Placeholder

ΜΑΘΗΤΕΣ

Πρωθυπουργός:10 Μαΐου ανοίγουν Γυμνάσια και Δημοτικά Σχολέια

Υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα αντιμετωπίσουμε νέα έξαρση
Δημοσίευση: 21/04/2021
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Στις 10 Μαΐου ανοίγουν και πάλι Γυμνάσια και Δημοτικά Σχολεία, υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα αντιμετωπίσουμε νέα έξαρση,ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριακος Μητσοτάκης με το σημερινό του διάγγελμα.

Όπως είπε ο πρωθυπουργός “και εδώ θα ισχύουν οι αυτοδιαγνωστικοί έλεγχοι για μαθητές, εκπαιδευτικούς και διοικητικό προσωπικό, όπως και όλοι οι υπόλοιποι κανόνες προστασίας στις αίθουσες”.

Ακολουθεί ολόκληρο το διάγγελμα του πρωθυπουργού

Διανύουμε την τελευταία και πιο ευαίσθητη φάση του πολέμου με τον κορωνοϊό. Ξέρω ότι υπάρχει μεγάλη κούραση. Αλλά υπάρχουν δίπλα μας και νέοι σύμμαχοι: Οι εμβολιασμοί, τα self-test, αλλά και ο καλύτερος καιρός μάς κάνουν αισιόδοξους ότι η πρωτοφανής αυτή περιπέτεια τελειώνει.

Αφού, λοιπόν, ο χρόνος είναι μαζί μας, έχουμε ανάγκη από ορατότητα και προοπτική. Από έναν σαφή, «οδικό χάρτη» για το επόμενο διάστημα. Γι’ αυτόν θα σας μιλήσω σήμερα.

Η πανδημία στη χώρα μας δείχνει να σταθεροποιείται, έστω και σε υψηλά επίπεδα κρουσμάτων. Το Σύστημα Υγείας, χάρη στην αυτοθυσία των γιατρών και των νοσηλευτών μας, ανταποκρίνεται στην πίεση. Και η πολιτική της σταδιακής και ελεγχόμενης άρσης των περιορισμών αποδίδει. Γιατί, έστω και αργά, ο δείκτης θετικότητας υποχωρεί.

Το σημαντικότερο, όμως, είναι ότι τα εμβόλια είναι αποτελεσματικά και το τείχος ανοσίας χτίζεται με γρήγορους ρυθμούς. Είναι, δυστυχώς, γεγονός ότι η συντριπτική πλειονότητα όσων διασωληνώνονται είναι, πλέον, ανεμβολίαστοι συμπολίτες μας.

Έχω πει ότι στόχος μας είναι ένα ασφαλές Πάσχα και ένα ελεύθερο καλοκαίρι. Όμως το πρώτο δεν γίνεται να υπονομεύσει το δεύτερο. Γι’ αυτό και το Πάσχα πρέπει να μην ταξιδέψουμε. Η Αττική και οι μεγάλες πόλεις έχουν, ακόμα, πολλούς φορείς του CΟVID. Η μαζική μετακίνησή τους ενέχει τον κίνδυνο να διασπείρει τον ιό παντού. Και, ξέρουμε, ότι οι νοσηλείες στην περιφέρεια είναι δύσκολες. Πρέπει, λοιπόν, να σκεφτούμε όχι μόνο τις διακοπές μας, αλλά και την υγεία των κατοίκων στα χωριά και τα νησιά μας.

Ξέρω ότι αυτό ίσως δυσαρεστήσει κάποιους. Αλλά αποτελεί τη μόνη επιλογή, που συνδυάζει τις επιφυλάξεις των γιατρών και τις ανάγκες της κοινωνίας και της οικονομίας. Και βέβαια, η μόνη που θα μας επιτρέψει, αμέσως μετά το Πάσχα, να προχωρήσουμε σε μεγαλύτερη απελευθέρωση των δραστηριοτήτων.

Υπό την προϋπόθεση, συνεπώς, ότι δεν θα αντιμετωπίσουμε νέα έξαρση, μπορούμε να ακολουθήσουμε ένα χρονοδιάγραμμα με τρεις σταθμούς:

Πρώτον, τη Δευτέρα 3 Μαΐου επαναλειτουργεί η Εστίαση σε εξωτερικούς χώρους. Και η κυκλοφορία διευρύνεται έως τις 11 το βράδυ. Με υποχρεωτικά self-test στους εργαζομένους. Αποστάσεις στα τραπεζοκαθίσματα. Και τα γνωστά μέτρα υγιεινής.

Δεύτερον, στις 10 Μαΐου ανοίγουν και πάλι γυμνάσια και δημοτικά σχολεία. Και εδώ θα ισχύουν οι αυτοδιαγνωστικοί έλεγχοι για μαθητές, εκπαιδευτικούς και διοικητικό προσωπικό. Όπως και όλοι οι υπόλοιποι κανόνες προστασίας στις αίθουσες.

Τρίτον, το Σάββατο 15 Μαΐου ανοίγει ο Τουρισμός. Με προδιαγραφές για επισκέπτες που έχουν εμβολιαστεί, όσο και για εκείνους που θα πρέπει να ταξιδεύουν με test. Στις 15 Μαΐου, επίσης, απελευθερώνονται οι υπερτοπικές μετακινήσεις για όλους τους πολίτες. Ενώ θα επιτραπούν και ορισμένες δραστηριότητες του Πολιτισμού.

Αυτό τον δρόμο πρέπει να τον βαδίσουμε προσεκτικά και ενωμένοι. Γιατί τα δεδομένα γεννούν αισιοδοξία. Όμως, προϋποθέτουν και πειθαρχία.

Με την προοπτική άρσης των περιορισμών, όποιος έχει κουραστεί δεν έχει, πια, το άλλοθι να αυθαιρετεί. Και όσοι αλόγιστα συναθροίζονται σε πλατείες, επιτέλους, ας σταματήσουν. Αν και λίγοι μπροστά στα εκατομμύρια των συνεπών, μπορεί να βλάψουν πολλούς. Τους εαυτούς τους και τους δίπλα τους.

Επανέρχομαι, ωστόσο, στο πιο κρίσιμο θέμα: τους εμβολιασμούς. Παρά την άψογη οργάνωσή τους, δεν είμαστε ακόμα στα ποσοστά που θα θέλαμε, ιδίως μεταξύ των πλέον ευπαθών. Κι όμως, η ασφάλεια και η αποτελεσματική δράση των εμβολίων αποδεικνύονται κάθε μέρα. Είναι τραγικό άνθρωποι να χάνουν τη ζωή τους, ενώ με το εμβόλιο θα είχαν σωθεί.

Θα σας καλέσω, λοιπόν, για μία φορά ακόμη, θα σας παρακαλέσω, να θωρακίσετε την υγεία σας με αυτό το μεγάλο δώρο της επιστήμης. Ο κίνδυνος δεν καραδοκεί στο εμβόλιο. Αλλά στην αρρώστια και στον πόνο. Και οι αριθμοί δείχνουν πως είναι πιο πιθανό ένα ατύχημα στο δρόμο, παρά κάποιο πρόβλημα από τον εμβολιασμό.

Από την Μεγάλη Εβδομάδα, μάλιστα, ξεκινά και μία νέα γραμμή εμβολιασμού για συμπολίτες μας άνω των 30 ετών, με ταχύτατη διαδικασία. Στόχος είναι να απλωθεί ακόμη πιο γρήγορα στη χώρα το τείχος της ανοσίας στη χώρα. Ενώ ήδη τριπλασιάζεται σε όλη την επικράτεια και η διανομή των self-test. Σε λίγο ο Υπουργός Υγείας θα προβεί και σε πιο αναλυτικές ανακοινώνεις.

Όλα αυτά μας φέρνουν ακόμη πιο κοντά σε ένα καλοκαίρι μεγαλύτερης ελευθερίας και ευημερίας. Ας πιστέψουμε, λοιπόν, στους εαυτούς μας. Κι ας το υποδεχτούμε ασφαλείς, ενωμένοι και αισιόδοξοι.

Σχόλια (18)

 
Βερονικα
22 Απρ 2021 00:39

Α, ρε τι έχουν να τραβήξουν οι γονείς... Να πρέπει να βάλουν το ματσουκι στη μύτη του 5χρονου και του 6χρονου...ελπιζω να κάνουν αυτό με το σάλιο. Γιατί αλλιώς πιστεύω ότι θα έρχονται έτσι στο σχολειο... Χωρίς να έχουν κάνει το self test.

 
Σωκράτης δασκαλος
22 Απρ 2021 00:37

Με ολοήμερα ανοικτά;;;;;; πάτε καλά;;;;;;;;;

 
Ηρώ
22 Απρ 2021 00:36

Με την προϋπόθεση να ανοίξουμε εκ περιτροπής και χωρίς ολοήμερο. Μόνο έτσι πρέπει να ανοίξουμε. Διαφορετικά, όχι. ΔΟΕ μπες μπροστά και προστάτευσε μας...
Έρευνα στις ΗΠΑ έδειξε πως τα περισσότερα κρούσματα οφείλοντσο στη λειτουργία του ολοήμερου. Απολύτως λογικό. Μιας και για πολλή ώρα λόγω σίτισης δε φοραει μάσκα κανείς

 
Κικο
22 Απρ 2021 00:33

Μην προτρέχετε και μην εκπλαγείτε άμα δεν ανοίξουμε στις 10 Μαΐου

 
@Εκπαιδευτικος...
21 Απρ 2021 23:58

Όσον αφορά τα λεωφορεία μπορεί να έχει αυξηθεί ο αριθμός τους τα περισσότερα όμως από αυτά ή δεν έχουν παράθυρο που να ανοίγει ή ανοίγει μόνο ένα παράθυρο με συνέπεια να αποτελούν εστίες διασποράς του ιού. Επίσης πολλά από τα λεωφορεία που μπήκαν στη κυκλοφορία μέσω leasing έχουν πολλές χιλιάδες χιλιόμετρα και χρειάζονται επισκευές.

 
Δάσκαλος
21 Απρ 2021 23:44

Οι εκπαιδευτικοί θα μπορούν να πάνε στις πατρίδες τους το Πάσχα ή θα μείνουν μπακουρια στον τόπο εργασίας και στα νησιά;;;;;

 
foros1
21 Απρ 2021 23:39

Το οτι ενας κινδυνος ειναι μικροτερος απο καποιον αλλον, δεν σημαινει νομοτελιακα οτι πρεπει να τον αποδεχθουμε.
Εμεις, η Μ. Βρετανια και λιγοι ακομη μονο, εμβολιαζουμε 30αρηδες με astra. Οι περισσοτερες χωρες της ΕΕ εβαλαν υψηλοτερα ορια. Αλλο ενα "ρισκο" της κυβερνησης μας, κοντρα στην πλειοψηφικη πρακτικη των χωρων της ΕΕ.

 
Dramatic
21 Απρ 2021 23:24

@22:08 και 22:02
Αφού είναι όλα τόσο ρόδινα (ή και γαλάζια).... πώς γίνεται και τα νούμερα του ΕΟΔΥ είναι στο Θεό?
Εσύ αλήθεια, πού έψαξες και βρήκες αυτά τα στοιχεία? Μην μας αφήνεις στην άγνοια!
Τέλος, "δραματική" μείωση κρουσμάτων και θανάτων??? Πού και να είχε αύξηση δηλαδή....

 
Ερωτημα
21 Απρ 2021 23:00

Με τους εκπαιδευτικούς με άδεια ειδικού σκοπού που εμβολιάστηκαν τι γίνεται; Θα περιμένουμε να μας ειδοποιήσουν η πάμε κατευθείαν στις τάξεις μας μετά το Πάσχα;

 
pakis
21 Απρ 2021 22:42

@εκπαιδευτικός21 Απρ 2021 20:34
Άσε τις κασσάνδρες και δες τα κρούσματα που τριπλασιάστηκαν στους εκπαιδευτικούς και μαθητές <17 μήπως σου λέει κάτι.

 
@εκπαιδευτικός
21 Απρ 2021 22:08

Επίσης το 7% που αναφέρεις είναι ο αριθμός των εμβολιασμένων που έχουν κάνει και τη δεύτερη δόση. Αυτοί που έχουν κάνει πρώτη δόση είναι το 17%. Ακόμη και η μία δόση προστατεύει σε σημαντικό βαθμό. Αυτό δείχνει ξεκάθαρα το παράδειγμα της Βρετανίας όπου μόλις το 16% έχει εμβολιαστεί και με τις 2 δόσεις αλλά το 50% που έχει κάνει μόνο τη μία έχει οδηγήσει σε δραματική μείωση κρουσμάτων και θανάτων.

 
@Εκπαιδευτικός
21 Απρ 2021 22:02

Τα στοιχεία που δίνεις είναι σχεδόν όλα λανθασμένα. Οι ΜΕΘ αυξήθηκαν σε 1500 απο 565. Στο ΕΣΥ έχουν γίνει 9000 προσλήψεις επικουρικού προσωπικού εκ των οποίων οι 4000 είναι νοσηλευτές συν 1400+ προσλήψεις γιατρών συν 1200+ λοιπό προσωπικό. Από 88000 το ΕΣΥ έχει πλέον 100000. Αύξηση πάνω από 10%. Τα λεωφορεία στην Αθήνα φτάνουν όπου να ναι τα 1400 από 850 που ήταν ένα χρόνο πριν και τα δρομολόγια είναι 3000 περισσότερα. Στην Θεσσαλονίκη τα λεωφορεία είναι 454 από 235 που ήταν ένα χρόνο πριν.

Για να τα βρεις όλα αυτά βέβαια πρέπει να ψάξεις πιο πέρα από τα συνδικαλιστικά κείμενα με τα γνωστά τσιτάτα και διαστρεβλώσεις.

 
Louisa
21 Απρ 2021 21:19

Τα λύκεια που δεν είναι σε καραντίνα δεν πάνε και τόσο καλά. Λείπουν πολλοί καθηγητές και στα κενά οι μαθητές μαζεύονται στις πλατείες.

 
Μαρια
21 Απρ 2021 21:02

Υπο την προϋπόθεση...μας κουρασατε!

 
Μελίνα
21 Απρ 2021 20:38

Το ότι θα γυρίσουμε στα σχολεία στις 10 του Μάη το ξέρουμε. Το θέμα είναι ότι για άλλη μια φορά τα επιδημιολογικά δεδομένα φαίνεται να μην τα λογαριάζει κανένας από τους πολιτικούς κι εμείς θα γυρίσουμε στις τάξεις με μόνο όπλο ένα σελφ τεστ που έχει δείξει πόσο αναξιόπιστο είναι. Πέρσι με σχεδόν μηδενικά κρουσματα κάναμε εκ περιτροπής, τώρα με τις ΜΕΘ γεμάτες θα περιμένουμε να μας σώσει μία μάσκα. Δε λέω πως δεν πρέπει να ανοίξουν τα σχολεία. Φυσικά και πρέπει. Αλλά ζούμε σε διαρκείς αντιφάσεις και στα σχολεία δεν παίρνονται σωστά μέτρα προστασίας.

 
εκπαιδευτικός
21 Απρ 2021 20:34

Εννοείται πρέπει να επιστρέψουμε στις τάξεις μας. Δε μπορούμε άλλο ούτε οι μαθητές μας. Ένα μεγάλο ποσοστό εμβολιάζεται μέσα στο Μάη από τους εκπαιδευτικούς κι ένα μέρος έχει εμβολιαστεί . Τα λύκεια που λειτούργησαν παρά τις κασσάνδρες πήγαν μια χαρά.

 
Εκπαιδευτικός
21 Απρ 2021 20:01

Έχει εμβολιαστεί μόλις το 7% του πληθυσμού με ευθύνη της κυβέρνησης.
Δεν μείωσε τον αριθμό των ατόμων στα ΜΜΜ , άνοιξε τα σχολεία χωρίς ουσιαστικό μέτρα. Καμία πρόσληψη σε γιατρούς, αύξηση σε ΜΕΘ
Ντροπή να αναφέρει ότι οι συμπολίτες μας που χάθηκαν ήταν λόγω άρνησης εμβολιου.
Καμία ενσυναίσθηση!!!!

 
Νίκος
21 Απρ 2021 19:38

"Υπό την προϋπόθεση, συνεπώς, ότι δεν θα αντιμετωπίσουμε νέα έξαρση". Αυτό είπε. Ίδωμεν.

Καλό Πάσχα σε όλους και υγεία.

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.