Placeholder

ΒΟΥΛΗ

Προϋποθέσεις ίδρυσης νέων Eρευνητικών Kέντρων ή Iνστιτούτων

Δημοσίευση: 07/05/2021
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Σε περίπτωση ίδρυσης νέων ερευνητικών κέντρων ή ινστιτούτων, προηγείται μελέτη οικονομοτεχνική, μελέτη σκοπιμότητας και βιωσιμότητας και έκθεση συμβατότητας με τον στρατηγικό σχεδιασμό και τον αναπτυξιακό προγραμματισμό.

Αυτό ξεκαθαρίζει ο Γενικός Γραμματέας Έρευνας και Καινοτομίας Θανάσης Κυριαζής,  απαντώντας εγγράφως στη Βουλή, σε ερώτηση Βουλευτή σχετικά με το αίτημα για ίδρυση στην Καλαμάτα Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου, για την ιστορική έρευνα των επαναστάσεων.

“Στις εν λόγω μελέτες πρέπει να προκύπτει απαραίτητα με σαφήνεια η κοινωνικοοικονομική ανάγκη που θα καλυφθεί από την ίδρυση του συγκεκριμένου φορέα και η οποία δεν καλύπτεται από τους ήδη υφιστάμενους ερευνητικούς φορείς”, τονίζει ο Θανάσης Κυριαζής και υπογραμμίζει τα εξής:

A. Οι μελέτες αυτές πρέπει να έχουν τη σύμφωνη γνώμη του Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας Τεχνολογίας και Καινοτομίας (ΕΣΕΤΕΚ) και την έγκριση του Υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων.

B. Με νόμο ή προεδρικό διάταγμα, το οποίο εκδίδεται κατόπιν πρότασης του εποπτεύοντος Υπουργού και του Υπουργού Οικονομικών, ορίζεται για κάθε ερευνητικό κέντρο ή ινστιτούτο:

α) Η έδρα και οι πόροι του ερευνητικού κέντρου ή ινστιτούτου.

β) Ο αριθμός των θέσεων του προσωπικού κατά κατηγορία και ειδικότητα, όπου αυτό προβλέπεται.

γ) Η σχέση του με προγράμματα εκπαίδευσης και ιδίως μεταπτυχιακών σπουδών.

δ) Η δυνατότητα χορήγησης υποτροφιών για τη λήψη μεταπτυχιακού τίτλου ή διδακτορικού διπλώματος από πόρους που δεν επιβαρύνουν τον τακτικό προϋπολογισμό.

Γ. Εφόσον εκπονηθούν και υποβληθούν οι ανωτέρω μελέτες και εκθέσεις, η ΓΓΕΚ δύναται να εξετάσει το αίτημα, ακολουθώντας την κατά νόμο προβλεπόμενη διαδικασία.

Δ. Τέλος, σας πληροφορούμε ότι δεν έχει υποβληθεί στην υπηρεσία μας αίτημα για ίδρυση στην Καλαμάτα Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου, για την ιστορική έρευνα των επαναστάσεων και για το θέμα αυτό ενδέχεται να εμπλέκονται και άλλες υπηρεσίες.
 

Σχόλια (2)

 
Και η βασική έρευνα;
07 Μάιος 2021 18:48

Η υποχρέωση για αιτιολόγηση της "κοινωνικοοικονομικής ανάγκης που θα καλυφθεί από την ίδρυση του συγκεκριμένου φορέα" πώς συμβιβάζεται με την θεμελιώδη ανάγκη για βασική (μή εφηρμοσμένη και μη κερδοφόρα) έρευνα; Ή μήπως αυτή θεωρείται ότι είναι αποκλειστικό προνόμιο των δημοσίων ΑΕΙ; (ρίξτε και μια ματιά τι συμβαίνει σε άλλες χώρες!)

Ένα ινστιτούτο Θεωρητικής Φυσικής για π.χ. την μελέτη των θεμελιωδών δυνάμεων στην Φύση ή την Θεωρία των Υπερχορδών ή ακόμα και διεπιστημονική βασική έρευνα για την σχέση Επιστήμης-Φιλοσοφίας-Θεολογίας θα μπορεί να έχει κάποια τύχη έγκρισης;

 
user
07 Μάιος 2021 15:15

Όταν ζητείται "έκθεση συμβατότητας με τον στρατηγικό σχεδιασμό και τον αναπτυξιακό προγραμματισμό" με ποιού φορέα το στρατηγικό σχεδιασμό να υπάρχει συμβατότητα?

Νομίζω ότι οικονομοτεχνική μελέτη και μελέτη σκοπιμότητας και βιωσιμότητας όπου θα αναφέρεται και όποια συμβατότητα ορίζει ο νόμος είναι ΟΚ. By the way, σε ποιόν νόμο ορίζονται τα αναγκαία δικαιολογητικά?

Το άρθρο ή/και η απάντηση Κυριαζή είναι ελλιπή

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ