Placeholder

ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑ

Το νέο Εθνικό Πλαίσιο Προσόντων για όλα τα Απολυτήρια, Πτυχία, Μεταπτυχιακά και Διδακτορικά

Οι Τύποι Προσόντων αντιπροσωπεύουν ομάδες/κατηγορίες τίτλων που έχουν κοινά χαρακτηριστικά αλλά είναι διαφορετικές μεταξύ τους
Δημοσίευση: 03/05/2021
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Καθορίστηκαν από τον ΕΟΠΠΕΠ τα οκτώ επίπεδα του νέου Εθνικού Πλαισίου Προσόντων από τη Πρωτοβάθμια έως την Τριτοβάθμια εκπαίδευση, μετά  την ψήφιση σχετικών διατάξεων στη Βουλή.

Κάθε επίπεδο αντιστοιχεί σε συγκεκριμένα μαθησιακά αποτελέσματα, δηλαδή  σε συγκεκριμένες γνώσεις, δεξιότητες και ικανότητες τις οποίες ένας εκπαιδευόμενος αναμένεται να γνωρίζει, να κατανοεί και να είναι είναι ικανός νε εφαρμόσει μετά την επιτυχή ολοκλήρωση μιας μαθησιακής διαδικασίας

Τα βασικά  εργαλεία του Ελληνικού Πλαισίου Προσόντων είναι δύο:

1. Οι Περιγραφικοί Δείκτες εκφράζουν τα μαθησιακά αποτελέσματα που απαιτούνται για την απόκτηση ενός τίτλου σπουδών (προσόντα) που χορηγείται σε ένα συγκεκριμένο επίπεδο.

Οι δείκτες είναι σχετικά σύντομοι, γενικοί και χωρίς καμία αναφορά σε κάποιο συγκεκριμένο πεδίο μάθησης (π.χ. διοίκηση, οικονομία).

2. Οι Τύποι Προσόντων αντιπροσωπεύουν ομάδες/κατηγορίες τίτλων που έχουν κοινά χαρακτηριστικά αλλά είναι διαφορετικές μεταξύ τους.

Για παράδειγμα, το δίπλωμα ΙΕΚ και το πτυχίο ειδικότητας του Μεταλυκειακού Έτους-Τάξη Μαθητείας του ΕΠΑΛ ανήκουν σε διαφορετικούς Τύπους Προσόντων  αλλά και οι δύο τύποι κατατάσσονται στο Επίπεδο 5 του Ελληνικού/Ευρωπαϊκού Πλαισίου Προσόντων.

Οι Τύποι Προσόντων διευκολύνουν σημαντικά την κατάταξη των Προσόντων στα επίπεδα του Ελληνικού Πλαισίου  Προσόντων και στην ανάπτυξη νέων τίτλων στο μέλλον.

Σχόλια (20)

 
Γιάγκος
07 Μάιος 2021 23:19

Οι τίτλοι που έχουν καταργηθεί σε ποιο επίπεδο ανήκουν? Π.χ. ΤΕΕ β κύκλου, ΤΕΛ.

 
Γρεκοmaster
06 Μάιος 2021 10:35

Τα integraded master είναι στο επίπεδο 6 μαζί με τα κανονικά μεταπτυχιακά.

Οπότε ακαδημαϊκά δεν υπάρχει τίποτα περισσότερο να ζητήσουν οι κάτοχοι integraded master. Επαγγελματικά είναι άλλο θέμα και δεν είναι υποχρεωμένο το κράτος να ισοτιμήσει τα integraded master με τα master.

Το ΕΕΠ μιλάει για προσόντα και όχι δικαιώματα. Για αναβάθμιση μόνο master επί πληρωμή.

 
@Apostolos Γεώργιος
06 Μάιος 2021 03:12

Αρχικά, δεν ζούμε στο 2001, έχουν περάσει αρκετά χρόνια (20 είναι) και έχει τροποποιηθεί το νομοθετικό πλαίσιο των ΤΕΙ, λυπάμαι πραγματικά που σε κάθε άρθρο λες τα ίδια και τα ίδια. Ταυτίζεις την ανώΤΑΤΗ τεχνολογική εκπαίδευση με την ανωτΕΡΑ.
Όλα αυτά τη στιγμή που με τον Ν2916/2001 γίνεται σαφές ότι τα ΤΕΙ αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της ανώτατης εκπαίδευσης ΚΑΙ με τον 3549/2007 επισημαίνεται ότι όπου στο σύνταγμα έχουμε ανώτατα εννοούμε και τα ΤΕΙ. Συνεπώς, με βάση τα παραπάνω όταν αναφέρεις ΑΕΙ εννοείς πανεπιστήμια και ΤΕΙ, κάθε άλλο όπως ΑΕΙ και ΤΕΙ, ουσιαστικά λες ότι τα ΤΕΙ είναι ισότιμα με κάτι άλλο...
Όσον αφορά τα υπόλοιπα τώρα..
ΟΧΙ, ΔΕΝ ΕΙΜΑΙ ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΜΕΝΟΣ, γιατί εσύ και άλλοι τόσοι, με κεκτημένη ταχύτητα αναφέρεστε πάντα στα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ και ταυτίζετε την τεχνολογική εκπαίδευση με την ανωτΕΡΑ εκπαίδευση.
Ο κόσμος ΔΕΝ είναι τόσο απλός, ΔΕΝ μπορείς να τσουβαλιάζεις κόσμο επειδή βολεύει τον τρόπο με τον οποίο σκέφτεσαι.
Γιατί όταν υποβιβάζεις μια ολόκληρη κοινότητα, επειδή το ίδρυμα στο οποίο σπουδάζουν είναι "2ας διαλογής" και η βάση του τμήματος είναι χαμηλή(που η δική μου βάση δεν είναι χαμηλή είναι κοντά στο 15) (και άλλους μη ορθολογικούς τρόπος για να διαχωρίσεις την ποιότητα, θυμίζω τα πολυτεχνικά τμήματα με βάσεις κάτω του 10 και διεπιστημονικά τμήματα πανεπιστημίων με ασαφή γνωστικό αντικείμενο), υποβιβάζεις και εμένα και άλλους πόσους που όντως προσπαθήσαμε, γράψαμε καλά στις πανελλαδικές εξετάσεις και διαλέξαμε συνειδητά. Είμαστε ανόητοι που διαλέξαμε την ανώτατη τεχνολογική εκπαίδευση συνειδητά, για να μας λένε ότι είμαστε ουσιαστικά τεχνίτες και να μας ταυτίζουν με την ανωτέρα;;;;;
Ανυπομονώ πραγματικά, για την απάντησή σου...

 
Κώστας
05 Μάιος 2021 13:10

''Επαγγελματικό δίπλωμα επιπέδου 6''
Μήπως να σας κάνουμε υπουργό να καταστρέψετε την Ανώτατη εκπαίδευση χτές;

 
Αναστάσιος
05 Μάιος 2021 13:09

Θύμιος , Απόστολος,

Τι σχέση έχουν τα τριετή ΙΕΚ και τα επαγγελματικού χαρακτήρα πτυχία που απονέμουν με τα Τετραετή πρώην ΤΕΙ και Πανεπιστήμια που αποτελούν πυλώνες της Ανώτατης εκπαίδευσης στην Ελλάδα;
Πουθενά τα ΙΕΚ δεν λογίζονται ώς ιδρύματα με αποφοίτους επιπέδου προσόντων 6 και κακώς παραπληροφορείτε και κάνετε αναφορές χωρίς την παραμικρή γνώση ενωσιακής εκπαιδευτικής νομοθεσίας.
Άλλου χαρακτήρα τα ΙΕΚ και άλλου τα ΑΕΙ(Πανεπιστήμια και πρώην ΤΕΙ).

 
Anastasios
05 Μάιος 2021 11:51

@TEI προς σχολιαστή/τρια

Ο όρος ''ΠΕ-ΤΕ'' είναι Ελληνικής πατέντας όπως και πολλοί άλλοι αναχρονιστικοί - αντιδημοκρατικοί νόμοι που θυμίζουν διακρίσεις εποχής ΚΑΤΕ και ΚΑΤΕΕ.
Όταν σε όλον τον σύγχρονο κόσμο η ανώτατη εκπαίδευση είναι ενιαία και δεν υπάρχουν διακρίσεις, στην Ελλάδα ακολουθούμε του κεφαλιού μας.
Σας παραπέμπω στις τελευταίες αξιολογήσεις των ΤΕΙ πριν πανεπιστημιοποιηθούν με πολλά ΤΕΙ να είναι σε κατάταξη στο ''World University Rankings'' πάνω απο πανεπιστήμια αλλά για αυτό δεν βγάζετε κουβέντα. Είμαστε άξιοι της μοίρας μας σαν χώρα που υπάρχουν διακρίσεις μεταξύ πτυχιούχων ανώτατης εκπαίδευσης. Δεν πειράζει, ο δρόμος της Ευρώπης έχει χαράξει ..

 
Apostolos
05 Μάιος 2021 10:53

@Θύμιος

Θα μπορούσε να δοθεί η δυνατότητα σε αυτούς που τελειώνουν το επίπεδο 5 να συνεχίζουν στο επίπεδο 6 στα νέα-ΤΕΙ (όχι στα Πανεπιστήμια) τα οποία θα είναι το ανώτατο επίπεδο επαγγελματικής εκπαίδευσης. Έτσι συνολικά με 3 χρόνια σπουδών θα αποκτούν ανώτατο επαγγελματικό δίπλωμα επιπέδου 6 (ΤΕΙ), και αν θέλουν με κατατακτήριες να συνεχίζουν στο επίπεδο 6 της Ανώτατης εκπαίδευσης (ΑΕΙ).
Προσοχή άλλο το επίπεδο των γνώσεων του ΕΠΠ και άλλο ο χαρακτήρας των γνώσεων. Άλλο ο τεχνολογικός-επαγγελματικός χαρακτήρας του επιπέδου 6 (πτυχία ΤΕΙ) και άλλος ο ερευνητικός-πανεπιστημιακός χαρακτήρας του ίδιου επιπέδου (πτυχία ΑΕΙ).
Αυτό το σχέδιο νομίζω θα τους ικανοποιήσει όλους.

 
ΕΠΠ8
05 Μάιος 2021 10:00

Η παρούσα κυβέρνηση απαξίωσε ακόμα και τα διδακτορικά ως προσόν επιλογής προσωπικού για το δημόσιο. Πολύ πιθανό να έχουν την ίδια άποψη με τον σχολιαστή "ΤΕΙ".

 
TEI
05 Μάιος 2021 07:31

Μια χαρά είναι τα ΤΕΙ στο επίπεδο 6 μαζί με τα Πανεπιστήμια, το θέμα έχει κλείσει οριστικά λοιπόν. Οπότε ακαδημαϊκά δεν υπάρχει τίποτα περισσότερο να ζητήσουν οι απόφοιτοι των ΤΕΙ. Επαγγελματικά είναι άλλο θέμα και δεν είναι υποχρεωμένο το κράτος να ισοτιμήσει το ΤΕ με το ΠΕ.
Το ΕΕΠ μιλάει για προσόντα και όχι δικαιώματα. Για αναβάθμιση μόνο κατατακτήριες.

 
@Που είναι τα ΠανΕφΕπ;
04 Μάιος 2021 20:57

Ποιός ακριβώς περιμένει αυτη την παγκόσμια πρωτοτυπία; Ποιος ακριβώς θέλει μηχανικούς πολλαπλών ταχυτήτων;
Αναβάθμιση των ΙΕΚ χρειάζεται αυτη τη στιγμή η χώρα και όχι υποβάθμιση των Πανεπιστημίων της και μάλιστα σε παγκόσμιο επίπεδο!

 
Θύμιος
04 Μάιος 2021 17:39

Θα μπορούσε να υπάρχει επίπεδο 6 στην Επαγγελματική Εκπαίδευση.

 
Μαφιόζος
04 Μάιος 2021 12:45

Το εθνικό πλαίσιο προσόντων έχει θεσμοθετηθεί με το άρθρο 16 του Ν. 3879/2010 και με το Κεφάλαιο Η του Ν. 4763/2020. Για να τεθεί σε εφαρμογή πρέπει να εκδοθούν οι υπουργικές αποφάσεις που προβλέπονται στις παραγράφους 1, 2 και 3 του άρθρου 51 του Ν. 4763/2020 και οι οποίες δεν έχουν εκδοθεί ακόμη.

 
Εφαρμογή
04 Μάιος 2021 11:26

καλά κάτσε πρώτα να το εφαρμόσουν γιατί στην Ελλάδα όλα ψηφίζονται και όλα μένουν στα χαρτιά

 
Γιάννης
04 Μάιος 2021 10:18

Για να καταλάβω..
όσοι έχουν μεταπτυχιακό (ή integraded master) πάνε στο επίπεδο 7,
Άρα γιατί όσοι έχουν το integrated master δεν παίρνουν τα χρήματα που αναλογεί στο μεταπτυχιακό (σε Δημόσιο και ιδιωτικό τομέα);

 
@ΠανΕφΕπ
03 Μάιος 2021 21:51

Δεν υπάρχουν πουθενά στη Γη Πανεπιστήμια "εφαρμοσμένων επιστημών". Η λέξη "Πανεπιστήμιο" σημαίνει κάτι - ας την κοιτάξουμε στο λεξικό. Η Ελλάδα μια ζωή με τετοιες "πατέντες" πορεύεται. Καταργήσανε τα ΤΕΙ και τώρα μιλάμε για τη νέα εφεύρεση "Πανεπιστήμια Εφαρμοσμένων Επιστημών"....

 
@Ρώτα να μαθαίνεις @Που είναι τα ΠανΕφΕπ;;
03 Μάιος 2021 18:33

6ο επίπεδο εδώ και 2 δεκαετίες, για τα integrated masters (για τους μηχανικούς MEng, είναι σχετικά κάτι νέο και δεν γνωρίζω τέλεια πως δουλεύει το πράγμα, άλλοι λένε Bsc with Honours, άλλοι Meng και bachelor κοκ. Γενικά εξαρτάται σε ποια χώρα βρίσκεσαι κατά κάποιο τρόπο υποθέτω). Και αυτά 6 θα είναι για τα Applied Sciences.

 
Που είναι τα ΠανΕφΕπ;;
03 Μάιος 2021 17:26

Που είναι το πανεπιστήμια εφαρμοσμένων επιστημών (ΠανΕφΕπ) που περιμένουμε τόσο καιρό από τον Κυριακο;;

 
Ρώτα να μαθαίνεις
03 Μάιος 2021 17:01

Για πείτε μου τι επίπεδο είναι τα ΑΕΙ δηλ πανεπιστήμια και ΤΕΙ για να μαθαίνετε όλοι ...

 
so what..
03 Μάιος 2021 11:21

Απο τον αρβανιτόπουλο ακόμα έχουμ το ανωτέρω ΕΠΠ, τα ΙΕΚ συνεχίζουν και παραμένουν λύκειο και οδηγούνται ανεργία. Δεν μπορούν καν να εξασκήσουν το επαγγέλμα που εξειδικεύονται.

 
Επιτέλους
03 Μάιος 2021 10:54

Αρα μηχανικός επιπέδου 6 στη Μ. Βρεττανία με ισοτιμία και αντιστοιχία απο ΔΟΑΤΑΠ προς τα ελληνικά 5-ετη πολυτεχνεία, περιμένουμε να μας στείλετε το Integrated Master και να μας κατατάξετε στο επίπεδο 7.

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ