Placeholder

ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑ

Ποιοι είναι υπεύθυνοι στην Κ.Υ. του υπ. Παιδείας για τον έλεγχο υποχρεωτικού self-test των υπαλλήλων

Δημοσίευση: 28/04/2021
Υπουργείο παιδείας
Alt Text: 
Υπουργείο παιδείας
Title Text: 
Υπουργείο παιδείας
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Ορίστηκαν με απόφαση που υπέγραψε η υπουργός   Ν. Κεραμέως τα όργανα για να διαπιστώνουν ότι οι εργαζόμενοι που παρέχουν τις υπηρεσίες τους με φυσική παρουσία στην Κεντρική Υπηρεσία του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, έχουν υποβληθεί στον υποχρεωτικό διαγνωστικό έλεγχο νόσησης από τον κορωνοϊό Covid-19 ως ακολούθως:

Α. Ορισμός αρμόδιων οργάνων για τον έλεγχο και τη διαπίστωση της εκπλήρωσης της υποχρέωσης διαγνωστικού ελέγχου

Οι Προϊστάμενοι των οργανικών μονάδων επιπέδου Γενικής Διεύθυνσης, Διεύθυνσης, Αυτοτελούς Διεύθυνσης και Αυτοτελούς Τμήματος, που έχουν οριστεί ως διαχειριστές παρουσιολογίου και είναι υπεύθυνοι για τη συμπλήρωση και υποβολή του ηλεκτρονικού παρουσιολογίου της υπηρεσίας τους, ορίζονται ως αρμόδια όργανα για τον έλεγχο και τη διαπίστωση της εκπλήρωσης της υποχρέωσης του διαγνωστικού ελέγχου για τους υπαλλήλους αρμοδιότητάς τους.

Οι Διευθυντές των Ιδιαίτερων Γραφείων Υπουργού, Υφυπουργών και Γενικών Γραμματέων ορίζονται ως αρμόδιοι να διαπιστώσουν ότι οι συνεργάτες που έχουν διοριστεί ή αποσπαστεί στα ιδιαίτερα γραφεία σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 46 του Ν.4622/2019 έχουν υποβληθεί στον υποχρεωτικό διαγνωστικό έλεγχο και ότι επιδεικνύουν κατά την προσέλευσή τους στον τόπο εργασίας τη δήλωση αποτελέσματος του διαγνωστικού ελέγχου.

Ο Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Ανθρώπινου Δυναμικού ΓΓ του ΥΠΑΙΘ ορίζεται ως αρμόδιος για τον έλεγχο της διενέργειας διαγνωστικού ελέγχου και της καταχώρισης δήλωσης αρνητικού αποτελέσματος για τους υπηρετούντες στο Αυτοτελές Γραφείο Συμβούλων.

Β. Δικαίωμα ελέγχου της «ΔΗΛΩΣΗΣ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΟΣ ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ ΓΙΑ COVID–19» επιπροσθέτως έχουν:

α) Ο Υπεύθυνος Covid-19 για το ΥΠΑΙΘ, Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας, Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και Ειδικής Αγωγής, κ. Κόπτσης Αλέξανδρος

β) Οι ιεραρχικοί Προϊστάμενοι όλων των επιπέδων εκάστου υπαλλήλου

γ) Οι υπάλληλοι της Διεύθυνσης Ανθρώπινου Δυναμικού Γενικών Γραμματειών του ΥΠΑΙΘ

δ) Οι υπάλληλοι ΙΔΟΧ που είναι επιφορτισμένοι με τον έλεγχο της εισόδου στο κτήριο του ΥΠΑΙΘ (Φύλακες)

Γ. Διαδικασία ελέγχου

Οι Προϊστάμενοι των οργανικών μονάδων επιπέδου Γενικής Διεύθυνσης, Διεύθυνσης, Αυτοτελούς Διεύθυνσης και Αυτοτελούς Τμήματος, που έχουν οριστεί ως διαχειριστές παρουσιολογίου και είναι υπεύθυνοι για την συμπλήρωση και υποβολή του ηλεκτρονικού παρουσιολογίου της υπηρεσίας τους, σύμφωνα με τα οριζόμενα στην αριθ. 49893/Γ1/29-4-2020 εγκύκλιο της Γενικής Διεύθυνσης Ανθρώπινου Δυναμικού, οφείλουν να ελέγχουν σε ημερήσια βάση:

  • εάν όλοι οι παρόντες στις οργανικές μονάδες της υπηρεσίας τους υπάλληλοι έχουν την ένδειξη καταχώρισης αρνητικού αποτελέσματος σε αυτοδιαγνωστικό έλεγχο νόσησης από κορωνοϊό στην εφαρμογή του Ηλεκτρονικού Παρουσιολογίου και
  • εάν η ένδειξη της ημερομηνίας ισχύος (ημερομηνία λήξης) του αρνητικού αυτού αποτελέσματος καλύπτει την ημερομηνία παρουσίας τους

Τα στοιχεία των υπαλλήλων με βάση τα οποία διενεργείται ο ως άνω έλεγχος αντλούνται από το Μητρώο Ανθρώπινου Δυναμικού του Ελληνικού Δημοσίου και καταχωρίζονται και επικαιροποιούνται ημερησίως στην εφαρμογή του Ηλεκτρονικού Παρουσιολογίου από τη Διεύθυνση Ανθρώπινου Δυναμικού ΓΓ του ΥΠΑΙΘ.

Σε κάθε περίπτωση, μπορεί να ζητηθεί από τον υπάλληλο η επίδειξη της δήλωσης αρνητικού αποτελέσματος.

Περικοπή αποδοχών

Εφόσον οι αρμόδιοι προϊστάμενοι διαπιστώσουν ότι υπάλληλος προσέρχεται για εργασία χωρίς να έχει διενεργήσει διαγνωστικό έλεγχο ή χωρίς να έχει καταχωρισθεί δήλωση αρνητικού αποτελέσματος ενημερώνει άμεσα την Διεύθυνση Ανθρώπινου Δυναμικού.

Η Διεύθυνση Ανθρώπινου Δυναμικού ΓΓ του ΥΠΑΙΘ, συνακολούθως, προβαίνει στις δέουσες ενέργειες για την περικοπή των αποδοχών του ως άνω υπαλλήλου λόγω υπαίτιας μη παροχής εργασίας, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.

Τέλος, υπογραμμίζεται ότι, σύμφωνα με το άρθρο 2 της ως άνω ΚΥΑ «Ο διαγνωστικός έλεγχος νόσησης διενεργείται υποχρεωτικά μία (1) φορά την εβδομάδα, πριν από την προσέλευση του εργαζόμενου/ης προς παροχή εργασίας με φυσική παρουσία και έχει ισχύ για μία (1) εβδομάδα από την ημέρα διενέργειάς του.

Ο έλεγχος διενεργείται έως και είκοσι τέσσερις (24) ώρες προ της πρώτης ημέρας της εβδομάδας που ο/η απασχολούμενος/η παρέχει την εργασία του/ης με φυσική παρουσία. Σε περίπτωση που καλείται να παραστεί εκτάκτως ο/η απασχολούμενος/η στον χώρο εργασίας του/της, ο διαγνωστικός έλεγχος νόσησης δύναται να διενεργείται και αυθημερόν».

Σύμφωνα με τα ανωτέρω, κάθε υπάλληλος οφείλει να φέρει μαζί του σε έντυπη ή ηλεκτρονική μορφή κατά την διάρκεια της εργασίας του την «ΔΗΛΩΣΗ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΟΣ ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ ΓΙΑ COVID–19» και να την επιδεικνύει, σε περίπτωση που του ζητηθεί από τα ανωτέρω αναφερόμενα όργανα, είτε κατά την είσοδό του στο κτήριο του ΥΠΑΙΘ, είτε κατά τη διάρκεια της εργασίας του.

Σχόλια (1)

 
επιτελικό κράτος
28 Απρ 2021 15:53

αυτά έπρεπε να τα έχει ρυθμίσει διαδικασία ΠΡΙΝ βγει ΚΥΑ και η εγκύκλιος 42 του εσωτερικών ! όχι να δρομολογούνται αργα αργά βαριά βαριά ενώ από Μ. Δευτέρα έπρεπε να τρέχουν τα τεστ. ΚΑΤΑΛΑΒΑΤΕ γιατί δεν πρόκειται ποτέ να γίνουμε κράτος δίκαιο και αποτελεσματικό; και στο μαρούσι με ψηφιακές εκλογές και δύο μήνες μετά απότελέσματα και τοποθετήσεις-διορισμούς στελεχών εξώφθαλμα ο εμπαιγμός δεν έχει τέλος. και περιμένει κανείς σοβαρό νομοσχέδιο στελεχών; σοβαρές τοποθετήσεις και υπηρεσιακές μεταβολές; διορισμούς και κατανομές; ρωτήστε κομματάρχες καλύτερα

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.