπληρωθεί από το σύνολο των υποψηφίων κανονικά τη χρονική περίοδο που ορίστηκε και πέρσι. Σε σχέση με το Μηχανογραφικό για φέτος δεν αλλάζει τίποτα όσον αφορά τον αριθμό τμημάτων που επιθυμούν να συμπληρώσουν.

16. Τι σημαίνει η θεσμοθέτηση της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής  (Ε.Β.Ε.)

Προϋπόθεση συμμετοχής των υποψηφίων των πανελλαδικών εξετάσεων στη διαδικασία επιλογής για εισαγωγή στα Α.Ε.Ι., στις Α.Ε.Α., στις Α.Σ.Τ.Ε. του υπουργείου Τουρισμού, στις σχολές των Α.Σ.Ε.Ι. και Α.Σ.Σ.Υ., στη Σ.Σ.Α.Σ., στις σχολές της Αστυνομικής και Πυροσβεστικής Ακαδημίας, στις Α.Ε.Ν., καθώς και τις Σχολές Δοκίμων Σημαιοφόρων Λιμενικού Σώματος και Λιμενοφυλάκων, αποτελεί η επίτευξη στις πανελλαδικές εξετάσεις βαθμολογικής επίδοσης ίσης ή μεγαλύτερης της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής ανά σχολή, τμήμα ή εισαγωγική κατεύθυνση (Ε.Β.Ε. σχολής, τμήματος ή εισαγωγικής κατεύθυνσης).

17. Με τις νέες διατάξεις τι λαμβάνεται υπόψιν για την εισαγωγή των υποψηφίων στα ΑΕΙ;

Για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση λαμβάνονται υπόψη κατά σειρά:

α) η ανά σχολή, τμήμα ή εισαγωγική κατεύθυνση Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής (Ε.Β.Ε.),και,

β) το σύνολο των μορίων που συγκεντρώνει ο υποψήφιος στα τέσσερα (4) πανελλαδικά εξεταζόμενα μαθήματα του οικείου επιστημονικού πεδίου

Για τον προσδιορισμό του συνόλου των μορίων κάθε υποψηφίου υπολογίζονται τα μαθήματα και οι οικείοι συντελεστές βαρύτητας.

18. Για τα τμήματα που απαιτείται ειδικό μάθημα τι ισχύει;

Στις σχολές, τμήματα και εισαγωγικές κατευθύνσεις, όπου απαιτείται η εξέταση ειδικού μαθήματος ή ειδικών μαθημάτων ή πρακτικών δοκιμασιών λόγω της φύσης του γνωστικού τους αντικειμένου, η εξέταση του ειδικού μαθήματος ή των ειδικών μαθημάτων ή των πρακτικών δοκιμασιών γίνεται πανελλαδικά.

Για την εισαγωγή απαιτείται η επίτευξη της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής  του ειδικού μαθήματος ή των ειδικών μαθημάτων ή πρακτικών δοκιμασιών της σχολής, τμήματος ή εισαγωγικής κατεύθυνσης, καθώς και της Ε.Β.Ε. της σχολής, τμήμα- τος ή εισαγωγικής κατεύθυνσης .

Για τον υπολογισμό της συνολικής βαθμολογίας των υποψηφίων, προστίθεται στη βαθμολογία των τεσσάρων πανελλαδικά εξεταζόμενων μαθημάτων η βαθμολογία που προκύπτει από το γινόμενο του βαθμού του ειδικού μαθήματος ή των ειδικών μαθημάτων ή των πρακτικών δοκιμασιών με τον αντίστοιχο συντελεστή βαρύτητας,.

Εάν με το σύνολο της βαθμολογίας που επιτυγχάνει ο υποψήφιος, εισάγεται σε περισσότερες από μία σχολές, τμήματα ή εισαγωγικές κατευθύνσεις, τελικά εισάγεται σε εκείνη τη σχολή, τμήμα ή εισαγωγική κατεύθυνση που προσδιορίζει στο μηχανογραφικό του δελτίο με σειρά προτίμησης υψηλότερη σε σχέση με τις άλλες σχολές, τμήματα ή εισαγωγικές κατευθύνσεις που έχει δηλώσει.

19.Πως υπολογίζεται η βαθμολογία

Στα ημερήσια και εσπερινά ΓΕ.Λ., η Ε.Β.Ε. διαμορφώνεται ενιαία από τον μέσο όρο των μέσων όρων των βαθμολογικών επιδόσεων των υποψηφίων στα τέσσερα (4) πανελλαδικά εξεταζόμενα μαθήματα ανά επιστημονικό πεδίο, ο οποίος πολλαπλασιάζεται με συντελεστή που καθορίζεται από τα ιδρύματα εισαγωγής για κάθε σχολή, τμήμα ή εισαγωγική κατεύθυνση και στρογγυλοποιείται στο δεύτερο δεκαδικό ψηφίο. Ο συντελεστής βρίσκεται εντός του διαστήματος ελάχιστης και μεγίστης τιμής.

20. Οταν ένα τμήμα είναι σε περισσότερα του ενός επιστημονικού πεδίου , ποια βάση υπολογίζεται;

Στις σχολές, τμήματα ή εισαγωγικές κατευθύνσεις, που εντάσσονται σε περισσότερα του ενός επιστημονικά πεδία, για τον υπολογισμό της Ε.Β.Ε. λαμβάνεται υπόψη ο μικρότερος μέσος όρος των μέσων όρων των βαθμολογικών επιδόσεων των υποψηφίων στα πανελλαδικά εξεταζόμενα μαθήματα των επιστημονικών πεδίων, στα ο- ποία εντάσσονται οι συγκεκριμένες σχολές, τμήματα ή εισαγωγικές κατευθύνσεις.

21. Οι συντελστές της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής είναι οι ίδιοι για όλες τις κατηγορίες των Λυκείων;

Ο συντελεστής της Ε.Β.Ε. για κάθε σχολή, τμήμα ή εισαγωγική κατεύθυνση είναι ενιαίος για την εισαγωγή υποψηφίων από ημερήσια ή εσπερινά ΓΕ.Λ. ή ΕΠΑ.Λ..

ΤΙ ΘΑ ΙΣΧΥΣΕΙ ΓΙΑ ΤΑ ΕΠΑΛ

22. Σε ποια μαθήματα θα εξεταστούν οι υποψήφιοι για τα ΕΠΑΛ;

Το σύνολο των υποψηφίων εξετάζεται σε τέσσερα (4) μαθήματα της τελευταίας τάξης ημερήσιων και εσπερινών ΕΠΑ.Λ., από τα οποία δύο (2) μαθήματα είναι γενικής παιδείας και δύο (2) μαθήματα ειδικότητας.  Οι εξετάσεις για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση διεξάγονται, σε πανελλαδικό επίπεδο με θέματα που τίθενται αποκλειστικά από κεντρική επιτροπή εξετάσεων.

Πατήστε εδώ για να δείτε τα μαθήματα

23. Πως γίνεται ο  υπολογισμός της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής  για τους υποψηφίους των ΕΠΑΛ

Για τον υπολογισμό της Ε.Β.Ε. ισχύουν ειδικότερα τα εξής:

α) Στις σχολές, τμήματα ή εισαγωγικές κατευθύνσεις, που εντάσσονται σε περισσότερους του ενός τομείς για τον υπολογισμό της Ε.Β.Ε., λαμβάνεται υπόψη ο μικρότερος μέσος όρος των μέσων όρων των βαθμολογικών επιδόσεων των υποψηφίων στα μαθήματα των τομέων όπου εντάσσονται οι συγκεκριμένες σχολές, τμήματα ή εισαγωγικές κατευθύνσεις.

β) Στις σχολές, τμήματα ή εισαγωγικές κατευθύνσεις, που εντάσσονται στην κοινή ομάδα όλων των τομέων, για τον υπολογισμό της Ε.Β.Ε. λαμβάνεται υπόψη ο μικρότερος μέσος όρος των μέσων όρων των βαθμολογικών επιδόσεων των υποψηφίων όλων των τομέων.

γ) Στις σχολές, τμήματα ή εισαγωγικές κατευθύνσεις του ίδιου τομέα για τον οποίο οι υποψήφιοι εξετάζονται σε διαφορετικά μαθήματα ειδικότητας, για τον υπολογισμό της Ε.Β.Ε. λαμβάνονται υπόψη οι μέσοι όροι των βαθμολογικών επιδόσεων των υποψηφίων στα μαθήματα εκείνης της ειδικότητας, ο μέσος όρος των οποίων είναι μικρότερος.

24. Πότε θα συμπληρώσουν το Μηχανογραφικό οι υποψήφιοι των ΕΠΑΛ;

Οι υποψήφιοι ημερήσιων και εσπερινών ΕΠΑ.Λ. που συμμετέχουν στις πανελλαδικές εξετάσεις, μετά από την ολοκλήρωση των εξετάσεων και τη γνωστοποίηση των βαθμών της τελικής τους επίδοσης στα πανελλαδικά εξεταζόμενα μαθήματα, τα ειδικά μαθήματα και τις πρακτικές δοκιμασίες, καθώς και τη γνωστοποίηση των αποτελεσμάτων των ικανοτήτων, συμπληρώνουν μηχανογραφικό δελτίο. Σε αυτό επιλέγουν καθορισμένο αριθμό σχολών, τμημάτων ή εισαγωγικών κατευθύνσεων από τους τομείς και την κοινή ομάδα, όπου έχουν πρόσβαση.  

ΤΙ ΘΑ ΙΣΧΥΣΕΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΑΛΑΙΟΥΣ ΑΠΟΦΟΙΤΟΥΣ

25. Ποιους αφορά αυτή η κατηγορία υποψηφίων;

 Οι κάτοχοι απολυτηρίου οποιουδήποτε τύπου λυκείου ή ισότιμου απολυτηρίου άλλου σχολείου δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που παρέχει πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, οι οποίοι επιθυμούν να διεκδικήσουν την εισαγωγή τους στις σχολές, τα τμήματα και τις εισαγωγικές κατευθύνσεις τμημάτων των Α.Ε.Ι., των Α.Ε.Α., των Α.Σ.Τ.Ε. του Υπουργείου Τουρισμού, στις σχολές των Α.Σ.Ε.Ι. και Α.Σ.Σ.Υ. στη Σ.Σ.Α.Σ., στις σχολές της Αστυνομικής και Πυροσβεστικής Ακαδημίας, στις Α.Ε.Ν., καθώς και στις Σχολές Δοκίμων Σημαιοφόρων Λ.Σ. και Λιμενοφυλάκων για τα ακαδημαϊκά έτη που έπονται του έτους της αποφοίτησής τους από το λύκειο μπορούν:

α) Είτε, εφόσον έχουν συμμετάσχει στις πανελλαδικές εξετάσεις των ημερήσιων ΓΕ.Λ. ή ημερήσιων ΕΠΑ.Λ., να μετέχουν για την εισαγωγή τους σε ποσοστό δέκα τοις εκατό (10%) των θέσεων εισακτέων κάθε σχολής, τμήματος ή εισαγωγικής κατεύθυνσης, χωρίς νέα εξέταση, με την υποβολή μηχανογραφικού δελτίου, με βάση την Ε.Β.Ε. ή τις Ε.Β.Ε. του ειδικού μαθήματος ή των ειδικών μαθημάτων ή πρακτικών δοκιμασιών της οικείας σχολής, τμήματος ή εισαγωγικής κατεύθυνσης, αν συντρέχει τέτοια περίπτωση, και την Ε.Β.Ε. ανά σχολή, τμήμα ή εισαγωγική κατεύθυνση, οι οποίες διαμορφώθηκαν κατά το σχολικό έτος της τελευταίας συμμετοχής στις πανελλήνιες εξετάσεις, καθώς και την αντίστοιχη συνολική βαθμολογία τους για πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Το δικαίωμα αυτό: αα) δεν αφορά στους υποψηφίους που συμμετείχαν σε πανελλαδικές εξετάσεις, διεκδικώντας θέσεις επιπλέον του αριθμού εισακτέων και

αβ) μπορεί να ασκηθεί το επόμενο και το μεθεπόμενο έτος του έτους τελευταίας εξέτασης στα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα, ειδικά μαθήματα και πρακτικές δοκιμασίες για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Οι θέσεις που αντιστοιχούν στο ποσοστό του δέκα τοις εκατό (10%) του αριθμού εισακτέων κατανέμονται σε ποσοστό εξήντα τοις εκατό (60%) για όσους συμμετείχαν στις ανωτέρω εξετάσεις το αμέσως προηγούμενο έτος και σε ποσοστό σαράντα τοις εκατό (40%) για όσους συμμετείχαν στις ανωτέρω εξετάσεις δύο (2) έτη πριν από το έτος υποβολής μηχανογραφικού δελτίου χωρίς νέα εξέταση.

26. Ποια θα είναι τα ποσοστά εισακτέων ανάμεσα στα ΓΕΛ και ΕΠΑΛ;

Με κοινή απόφαση του Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων και του κατά περίπτωση συναρμόδιου Υπουργού, καθορίζονται τα ειδικότερα ποσοστά επί του αριθμού των εισακτέων ανά κατηγορία ΓΕ.Λ. και ΕΠΑ.Λ..

ΤΙ ΘΑ ΙΣΧΥΣΕΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΔΙΑΚΡΙΘΕΝΤΕΣ ΣΕ ΟΛΥΜΠΙΑΔΕΣ

27.Για τους διακριθέντες  σε Ολυμπιάδες θα ισχύσει η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής;

Προϋπόθεση για την εγγραφή των κατόχων απολυτηρίου ΓΕ.Λ. ή ΕΠΑ.Λ. στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, είναι η επίτευξη της ελάχιστης βάσης εισαγωγής (Ε.Β.Ε.) ή των Ε.Β.Ε. του ειδικού μαθήματος ή των ειδικών μαθημάτων ή πρακτικών δοκιμασιών της οικείας σχολής, τμήματος ή εισαγωγικής κατεύθυνσης, αν συντρέχει τέτοια περίπτωση, καθώς και της Ε.Β.Ε. της σχολής, τμήματος ή εισαγωγικής κατεύθυνσης.

ΤΙ ΘΑ ΙΣΧΥΣΕΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΔΙΑΚΡΙΘΕΝΤΕΣ ΑΘΛΗΤΕΣ

28. Για τους διακριθέντες  αθλητές θα ισχύσει η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής;

Προϋποθέσεις εισαγωγής σε σχολή, τμήμα ή εισαγωγική κατεύθυνση συνιστούν α) η επίτευξη: αα) της ελάχιστης βάσης εισαγωγής (Ε.Β.Ε.) ή των Ε.Β.Ε. του ειδικού μαθήματος ή των ειδικών μαθημάτων ή πρακτικών δοκιμασιών της οικείας σχολής, τμήματος ή εισαγωγικής κατεύθυνσης, εάν συντρέχει τέτοια περίπτωση και αβ) της Ε.Β.Ε. της σχολής, τμήματος ή εισαγωγικής κατεύθυνσης και β) η συγκέντρωση συνολικού αριθμού μορίων τουλάχιστον ίσου με το εκατό τοις εκατό (100%) του αριθμού των μορίων του τελευταίου εισαχθέντος ανά σχολή, τμήμα ή εισαγωγική κατεύθυνση στο ίδιο ακαδημαϊκό έτος

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ:

Σχόλια (18)

@ΠΟΛΙΤΗΣ
|

Είμαι σίγουρη ότι είναι όπως τα λες. Υπερ-μαγείρεμα δηλαδή για να έχουν και την πίτα ολόκληρη και το σκύλο χορτάτο. Απλά αντί να τα κάνουν με την ησυχία τους, με διαφάνεια, με μελέτη επιπτώσεων (άγνωστο αυτό στην Ελλάδα), το τρέχουν σίγουρα σε κανα ρημάδι εξέλ για να το "σκάσουν" 1 μήνα πριν τις εξετάσεις. "Αχ πατρίδα μου καημένη ποιά κατάρα σε βαραίνει" τραγούδαγε ο Νταλάρας...

Πολίτης
|

ΜΟΥ ΜΥΡΙΖΕΙ ......ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ......ΨΑΧΝΟΥΝ ΝΑ ΒΡΟΥΝ ΤΡΟΠΟΥΣ......ΚΑΙ Η ΒΑΣΗ ΝΑ ΕΦΑΡΜΟΣΤΕΙ.......ΚΑΙ ΝΑ ΕΙΣΑΧΘΟΥΝ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 75.000.....!!!
ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΝΑ ΔΟΥΜΕ .....ΤΙ ΘΑ ΣΚΑΡΦΙΣΤΟΥΝ ΟΙ ΦΩΣΤΗΡΕΣ.....!!!
ΔΙΕΤΗ , ΤΡΙΕΤΗ ΤΜΗΜΑΤΑ.....ΤΜΗΜΑΤΑ ΤΕΣΑΡΩΝ ΕΤΩΝ . ΠΕΝΤΕ ΕΤΩΝ , ΕΞΙ ΕΤΩΝ .....ΠΟΥ ΔΕΝ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΟΜΩΣ ΑΕΙ......ΚΑΙ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΙ ΑΛΛΟ......ΑΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΤΟ ......ΓΙΑ ΤΗΝ ΩΡΑ..........ΜΗΠΩΣ ΚΑΙ ΞΕΓΕΛΑΣΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΙΘΑΓΕΝΕΙΣ.....!!!
ΕΧΕΙ ΠΛΑΚΑ .....ΠΑΝΤΩΣ.....ΚΑΙ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΜΑΝΤΕΨΕΙΣ.....ΤΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ; .......ΥΠΟΜΟΝΗ......!!!

Μαλιστα
|

@Αναπληρωτής Καθηγητής, ευτυχώς υπάρχει αυτή η κυβέρνηση και όχι η ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και ξεπερνάμε την πανδημία με επιτυχία! Η καταστροφή και η ανικανότητα είναι στο μυαλό σας και στις συγκεντρώσεις του ΣΥΡΙΖΑ!

Πάλι τα ιδια
|

@EYANGELOS, Την επόμενη φορά που θα ξαναπείτε για εκλογές θα γελάσουμε....

απόφοιτος-επαρχία
|

Είμαι απόφοιτος λυκείου και ζω στην επαρχία. Φέτος (σε 1,5 μήνα περίπου δηλαδή) έχω αποφασίσει να δώσω πανελλήνιες (προφανώς διαβάζω όσο μπορώ όλη τη χρονιά, χωρίς φροντιστήρια) και έχω στόχο μόνο τα τμήματα ΑΕΙ του νομού μου (δεν υπάρχουν χρήματα για σπουδές σε άλλο μέρος).

Από αυτό το δημοσίευμα καταλαβαίνω ότι τώρα σχεδιάζει το Υπ. Παιδείας να καταργήσει διάφορα τμήματα ανά την Ελλάδα (προφανώς στην επαρχία). Πότε θα μάθω εγώ τώρα, αν όλο αυτό επηρεάσει και τα τμήματα που έχω στόχο; Λίγο πριν δώσω τις εξετάσεις; Σοβαρά τώρα;

limenofilakas
|

Βιργινία τα σώματα ασφαλείας(ΛΣ-ΕΛΑΚΤ, ΕΛ.ΑΣ, ΠΣ) και τα ΑΣΕΙ-ΑΣΣΥ δεν εχουν καποια κατηγορια αθλητων , ουτε μοριοδοτουν τους αθλητες.Επομενως εαν δεν ανηκει στην ειδικη κατηγορια τριτεκνων πολυτεκνων ειτε στην ειδικη κατηγορια συγγενων θυματων Λιμενικων , τοτε η βαση ειναι ιδια με τους υπολοιπους,περιπου 16500 μορια

EYANGELOS
|

Λογικά μέχρι τότε θα έχει αποφασιστεί αν πάμε σε εκλογές ή όχι το καλοκαίρι-φθινόπωρο. Οπότε αναλόγως θα κλείσουν σχολές ή όχι. Αναμένουμε.
Την επόμενη φορά που θα ξαναπούν όμως πόσο έτοιμοι είναι, θα γελάσουμε.

Γ.Μ
|

Δουλειές του ποδαριού για ακόμη μια φορά

Δρ ΕΔΙΠ
|

Ειναι προφανες οτι εχει αρχισει χονδρο παζαρι ποια χαμηλοβαθμα τμηματα να μεινουν και ποια να καταργηθουν. Η πραγματικοτητα στην Ελλαδα δεν εχει καμμια σχεση με τα μεγαλα και βαρυγδουπα λογια. Την πραγματικοτητα εδω τη διαμορφωνουν τα σουβλατζηδικα , οι καφετεριες οι κομματικοι δημαρχοι και περιφερειαρχες , οι τοπικοι μητροπολιτες και ολοι αυτοι οι ειδικοι. Σιγα μην ακουσουν τα Πανεπιστημια και τη κοινη λογικη. Αν ο Γαβρογλου αφησε 450 Πανεπιστημιακα τμηματα αυτοι τωρα θα αφησουν πανω απο 600. Σε λιγο τα Πανεπιστημιακα τμηματα θα ξεπερασουν σε αριθμο τα γενικα λυκεια . Εμπρος για τη ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ Πανεπιστημιακη εκπαιδευση.Η Ελλαδα για ακομα μια φορα πρωτοπορει.

Αναπληρωτής Καθηγητής
|

Το απόλυτο αλαλούμ και το απόλυτο μπάχαλο σε όλους τους τομείς. Παιδεία, υγεία, οικονομία σε αποσύνθεση. Η συντριπτική πλειονότητα των ελλήνων καταστράφηκε από την πιο άχρηστη κυβέρνηση της μεταπολίτευσης.

petros
|

Απαιτείται χρόνος για τη σύνταξη του νομοσχεδίου της νέας Τεχνολογικής Εκπαίδευσης και όσων θα την αποτελούν

ΔΕΠ
|

Εντάξει αυτά δεν είναι ΟΚ. Δεν ανακοινώνονται τέτοιες αλλαγές κυριολεκτικά την τελευταια στιγμή, ρε παιδιά εκεί στο Υπουργείο! Κάντε μια φορά ότι κάνει όλη η υπόλοιπη Γη! Σχεδιάστε και ανακοινώστε εγκαίρως, πχ. αυτή τη χρονιά για την επόμενη! Εδώ μιλάμε για 1 μήνα πριν τις Πανελλαδικές, και έχετε πει ότι θα κόψετε θέσεις από δω, θα βάλετε απο κεί, δε γίνεται τέτοια προχειρότητα με το ΜΟΝΑΔΙΚΟ αδιάβλητο θεσμό στην ιστορία της χώρας ρε!

Δαφνη
|

Καλημέρα, ελπίζω να είναι για καλό η καθυστέρηση και να μην οφείλεται σε πολιτικές πιέσεις. Ελπίζω οι βουλευτές της επαρχίας να μην ασκουν πιέσεις για τη διατήρηση τμημάτων με χαμηλές βάσεις. Κάντε μια μεταρρύθμιση σωστά και με κοινά κριτήρια για όλους. Μην υποκύψετε σε πολιτικές πιέσεις. Δε θα βγει σε καλό. (φυσικά εξαιρούνται πανεπιστήμια όπου συντρέχουν εθνικοί λόγοι)

Γιατί τόσο αργά;
|

Σε ένα μήνα θα αποφασιστεί η τύχη των τμημάτων; 2 χρόνια δεν ήτανε αρκετά; Αν πράγματι δεν ήταν αρκετά, πώς θα παρθούν τόσο σημαντικές αποφάσεις μέσα σε ένα μήνα; Θα γίνουν πάλι στο πόδι όπως με τον Γαβρογλου;

Βιργινία χριστοπουλου
|

Αν είναι επαγγελματίας ποδοσφαιριστής τι ισχύει και πόσα μόρια πρέπει να έχει για λιμενικό σώμα;Ευχαριστω

Τέτοια καθυστέρηση ούτε επί Γαβρόγλου!!!
|

Σπασμωδικές κινήσεις χωρίς σχέδιο, κινήσεις της τελευταίας στιγμής, και όποιο τμήμα κλείσει θα έχει κλείσει ΑΠΟ ΑΤΥΧΗΜΑ!
Δεν τηρούνται ούτε οι νόμοι ΟΥΤΕ ΤΑ ΠΡΟΣΧΉΜΑΤΑ.

dok
|

ΑΣΕΙ και ΑΣΣΥ σίγουρα θα ανακοινωθούν τόσο νωρίς?Μου κάμει εντύπωση γιατί τα προηγούμενα χρόνια έβγαιναν 3-4 βδομάδες πριν τις πανελλήνιες

petros
|

Μέχρι να ξεκινήσουν οι πανελλαδικές υπάρχουν αρκετές βδομάδες. Μην βιαζόμαστε

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ