Η ανακοίνωση της Συνόδου Πρυτάνεων για τις τριήμερες εργασίες

Δημοσίευση: 23/04/2021

Πραγματοποιήθηκε υπό την Προεδρία του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, από τις 20 έως και τις 23 Απριλίου 2021 και μέσω τηλεδιάσκεψης, η 96η Σύνοδος Πρυτάνεων και Προέδρων των Δ.Ε. των Ελληνικών Πανεπιστημίων.

Προσκεκλημένοι κατά τη διάρκεια των εργασιών της Συνόδου ήταν και συμμετείχαν: ο Γενικός Γραμματέας Έρευνας και Καινοτομίας του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων καθηγητής Αθανάσιος Κυριαζής, ο Πρόεδρος της Συνόδου των Κυπριακών Πανεπιστημίων Καθηγητής κ. Παντελής Σκλιάς, από πλευράς κοινοβουλευτικών κομμάτων οι τομεάρχες Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Νίκος Φίλης, του ΚΙΝ.ΑΛ. κα Χαρά Κεφαλίδου, του Κ.Κ.Ε. κ. Γιάννης Δελής, του ΜΕΡΑ25 κ. Πέτρος Λάμψας, ο Ιδρυματικά Υπεύθυνος της Πρακτικής Άσκησης του Α.Π.Θ. Καθηγητής Αντώνης Κορωναίος, ο Πρόεδρος και ο Γραμματέας της Εκτελεστικής Γραμματείας της Π.Ο.Σ.Δ.Ε.Π. κ.κ. Καθηγητές Ιωάννης Νηματούδης και Γεώργιος Λιτσαρδάκης, η Πρόεδρος της Ο.ΣΥ.Ε.Ε.Π. ΑΕΙ κα Δέσποινα Δημητριάδου, ο Πρόεδρος της Π.Ο.Σ.Ε.Ε.ΔΙ.Π. κ. Νίκος Παραλυκίδης, ο Πρόεδρος της Π.Ο.Ε.Τ.Ε.Π. κ. Στέφανος Καρβέλης και η Πρόεδρος της Ο.Δ.Π.Τ.Ε. κα Νίκη Χρονοπούλου.

Στις εργασίες της Συνόδου, την Παρασκευή 23 Απριλίου, συμμετείχαν η Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, κα Νίκη Κεραμέως, ο Υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων για θέματα Ανώτατης Εκπαίδευσης κ. Άγγελος Συρίγος, ο Γενικός Γραμματέας Ανώτατης Εκπαίδευσης κ. Αποστόλης Δημητρόπουλος, και ο Πρόεδρος της Εθνικής Αρχής Ανώτατης Εκπαίδευσης, Καθηγητής κ. Περικλής Μήτκας.

Διεξήχθη ένας γόνιμος διάλογος τόσο μεταξύ των Πανεπιστημίων όσο και με την ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων. Η Σύνοδος συζήτησε και κατέληξε στα παρακάτω:

1. Δια ζώσης επαναλειτουργία των ελληνικών Α.Ε.Ι.

Ακούσαμε με ικανοποίηση την απόφαση της πολιτικής ηγεσίας του Υ.ΠΑΙ.Θ. και της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων που αφορά στην άμεση επαναλειτουργία δια ζώσης εργαστηριακών μαθημάτων, κλινικών, πρακτικών ασκήσεων και πτυχιακών εργασιών σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο για τελειόφοιτους και επί πτυχίω φοιτήτριες/τες. Η ακριβής ημερομηνία θα ανακοινωθεί πολύ σύντομα από το Υ.ΠΑΙ.Θ. Απαραίτητη προϋπόθεση θα είναι η διεξαγωγή αυτοδιαγνωστικών τεστ για όλους τους συμμετέχοντες τα οποία θα χορηγούνται δωρεάν.

2. Εισαγωγή φοιτητριών/των στα Α.Ε.Ι.

3. Χρηματοδότηση των Α.Ε.Ι. μέσω ΕΣΠΑ και Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας

Ανακοινώθηκε από το Υ.ΠΑΙ.Θ. ο στρατηγικός σχεδιασμός των νέων χρηματοδοτήσεων των Α.Ε.Ι. Η Σύνοδος Πρυτάνεων θεωρεί αναγκαία και αιτήθηκε από το Υ.ΠΑΙ.Θ. τη θεσμική εκπροσώπηση και συμμετοχή των Α.Ε.Ι. στη διαδικασία εξειδίκευσης των επιμέρους δράσεων των χρηματοδοτήσεων.

4. Προγραμματικές Συμφωνίες

Ζητήθηκε η παράταση υπογραφής Προγραμματικών Συμφωνιών μεταξύ Α.Ε.Ι. και Υ.ΠΑΙ.Θ. έως την ολοκλήρωση του στρατηγικού σχεδιασμού του Υ.ΠΑΙ.Θ. Επίσης, ζητήθηκε ο εξορθολογισμός και η αναδιαμόρφωση των δεικτών αξιολόγησης των Ιδρυμάτων από την ΕΘ.Α.Α.Ε., προκειμένου αυτοί να ανταποκρίνονται στα μεγέθη των Ιδρυμάτων καθώς και στις διαφοροποιήσεις μεταξύ επιστημονικών πεδίων.

5. Αύξηση τακτικού προϋπολογισμού και ανθρώπινων πόρων

Πάγιο αίτημα των Ιδρυμάτων αποτελεί η αύξηση των εξαιρετικά μειωμένων τακτικών προϋπολογισμών τους, προκειμένου να καλυφθούν οι συνεχώς αυξανόμενες λειτουργικές ανάγκες. Τέθηκε, επίσης, επιτακτικά η ανάγκη νεών προσλήψεων προσωπικού όλων των ειδικοτήτων (διδακτικού, ερευνητικού, τεχνικού και διοικητικού), ώστε να θεραπευθούν οι λειτουργικές και αναπτυξιακές ανάγκες των Ιδρυμάτων.

6. Στήριξη της λειτουργίας της βιωσιμότητας των Εταιρειών Αξιοποίησης και Διαχείρισης Περιουσίας (Ε.Α.Δ.Π.) των Πανεπιστημίων

Οι Ε.Α.Δ.Π. αντιμετωπίζουν προβλήματα οικονομικής ρευστότητας λόγω της πανδημίας. Προτάθηκαν συγκεκριμένες νομοθετικές ρυθμίσεις, ώστε να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα των Εταιρειών.

7. Ακαδημαϊκά Τμήματα σε αναστολή

Ζητήθηκε η επιτάχυνση των διαδικασιών αξιολόγησης των Ακαδημαϊκών Τμημάτων που βρίσκονται σε αναστολή λειτουργίας από το Υ.ΠΑΙ.Θ. και την ΕΘ.Α.Α.Ε. Ζητήθηκε, επίσης, ο εξορθολογισμός της αντιστοίχισης μεταξύ ομοειδών τμημάτων των Ιδρυμάτων.

8. Επερχόμενες νομοθετικές ρυθμίσεις του Υ.ΠΑΙ.Θ.

Η πολιτική ηγεσία του Υ.ΠΑΙ.Θ. επεξεργάζεται σειρά νομοθετικών ρυθμίσεων που θα ανακοινωθούν σύντομα. Η Υπουργός δεσμεύτηκε ότι οι όποιες νομοθετικές πρωτοβουλίες θα ανακοινωθούν εγκαίρως και θα συζητηθούν από τη Σύνοδο Πρυτάνεων.

Τα αναλυτικά πορίσματα και οι αποφάσεις της συνόδου θα αποσταλούν αναλυτικά στο Υπουργείο ΠΑΙ.Θ. και τα Πανεπιστήμια.

Συνένωση 100 τμημάτων ΑΕΙ
26 Απρ 2021 12:46

Η άμεση συνένωση 80-100 τμημάτων σε όλη τη χώρα θα απελευθερώσει θέσεις προσωπικού και πόρους ώστε να ενισχυθούν οι σπουδές και η έρευνα στα βιώσιμα ΑΕΙ.

Δεν έχει κανένα νόημα να συνεχίσουν να εισάγονται και την επόμενη δεκαετία νέοι φοιτητές σε σχολές που πρέπει να πάψουν να έχουν αυτόνομη πορεία (πχ. τμήματα των πρώην ΤΕΙ, διάσπαρτες πανεπιστημιακές Σχολές, ομοειδή τμήματα σε Αττική και Θεσσαλονίκη).

Αν ληφθούν τώρα οι αναγκαίες αποφάσεις το έργο της απορρόφησης και συνένωσης των σχολών μπορεί να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το 2025 και τότε να ξεκινήσει ένας κύκλος ουσιαστικής αξιολόγησης των ΠΠΣ - τώρα, με 400+ τμήματα σε όλη την Ελλάδα, ποιο είναι το στρατηγικό σχέδιο ανάπτυξης των Πανεπιστημίων;

Όχι εξίσωση προς τα κάτω
26 Απρ 2021 08:46

Το πανεπιστήμιο πρέπει να βρίσκει και δικούς του πόρους μέσα από προγράμματα όπως και του εξωτερικού. Δε μπορεί να ανέχεται καταληψίες μέσω δηλώσεων και να ζητα από την πολιτεία να πληρώσει τα σπασμένα. Ειδικά από το φορολογούμενο. Να φροντίσει για τος πρακτικές των φοιτητών σε όλη την Ευρώπη και τον κόσμο ανάλογα νε το αντικείμενο. Να επιβραβεύει τους αριστούχους ανοίγοντας δρόμους. Η ίδρυση τόσων σχολών και τμημάτων και η συντήρηση κατεβάζει το επίπεδο σπουδών και υποδομών,

Περιμένοντας τους Νέους Πρυτάνεις
25 Απρ 2021 13:28

ετοιμάζεται νέο μοντέλο διοίκησης των Πανεπιστημίων, με διορισμένους Πρυτάνεις, Κοσμήτορες κτλ κτλ
Φαίνεται δεν την αφορά την Σύνοδο κάτι τέτοιο, μόνο ζητάει να τους ενημερώσει το Υπουργείο.
Το ενδιαφέρον στρέφεται πλέον προς το ιδιωτικό ξενόγλωσσο ελληνικό δημόσιο πανεπιστήμιο, που θα μπορεί να φέρνει έσοδα στους εμπλεκόμενους (θα αφήνει κάτι και για το Πανεπιστήμιο που σίγουρα θα επιστρέφεται), ενώ οι Έλληνες φοιτητές θα αγωνίζονται να τα βγάλουν πέρα με τους βοηθούς και υποψήφιους διδάκτορες στις αίθουσες, ακολουθώντας συμβατικά και παρωχημένα προγράμματα σπουδών.
Με την ευλογία της ΕΘΑΑΕ και του υπουργείου προς συγκομιδή πόρων. Δεν μπορούν να αντιληφθούν ότι το κέρδος της παιδείας είναι ακριβώς οι απόφοιτοι που στην συνέχεια, αναπτύξουν την οικονομία. Οι δικοί μας απόφοιτοι δεν θα μπορούν να είναι ανταγωνιστικοί και παραγωγικοί αν η ανώτατη εκπαίδευση στραφεί σε προγράμματα για τους ξένους (άγγλους,αμερικανούς, κινέζους, βαλκάνιους)

Άμεση Μεταφορά Νοσηλευτικής Διδυμοτείχου στην Αλεξανδρούπολη
24 Απρ 2021 14:57

Πρέπει να μεριμνήσετε για την άμεση μεταφορά του παραρτήματος νοσηλευτικής Διδυμοτείχου από το ΔΙΠΑΕ που ανήκει τώρα στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης στην σχολή Επιστημών Υγείας με μεταφορά της έδρας του τμήματος στην Αλεξανδρούπολη όπου υπάρχει η ιατρική σχολή και Πανεπιστημιακό νοσοκομείο, καθώς και ενίσχυση του τμήματος με διδακτικό και ερευνητικό προσωπικό, όπως άλλωστε προβλέπουν οι αποφάσεις της Συγκλήτου, οτιδήποτε άλλο είναι απαράδεκτο και θα εξυπηρετεί μικροπολοτικές και τοπικές σκοπιμότητες.

Έχετε ευθύνη απέναντι σε εκατοντάδες φοιτητές κα τις οικογένειες τους, αλλά και απέναντι στην κοινωνία να παράξετε επιστήμονες νοσηλευτές υψηλού επιπέδου και κύρους κάτι που σίγουρα δεν μπορεί να γίνει στις απαρχαιομένες εγκαταστάσεις του Διδυμοτείχου μακρία από ιατρική σχολή και πανεπιστημιακό νοσοκομείο.

υπάρχει ένα αίτημα για τις εισαγωγικές??
24 Απρ 2021 10:54

ποιο είναι το αίτημα των Πανεπιστημίων, τελικά?? σε βήματα, παρακαλώ??
Να μειωθούν οι εισακτέοι??
Να μην υπάρχουν μετεγγραφές??
Να ανοίγουν συνεχώς νέα τμήματα, χωρίς ΔΕΠ??
Να διορίζονται συνεχώς ΔΕΠ??

Δεν βλέπουμε ούτε μια προσπάθεια εξορθολογισμού, παρά μόνο από το Πανεπιστήμιο Πατρών!!! και μπράβο τους, που είχαν το θάρρος να πάρουν μια απόφαση πρωτοποριακή...αλλά θεωρώ ότι θα την πνίξουν στην γραφειοκρατία της ΕΘΑΑΕ που παίζει τον ρόλο του μεσάζοντα ώστε να μην εκτεθεί το υπουργείο, κρίμα λέω εγώ....