Placeholder

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ

Λατινικά: Από το επόμενο σχ. έτος στις Πανελλαδικές

Δημοσίευση: 03/05/2021
Εξετάσεις
Alt Text: 
Εξετάσεις
Title Text: 
Εξετάσεις
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Οι υποψήφιοι για εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση της Ομάδας Προσανατολισμού Ανθρωπιστικών Σπουδών θα εξετάζονται και πάλι στο μάθημα των Λατινικών αντί για το μάθημα της Κοινωνιολογίας από το σχολικό έτος 2021-2022 και εφεξής, σύμφωνα με το άρθρο 61 του "Αναβάθμιση του Σχολείου και άλλες διατάξεις”.

Ακολουθεί η σχετική  διάταξη:

Μέχρι και το σχολικό έτος 2020-2021, οι υποψήφιοι για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση της Ομάδας Προσανατολισμού Ανθρωπιστικών Σπουδών εξετάζονται υποχρεωτικά στα μαθήματα της Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας, των Αρχαίων Ελληνικών, της Ιστορίας και της Κοινωνιολογίας. Από το σχολικό έτος 2021-2022 εξετάζονται υποχρεωτικά στα μαθήματα της υποπερ. βα ́ της περ. β ́ του άρθρου 4Α του ν. 4186/2013, όπως η περ. β ́ του άρθρου 4Α του ν. 4186/2013 αντικαθίσταται με την παρ. 5 του άρθρου 7 του παρόντος.

Σχόλια (16)

 
Φταίει ο γιαλός;
05 Μάιος 2021 14:09

Όσο ο κλάδος των ΠΕ78 θα παραμένει περίκλειστος και με λίγα τμήματα δεν νομίζω πως έχει ελπίδες για μαζικές αναθέσεις. Ακόμη κι αν αυτό συνέβαινε δεν θα ήταν βιώσιμο, όπως αποδείχτηκε άλλωστε.

 
Legend
05 Μάιος 2021 06:24

Από ιδεοληψία καταργήθηκαν και από άλλη αλλά ιδεοληψία επανέρχονται! Όσο πρόχειρα κινήθηκε ο Γαβρόγλου άλλο τόσο κινήθηκε η Κεραμέως. Πολύ καλύτερα τα Λατινικά από την Κοινωνιολογία, η οποία στηρίζεται στην παπαγαλία κι μόνο, αλλά θα ήταν καλύτερα να αναδιαμορφωθεί ο τρόπος διδασκαλίας και η στόχευση. Ιστορία, πολιτισμός, γλώσσα, κουλτούρα, κριτική σκέψη... όλα αυτά κατακτώνται από τη σωστή εκμάθηση των Λατινικών.

 
Κωνσταντίνος Μ.
04 Μάιος 2021 23:32

Αυτό το ξέραμε!!!
Ποιο βιβλίο θα διδάξουμε; Ποια ύλη, ποια κείμενα; Πότε θα μάθουμε, έλεος....

 
Σπύρος
04 Μάιος 2021 19:39

Τι να πούμε τι, τι να τραγουδήσουμε;
Κρίμα για τα παιδιά, κρίμα για την εκπαίδευση, κρίμα για τη χώρα μας... Πίσω ολοταχώς... Κρίμα...

 
Μάκης
04 Μάιος 2021 17:09

Θέλεις να σπουδάσεις κοινωνικές και πολιτικές επιστήμες; Πού πας χωρίς τα Λατινικά;

 
Καθηγητής
04 Μάιος 2021 13:21

Πολύ σωστή η απόφαση του υπουργείου!Τα λατινικά είναι η βάση των ευρωπαϊκών γλωσσών!

 
ΠΕ78
04 Μάιος 2021 11:41

Χωρίς καμία απολύτως επιστημονική τεκμηρίωση το ΥΠΑΙΘ (με τη συνδρομή του προέδρου του ΙΕΠ) καταργεί ΟΛΑ τα μαθήματα Κοινωνικών Επιστημών! Και συγκεκριμένα: Το μάθημα Σύγχρονος Κόσμος με το αντίστοιχο βιβλίο το οποίο εξέδωσε το ίδιο το ΙΕΠ -ένα σύγχρονο βιβλίο που είχε μόνο θετικές αξιολογήσεις, καταργείται από τη Β ΓΕΛ (μάθημα γενική παιδείας), 2) Το μάθημα Βασικές Αρχές Κοιν. Επιστημών -ένα βιβλίο με επίσης πολύ καλές κριτικές σε ό,τι αφορά δομή & περιεχόμενο), καταργείται από τη Β ΓΕΛ προσανατολισμού ανθρ. σπ., 3) Το μάθημα της Κοινωνιολογίας καταργείται εντελώς (για πολλά χρόνια ήταν μάθημα γενικής παιδείας και τα τελευταία 2χρόνια πανελλαδικά εξεταζόμενο), 4) Η Πολιτική παιδεία της Α΄ΓΕΛ/ΕΠΑΛ μειώνεται κάτα 1 ώρα. Η απέχθεια του ΙΕΠ και του ΥΠΑΙΘ για τις Κοινωνικές Επιστήμες εκτός από ακατανόητη είναι και τόσο μα τόσο αναχρονιστική αλλά και βαθιά προσβλητική για τα ίδια τα πρόσωπα που φέρουν την ευθύνη της εκπαιδευτικής πολιτικής... Η αριστεία μιας ιδεοληψίας!

 
KONSTANTINOS
04 Μάιος 2021 10:59

Τα πάντα θα αλλάξουν σύντομα και θα γίνουν ξανά όπως ήταν λίγο πριν. Η κοινωνιολογία θα επανέλθει, η βάση θα καταργηθεί γιατί η εκπαίδευση είναι δικαίωμα κι όχι αριστείο, τα ΤΕΙ θα ξαναγίνουν Πανεπιστημιακού επιπέδου, τα αγγλικά θα φύγουν από το νηπιαγωγείο ('έλεος πια), κτλ...

 
Φ. Κώστας
04 Μάιος 2021 10:16

Κάτι τέτοια νεκρά μαθήματα υφίστανται μόνο για συντεχνιακούς σκοπούς.
Οι μαθητές επιλέγουν τα ευκολότερα μαθήματα φυσικά, δεν δίνουν δεκάρα για το δήθεν ενδιαφέρον που επικαλείται η ΠΕΦ.

 
Πολίτης
03 Μάιος 2021 23:10

Δεν ξέρω αν πρέπει να εξετάζεται στη θεωρητική κατεύθυνση ένα μάθημα που να έχει σχέση με την οικονομία , την κοινωνία ή τη νομική επιστήμη.....πιστεύω όμως η επαναφορά ενός μαθήματος που ενδιαφέρει ένα ΠΟΛΥ ΜΙΚΡΟ ΜΕΡΟΣ ....ίσως και μηδενικό των μαθητών είναι μια λαθεμένη εμμονή....!!!
Και για να προλάβω όσους έχουν συμφέρον από τη ύπαρξη του....Μια χαρά φτάνει σαν μάθημα στο Πανεπιστήμιο ....και στη Β Λυκείου.....
Είτε αρέσει είτε όχι ΣΤΗ ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΖΩΗ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΙΟ ΧΡΗΣΙΜΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗ ΖΩΗ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΜΑΣ ΑΠΟ ΤΑ ΛΑΤΙΝΙΚΑ....

 
Κωνσταντίνος
03 Μάιος 2021 21:07

Άλλη μια άστοχη ενέργεια της υπουργού.... Από τη μία εργαστήρια δεξιοτήτων από την άλλη Λατινικά.....Και στο βάθος Γεωργιάδης... Γρήγορα θα χάσετε και τους δικούς σας...

 
@Teacher
03 Μάιος 2021 20:50

Δεν φταίει κανείς. Ο κλάδος των φιλολόγων απαρτίζεται από τουλάχιστον 25 τμήματα. Τα τμήματα που απαρτίζουν τον κλάδο κοινωνικών επιστημών πόσα είναι, πόσους αποφοίτους αντιπροσωπεύουν; Καμιά κυβέρνηση δεν έχει εμμονές, οι κυβερνήσεις δρουν ορθολογικά. Οι αριθμητικοί συσχετισμοί είναι αμείλικτοι.

 
ΔΕΠ
03 Μάιος 2021 18:45

Ράβε ξήλωνε δουλειά να μη σου λείπει. Υπομονή σε 2-3 χρόνια κάποιος άλλος φωστήρας υπουργός θα το ξανα-αλλάξει.

 
Teacher
03 Μάιος 2021 12:38

Τι να πει κανείς... για τις εμμονές της αλληνής!
Η σύγχρονη παιδεία και η κοινωνία σήμερα δεν χρειάζονται ανθρώπους που να κατανοούν τις κοινωνικές διεργασίες, να ερμηνεύουν τις κοινωνικές συγκρούσεις κλπ. Αυτό που χρειαζόμαστε είναι η γραμματικο-συντακτική προσέγγιση μικρών παραγράφων της λατινικής γραμματείας!
Εμπρός! Πίσω!

 
Εκπαιδευτικός δευτεροβάθμιας
03 Μάιος 2021 11:22

Κανένα ουσιαστικό όφελος δεν προσφέρει στο εκπαιδευτικό μας σύστημα η επαναφορά των λατινικών, ως πανελλαδικό μάθημα. Αντιθέτως, θα μπορούσε να είναι ιδιαίτερα χρήσιμο ως μάθημα επιλογής, που απευθύνεται στους μαθητές και μαθήτριες που κατευθύνονται προς την φιλολογική εξειδίκευση. Η πολιτική απόφαση της αναβάθμισης των λατινικών από την σημερινή ηγεσία του ΥΠΑΙΘ δεν είναι αποτέλεσμα ενδιαφέροντος για την παιδεία και τον πολιτισμό, αλλά μια προφανής ένδειξη φορμαλιστικής και καιροσκοπικής προσέγγισης της γνώσης. Κυρίως, όμως, φανερώνει μια αδικαιολόγητη κυβερνητική προχειρότητα στη λήψη των αποφάσεων και μια σπουδή να παρουσιαστεί η φαιδρή αρχαιολαγνεία ως δήθεν ενδιαφέρον για την ανθρωπιστική παιδεία!

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ