Placeholder

ΜΑΘΗΤΕΣ

Από Τετάρτη η διανομή των self tests σε εκπαιδευτικούς, μαθητές, διοικητικό προσωπικό σχολείων και φοιτητές

Όλες οι πληροφορίες στο esos
Δημοσίευση: 03/05/2021
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Με   μάσκα και δύο  self-test την εβδομάδα , τα οποία θα πραγματοποιούνται την Κυριακή και Τετάρτη θα επιτρέπεται  η είσοδος των  μαθητών εκπαιδευτικών και διοικητικό προσωπικό των  Δημοτικών, Γυμνασίων και Λυκείων στα σχολεία , τα οποία θα επαναλειτουργήσουν , διά ζώσης, από τις 10 Μαΐου, καθώς και στους που κάνουν πρακτική άσκηση..

Ειδικότερα:

Από  την  Τετάρτη 5/5 έως το Σάββατο 8/5 από τα φαρμακεία, μόνο σε εκπαιδευτικούς, μαθητές και διοικητικό προσωπικό πρωτοβάθμιας, δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και φοιτητών που κάνουν πρακτική άσκηση.
Το δεύτερο τεστ μαθητών και εκπαιδευτικών για την επόμενη εβδομάδα θα είναι διαθέσιμο από τη Δευτέρα 10 Μαΐου.

Οι υπόλοιπες ομάδες δικαιούχων (δημόσιοι και ιδιωτικοί υπάλληλοι) θα λάβουν το επόμενο self test από τη Δευτέρα 10 Μαΐου και θα μπορούν να το πραγματοποιήσουν και να το δηλώσουν καθόλη τη διάρκεια της εβδομάδας.

Όπως ήδη είναι γνωστό οι προαγωγικές και απολυτήριες εξετάσεις δεν θα πραγματοποιηθούν και φέτος.

Ο βαθμός της ετήσιας επίδοσης κάθε μαθητή θα προκύψει από το μέσο όρο των βαθμών α’ και β’ τετραμήνου.

 Τα μαθήματα παρατείνονται για δύο εβδομάδες, και συγκεκριμένα:

  •     Για τα Δημοτικά μέχρι 25 Ιουνίου, και
  •     Για τα Γυμνάσια και Λύκεια  μέχρι 11 Ιουνίου

Οι Πανελλαδικές Εξετάσεις θα ξεκινήσουν

  •     Στις 14 Ιουνίου για τα ΓΕΛ , και
  •     Στις 15 Ιουνίου για τα ΕΠΑΛ

1. Με δεδομένο ότι οι πανελλαδικές εξετάσεις θα αρχίσουν στις 14 Ιουνίου  πότε θα ολοκληρωθούν και πότε περιμένουμε τα αποτελέσματα;

Ακόμη δεν έχει ανακοινωθεί το πρόγραμμα. Ωστόσο εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθούν μεταξύ 25 και 8 Ιουνίου  για τα Γενικά Λύκεια και 30 Ιουνίου  για τα Επαγγελματικά Λύκεια. Εν συνεχεία θα ακολουθήσουν τα ειδικά μαθήματα.

2. Πότε θα ξεκινήσουν τα μαθήματα κατά το νέο σχολικό έτος;

Ακόμη δεν έχει αποφασιστεί. Ωστόσο στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας υπάρχουν  σκέψεις τα μαθήματα να ξεκινήσουν μερικές ημέρες νωρίτερα , αντί στις 11 Σεπτεμβρίου.

3. Τα Φροντιστήρια και Κέντρα Ξένων Γλωσσών πότε θα επαναλειτουργήσουν δια ζώσης;

Δεν υπάρχει , προς το παρόν, εισήγηση της Επιτροπής Ειδικών του υπουργείου Υγείας για τη διά ζώσης επαναλειτουργία των Φροντιστηρίων.

4. Αν νοσήσει υποψήφιος Πανελλαδικών Εξετάσεων;

Θα ισχύσει ό,τι ακριβώς ισχύει και αν νοσήσει εν γένει: ο υποψήφιος θα συμμετάσχει στις ήδη προβλεπόμενες επαναληπτικές Πανελλαδικές Εξετάσεις το Σεπτέμβριο.

5. Σε περίπτωση που νοσήσει κάποιο μέλος της οικογένειας του υποψηφίου που συμμετέχει στις Πανελλήνιες Εξετάσεις, ο μαθητής θα μπει σε υποχρεωτική «καραντίνα» και θα παραπεμφθεί στις επαναληπτικές του Σεπτεμβρίου; Οι υπόλοιποι συμμετέχοντες που μοιράζονται την ίδια τάξη;

Θα ακολουθηθεί το πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ και το κάθε περιστατικό θα κρίνεται αναλόγως.

6. Τι ακριβώς θα ισχύσει με τις απουσίες;

Υπάρχουν συγκεκριμένες οδηγίες από το υπουργείο Παιδείας για τη δικαιολόγηση των απουσιών μαθητών που συνοικούν με άτομα που πάσχουν από σοβαρό/ά υποκείμενο/α  (Διαβάστε εδώ)

7. Υπάρχουν   παιδιά που  πηγαίνουν στο σχολείο με λεωφορείο - θα υπάρχουν τα κατάλληλα μέτρα μέσα σε αυτά; Πριν τη λήψη μέτρων λόγω Κορωνοϊού,  τα παιδιά ήταν στριμωγμένα.

Σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας έχουν ήδη ληφθεί τα κατάλληλα μέτρα για τα ΜΜΜ για όλους τους συμπολίτες μας, συμπεριλαμβανομένων και των μαθητών, όπως πυκνότερα δρομολόγια, τήρηση αποστάσεων κλπ.

8. Πώς θα λειτουργήσουν τα σχολεία από Σεπτέμβριο;

Ακόμη είναι πολύ νωρίς για να γνωρίζουμε τις συνθήκες οι οποίες θα επικρατούν το Σεπτέμβριο .

9. Βίντεο: Βήμα- βήμα για το self-test για μαθητές και εκπαιδευτικούς

10. Για ποιους είναι υποχρεωτικό το self-test στα σχολεία;

To self-test είναι υποχρεωτικό στα ημερήσια και εσπερινά Γενικά Λύκεια (ΓΕ.Λ.), στα Επαγγελματικά Λύκεια (ΕΠΑ.Λ.) και τις Λυκειακές Τάξεις των Γυμνασίων με Λυκειακές Τάξεις για:

-    τους μαθητές/τριες
-    τους εκπαιδευτικούς
-    τα μέλη του Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού (ΕΕΠ) και του Ειδικού Βοηθητικού Προσωπικού (ΕΒΠ)
-    τα μέλη του διοικητικού και του λοιπού προσωπικού.

Στις σχολικές μονάδες ειδικής αγωγής όλων των βαθμίδων που είναι επίσης ανοιχτές, το self-test είναι υποχρεωτικό για τους εκπαιδευτικούς και τα μέλη ΕΕΠ - ΕΒΠ, το διοικητικό και λοιπό προσωπικό. Για τους μαθητές/τριες  με αναπηρία ή και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, το self-test συνιστάται να διενεργείται εφόσον είναι συμβατό με το βαθμό και το είδος της αναπηρίας ή και της ειδικής εκπαιδευτικής ανάγκης του/της μαθητή/τριας.

11. Τι γίνεται αν κάποιος δεν έχει ΑΜΚΑ (π.χ. αλλοδαποί πολίτες) ή συναντά δυσκολία στο να εντοπίσει τον ΑΜΚΑ του στο σύστημα;

Σε περίπτωση που κάποιος δεν έχει Αριθμό Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (ΑΜΚΑ) ή προσωρινό ΑΜΚΑ (ΠΑΜΚΑ) ή Προσωρινό Αριθμό Ασφάλισης και Υγειονομικής Περίθαλψης Αλλοδαπού (ΠΑΑΥΠΑ) ή συναντά δυσκολία στον εντοπισμό των συγκεκριμένων αριθμών, παρέχεται η δυνατότητα επίσκεψης σε δημόσια δομή που εμφανίζεται στη λίστα: https://self-testing.gov.gr/eody-stathera-simeia.pdf

12. Μπορούν να κάνουν οι μαθητές μόνοι τους τη δειγματοληψία;

Ενήλικοι μαθητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης μπορούν μόνοι τους. Ανήλικοι μαθητές άνω των 13 ετών επίσης μόνοι τους αλλά υπό την επίβλεψη γονέων/κηδεμόνων, και σε ανήλικους κάτω των 13 ετών το τεστ θα διενεργείται από τους γονείς/κηδεμόνες.

13. Το self-testing είναι διαδικασία εύκολη ;

Η διαδικασία είναι εύκολη και απλή.

Τα βήματα είναι τα εξής:

1.    Γονείς, κηδεμόνες, μαθητές και εκπαιδευτικοί θα παραλαμβάνουν δωρεάν το self-test, μαζί με ενημερωτικό υλικό από το φαρμακείο, χρησιμοποιώντας τον ΑΜΚΑ τους. Το πρώτο τεστ μπορούν να το παραλάβουν μαθητές και εκπαιδευτικοί Λυκείου από αύριο σε Αθήνα-Θεσσαλονίκη και από την Παρασκευή στην υπόλοιπη χώρα. Από την ερχόμενη Δευτέρα θα μπορούν να παραλάβουν και το 2ο τεστ.  

2.    Οι μαθητές/οι εκπαιδευτικοί θα κάνουν τα self-tests στο σπίτι τους. Συστήνεται το τεστ να γίνεται το ίδιο πρωί ή το προηγούμενο βράδυ. Άρα το πρώτο τεστ θα μπορεί να γίνει την Κυριακή το βράδυ ή την Δευτέρα το πρωί.

3.    Γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικοί θα δηλώνουν το αποτέλεσμα του self-test μέσω της πλατφόρμας self-testing.gov.gr, στην οποία θα εισέρχονται με τους κωδικούς taxisnet, καταχωρώντας συγκεκριμένα στοιχεία, όπως πατρώνυμο, μητρώνυμο, ΑΜΚΑ και το αποτέλεσμα του self-test.

14.    Αν το self-test είναι αρνητικό:

  •   Σχολική κάρτα:Για τους μαθητές, θα εκδίδεται σχολική κάρτα μέσω της πλατφόρμας self-testing.gov.gr. Οι μαθητές θα φέρουν τη σχολική κάρτα μαζί τους όλη την εβδομάδα και θα την επιδεικνύουν στους εκπαιδευτικούς την πρώτη ώρα της Δευτέρας και της Πέμπτης.
  •     Για τους εκπαιδευτικούς, θα εκδίδεται η δήλωση αρνητικού αποτελέσματος μέσω της πλατφόρμας self-testing.gov.gr.
  •     Σε περίπτωση     που δεν υπάρχει πρόσβαση σε εκτυπωτή, οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί θα μπορούν να γράφουν μια χειρόγραφη δήλωση που θα περιέχει τα ίδια στοιχεία με τη σχολική κάρτα/ τη δήλωση αρνητικού αποτελέσματος.

15.    Αν το self-test είναι θετικό:

  •     Θα εκδίδεται δήλωση θετικού αποτελέσματος μέσω της πλατφόρμας self-testing.gov.gr για τη διενέργεια δωρεάν επαναληπτικού rapid test σε δημόσια δομή.
  •     Η λίστα με τις δημόσιες δομές περιλαμβάνεται στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr
  •     Αν το επαναληπτικό τεστ είναι θετικό, θα ακολουθείται το πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ. Αν το επαναληπτικό τεστ είναι αρνητικό, οι μαθητές/εκπαιδευτικοί θα λαμβάνουν σχετική βεβαίωση από το σημείο εξέτασης και επιστρέφουν στο σχολείο.

16. Πώς θα γίνεται η απόρριψη των υλικών μετά τη διενέργεια των self-test;

Αν το τεστ είναι αρνητικό: Απορρίπτεται στον κοινό κάδο απορριμμάτων.

Αν το τεστ είναι θετικό: Απορρίπτεται επίσης στον κοινό κάδο απορριμμάτων, αλλά μέσα σε δυο σακούλες καλά κλεισμένες.

Τα απόβλητα των self–test δεν τοποθετούνται στους ΜΠΛΕ ΚΑΔΟΥΣ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ και δεν απορρίπτονται στις αποχετεύσεις.

17. Αν το αποτέλεσμα είναι "μη έγκυρο" ποια είναι η διαδικασία;

Στη σπάνια περίπτωση «μη έγκυρου» αποτελέσματος, παρέχεται η δυνατότητα επίσκεψης σε δημόσια δομή που εμφανίζεται στη λίστα: https://self-testing.gov.gr/eody-stathera-simeia.pdf.
 
18. Δικαιολόγηση απουσιών: Σε περίπτωση θετικού αποτελέσματος στο self-test, οι απουσίες 1-2 ημερών μέχρι να γίνει το επαναληπτικό τεστ πώς δικαιολογούνται;

Οι απουσίες αυτές δεν θα προσμετρώνται με την επίδειξη του αποτελέσματος του επαναληπτικού τέστ. Τα επαναληπτικά τεστ πρέπει να γίνονται εντός 24 ωρών, εξ ου και η λειτουργία των δημόσιων δομών και τις Κυριακές.

19. Οι εμβολιασμένοι εκπαιδευτικοί/μαθητές θα πρέπει να κάνουν τεστ;

Ναι.

20. Τι ισχύει για τους εκπαιδευτικούς  που υπηρετούν σε περισσότερες από μια σχολικές μονάδες: 

Για τους Εκπαιδευτικούς που υπηρετούν σε περισσότερες από μια σχολικές μονάδες τα αποτελέσματα δηλώνονται από τη σχολική μονάδα που υπηρετούν τις περισσότερες ώρες κατά τις ημέρες Δευτέρα και Πέμπτη αντίστοιχα.

Σχόλια (16)

 
Eleni
05 Μάιος 2021 08:57

Το νομοσχέδιο που είναι για γυμνάσια και δημοτικά; Θα σταματήσετε να τρομαζεται το κοσμο

 
tassos1960
04 Μάιος 2021 11:21

εν τω μεταξυ 11/9/21 ειναι ΣΑΒΒΑΤΟ!!!!!

 
Λ.Λ.
04 Μάιος 2021 10:47

Τώρα που τα σκ@@@@@νε σε όλα τα επίπεδα, ήλθε η ώρα και για την ηρωική έξοδο!!! Αυτές είναι επιτυχίες!!!

 
παναγιωτης ψωμας
01 Μάιος 2021 09:02

ποτε ληγει το σχολικο ευος για τους δασκαλους στα δημοτικα;25 ιουνιου η στις 30 ιουνιου;

 
@@Δημήτρης
30 Απρ 2021 14:17

Συμφωνώ απόλυτα οτι το χιούμορ θέλει ταλέντο !

 
@TK9
30 Απρ 2021 13:02

Έχω κουφαθεί αρκετά με όσα ακούω από το Υπουργείο τελευταία, χωρίς να χρειάζομαι και τη βατονέτα.... Αν ρωτήσετε επίσης έναν παιδίατρο, θα σας πει ότι υπάρχουν άλλοι, πιο ενδεδειγμένοι τρόποι, για τα αυτιά των μικρών παιδιών....

 
@Δημήτρης
30 Απρ 2021 12:09

1. Εάν "τα ζωντανά" περίμεναν τις γιορτές για να φάνε, θα είχαν πεθάνει από την πείνα.
2. Καλό είναι να συγκρίνουμε όμοια πράγματα. Εκτός κι αν το κατσικάκι έχει ιατρική χρήση ή η βατονέτα διαιτητική.
3. Εσύ καλά κάνεις και στέλνεις κατσικάκι, ο άλλος γιατί να είναι υποχρεωμένος να το φάει. Μπορεί πχ να είναι και vegan.
4. Κι εμένα μου αρέσει το χιούμορ..... αλλά θέλει ταλέντο.

 
Εκπαιδευτικός
30 Απρ 2021 11:36

Το Υπουργείο καμωνεται πως δεν γνωρίζει για ψευδείς δηλώσεις θετικού ή αρνητικού αποτελέσματος .
Οι αρνητές απλώς θα υπογράψουν αρνητική δήλωση, επίσης και αρκετοί γονείς που δηλώνουν ότι το χωρίς συμβολή ιατρικού προσωπικού δεν μπορούν να κάνουν το τεστ στα παιδιά τους.
Εκ των πραγμάτων ,η διαδικασία αυτή χωρίς υποχρεωτικό rapid σε κάθε περίπτωση, αποτρέπει την πραγματική ιχνηλάτηση.
Το ΥΠΑΙθ επίσης δεν έχει καλύψει νομικά τον εκπαιδευτικό χώρο στα εξώδικα και στις επιθέσεις των γονέων.
Το ίδιο και τα σωματεία.
Ως εκ τούτου αρκετοί θα λειτουργήσουν με αυτοσυντήρηση.
Ουσιαστικά τα σχολεία ανοίγουν όπως και πριν, χωρίς ουσιαστικά μέτρα.
Ηλικιακά μιλώντας οι περισσότεροι εκπαιδευτικοί θα εμβολιαστούν τον Ιούνιο, προς το τέλος δηλαδή.

 
Προσέξτε πως κάνετε το self test
30 Απρ 2021 11:24

@Δημήτρης
Προσέξτε πως κάνετε το self test, προειδοποιεί η Γαλλική Ακαδημία Ιατρικής.
Σύμφωνα με την Ακαδημία, ήπιες επιπλοκές είναι λ.χ. η δυσφορία, ο πόνος ή ακόμα και η αιμορραγία από τη μύτη. Ωστόσο, τυχόν τραυματισμός στο πρόσθιο επίπεδο της βάσης του κρανίου, είναι σοβαρή επιπλοκή διότι ενέχει κίνδυνο μηνιγγίτιδας, τονίζει.
Στα παιδιά, συνιστά να προτιμώνται τα τεστ αυτοδιάγνωσης σιέλου (με σάλιο). Και αυτό, διότι είναι πιο ασφαλή και εύκολα στη χρήση.

 
Κατερινα
30 Απρ 2021 08:55

Συγγνώμη δηλαδή τα παιδιά του νηπιαγωγείου δεν θα κάνουν self test.... Οι βρεφονηπιακοι σταθμοί θα ανοίξουν τελικά στις 10 η οχι.... άντε βρε παιδιά πείτε μας 2 μήνες μέσα στην τρελα ειμαστε

 
Δημήτρης
30 Απρ 2021 08:12

@Όχι απίθανο
Και εγω την ίδια απορία έχω σε άλλη περίπτωση. Χριστούγεννα και Πάσχα δίνουμε πολλές φορές τρόφιμα και ρούχα σε οικογένειες που τα έχουν ανάγκη. Ποιος άραγε θα έχει την ευθύνη αν κάποιος πνιγεί τρώγοντας κατσικάκι στο φούρνο, ε ; Απευκταίο μεν, όχι απίθανο δε.

 
Βικτωρία
29 Απρ 2021 22:48

Την δεύτερη εβδομάδα λειτουργίας των λυκείων δεν δηλώθηκε κανένα θετικό τεστ σε σχολεία με 250, 300 ή και 500 μαθητές στην περιοχή που εργάζομαι. Ούτε ένα! Είναι δυνατό αυτό τη στιγμή που η Αθήνα "έβραζε" κυριολεκτικά; Από τη στιγμή που το τεστ γίνεται ιδιωτικά, ισχύει κυριολεκτικά το "ότι δηλώσεις είσαι".
Και μια ακόμη ερώτηση: Τί θα γίνει με τις απουσίες του webex που δεν οφείλονταν σε διακοπές ρεύματος ή οικιακής σύνδεσης αλλά σε άλλα προβλήματα; Πότε θα βγει επιτέλους μια αναλυτική εγκύκλιος για τα σχολεία;

 
TK9
29 Απρ 2021 22:20

Τελικά αυτή η άρνηση ακόμη και για τα self test καταντάει αηδία.
Πιο πιθανό είναι να καταστρέψεις την ακοή σου ,βάζοντας την βατονέτα στο αφτί για να βγάλεις την μαρμελάδα ...

 
Όχι απίθανο
29 Απρ 2021 16:12

@Χρήστος
Θέλω πολύ να δω, ποιός θα έχει την ευθύνη, εάν πάει παιδί στο νοσοκομείο με τη βατονέτα να το έχει τραυματίσει. Απευχθέο μεν, όχι απίθανο δε.

 
πού είναι το νομοσχέδιο για τα στελέχη;
29 Απρ 2021 15:17

είναι μέρος από τα όλα;

 
Χρήστος
29 Απρ 2021 11:40

Θεωρώ ότι η υποχρέωση του self-test για τους μαθητές του δημοτικού είναι προβληματική. Ακούω ήδη πολλούς γονείς που δεν θέλουν να κάνουν το τεστ στα παιδιά τους, υπό τον φόβο τραυματισμού. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα πολλά παιδιά να πάνε στο σχολείο με ψευδείς δηλώσεις. Θα ήταν προτιμότερο να έκαναν το τεστ οι γονείς και όχι τα παιδιά στις μικρές ηλικίες.

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.