Οι συγχωνεύσεις των ΤΕΙ με τα Πανεπιστήμια οδήγησαν σε δραστική μείωση της πρακτικής άσκησης των φοιτητών

Η πρακτική άσκηση προσφέρεται, κατά κανόνα, στους φοιτητές ως προαιρετικό μάθημα επιλογής

28/04/2021

Άκουσε το άρθρο
  • Οι συγχωνεύσεις των ΤΕΙ με τα Πανεπιστήμια είχαν ως αποτέλεσμα η  πρακτική άσκηση στα πρώην ΤΕΙ, που έως τότε ήταν υποχρεωτική, να αντικατασταθεί από την πρακτική άσκηση των Πανεπιστημίων η οποία,  έχει ως επί το πλείστον προαιρετικό χαρακτήρα.
  • Αυτό οδήγησε αναπόφευκτα σε δραστική μείωση του συνολικού αριθμού των ασκούμενων.
  • Η εξέλιξη αυτή είναι ιδιαίτερα αισθητή σε ορισμένες τεχνικές ειδικότητες που περιλαμβάνονται στα πρώην ΤΕΙ και οι οποίες θεωρούνται σημαντικές για τις επιχειρήσεις.

Οι παραπάνω διαπιστώσεις προέκυψαν  από  έρευνα  του Συνδέσμου Ελληνικών Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ) και της σχετικής ημερίδας που πραγματοποίησε με θέμα «Επένδυση στην αναβάθμιση της πρακτικής άσκησης φοιτητών στις επιχειρήσεις», στην οποία συμμετείχαν μέλη της ακαδημαϊκής και επιχειρηματικής κοινότητας.


"Η ενσωμάτωση ΤΕΙ σε Πανεπιστήμια ενίσχυσε τον προαιρετικό χαρακτήρα της πρακτικής άσκησης και συνέβαλε στο περιορισμό, την υποβάθμιση, ακόμα και την κατάργησή της"


Σύμφωνα με τα στοιχεία προέκυψαν:

  • Η  πρακτική άσκηση προσφέρεται, κατά κανόνα, στους φοιτητές ως προαιρετικό μάθημα επιλογής. Στις 85 από τις συνολικά 116 εξεταζόμενες Σχολές και Τμήματα, η πρακτική άσκηση συγκαταλέγεται στα μαθήματα επιλογής, ενώ είναι υποχρεωτική σε μόλις 31 περιπτώσεις (κυρίως στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο και το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής) (.
  • Από τα υπόλοιπα 12 Πανεπιστήμια και τις 70 Σχολές και Τμήματα που αντιστοιχούν σε αυτά, η πρακτική άσκηση είναι υποχρεωτική σε μόλις 9.
  • Η παραπάνω γενική διαπίστωση δεν διαφοροποιείται σε καμία από τις 5 κατευθύνσεις σπουδών ενδιαφέροντος των επιχειρήσεων, όπως αποτυπώνεται στην έρευνα του ΣΕΒ προς τα μέλη του.
  • Σε δύο μάλιστα από αυτές, στα «Οικονομικά/Διοίκηση Επιχειρήσεων» και στην «Πληροφορική», δεν υπάρχει κάποια Σχολή ή Τμήμα στην οποία η πρακτική άσκηση να εντάσσεται στα υποχρεωτικά μαθήματα.
  • Μια από τις βασικές εξηγήσεις για την κυριαρχία του προαιρετικού χαρακτήρα της πρακτικής άσκησης πρέπει να αναζητηθεί στις αλλαγές που επέφερε στο χάρτη της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης το θεσμικό πλαίσιο των τελευταίων ετών και, ειδικότερα, στην ενσωμάτωση των Τεχνολογικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων(ΤΕΙ) σε διάφορα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα.
  • Η ενσωμάτωση ΤΕΙ σε Πανεπιστήμια ενίσχυσε τον προαιρετικό χαρακτήρα της πρακτικής άσκησης και συνέβαλε στο περιορισμό, την υποβάθμιση, ακόμα και την κατάργησή της.

Χαρτογράφηση του τοπίου της πρακτικής άσκησης σήμερα στα ελληνικά πανεπιστήμια

Σε δείγμα 116 Σχολών και Τμημάτων σε 14 Πανεπιστήμια, με αντικείμενα σπουδών, στην πλειονότητά τους, συναφή με τις ανάγκες των επιχειρήσεων:

 

Σχόλια (8)

Εντυπωσιάστηκα!
|

Μία πραγματικά "εμβριθής" έρευνα που παρέβλεψε δύο πολύ σημαντικά στοιχεία.

Πρώτον, τα Πανεπιστήμια της χώρας δεν είναι μόνο αυτά που αναφέρονται στην έρευνα.

Δεύτερον, δεν έχει αλλάξει τίποτα (ακόμη τουλάχιστον) στο πλήθος των φοιτητών ΤΕΙ που υποχρεούνται να κάνουν Πρακτική Άσκηση. Και αυτό επειδή ακόμη και στην περίπτωση του ΠΑΔΑ (που είναι το πρώτο εκ των ΤΕΙ που πανεπιστημιοποιήθηκε) οι τελευταίοι φοιτητές ΤΕΙ εισήχθησαν το ακαδημαϊκό έτος 2017-2018. Επομένως, αυτή τη στιγμή, βρίσκονται στο τέταρτο έτος των σπουδών τους, άρα όλοι τους υποχρεούνται σε Πρακτική Άσκηση.

Αν λοιπόν η έρευνα βασίζεται σε κάποια πραγματικά στοιχεία, ο «ερευνητής» παρέβλεψε να συσχετίσει την μείωση των ασκούμενων με την πανδημία και το γεγονός ότι σχετικές ΚΥΑ απαγορεύουν την δια ζώσης Πρακτική Άσκηση κει παράλληλα πολλές επιχειρήσεις, που θα μπορούσαν να απασχολήσουν ασκούμενους φοιτητές, βρίσκονται σε καθεστώς αναστολής λειτουργίας ή αρνούνται να απασχολήσουν φοιτητές με εξ'αποστάσεως εργασία.

Το από που προκύπτει «περιορισμός και υποβάθμιση» της Πρακτικής Άσκησης είναι άγνωστο. Εκτός αν ο στόχος του άρθρου και της έρευνας είναι να συσχετίσει την ενσωμάτωση των ΤΕΙ σε Πανεπιστήμια με κάτι αρνητικό...

petros
|

Μήπως θα μπορούσε ο ΣΕΒ να μας πεί πόσοι από όσους έκαναν πρακτική άσκηση παρέμειναν στις επιχειρήσεις;

Χαμαλίκια με χαρτζηλίκι (ή χωρίς)
|

Η πρακτική άσκηση είναι μία ευκαιρία για τεχνικά γραφεία να απασχολούν τζάμπα εργαζόμενους. Tρανό παράδειγμα το erasmus.

Απορίες
|

Μπορεί κανείς να μας πεί τι ορίζεται ως "πρακτική άσκηση" για τα ΑΕΙ/ΤΕΙ και τί για τον ΣΕΒ;

Επίσης, μπορεί να μας πεί ο ΣΕΒ τί πραγματικά επιθυμεί να αποκομίσουν οι φοιτητές (σκοποί και στόχοι της πρακτικής άσκησης) και τι περιλαμβάνουν τα αντίστοιχα προ- και μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών;

Τέλος, υπάρχει συνταγματικά κατοχυρωμένο αυτοδιοίκητο των ΑΕΙ ή όχι; Με ποιο δικαίωμα ένα εξωτερικό σώμα (π.χ. Σύνδεσμος, Σύλλογος, Σωματείο, Ομοσπονδία κλπ.) δικαιούται δια να ομιλεί και αποπειράται να παρέμβει στα εσωτερικά πράγματα των ΑΕΙ;

Φοιτητής
|

Αν πραγματικά ήθελαν, μέσω αλλαγής προγράμματος σπουδών και έπειτα από ψήφισμα από την Σύγκλητο......θα μπορούσαν να βάλουν 6μηνη πρακτική στα ΑΕΙ.

Polar_Fish
|

Υπάρχουν διαφορετικά είδη πρακτικής άσκησης ανάλογα με την ειδικότητα. Δεν ειναι πανάκεια η πρακτικη άσκηση. Συνηθως τα παιδιά βλέπουν τι τομεις δραστηριοτητας να αποφύγουν, επειδη δεν εχει εργασιακο μέλλον,

Πολίτης
|

Αν πράγματι η πρακτική άσκηση είναι με στοιχεία σημαντική για τους νέους επιστήμονες ( είναι πολύ σημαντική κατά την άποψή μου) ας γίνει υποχρεωτική στα ΑΕΙ ......που είναι το πρόβλημα;
Να γίνει όμως υποχρεωτική.....επειδή η πρακτική προσφέρει στον ασκούμενο και στη εμπέδωση της επιστήμης γενικότερα....!!! ΟΧΙ ΟΜΩΣ ΓΙΑΤΙ ΚΑΠΟΙΟΙ ΕΧΟΥΝ ΤΖΑΠΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ......για να ξέρουμε τι λέμε.....

Προαιρετική πρακτική
|

Οι πρακτικές συνεχίζουν και δίνονται κανονικά. Οι φοιτητές δεν τις προτιμούν γιατί ξέρουν ότι εκεί που θα πάνε τους αντιμετωπίζουν ως τα παιδιά για τα θελήματα και κανένας δε μαθαίνει τίποτα.
Είναι πολύ καλύτερο το σύστημα όπως είναι τώρα που ο φοιτητής κάνει πρακτική μόνο όταν βρίσκει εταιρία που θα πάει να μάθει κάτι

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ