Placeholder

ΜΑΘΗΤΕΣ

Εντολή να ανοίξουν τα σχολεία στο Μεσολόγγι “κόντρα” στην απόφαση του Δημάρχου

Δημοσίευση: 10/05/2021
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Με κοινή απόφαση των υπουργείων Υγείας και Παιδείας οι μαθητές επιστρέφουν. αύριο Τρίτη,στις αίθουσες, σε αντίθεση με την απόφαση του Δημάρχου για αναστολή της δια ζώσης λειτουργίας των σχολείων της πόλης  μέχρι την Τετάρτη , λόγω διασποράς Κορωνοϊου.

Τα δύο συναρμόδια υπουργεία ξεκαθαρίζουν ότι  «η αρμοδιότητα για την αναστολή λειτουργίας σχολικών μονάδων κάθε τύπου και βαθμίδας ανήκει αποκλειστικά στα εν λόγω Υπουργεία, ύστερα από γνώμη της Εθνικής Επιτροπής Δημόσιας Υγείας. Ειδικά για τις περιπτώσεις αναστολής λειτουργίας λόγω κορωνοϊού, διατάξεις που αποδίδουν αρμοδιότητα στους δημάρχους ή στους αντιπεριφερειάρχες για ολιγοήμερη διακοπή της εκπαιδευτικής διαδικασίας, δεν εφαρμόζονται».

Ο Δήμαρχος Κώστας Λύρος δήλωσε σχετικά:«Ο Δήμος και η Επιτροπή Υγείας από την προηγούμενη εβδομάδα και συνεκτιμώντας όλα τα δεδομένα εισηγήθηκαν την αναστολή του ανοίγματος των σχολείων. Μπρος στην κατάσταση που έχει διαμορφωθεί και την διασπορά που είναι μεγάλη ακόμη και στην εκπαιδευτική κοινότητα με στάση ευθύνης αποφασίσαμε να μην ανοίξουν τα σχολεία μέχρι την Τετάρτη. Η υγεία των μαθητών και των εκπαιδευτικών πρέπει να προασπιστεί. Καλώ όλους τους συνδημότες να επιδείξουν την μέγιστη δυνατή προσοχή».

Ανακοίνωση της Α ΕΛΜΕ Αιτωλοακρνανίας

Το ΔΣ της Α ΕΛΜΕ Αιτωλοακαρνανίας λαμβάνοντας υπόψη τόσο:

1.    την απόφαση της Δημοτικής Αρχής με την οποία έκλεισαν τα σχολεία του Δήμου Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου, η οποία πάρθηκε με την σύμφωνη γνώμη και εισήγηση των οργάνων των Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης αλλά και συλλόγων γονέων και κηδεμόνων της περιοχής, όσο και

2.    την προφορική (μέχρι αυτή τη στιγμή) εντολή του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Παιδείας κ. Κόπτση που μέσω της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης και της Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Αιτωλοακαρνανίας αίρει την απόφαση της Δημοτικής Αρχής

3.    τις διατυπωμένες απόψεις του Διοικητή του Νοσοκομείου Μεσολογγίου αλλά και άλλων επιστημονικών φορέων περί την υγεία που εκφράζουν την έντονη ανησυχία τους για την εξέλιξη της πανδημίας τις αμέσως επόμενες ημέρες

4.    την εκρηκτική αύξηση που ήδη καταγράφεται στα κρούσματα, αφού καθημερινά τα θετικά αποτελέσματα σε τεστ του ΕΟΔΥ είναι πολλαπλάσια από αυτά της προηγούμενης ημέρας,
εκφράζει εντονότατη διαμαρτυρία προς το Υπουργείο Παιδείας για τη συγκεκριμένη απόφαση που περιμένουμε να κοινοποιηθεί και εγγράφως.

Η ήδη πολύπαθη κοινωνία της περιοχής που μετρά καθημερινά ασθενείς και δυστυχώς θύματα, είχε αρχικά ανακουφιστεί από το μαξιλαράκι ασφάλειας που πρόσφερε η απόφαση του Δημάρχου. Για τον ίδιο λόγο οι σύλλογοι Εκπαιδευτικών αλλά και γονέων και κηδεμόνων της περιοχής μας εισηγήθηκαν θετικά και στην ίδια κατεύθυνση. Ακόμη και στην περίπτωση εσφαλμένης ερμηνείας των αρμοδιοτήτων, που δεν είναι δικό μας θέμα, στηρίξαμε την συγκεκριμένη θέση αφού σύμφωνα με τις απόψεις όλων των ειδικών στην περιοχή θα υπάρχει σοβαρότατο πρόβλημα τις αμέσως επόμενες ημέρες, εφόσον συνεχιστεί η άνοδος των κρουσμάτων.

Θυμίζουμε ότι στο παρελθόν είχαμε επισημάνει ότι όταν ο γειτονικός νομός της Αχαΐας είχε μπει σε αυστηρό lock down, δεν ήταν δυνατόν να μην κλείσουν και τα σχολεία της Αιτωλοακαρνανίας που είναι σε άμεση γειτνίαση και υπήρχαν συνάδελφοι και μαθητές που μετακινούνταν από και προς αυτή. Εισακουστήκαμε με διαφορά 2-3 ημερών και τελικά έκλεισαν και τα δικά μας σχολεία. Αυτή τη στιγμή οι 2-3 μέρες είναι απολύτως κρίσιμες για την ασφάλεια όλων και καλούμε το Υπουργείο σε συνεργασία και με τους αρμόδιους επιστημονικούς φορείς που αναλύουν καθημερινά την κατάσταση να ανακαλέσει άμεσα την απόφαση ανοίγματος των σχολείων στην περιοχή μας.

Είναι πρωτόγνωρο να καλούμε εμείς στη λήψη σκληρότερων μέτρων από αυτά που ανακοινώνονται αλλά βάση όσων αναφέραμε αυτή τη στιγμή στο Μεσολόγγι δεν υπάρχει η πολυτέλεια για άλλες σκέψεις. Ο καθένας αναλαμβάνει την ευθύνη των πράξεών του και ελπίζουμε κάθε απόφαση να έχει θετικά αποτελέσματα.

Σχόλια (6)

 
φιλελεύθερος
11 Μάιος 2021 20:54

Οι τοπικές ιδιομορφίες πρέπει να λαμβάνονται υπόψη στα πλαίσια μιας εθνικής εκπαιδευτικής πολιτικής η οποία αποφασίζεται από την κοινωνία και υλοποιείται από το υπουργείο παιδείας με ευθύνη της δημοκρατικά εκλεγμένης κυβέρνησης της χώρας.

 
ερώτημα
11 Μάιος 2021 12:51

Μήπως είναι καλύτερα να διοικούνται από την τοπική αυτοδιοίκηση τα σχολεία; Να ένα θέμα που αρχίζει τελικά. Ποιες αποφάσεις ακολουθούνται;

 
Αδιέξοδο
11 Μάιος 2021 09:43

Υπάρχουν και οι φοιτητές που μαζί με τους καθηγητές τους περιμένουν να επιστρέψουν στο Μεσολόγγι για την διεξαγωγή των εργαστηριακών μαθημάτων. Με μια τέτοια κατάσταση όμως, κάτι τέτοιο θα ήταν τρέλλα. Τι να πει κανείς;

 
Λ.Λ.
11 Μάιος 2021 09:32

@βασικό@. Όταν όμως οι αρμόδιοι κωλυσιεργούν, δεν πρέπει κάποιος να πάρει την πρωτοβουλία ώστε να τους ξυπνήσει και να προστατεύσει τον κόσμο; Ακόμη κι αν αυτός ο κάποιος υπέπεσε σε σφάλματα; Ή ακόμη κι αν αυτός ο κόσμος δεν έδειξε και την μεγαλύτερη υπευθυνότητα; Υπάρχουν φορές που η επικοινωνία πρέπει να μεριάζει για λόγους ουσίας.

 
Legend
11 Μάιος 2021 09:06

Όταν επαφίετο στις αποφάσεις του δημάρχου η σωτηρία των πολιτών, δεν έκανε τίποτα. Επέτρεψε πανηγύρια, εορτασμούς, παρελάσεις, εκκλησίες γεμάτες, γλέντια. Στα σχολεία φάνηκε πολύ ευαίσθητος! Να κλείσουν όλα να μείνουν τα σχολεία ανοιχτά! Να εμβολιαστούμε όλοι για να είναι τα σχολεία ανοιχτά! Ποτέ ξανά κλειστά σχολεία.

 
βασικό
11 Μάιος 2021 08:09

Οι αποφάσεις λαμβάνονται από λοιμοξιολόγους στην πανδημία και ως επέκταση από το υπουργείο Παιδείας και όχι από τη δημοτική αρχή γιατί δεν έχουμε χιονιά ή άλλες συνθήκες. Διαφορετικά τα σχολεία θα τα διοικούσε η δημοτική αρχή. Αν αυτό θέλουμε οκ.

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ