Placeholder

ΒΟΥΛΗ

Υφ. Παιδείας: Αρμόδια τα ΠΥΣΔΕ και όχι η υπηρεσία του υπ.Παιδείας για τις εταθέσεις εκπαιδευτικών Ειδικής Αγωγής (ΠΕ02) κατά παρέκκλιση του αρθρ. 48 του ν. 4692/2020

Δημοσίευση: 27/04/2021
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Τα ΠΥΣΔΕ είναι αρμόδια για τις μεταθέσεις εκπαιδευτικών Ειδικής Αγωγής (ΠΕ02) κατά παρέκκλιση του αρθρ. 48 του ν. 4692/2020   και όχι το Τμήμα Β ́ Κινητικότητας Εκπαιδευτικού Προσωπικού Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Αυτό ξεκαθαρίζει η υφυπουργός Παιδείας Ζέττα Μακρή, απαντώντας εγγράφως στη Βουλή. ύστερα από    σχετική ερώτηση της Βουλευτού Χ. Κεφαλίδου.

Πατήστε εδώ για να ανοίξετε τη ερώτηση

Ακολουθεί ολόκληρο το κείμενο της απάντησης:

Με τις διατάξεις του άρθρου 48 «Θέματα Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης» του ν. 4692/20 (Α’ 111) ορίζεται ότι: «Στο άρθρο 16 του ν. 3699/2008 (Α ́ 199), μετά από την παρ. 3 προστίθεται παρ. 3Α ως εξής: «3Α. Οι τοποθετήσεις σε θέσεις των Τμημάτων Ένταξης πραγματοποιούνται μετά την κάλυψη όλων των κενών στις Σχολικές Μονάδες Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης (Σ.Μ.Ε.Α.Ε.) της οικείας περιοχής μετάθεσης. Αν οι εκπαιδευτικοί δεν υποβάλλουν αίτηση προτίμησης για τις Σ.Μ.Ε.Α.Ε., κατατάσσονται σε σειρά με βάση τις λιγότερες μονάδες μετάθεσης. Οι Σ.Μ.Ε.Α.Ε., στις οποίες υπάρχουν κενά, κατατάσσονται σε σειρά με βάση τις περισσότερες μονάδες συνθηκών διαβίωσης. Κατόπιν αυτού, τοποθετούνται υποχρεωτικά οι εκπαιδευτικοί που έχουν τις λιγότερες μονάδες μετάθεσης στις Σ.Μ.Ε.Α.Ε. με τις περισσότερες μονάδες συνθηκών διαβίωσης. Στη συνέχεια εξετάζονται οι προτιμήσεις για τοποθέτηση σε θέσεις των Τμημάτων Ένταξης. Τα ανωτέρω ισχύουν για τοποθετήσεις μετά από μετάθεση, διορισμό ή απόσπαση. ...».

Ως προς την εφαρμογή των ανωτέρω διατάξεων, αλλά και εν γένει των τοποθετήσεων εκπαιδευτικών Β’/θμιας Εκπ/σης αρμόδια είναι τα οικεία Περιφερειακά Υπηρεσιακά Συμβούλια Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (ΠΥΣΔΕ) σύμφωνα με την παρ. 3 του άρθ. 3 του ΠΔ 50/1996.

Επίσης, σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 4 του άρθ. 40 του Π.Δ. 18/2018 «Οργανισμός Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων» (Α ́ 31) «4. Το Τμήμα Β ́ Κινητικότητας Εκπαιδευτικού Προσωπικού Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης είναι αρμόδιο για: α) τη διενέργεια και υλοποίηση των μεταθέσεων, αποσπάσεων και μετατάξεων εκπαιδευτικών δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, καθώς και των τοποθετήσεων με θητεία και των ανανεώσεων της θητείας εκπαιδευτικών δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης σε Π.Σ. και ΠΕΙ.Σ. και β) τη σύνταξη των σχετικών πράξεων και εγκυκλίων και τον χειρισμό κάθε άλλου συναφούς θέματος».

Επομένως, ως προς τον έλεγχο ορθής εφαρμογής του άρθ. 48 του ν. 4692/2020 από τα ΠΥΣΔΕ της χώρας, αφενός, η ως άνω υπηρεσία του Υ.ΠΑΙ.Θ. δεν έχει ελεγκτικό χαρακτήρα, βάσει της ανωτέρω διάταξης, και αφετέρου, τα συλλογικά όργανα αποτελούν ιδιαίτερες αρχές και οι αποφάσεις τους δεν υπόκεινται σε ιεραρχικό έλεγχο. Από τα ανωτέρω προκύπτει ότι η συγκεκριμένη υπηρεσία του Υ.ΠΑΙ.Θ. δίνει οδηγίες, βάσει της κείμενης νομοθεσίας, δεν δύναται ωστόσο, να υποκαταστήσει τα εκ νόμου αρμόδια όργανα στην κρίση τους, πολλώ δε μάλλον, όταν πρόκειται για κρίση συλλογικού οργάνου, το οποίο, προκειμένου να εξετάσει την υπαγωγή των πραγματικών περιστατικών στις εκάστοτε εφαρμοστέες διατάξεις και εγκύκλιες οδηγίες, έχει στη διάθεσή του με πληρότητα όλα τα απαραίτητα στοιχεία του υπηρεσιακού φακέλου των εκπαιδευτικών και των αναγκών των σχολικών μονάδων, τα οποία συμβάλλουν στην εξαγωγή νόμιμης κρίσης.
 
H ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΖΕΤΤΑ Μ. ΜΑΚΡΗ

Σχόλια (22)

 
Dario Moutso
29 Απρ 2021 23:27

Το πρόβλημα δεν είναι η διαδικτυακή ψηφοφορία. Το πρόβλημα είναι ότι δεν έγιναν εκλογο-απολογιστικές συνελεύσεις. Αν είχαν γίνει κανείς (εκτός από μια, κατά την γνώμη μου, μειοψηφία) δεν θα είχε ασχοληθεί με τον τρόπο διεξαγωγής , διαδικτυακά δηλαδή. Εδώ κάποιος θα μπορούσε να πει. Ο κόσμος δεν πατάει στις συνελεύσεις, και ψέματα δεν θα έλεγε. Πότε ήταν η τελευταία φορά που υπήρχε το 50%+1 σε γενική ή εκλογο-απολογιστική συνέλευση στις κατά τόπους ΕΛΜΕ ;; (ρητορικό ερώτημα). Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να καταργηθούν οι θεσμοί. Ας σταματήσουν επιτέλους οι ΕΛΜΕ να στρουθοκαμηλίζουν και ας ψάξουν να βρουν τι κάνουν λάθος, έτσι ώστε να μαζευτεί-συσπειρωθεί και πάλι ο κόσμος στο σωματείο (γιατί έχουν κάνει τεράστια λάθη για να διώξουν τον κόσμο, γιατί τον έδιωξαν δεν έφυγε). Τώρα γιατί πολλοί μόνο κατεβαίνουν στις εκλογές για τα ΔΣ και ψηφίζουν; Συνήθεια ; Υποχρεώσεις ; Φιλίες ; Φόβος μην κάτσει κάτι στραβό να έχουν ένα αποκούμπι ;

 
Δε θα περά... δε θα περάσει!
29 Απρ 2021 20:56

Ο θεσμός των αιρετών είναι ΚΑΤΑΚΤΗΣΗ της Δημοκρατίας. Όσοι λένε (ή αφήνουν να εννοηθεί) ότι ΔΕΝ χρειάζονται, πρεσβεύουν άλλα πράγματα. Αν μπορούν, ας το πουν ευθαρσώς και επώνυμα.

 
@Legend
29 Απρ 2021 18:55

Τα δεδομένα είναι απλά. Τα Υπηρεσιακά Συμβούλια είχαν διορισμένους αιρετούς σε τρεις περιόδους της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας. Επί Μεταξά, επί Παπαδοπουλου και επί Κεραμεως. Αυτά είναι δεδομένα και τα συμπεράσματα βγαίνουν αβίαστα.

 
Legend
29 Απρ 2021 00:08

Μα όποιος δεν την έζησε ή δεν διάβασε για τη Χούντα -ανοίξτε κανα βιβλίο- μπορεί να την χρησιμοποιεί τη λεξη Χούντα καραμέλα! Δεν κατανοεί πόσο επικίνδυνο είναι να εξισώνεται η δικτατορία με την ευνομούμενη πολιτεία υπό δημοκρατικό καθεστώς που απολαμβάνουμε δεκαετίες τώρα. Και όσο για τον Ερντογάν και άλλους του συναφιού τους ακριβώς επειδή είναι δικτάτορες δεν θα επέτρεπαν σχόλια καταδικαστικά για το κόμμα του. Απολαμβάνουμε τη δημοκρατία και οφείλουμε να την τιμούμε και να την προασπιζόμαστε καθημερινά! Οι εκλογές ήταν νομιμότατες. Έγιναν με τον μόνο δυνατό τρόπο για την περίοδο αυτή. Καλό θα ήταν οι τοπικές ελμε να έχουν βρει έναν τρόπο να κάνουν εκλογές. Δεν είναι ισόβια μέλη! Εκλογές τώρα στις ελμε!

 
Ert
28 Απρ 2021 22:00

Προσωπικά ποτέ μου δεν υπήρξα μαζανθρωπος. Φυσικά μένει να μας πείτε ΓΙΑΤΙ δεν σας άρεσε η ηλεκτρονική ψηφοφορία. Σε κάθε περίπτωση, η αποχή από εκλογές καθιστά τον απόντα ιδιώτη. Μπράβο στη Κεραμέως που δεν μασάει μια.

 
Τα μισά του 5
28 Απρ 2021 19:52

@Ert 16:29
Μπορείς να το συνεχίζεις όσο θέλεις το τροπάριο (είναι και εορταστικές οι ημέρες). Στα δάχτυλα του ενός χεριού μετρηθήκατε, όσοι ακολουθήσατε την Κεραμέως στον κατήφορο.... Στα μισά δάχτυλα του ενός χεριού μετριέστε, όσοι ακόμα λέτε ότι ήταν δίκαιο και δημοκρατικό.

 
Ανήσυχος εκπαιδευτικός
28 Απρ 2021 19:39

@Ert 28 Απρ 2021 16:29

"Κανείς δεν έδιωξε τους αιρετούς, αν δεν κάνω λάθος ΠΑΡΑΙΤΗΘΗΚΑΝ. Στο καλό και να μην μας γράφουν".

Συνεχίζεις να γράφεις προκλητικά κι αυτό δε σε τιμά καθόλου, μα καθόλου! Θα έπρεπε να ξέρεις - και σίγουρα ξέρεις, αλλά το παραβλέπεις - ότι "παραιτήθηκαν" από αξιοπρέπεια, γιατί δεν μπορούσαν να θεωρήσουν εαυτούς εκλεγμένους με συμμετοχή του 7% του εκλογικού σώματος! Τι είδους "αιρετοί" μπορούσαν να είναι με αποχή 93%; Αυτή σαφώς και ήταν μια πράξη ευθύνης και σεβασμού προς το εκλογικό σώμα της εκπαιδευτικής κοινότητας.
Απέναντι σ' αυτή τη στάση η υπουργός επέλεξε να ποδοπατήσει προκλητικά (θα έλεγα φασιστικά) τη δημοκρατική δεοντολογία επιβάλλοντας διά νόμου την αυθαίρετη απόφασή της. Αυτό θα αποτελεί ένα μόνιμο στίγμα για τη συγκεκριμένη κυρία και θα το κουβαλάει στην πλάτη της όσο θα βρίσκεται στο προσκήνιο της πολιτικής...

 
d
28 Απρ 2021 19:28

Οι εκπαιδευτικοί ΔΕΝ καθορίζουν τα της εκπαίδευσης. Τα καθορίζουν οι ψηφοφόροι. ΟΛΟΙ. Ας ψηφίζατε λοιπόν στις ηλ. εκλογές και οι αιρετοί ας μην παραιτούνταν. Με το ζόρι δεν γίνεται. Ούτε θα αλλάξει ο νόμος επειδή το θέλετε εσείς. Εκλογές έγιναν τον Ιούλιο του 2019.

 
Ert
28 Απρ 2021 16:29

Κανείς δεν έδιωξε τους αιρετούς, αν δεν κάνω λάθος ΠΑΡΑΙΤΗΘΗΚΑΝ. Στο καλό και να μην μας γράφουν.

 
@ντροπή όντως
28 Απρ 2021 15:50

η χούντα άφησε και δυο δρόμους (όχι τέλειους αλλά αντί για χωματόδρομους) και κατι ηλεκτροδοτήσεις χωριών. οι ολετήρες γαβρόγλου και -άξια συνεχίστρια- κεραμέως λογικά, ακαδημαϊκά, δίκαια και αποτελεσματικά για την εκπαίδευση του τόπου δεν άφησαν τίποτα όρθιο , ούτε εξορθολόγισαν τίποτα , βόλεψαν ημέτερους φυσικά ...

 
Ανήσυχος εκπαιδευτικός
28 Απρ 2021 15:05

@Ερτ
Εσύ οφείλεις να απολογηθείς γι' αυτό! Δεν είναι δυνατόν να λες ότι σου είναι αδιάφορο αν - με νόμο - καταπατήθηκε η δημοκρατική νομιμότητα! Είναι προφανής ο συνειρμός με αλήστου μνήμης καθεστώτα που ενεργούσαν έτσι. Ας προσέχουμε λίγο τι ξεστομίζουμε!
ΥΓ. Αυτό το: "μας" είναι αδιάφορο τι πιστεύετε (εσείς)... επίσης σε εκθέτει ανεπανόρθωτα, γιατί στήνεις ένα αυθαίρετο τείχος ανάμεσα σε κυβερνητικούς απολογητές ("μας") και τους απλούς πολίτες ("εσείς")!

 
@ert
28 Απρ 2021 12:42

Καμία σύγκριση και κανένας παραλληλισμός. Μόνο δεδομένα. Στα 100 του θεσμού του αιρετού διορισμένους αντί για αιρετούς έβαλε μόνο η χούντα και ΝΔ επί υπουργίας Κεραμεως. Αυτό είναι γεγονός και όχι αξιολογική κρίση.

 
Τέσσερα ΔΕΝ
28 Απρ 2021 12:03

@Ερτ, @Ert, @LEGENT
1. Τη νομιμοποίηση τα όργανα της κυβέρνησης την αντλούν από το λαό και την πλειοψηφία του. Το 5%, ΔΕΝ είναι.
2. Στις Δημοκρατίες οι νόμοι αλλάζουν. Διαφορετικά, κάτι ΔΕΝ πάει καλά.
3. Στις Δημοκρατίες χρειάζονται όλοι. Και οι μουσάτοι και οι ξυρισμένοι και οι σπανοί. Άλλα καθεστώτα, ΔΕΝ θέλουν διαφορετικότητα - διαφοροποιήσεις.
4. Νόμους έχει και η Τουρκία. Δημοκρατία ΔΕΝ έχει. Πολύ πρόσφατα(για να μην το ξέρει κανείς), ο Ντράγκι αποκάλεσε δημόσια δικτάτορα τον Ερντογάν.

 
Μελίτακας ο Α΄
28 Απρ 2021 09:45

«κυρία μου» ο ένας, «υπουργάρα» ο άλλος...
Τελικά μόνο ο Υφυπουργός ξεχωρίζει, το 'λεγα εγώ από την αρχή.
Και δεν κατεβαίνει ακόμη στους αγωνιστικούς χώρους!...

 
Ert
28 Απρ 2021 09:13

Ντροπή σας να συγκρίνετε τη χούντα με τη κυβέρνηση. Ντροπή.

 
Ηλίας
28 Απρ 2021 07:28

Γιατί τόση χολή; Μια χαρά μπορεί και το ΠΥΣΔΕ !!

 
Αριστεία, όχι αστεία
27 Απρ 2021 23:25

@ερτ
Ο πληθυντικός τι ακριβώς εκφράζει;
Είσαι ή εκπροσωπείς την υπουργάρα;

 
LEGEND
27 Απρ 2021 18:31

@ert! Έγραψες!! Υπάρχουν και νόμοι. Οι διοικήσεις λειτουργούν άψογα χωρίς μουσάτους φωνασκούντες.

 
Μελίτακας ο Α΄
27 Απρ 2021 16:46

Εμπρός πίσω!...

 
@ert
27 Απρ 2021 16:34

Συμφωνούμε. Η υπουργός κατήργησε με νόμο τους αιρετούς και τοποθέτησε , με νόμο, διορισμένους στη θέση τους. Αυτό , με νόμο πάλι , το έκανε μόνο η χούντα.

 
Ερτ
27 Απρ 2021 15:58

Τη νομιμοποίηση τα όργανα διοίκησης την αντλούν από το ΝΟΜΟ, όχι τους φωνασκούντες μουσάτους. Επομένως, μας είναι αδιάφορο τι πιστεύετε και τι θεωρείτε.

 
Ανήσυχος εκπαιδευτικός
27 Απρ 2021 12:57

Ποια ΠΥΣΔΕ, κυρία μου; Δεν υπάρχουν πια υπηρεσιακά συμβούλια. Αυτά που στήσατε εσείς δεν έχουν καμία νομιμοποίηση από τον εκπαιδευτικό κλάδο, γιατί δεν τα ψήφισε κανείς. Αυτο το πραξικοπηματικό σας ατόπημα θα αποτελεί μόνιμο στίγμα της πολιτικής σας εφεξής...

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ