Placeholder

ΜΑΘΗΤΕΣ

Υπ. Υγείας: Εμβολιασμένοι μαθητές τη νέα χρονιά

Για τα προβλήματα με τα self tests «Ό,τι γίνεται στραβά, θα το διορθώνουμε».
Δημοσίευση: 10/05/2021
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Για τον εμβολιασμό ατόμων κάτω των 18 ετών, περιμένουμε την έγκριση από τον ΕΜΑ,δήλωσε ο υπουργός Υγείας Β. Κικίλιας σήμερα στον ΑΝΤ1   και προανήγγειλε πως η επόμενη χρονιά θα μας βρει με εμβολιασμό μαθητών.

Συγκεκριμένα ο υπουργός Υγείας ανέφερε:

  • Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων βρίσκεται στη διαδικασία να εγκρίνει το εμβόλιο της Pfizer, το οποίο αυτή τη στιγμή έχει πάρει έγκριση για εμβολιασμό από 16 ετών και άνω, και για τις ηλικίες 12-15 ετών.
  • Έχει ήδη εγκριθεί αυτό στον Καναδά και ο ΕΜΑ βρίσκεται στη διαδικασία να το εγκρίνει μέσα στις επόμενες μέρες ή εβδομάδες.
  • Άρα, έτσι όπως δείχνουν τα πράγματα αυτή τη στιγμή, η επόμενη σχολική χρονιά θα μας βρει με τη δυνατότητα να εμβολιάσουμε και τα παιδιά αυτής της ηλικίας.

Αναφορικά με τα προβλήματα που παρατηρήθηκαν στη διανομή των self tests (π.χ. κάποιοι μαθητές θα χάσουν ένα τεστ για την ερχόμενη Δευτέρα), δεσμεύτηκε πως θα δει το θέμα με τους αρμοδίους και διαβεβαίωσε πως «Ό,τι γίνεται στραβά, θα το διορθώνουμε».

Σχετικά με το εμβόλιο της AstraZeneca, στις παραγγελίες του οποίου βάζει τέλος η Ε.Ε. μετά τον Ιούνιο, τόνισε πως είναι εξασφαλισμένες οι δόσεις για την Ελλάδα. Επαναλαμβάνοντας πως «το καλύτερο εμβόλιο είναι το συντομότερο», υπογράμμισε πως δεν πρέπει να στοχοποιούνται τα εμβόλια, επισημαίνοντας πως η έγκρισή του - όπως και όλων των υπολοίπων που έχουν αδειοδοτηθεί στην Ε.Ε.- έγινε κατόπιν μελέτης και έρευνας. Υπενθύμισε πως έχουν εμβολιαστεί με AstraZeneca περίπου 55 εκατομμύρια Ευρωπαίοι, ενώ η Αγγλία έχει ήδη βγει από τη μεγάλη πίεση λόγω του συγκεκριμένου εμβολίου. Αναφερόμενος στις πιθανές παρενέργειες, υπογράμμισε πως είναι απειροελάχιστες, φέροντας ως παράδειγμα πως πιθανότητα να πάθει θρόμβωση έχει και μία γυναίκα που παίρνει αντισυλληπτικά ή ένας καπνιστής.

Η πλατφόρμα των ραντεβού εμβολιασμού για τους 30-44 ετών, με όλα τα εμβόλια, θα ανοίξει στο τέλος Μαΐου, γνωστοποίησε ο υπουργός Υγείας. Συμπλήρωσε πως μέχρι τα μέσα Ιουνίου, εφόσον η Johnson & Johnson επιβεβαιώσει τις παραδόσεις, θα ανοίξει η πλατφόρμα για τους 18-29 ετών.

«Έχουμε προαγοράσει 30 εκατ. εμβόλια», είπε ο κ. Κικίλιας, υπογραμμίζοντας πως μέχρι το τέλος Μαΐου θα έχουν γίνει 5,4 εκατ. εμβολιασμοί και 1,94 εκατ. συμπολίτες μας θα έχουν εμβολιαστεί πλήρως.

Ο υπουργός Υγείας ανέφερε πως «εμβολιάσαμε καθολικά τα νησιά με πληθυσμό κάτω των 5.000 κατοίκων», ενώ για τον κατ’ οίκον εμβολιασμό είπε πως η Ελλάδα θα είναι η πρώτη χώρα που θα τον εφαρμόσει και προανήγγειλε ανακοινώσεις μέχρι το τέλος του μήνα.

Ερωτηθείς σχετικά με το χαμηλό ποσοστό εμβολιασμού των υγειονομικών, ξεκαθάρισε πως πάνω από το 85% των ιατρών έχει εμβολιαστεί. Παραδέχθηκε πως δεν τον ικανοποιεί το ποσοστό των υπολοίπων (νοσηλευτικού και άλλου προσωπικού). Διευκρίνισε, ωστόσο, ότι δεν τίθεται θέμα υποχρεωτικότητας του εμβολίου για τους υγειονομικούς.

Όσοι γιατροί λένε να μη γίνουν τα εμβόλια, πρέπει να γνωρίζουν το ιστορικό του ασθενούς και να υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις για κάτι τέτοιο. Δεδομένου του ιατρικού απορρήτου, οφείλω να σεβαστώ την εισήγησή τους, είπε ο Βασίλης Κικίλιας.

«Το εμβόλιο είναι ένα “δώρο” της επιστήμης, το οποίο πρέπει να εκμεταλλευτούμε στο έπακρο», προκειμένου να επανέλθουμε στην κανονικότητα, τόνισε.

Κληθείς να σχολιάσει τον θάνατο του πρώην Υπουργού του ΠΑΣΟΚ, Θεόδωρου Κατσανέβα, από κορονοϊό, λίγες ημέρες μετά τον εμβολιασμό του, ο κ. Κικίλιας είπε πως «μάλλον είχε νοσήσει πριν κάνει το εμβόλιο». Ευκαιρίας δοθείσης, εξέφρασε τα συλλυπητήρια προς την οικογένειά του, όπως και σε όλες τις οικογένειες που έχουν χάσει ανθρώπους από την COVID-19.

Τουρισμός 

Ερωτηθείς σχετικά με το κατά πόσο είναι ασφαλές το άνοιγμα του Τουρισμού στις 15 Μαΐου, σημείωσε πως πλέον έχουμε εκατομμύρια εμβόλια διαθέσιμα, έχουμε πολλαπλάσιο αριθμό testing σε σύγκριση με την προηγούμενη σεζόν, έχουμε θωρακίσει το Εθνικό Σύστημα Υγείας και πλέον έχουμε και την εμπειρία που αποκομίσαμε από τη διαχείριση της κρίσης.

Σταδιακά, καθώς ανοίγουν δραστηριότητες, οι συμπολίτες μας να εμβολιάζονται και να τηρούνται τα μέτρα προφύλαξης, ήταν το μήνυμα που έστειλε στη συνέχεια.

Σχολιάζοντας το καθολικό lockdown στην Κάλυμνο και τον συναγερμό για την έξαρση των κρουσμάτων στο Μεσολόγγι, είπε πως υπάρχουν τομείς της κοινωνίας που δεν τήρησαν τα μέτρα και δυστυχώς αυτό πληρώνεται. «Θα αντιμετωπίσουμε με ηρεμία και ψυχραιμία όλες τις καταστάσεις», διαβεβαίωσε.

Ερωτηθείς γιατί οι εμβολιασμένοι και με τις δύο δόσεις, δεν μπορούν να βγάλουν τη μάσκα, ο Υπουργός Υγείας απάντησε λακωνικά πως «όλα τα πράγματα θα γίνουν στην ώρα τους».

ΜΕΘ - ΕΚΑΒ - μάσκες

Για τον μεγάλο αριθμό θανάτων από την COVID-19, καθημερινά, ο κ. Κικίλιας σημείωσε πως «Με τον τρόπο που αντιμετωπίσαμε την πανδημία στην Ελλάδα, καταφέραμε να σώσουμε χιλιάδες ζωές», αναγνωρίζοντας πως «ειδικά στο “τρίτο κύμα” έχουμε πληρώσει φόρο αίματος».

Τόνισε πως «ήταν άθλος ότι φθάσαμε τις 1.500 ΜΕΘ μέσα στην πανδημία» και υπογράμμισε πως «παλεύουμε για να σωθεί έστω και μία παραπάνω ζωή».

Δεν παρέλειψε να απονείμει τα εύσημα σε στελέχη της αντιπολίτευσης που υιοθετούν μία υπεύθυνη στάση στο θέμα της διαχείρισης της πανδημίας, αναφέροντας ως παράδειγμα τον Νίκο Φίλη (ΣΥΡΙΖΑ), λέγοντας πως «αν και πολιτικός αντίπαλος, τιμώ την στάση του για τον εμβολιασμό».

Τέλος, ο υπουργός Υγείας είπε πως θα υπάρξει εκ νέου επιβράβευση των υγειονομικών για τη συμβολή τους στην αντιμετώπιση της πανδημίας COVID-19. Το έκανε ήδη μία φορά η Κυβέρνηση και ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, θα το ξανακάνει και μελετώνται κι άλλοι τρόποι για να στηριχθούν αυτοί οι άνθρωποι. Και πρέπει να στηριχθούν με όλους τους τρόπους, είπε χαρακτηριστικά.

Σχόλια (4)

 
Παναγιώτης
10 Μάιος 2021 22:25

Αν πω εμβολιασου και πεθάνεις ,σε έχω πάρει στο λαιμό μου , αν πω μην εμβολιαζεσαι και πεθάνεις από κορονιο σε παίρνω στο λαιμό μου , επόμενος αυτό είναι το αποκλειστικό δικαίωμα του κάθε ενός να αποφασίζει για το εαυτό του ,πως λοιπόν από την στιγμή που κανείς δεν υπογράφει ότι δεν θα έχεις πρόβλημα με το εμβόλιο σε βάθος χρόνου 5ετιας λογικά επιμένει να γίνει υποχρεωτικό; Με πιο δικαίωμα μου λες ότι η ζωή μου και οι αποφάσεις μου για το σώμα μου δεν ανήκουν σε μένα αλλά σε εσένα εκάστοτε υπουργέ , πρόσεχε γιατί αν ξεκινήσει δεν θα τελειώσει καλά προκαλείς ακραίες συμπεριφορές..

 
Βικτωρία
10 Μάιος 2021 21:30

Είναι η δεύτερη φορά που εμφανίζεται το άρθρο αυτό με σχεδόν πανομοιότυπο τίτλο και περιεχόμενο. Αν ο σκοπός της κυβέρνησης είναι να ψαρέψει αντιδράσεις, να ξέρουν πως η εκλογική ήττα θα είναι το λιγότερο που θα πάθουν! Ποια ιατρική δεοντολογία και ηθική ορίζει να εμβολιαστεί κάποιος για μια ασθένεια από την οποία δεν νοσεί ουσιαστικά; Ας εμβολιαστούν οι μεγαλύτεροι και οι ευπαθείς ομάδες που κινδυνεύουν, οι κάτω των 20 που έχουν μηδενικά σχεδόν συμπτώματα γιατί να εμβολιαστούν με ένα εμβόλιο νέας τεχνολογίας που δεν έχει καν την κανονική έγκριση αλλά αυτή για έκτακτες συνθήκες; Δεν τους φτάνουν όσα θα βγάλουν από τα εμβόλια, πού φτάνει πια η απληστία τους;;!!! Και εσείς κ. υπουργέ, ας θυμηθείτε λιγάκι τον όρκο που δώσατε σαν γιατρός... τόσο πολύ σας έχει αλλοτριώσει η πολιτική πιά;!

 
Γονιός
10 Μάιος 2021 16:10

Αγαπητέ να αφήσετε ήσυχους τους μαθητές για μερικά χρόνια μέχρι να γίνουν 100 % ασφαλή τα εμβόλια και μετά να πάρουν σειρά και τα παιδιά. Στα δικά σας παιδιά κάντε ότι θέλετε άν σώνει και καλά θέλετε να δοκιμάσετε την αποτελεσματικότητα ή τις παρανέργειες του εμβολίου.

 
Michail
10 Μάιος 2021 14:17

Να εμβολιασουν τα παιδιά τους πρώτα οι υπουργοί αφού είναι τόσο σίγουροι για το εμβόλιο....

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ