Placeholder

ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ

Σύνοδος Πρυτάνεων: Η Ν. Κεραμέως ανακοίνωσε μεταφορά αριθμού εισακτέων από τα κεντρικά στα περιφερειακά Πανεπιστήμια

Ετοιμάζεται Σχέδιο για το νέο νόμο πλαίσιο- Τις επόμενες ημέρες οι Συντελεστές των τμημάτων για το υπολογισμό της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής
Δημοσίευση: 23/04/2021
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Την ενίσχυση των Περιφερειακών Πανεπιστημίων με την μεταφορά προς αυτά επιπλέον αριθμού εισακτέων από τα κεντρικά ΑΕΙ , αλλά και με περαιτέρω μέτρων, ανακοίνωσε σήμερα στη Σύνοδο Πρυτάνεων η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως.

Η υπουργός Παιδείας  ανακοίνωσε επίσης στους Πρυτάνεις ότι :

Α. Ο αριθμός εισακτέων ανά τμήμα και Πανεπιστήμιο θα ανακοινωθεί στις 15 Μαΐου

Β. Τις επόμενες ημέρες θα ανακοινωθούν οι συντελεστές των πανεπιστημιακών τμημάτων οι οποίοι θα πολλαπλασιάζονται με το Μέσο Όρο  φετινής βαθμολογίας των Πανελλαδικών Εξετάσεων του αντίστοιχου επιστημονικού Πεδίου για να υπολογιστεί η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής.

Γ. Το προσχέδιο του νέου Νόμου Πλαισίου ετοιμάζεται αυτή τη χρονική περίοδο.

Δ. Επιπλέον αυτή τη χρονική περίοδο ετοιμάζεται ο νέος νόμος  για τον εκσυγχρονισμό του ΔΟΑΤΑΠ.

Νέος ακαδημαϊκός χάρτης

Για το νέο ακαδημαϊκό χάρτη η υπουργός Παιδείας ανακοίνωσε “θα πάμε αναγκαστικά σε αναδιάρθρωση του ακαδημαϊκού χάρτη” και σημείωσε   πως πρόκειται για μια σύνθετη διαδικασία και ότι η ΕΘΑΑΕ καταβάλλει προσπάθεια με ακαδημαϊκά κριτήρια για να ολοκληρώσει την  εισήγηση.

Κατατακτήριες

Για τις κατατακτήριες εξετάσεις ο υφυπουργός Παιδείας Άγγελος Συρίγος ανακοίνωσε ότι θα διεξαχθούν  δια ζώσης από 19 έως 30 Μαΐου , τα δύο Σαββατοκύριακα αυτού το χρονικού διαστήματος κι ενδεχομένως εάν χρειαστεί και Παρασκευή απόγευμα.

Κλινικές πρακτικές ασκήσεις

Ο υφυπουργός Παιδείας ανακοίνωσε στους Πρυτάνεις υπάρχει θετική εισήγηση της Επιτροπής Ειδικών του υπουργείου Υγείας να επιτραπούν οι κλινικές, πρακτικές και εργαστηριακές ασκήσεις   για τους τελειόφοιτους και επί πτυχίω φοιτητές (σ.σ. Τη Δευτέρα θα εκδοθεί επίσημη ανακοίνωση από το υπουργείο Παιδείας)

Απώλεια εξαμήνου

Ο Α. Συρίγος είπε στους Πρυτάνεις ότι σε περίπτωση που υπάρχει κίνδυνος να χαθεί το εξάμηνο , λόγω εργαστηριακών μαθημάτων, θα παραταθεί το εξάμηνο μέχρι να ολοκληρωθεί η διδασκαλία 13 εβδομάδων.

Οικονομικά

Για τα οικονομικά η υπουργός Παιδείας ανακοίνωσε:

  • Υπογράφηκαν οι αποφάσεις για την τακτική επιχορήγηση των Πανεπιστημίων με βάσει τα κριτήρια της ΕΘΑΑΕ.
  •  Εχει ετοιμαστεί το σχέδιο για τη κατανομή της κρατικής χρηματοδότησης του 20% των Πανεπιστημίων με βάσει τα κριτήρια της ΕΘΑΑΕ. Μέχερι τέλος Μαίου θα εκδοθεί η σχετκή υπουργική απόφαση.
  • Από το Ταμείο Ανάκαμψης τα Πανεπιστήμια θα θα χρηματοδοτηθούν με 600 εκ. ευρώ
  • Από το ΕΣΠΑ  θα χρηματοδοτηθούν με 100 εκ. ευρώ  για νέες δράσεις
  • Ασφαλιστική Ενημερότητα: Έγινε παρέμβαση στο υπουργείο Εργασίας κι έγινε δεκτό το αίτημα  να εξαιρεθούν τα Πανεπιστήμια από την προσκόμιση Ασφαλιστικής Ενημερότητας

Είσπραξη του 7%

Σχετικά με την είσπραξη του 7% από τους πανεπιστημιακούς, από το έτος 1999, ο υφ. Παιδείας είπε ότι πρέπει οι ΕΛΚΕ να   στείλουν στο υπουργείο Παιδείας  τα ακριβή στοιχεία  για τα οφειλόμενα , ανά έτος, από το 2000.

Όσο το αργούμε τόσο υπάρχει κίνδυνος να στέλνουν  “ραβασάκια”, είπε με νόημα ο Α. Συρίγος

Συγγράμματα

Υπάρχει ρεκόρ δηλώσεων συγγραμμάτων από φοιτητές , καθώς ο αριθμός άγιξε τα 1,3 εκατ. , είπε ο υφυπουργός Παιδείας και τόνισε:

  • Το 99,5% των εκδοτών έχουν αποστείλει τα συγγράμματα στις εταιρείες ταχυμεταφορών.
  • Μέχρι στιγμής το 60% των συγγραμμάτων έχει παραδοθεί στους φοιτητές από τις εταιρείες ταχυμεταφορών

Σχέδια Ασφαλείας Πανεπιστημίων

Τα κτηρια προ του 1990 χρειάζονται να έχουν νέους όρους σε περίπτωση φωτιάς σεισμού, είπε  ο υφυπουργός Παιδείας και προέτρεψε τους Πρυτάνεις να ετοιμάσουν    σχέδια ασφαλείας  το συντομότερο  δυνατό.

Για το σκοπό αυτό τόνισε ο Α. Συρίγος υπάρχει ποσό 30 εκ ευρω για να διευκολυνθούν τα Πανεπιστήμια.

Διεθνοποίηση των ΑΕΙ

Η υπουργός Παιδείας ανακοίνωσε ότι εγκρίθηκε κονδύλι 20 εκ ευρώ , μέσω ΕΣΠΑ, για την εξωστρέφεια των Πανεπιστημίων και συνεχάρη το ΑΠΘ και το ΕΚΠΑ για τη δημιουργία και λειτουργία ξενόγλωσσων προπτυχιακών προγραμμάτων για ξένους φοιτητές.

Συνεργασία με ξένα Πανεπιστήμια

Η Ν. Κεραμέως τόνισε  πως το υπουργείο Παιδείας κινείται σε  τρεις βασικές άξονες, την Αμερική, την Αγγλία και Κίνα.

Από την Αμερική η υπουργός είπε πως έχουν ανταποκριθεί 29 Πανεπιστήμια και η πρωτοβουλία αποφέρει “καρπούς”.

Μάλιστα η Ν. Κεραμέως προέτρεψε τους Πρυτάνεις να αξιοποιήσουν τη συνεργασία με τα αμερικάνικα  Πανεπιστήμια.

Με την Κίνα έχει συγκροτηθεί Επιτροπή  και δημιουργείται κοινό Μεταπτυχιακό μεταξύ ελληνικών  και κινέζικου Πανεπιστημίου, η λειτουργία του οποίου θα ξεκινήσει τον Σεπτέμβριο του 2022, σε πρώτο παγκόσμιο επίπεδο.

Η Ν. Κεραμέως ανακοίνωσε στους Πρυτάνεις πως έλαβε επιστολή από την  Κίνα  με την οποία γίνεται γνωστό  ότι θα δημιουργηθεί Κέντρο Αρχαίου Ελληνικού Πολιτισμού

Σχόλια (30)

 
@Μέλος ΔΕΠ εξωτερικού
26 Απρ 2021 13:15

Αν νομίζετε έτσι, δε λέω "κάντε μια βόλτα από δώ να δείτε" λόγω covid, αλλά καλύτερα να διαβάστε τα προγράμματα σπουδών των περιφερειακών τμημάτων που είχαν πολύ χαμηλές βάσης ή ήταν πρ. ΤΕΙ ως περσι, να δειτε τα βιογραφικά των ΔΕΠ, το h-index τους, αριθμό δημοσιεύσεων και αναφορών. Ρίξτε μια ματιά. Μετά μπορεί να αλλάξετε γνώμη.

 
Συνεργασία με ξένα πανεπιστήμια!!
26 Απρ 2021 10:25

Το βασικό πτυχίο μηχανικού(4-ετές) απ το ΜΙΤ, Yale, Princeton, κ.λ.π δεν αναγνωρίζεται αυτόματα απ το ΔΟΑΤΑΠ, ακόμη και το ΤΕΕ θέλει βεβαίωση ΔΟΑΤΑΠ.

 
@@ΔΕΠ
26 Απρ 2021 09:25

Ακριβώς. Δεν μίλησε κανείς για δίδακτρα -- το αντίθετο μάλιστα. Παίρνεις όμως δάνειο και είτε το αποπληρώνεις είτε δεν το αποπληρώνεις ανάλογα με την οικονομική σου κατάσταση. Αυτή ήταν η σύγκριση.

 
@ ΔΕΠ
26 Απρ 2021 03:57

Στη σκανδιναβια δεν υπάρχουν διδακτρα και κανεις δεν ασχολειται με τη φορολογικη δήλωση των γονέων. Δεν υπάρχουν και δωρεάν συγγράμματα και δεν υπάρχει τζαμπα φαι και υπάρχει ενα ευελικτο συστημα εισαγωγης στα πανεπιστημια. Το μοντελο ειναι οτι παίρνεις το λεγόμενο φοιτητικο δάνειο το οποιο αποπληρώνεις μετα. Στη σκανδιναβια δε δηλώνεις σχολές αβερτα και οπου μπεις, και μετά λες δεν εχω χρηματα να πάω να σπουδάσω. Σχεδιάζεις προσεκτικά τις σπουδές σου.

 
whatever
25 Απρ 2021 21:45

Ειδικά σε αυτή τη χώρα που τα εκκαθαριστικά είναι η επιτομή της ακρίβειας.
Να ευνοηθούν οι φοροφυγάδες, όπως πάντα άλλωστε.

 
Μελος ΔΕΠ εξωτερικου
25 Απρ 2021 20:33

πραγματικα ειναι λυπηρο να διαβαζεις συνεχως σχολια-αρθρα-γνωμες κλπ για 'κλεισιμο' τμηματων κλπ....
Η Ελλαδα εχει ενα μεγαλο πλεονεκτημα που μπορει να το εκμεταλλευτει, και αυτο ειναι η δημοσια παιδεια που εχει σημερα....
Θα πρεπει να γινουν πολλες διορθωσεις...οχι ομως κλεισιματα κλπ....ουτε φυσικα να μεινουν ολα σε Αθηνα (κυριως) και Θεσσαλονικη....
Τα περιφερειακα ιδρυματα μπορουν πολυ ευκολα να λειτουργουν τα προγραμματα τους αλλα με προβλεψη να δεχονται (μονο αυτα ομως) αλλοδαπους φοιτητες με διδακτρα...ειναι πολυ απλο...ετσι μονο θα μπορεσουν αυτα τα ιδρυματα να αναπτυχθουν.....
Το μοντελο που υπαρχει τωρα ειναι ικανοποιητικο και καλυτερο ειναι να δουλεψουν ολοι επανω σε αυτο...απο το να προσπαθουμε να κανουμε αλλαγες (καποιες φορες με προτασεις που δεν εχουν καμια αξια πχ 3ετη προγραμματα) και μετα απο 2-3 χρονια να ειμαστε στο ιδιο σημειο.....
Πολλες συζητησεις για ΑΕΙ - ΤΕΙ κλπ...Αν ειναι δυνατον....δεν υπαρχουν ουτε ΤΕΙ ουτε οτιδηποτε τετοιο...υπαρχουν πτυχια Επιπεδου 6 και πτυχια Επιπεδου 7....πραγματικα ειναι λυπηρο που πολλοι συναδελφοι ΔΕΠ ιδρυματων Ελλαδας δεν γνωριζουν αυτο το βασικο για τα επίπεδα.....Η Ελλαδα δεν δινει πτυχια μονο για εσωτερικη καταναλωση αλλα για χρηση στους αποφοιτους σε ολη την ΕΕ....
Γρηγορα να σταματησει αυτη η συζητηση για ΤΕΙ κλπ...καθως κατι τετοιο ειναι αναχρονιστικο και δεν υπαρχει πουθενα αλλου.....

 
ΦΟΙΤΗΤΗΣ
25 Απρ 2021 19:59

Ακούμε διάφορα που σχεδιάζονται για μας χωρίς εμάς. Πέρυσι επέλεξα να εισαχθώ σε 5ετές τμήμα του ΠΑΠΕΛ γνωρίζοντας, όπως είχα ενημερωθεί από τη σχολή, ότι ήταν θέμα χρόνο η αναγνώριση ως Integrated Master και εγγραφή στο επιμελητήριο ωε γεωπόνος. Σήμερα ακούμε κάτι για υποβιβασμούς, ΤΕΙ κλπ. Ελπίζουμε αυτά να μην μας αφορούν και να προχωρήσει η αξιολόγηση των σχολών μας.

 
ΔΕΠ
25 Απρ 2021 17:29

Υπάρχουν ιστορικά και καλά τμήματα σε περιφερειακά πανεπιστήμια, π.χ., μαθηματικό στη Σάμο ή στο Ηράκλειο ή η φιλοσοφική στο Ρέθυμνο. Το θέμα με τα έξοδα να σπουδάσει κανείς στην περιφέρεια αν είναι από αστικό κέντρο αλλά και με τις μεταγραφές μπορεί να λυθεί άμεσα με έναν απλό τρόπο που εφαρμόζεται στις Σκανδιναβικές Χώρες μέχρι και σήμερα, αλλά και εφαρμοζόταν στη Μ. Βρετανία μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του 90 (προ διδάκτρων). Οι φοιτητές σταματούν να έχουν δικαίωμα μεταγραφής και να έχουν ακριβές παροχές όπως φοιτητικό πάσο ή δωρεάν εστίαση ή εστίες αλλά γίνεται το εξής: να χρησιμοποιούνται τα ίδια ακριβώς κονδύλια αλλά σε ποσόστωση αντιστρόφως ανάλογη του εισοδήματος των γονιών και των αδελφών που σπουδάζουν για εστίαση, στέγαση και μεταφορές. Π.χ. γονείς με ένα παιδί και τουλάχιστον 40 χιλιάδες ετήσιο (ανώτερη φορολογική κλίμακα) να μην δικαιούνται επίδομα (ούτε για πάσο ή δωρεάν/φτηνό φαγητό). Απλή ανακατανομή. Έτσι αναστρέφεται το πρόβλημα των μεταγραφών λόγω οικονομικών κριτηρίων.

 
Η πραγματικότητα
25 Απρ 2021 13:20

Στα παλιά και κεντρικά παν/μια ΕΚΠΑ, ΑΠΘ, στα περισσότερα τμήματά τους το διδακτικό προσωπικό είναι πολλαπλάσιο συκριτικά με παν/μια της περιφέρειας, (π.χ. Πανεπιστήμιο Κρήτης), ενώ ο αριθμός εισακτέων ακόμα και μετά τις μετεγγραφές είναι συγκρίσιμος.

Το Υπουργείο πρέπει να εξορθολογίσει τον αριθμό εισακτέων ως προς τον αριθμό μελών ΔΕΠ και ΕΔΙΠ. Μπορεί να λάβει υπόψη ΤΑ ΣΥΓΚΕΚΤΡΙΜΕΝΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ πόσοι εισακτέοι παραμένουν έως το τέλος του 2ου έτος.

Επίσης, το Υπουργείο δεν πρέπει πανηγυρίζει ούτε να προβάλλει σαν υπόδειγμα την ίδρυση ξενόγλωσσων τμημάτων από τα ΕΚΠΑ, ΑΠΘ που εξακολουθούν να έχουν πολυάριθμο προσωπικό (με διεθνή δεδομένα). Αν παρασυρθεί η ακαδημαϊκή κοινότητα της περιφέρειας σε αυτό, θα καταλήξουν τα ποιοτικά μας παν/μια μας να γίνουν κολλέγια.

 
Παρατηρητής
25 Απρ 2021 12:42

Πραγματικά είναι αστείο το πως μοχθούνε κάποιοι για να πείσουν τον ευατό τους (και τους γύρω τους) ότι θα αλλάξει κάτι και θα δημιουργηθούν "νεα ΤΕΙ" ή θα μειωθούν τα τμήματα (αυτά που δημιουργήθηκαν), όταν την ίδια ώρα γίνεται αξιολόγηση των τμημάτων υπό αναστολή (κριτική σκέψη υπάρχει?).
Οπότε, μέσα σε όλο αυτό, εγώ απλά θέλω να πω ότι τα ΤΕΙ είναι Εκπαιδευτικά Ιδρύματα τα οποία ανήκουν στην βαθμίδα της Ανώτατης Εκπαίδευσης και δεν είναι ξεχωριστή βαθμίδα (κακή αλήθεια ε;) όπως προσπαθείτε να το περάσετε στην συνείδηση των αναγνωστών. Αυτό που λέει η δική μου κρίση είναι πως όταν κοιτάμε να μαζέψουμε τα ιδρύματα μας (γιατί είναι πολλά συγκριτικά με το μέγεθος του κράτους) τότε σίγουρα δεν δημιουργούμε καινούργια ιδρύματα (κάπως έτσι έρχεται η απογοήτευση για κάποιους).
Και συνεχίζοντας, για τους πολλούς που ονειρεύονται ότι θα χαθούν τα νέα τμήματα μηχανικών που προήλθαν από τα πρών ΤΕΙ, δυστυχώς ούτε αυτό μπορεί να γινεί καθότι έχουν δομές (σύγχρονα εργαστήρια) και προσωπικό (μεγαλό αριθμό μελών ΔΕΠ) που αποτρέπει ένα τέτοιο ενδεχόμενο.
Το μόνο που συμβαίνει μέχρι τώρα είναι το βαθύ κράτος των παλαιών να τραβάει το χειρόφρενο στις ισοτιμίες μέσω γραφειοκρατικών διαδικασιών. Αλλά όπως όλοι γνωρίζουν, στην ζωή το δικαίο, το σωστό και η αλήθεια πάντα έρχεται στην επιφάνεια. Κλείνοντας, θέλω να προτείνω σε κάποιους να συμβιβαστούν στην νεά πραγματικότητα και να προχωρήσουν παρακάτω (ναι, θα έχουμε επιτέλους 10 τμήματα ΗΜΜΥ που είναι το κακό?).

Φιλικά πάντα.

 
ΕΘΑΑΕ πήξαμε στους δείκτες
24 Απρ 2021 20:27

χρησιμοποιείται η ανεξάρτητη αρχή για χάραξη πολιτικής, δημιουργώντας δείκτες που ευνοούν τα μεγάλα ιδρύματα και πλήττουν την περιφέρεια.
Ξεκάθαρα αγνοούνται τα μικρότερα Πανεπιστήμια και φαίνεται η υπουργός διαμορφώνει πολιτική με απώτερο στόχο την επαναδιαμόρφωση ανώτατης εκπαίδευσης δύο ταχυτήτων.
Τα λίγα εκλεκτά, ρυθμίζουμε να έχουν περιορισμένο αριθμό εισακτέων και πολλούς μεγαλοκαθηγητές και τα υπόλοιπα (τα βαφτίζουμε περιφερειακά και φροντίζουμε για το καλό τους) να μαζεύουν πλήθος φοιτητών (που δεν θέλουν να βρίσκονται εκεί). Τα νέα ΤΕΙ δημιουργούνται και κανείς δεν αντιδρά, ούτε καν οι φοιτητές που σε λίγο θα χάσουν επαγγελματικά δικαιώματα για θα λάβουν πτυχία με την ρετσινιά των χαμηλών βάσεων.
Οι ευθύνες στο υπουργείο που διαμορφώνει τον νέο ακαδημαϊκό χάρτη, μια ακόμα ευθεία βολή σε συνέχεια της δουλειάς που έγινε από ΣΥΡΙΖΑ, δυστυχώς έχουμε να κάνουμε με διακομματική προσέγγιση σε βάρος του απλού πολίτη.

 
@ΣΩΣΤΟ
24 Απρ 2021 17:18

"όλα τα ΑΕΙ είναι αριστα", λέτε. Θα αστειεύεστε βέβαια, ή δεν έχετε σχέση με το χώρο των ΑΕΙ (δεν είναι κακό, απλά δεν έχετε γνώση του τι γίνεται).

 
@Κώστας - Μέλος ΔΕΠ
24 Απρ 2021 16:30

Δεν είναι όμορφο να βλέπει κανείς την Ελλάδα ως κέντρο και περιφέρεια, και ότι τα παιδιά του Κέντρου πρέπει να πάνε στην περιφέρεια να σπουδάσουν. Αν ειναι 5 εκατομυρια στο Κέντρο, υπάρχουν άλλα 6 εκατομυρια που δεν εχουν επιλογη παρα να μετακινηθούν. Αν το Κέντρο δεν εχει χρηματα να στείλει τα παιδιά να σπουδάσουν στην Περιφέρεια γιατί η Περιφέρεια έχει χρήματα να στείλει τα παιδιά της στο Κέντρο. Το πρόβλημα ειναι οτι το Κέντρο θα μπορουσε να δέχεται πιο πολλους φοιτητές διοτι ανα μέλος ΔΕΠ αντιστοιχουν λιγοτεροι φοιτητές από οτι σε πολλα Τμηματα της Περιφέρειας. Γιαυτο το λογο οι προτάσεις του υπουργείου οδηγουν σε αδιέξοδο.

 
ας μην κρυβόμαστε
24 Απρ 2021 14:57

τα τμήματα στα Πανεπιστήμια είναι πάρα πολλά και πρέπει να μειωθούν. Όπως και με τα στρατόπεδα και τις δημόσιες υπηρεσίες, το κράτος δεν μπορεί πλέον να συντηρεί σε κάθε χωριό και μικρή πόλη υπηρεσίες για να στηρίζουν την τοπική οικονομία. Ας φροντίσουν μόνοι τους να βελτιώσουν την τοπική οικονομία, χρηματοδότηση υπάρχει, ας παράγουν προϊόντα αντί να καταλήγουν δημόσιοι υπάλληλοι με εγκαταλελειμένα κτήματα και καλλιέργειες.
Εφόσον λοιπόν δεν υπάρχει ζήτηση πρέπει να περιοριστεί ο αριθμός των τμημάτων και να δοθεί έμφαση στην γεωγραφική κατανομή του πληθυσμού. Το κράτος δεν μπορεί να αναγκάζει τους πολίτες να μεταναστεύουν για να σπουδάσουν.
Ακόμα και ο αριθμός των ιδρυμάτων πρέπει να περιοριστεί, δεν νοείται στην Ελλάδα να έχουμε 20+ Πανεπιστήμια, ιδιαίτερα κάποια μικρά με τρομερές ελλείψεις σε προσωπικό. Ας φροντίσουμε να έχουμε στην Αττική 4-5 το πολύ ιδρύματα, 1 στην Θεσσαλονίκη είναι αρκετό, 1 στην Κρήτη κτλ κτλ.
Βήμα προς την σωστή κατεύθυνση λοιπόν 10-12 Ελληνικά Πανεπιστήμια.

 
Apostolos
24 Απρ 2021 14:50

Κάποιοι θέλουν και αγαπάνε το κλείσιμο τμημάτων (μειωμένο ανταγωνσιμό βλέπετε θέλουν) αλλά το κλείσιμο τμημάτων δεν θα γίνει έτσι όπως αυτοί ενδεχομένως φαντάζονται.

Θα κλείσουν ορισμένα Πανεπιστημιακά τμήματα (πρώην ΤΕΙ) με περίεργα και εφάνταστα ονόματα-τίτλους, τα οποία θα αντικατασταθούν με τμήματα ΤΕΙ (ίσως και με τα ίδια ονόματα-τίτλους).

Και ταυτόχρονα θα γίνει μεταφορά θέσεων από τα κεντρικά Πανεπιστήμια στα περιφερειακά ώστε να μείνουν όλοι ικανοποιημένοι.
1) Τα κεντρικά Πανεπιστήμια θα αποκτήσουν επιτέλους λίγους εισακτέους όπως θέλουν εδω και πολλά χρόνια.
2) Τα περιφερειακά Πανεπιστήμια θα έχουν πολλές θέσεις εισακτέων αλλά μόνο ορισμένες καλύπτονται κάθε χρόνο λόγω της βάσης εισαγωγής (οπότε και εκεί θα έχουν λιγότερους εισακτέους)
3) Στα περιφερειακά Πανεπιστήμια θα ανέβει το επίπεδο των φοιτητών αφού στην πραγματικότητα θα <<μετακινηθούν>> οι χαμηλόβαθμοι φοιτητές από τα Κεντρικά Πανεπιστήμια.
4) Θα ξαναδημιουργηθεί, επιτέλους, το επίπεδο ΤΕΙ για να πηγαίνουν οι χαμηλόβαθμοι και οι μη έχοντες την οικονομική δυνατότητα να σπουδάσουν σε περιφερειακά Πανεπιστήμια (τα θύματα), έτσι ώστε να ανέβει τεχνητά η βάση των περιφεριακών Πανεπιστημίων αφού κανένας δεν θα θέλει να σπουδάσει σε ΤΕΙ, και να αποκτήσουν ξανά τα Πανεπιστήμια την ελιτίστικη αίγλη που τους <<ταιριάζει>>.

Επιστρέφουμε στην δεκαετία του 90 που οι θέσεις στα Πανεπιστήμια ήταν ελάχιστες (ιδιαιτέρως στα καλά τμήματα) και οι βάσεις στην Α' Δέσμη ήταν για τα Πανεπιστήμια από 13 και πάνω, και για τα ΤΕΙ από 13 μέχρι το χαμηλότερο γύρω στο 10.

 
Xm
24 Απρ 2021 13:07

Η Κεραμέως με εκπλήσσει ευχάριστα. Και με ΕΒΕ θα δείτε ότι σε πολλά ΑΕΙ η βάση θα διαμορφωθεί στο 6+. Η αποκέντρωση μόνο θετικά θα λειτουργήσει. Αν δεν επέμενε στην αξιολόγηση (παρόλο που συμφωνώ γενικά, πιστεύω ότι δεν μπορείς να εφαρμόσεις έναν νόμο όταν η συντριπτική πλειοψηφία διαφωνεί), θα την είχα ψηλά με Πιερακακη.

 
Κώστας - Μέλος ΔΕΠ
24 Απρ 2021 12:18

Η Υπουργός εννοεί μεταφορά θέσεων στα περιφερειακά τμήματα που θα ΜΕΙΝΟΥΝ μετά το ξεκαθάρισμα που θα εισηγηθεί η ΕΘΑΕΕ. Άρα κλείσιμο/συγχωνεύσεις τμημάτων στη περιφέρεια πάει πακέτο με τη μεταφορά θέσεων.
Παρόλα αυτά, με την οικονομική κρίση που συνεχίζουμε να διανύουμε είναι προφανές ότι όλο και λιγότεροι γονείς θα μπορούν να υποστηρίξουν ένα φοιτητή σε περιφερειακό ΑΕΙ.
Κατά συνέπεια, με δεδομένη την ανθρωπογεωγραφία της Ελλάδας (5 εκ πληθυσμός σε Αθήνα-Θεσσαλονίκη μόνο), ακόμα και τα καλύτερα περιφερειακά τμήματα που θα απομείνουν θα υποστούν μεγάλες πιέσεις στη βιωσιμότητα τους τα επόμενα χρόνια.
Εδώ μπαίνει ένα ερώτημα: μόνο στη περιφέρεια υπάρχουν μη βιώσιμα τμήματα ; μήπως πρέπει να εξεταστούν και κάποια τμήματα σε Αθήνα - Θεσσαλονίκη ;

 
Κωνσταντίνος
24 Απρ 2021 09:42

Πώς λέμε μεταφορά συντελεστή δόμησης;; Άρχισαν οι εκπτώσεις της υπουργού... Βέβαια πως να δικαιολογήσει την ΕΒΕ;;;ΑΑ

 
ΣΩΣΤΟ
24 Απρ 2021 09:24

Δεν είναι δυνατό να μαζεύονται όλοι σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη . ΟΛΑ τα ΑΕΙ της χώρας είναι άριστα. Μόνο στο σκουριασμένο μυαλό κάποιων υπάρχουν στερεότυπα τα οποία καλό είναι να σπάσουν. Οσο για φοιτητικές ζωές κλπ κουραφέξαλα καλό είναι να γλυτώσει και κανένα παιδάκι από το χάλι της φοιτητικής ζωής των μεγαλουπόλεων.

 
Αυτή η καραμέλα έχει λιώσει....
24 Απρ 2021 09:20

Τόσα χρόνια οπότε γίνεται μια μεταρρύθμιση στην Ανώτατη εκπαίδευση , πέφτει πάντα η καραμέλα των ιδιωτικών κολλεγίων. Ενώ με 2 και 3 μια χαρά ήταν το Δημόσιο Πανεπιστήμιο στην παραγωγή αιώνιων φοιτητών!

 
όλα γίνονται για τα ιδιωτικά κολλέγια
24 Απρ 2021 08:39

Η μείωση γίνεται για να πάνε περισσότεροι στα ιδιωτικά κολλέγια των μεγαλουπόλεων και όχι για να ενισχύσουν τα πανεπιστήμια της περιφέρειας.
Επίσης θα αυξήσουν τον μέγιστο αριθμό εισακτέων στα περιφερειακά ώστε τεχνιέντως να παρουσιάσουν μικρό ποσοστό κάλυψης θέσεων μετά τις πανελλαδικές.
Αυτό το ποσοστό μαζί με μόλις ένα-δυο στοιχεία όπως ο ρυθμός αποφοίτησης και η επιλεκτική μη απόδοση ενσωματωμένων μεταπτυχιακών θα χρησιμοποιηθούν ως προσχήματα για να κλείσουν ήδη προαποφασισμένα Τμήματα.
Οριζόντια κριτήρια στη ΕΘΑΑΕ δεν θα υπάρξουν, ούτε καν αυτό της διεθνοποίησης που ευαγγελίζεται διαρκώς το ΥΠΑΙΘ στα ΜΜΕ.
ΕΘΑΑΕ και ΥΠΑΙΘ δεν τηρούν ούτε τα προσχήματα, απλά ότι θέλουν κάνουν.

 
Αλλάριχος Α' ο Βησιγότθος
24 Απρ 2021 00:21

Η ΕΒΕ προκαλεί φαινόμενο ντόμινο.
Το 1/3 των υποψηφίων μένει εκτός ότι και να γίνει. Η ενίσχυση των περιφερειακών Πανεπιστημίων δεν είναι εφικτή με κανεναν άλλο τρόπο πλην της κατάργησης της ΕΒΕ.
Οι κενές θέσεις στα περιφερειακά Πανεπιστήμια θα ξεπεράσουν σε πολλές περιπτώσεις το 50 %.
Η προσπάθεια αποδίδει. Η μετανάστευση των Ελληνοπαίδων για σπουδες στο έξωτερικο επανέρχεται στα επιπεδα των δεκαετιών του 70 και 80 όταν μεσουρανούσαν η Ιταλία η Γιουγκοσλαβία και η Βουλγαρία.
Με τι να πρωτοστεναχωρεθούμε δεν γνωρίζουμε.

 
Αποφάσεις τώρα!
24 Απρ 2021 00:13

Κλείσιμο πολλών τμημάτων κυρίως της Περιφέρειας θα πρέπει να γίνει και να εξαφανιστούν πολλά ακαδημαϊκά τμήματα από το νέο μηχανογραφικό. Τμήματα με ελάχιστα μέλη ΔΕΠ και φοιτητές, δεν έχουν λόγω ύπαρξης. Επίσης πολλά τμήματα συνυπάρχουν στο ίδιο Πανεπιστήμιο με συναφές γνωστικό αντικείμενο. Οπότε και αυτά τα τμήματα δεν έχουν λόγο ύπαρξης. Τέλος τμήματα μεμονωμένα και απομακρυσμένα από την κεφαλή του οικείου Πανεπιστημίου πρέπει ή να κλείσουν ή να ενσωματωθούν εάν θεωρηθούν βιώσιμα στην κεντρική μονάδα του Πανεπιστημίου.
Κύριοι της κυβέρνησης τα πράγματα για τον εξορθολογισμό της Ανώτατης Εκπαίδευσης είναι απλά. Πολιτική βούληση υπάρχει;

 
Καμία λογική
23 Απρ 2021 23:43

Και πώς θα εξυπηρετησουν τους φοιτητές σε αυτά τα περιφερειακά τμήματα με 4-5 μέλη ΔΕΠ και αν υπάρχουν και αυτά;

 
ΠΕ01.....ΠΕ90
23 Απρ 2021 23:18

Είναι πλασματική η μεταφορά των θέσεων, αφού μετά από τις μετεγγραφές θα ξαναγεμίσουν

 
κοινωνικός αποκλεισμός με άλλα λόγια
23 Απρ 2021 22:51

αυτό δεν είναι κοινωνική πολιτική, είναι κοινωνικός αποκλεισμός.
Ο περισσότερος κόσμος ζει στα αστικά κέντρα, δεν ζει στην περιφέρεια. Τώρα πρέπει οι φοιτητές να μεταναστεύσουν στην περιφέρεια για να σπουδάσουν επειδή οι Πρυτάνεις διαμαρτύρονται ότι θα είναι άδεια τα ιδρύματα τους, επειδή οι τοπικές οικονομίες θέλουν να έχουν φοιτητές να νοικιάζουν, να ταΐζουν και γενικά να τους ζουν.
Μόνο οι εξαθλιωμένοι οικονομικά θα μπορέσουν να μετεγγραφούν στα σπίτια τους. Οι οικογένειες των υπολοίπων θα πρέπει να εξαθλιωθούν και αυτές για να συντηρήσουν τα περιφερειακά πανεπιστήμια.
Ευχαριστούμε κύριε πρωθυπουργέ...αναρωτιέμαι αν για λίγες ψήφους στην περιφέρεια, αξίζει τον κόπο??

 
Δεν χωράει 2η Πολυτεχνική Σχολή στην Κρήτη
23 Απρ 2021 21:46

Η Υπουργός Παιδείας πρέπει να εξορθολογίσει τον ακαδημαϊκό χάρτη στην Κρήτη.

Δημιουργία δεύτερης Πολυτεχνικής Σχολής στο Ηράκλειο θα επιφέρει συνέπειες στις βάσεις του Πολυτεχνείου Κρήτης στα Χανιά αντίστοιχες με του Πανεπιστημίου Αιγαίου.

Αν ο εξορθολογισμός και η δημιουργία ισχυρών πανεπιστημίων είναι πραγματικά ο στόχος τότε στην Κρήτη θα πρέπει να υπάρξει μόνο ΕΝΑ πανεπιστήμιο με έδρα στο Ρέθυμνο,
με μία πολυτεχνική σχολή στα Χανιά αντί των πολλαπλών μονοτμηματικών Σχολών που υπάρχουν σήμερα,
θεωρητικές σπουδές στο Ρέθυμνο και
τα υπόλοιπα στο Ηράκλειο.

 
Σοσιαλλήθωρος
23 Απρ 2021 19:57

Αδυνατώ να κατανοήσω τη χρησιμότητα αυτής της "μεταφοράς" θέσεων από τα κεντρικά στα περιφερειακά τμήματα.
Η οικονομική κρίση δεν επιτρέπει σπουδές μακριά από τον τόπο διαμονής.
Αύξηση θέσεων στα περιφερειακά τμήματα συνεπάγεται μεγαλύτερο ποσοστό κενών θέσεων σε αυτά.

 
Φοιτητής
23 Απρ 2021 19:06

Να κλείσουν τα περιφερειακά τμήματα που δεν έχουν λόγο ύπαρξης να τελειώνουμε......και όχι να μεταφέρουμε εισακτέους σε μέρη που ούτε σπίτια δεν έχουν για τους φοιτητές, όπως γίνεται στα νησιά κυρίως.

 
GEORGE
23 Απρ 2021 18:44

Σχετικά με το νέο ακδημαϊκό χάρτη ας ελπίσουμε ότι δεν θα είναι τιμωρητικός για τους ήδη φοιτούντες στα νέα 5ετή τμήματα οι φοιτητές των οποίων ΑΚΟΜΑ περιμένουν αξιολόγηση των τμημάτων από την ΕΘΑΑΕ. Σε ένα σοβαρό κράτος δε θα γίνοντας σε μια διετία δομικές αλλαγές αν πριν δεν έχουν αξιολογηθεί οι υπάρχουσες δομές.

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ