Placeholder

ΒΟΥΛΗ

Ερώτηση Α.Τσίπρα προς τον Πρωθυπουργό για την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής στα ΑΕΙ

"Μπροστά στα πιθανά κέρδη κάποιων ιδιωτών, εν προκειμένω στο χώρο της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, δεν διστάζετε να θυσιάσετε το χαμόγελο τουλάχιστον 25.000 υποψηφίων, που θα ήταν επιτυχόντες αν εσείς δεν αλλάζατε εφέτος τους όρους εισαγωγής"
Δημοσίευση: 11/05/2021
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Προτίθεται η Κυβέρνηση να αναστείλει την εφαρμογή των αλλαγών στο σύστημα εισαγωγής στα πανεπιστήμια και ειδικότερα της Ελάχιστης Βάσης εισαγωγής, προκειμένου να μη μειωθεί ο αριθμός των επιτυχόντων ;

Στην ερώτηση αυτή καλείται να απαντήσει ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης, στη Βουλή, ύστερα από επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Τσίπρας.

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον κ. Πρωθυπουργό

Θέμα: «Επιτακτική η ανάγκη να μην εφαρμοστούν οι αλλαγές στο σύστημα εισαγωγής στα πανεπιστήμια»

Η κυβερνητική πολιτική για τον περιορισμό του αριθμού των εισακτέων στα δημόσια πανεπιστήμια αναμφίβολα θα επιφέρει σημαντική αύξηση της πελατείας των ιδιωτικών Κολλεγίων, για όσους μπορούν να ανταποκριθούν στα δίδακτρα, αλλά ταυτόχρονα και ραγδαία αύξηση των μορφωτικών ανισοτήτων.

Με τη θεσμοθέτηση της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής, αναμένεται ότι φέτος θα μείνουν εκτός Α.Ε.Ι. 20.000 έως 30.000 υποψήφιοι σε σχέση με τη περσινή χρονιά, καθώς και ότι θα δημιουργηθούν χιλιάδες κενές θέσεις σε περιφερειακά Α.Ε.Ι. τα οποία αναμένεται να βρεθούν σε διοικητικό και οικονομικό αδιέξοδο.

Το χειρότερο όλων όμως, είναι ότι αυτή η αλλαγή που θα οδηγήσει πολλές χιλιάδες οικογένειες σε δυσχερή θέση, γίνεται σε μια χρονιά ιδιαίτερα επιβαρυμένη τόσο για τους υποψήφιους όσο και για τις οικογένειές τους.

Τα παιδιά της φετινής Γ’ Λυκείου τα τελευταία δύο χρόνια έχουν στερηθεί, εξ αιτίας της πανδημίας, το εκπαιδευτικό περιβάλλον, τους καθηγητές τους, τους φίλους τους, τη διασκέδαση στον ελεύθερο χρόνο τους, την εφηβεία τους. Και καλούνται φέτος να δώσουν εξετάσεις, έτσι κι αλλιώς, σε ένα εντελώς στρεσογόνο περιβάλλον.

Η σπουδή σας, λοιπόν, κε Πρωθυπουργέ να αλλάξετε εν μέσω της πανδημίας τους όρους εισαγωγής στις πανελλαδικές εξετάσεις, επιδεινώνοντας ακόμη περισσότερο το βάρος που αισθάνονται στις πλάτες τους οι μαθητές-υποψήφιοι και δυσχεραίνοντας τις πιθανότητες επιτυχίας τους, είναι απαράδεκτη και αποδεικνύει την εγκληματική σας αδιαφορία για τη νέα γενιά του τόπου μας.

Μπροστά στα πιθανά κέρδη κάποιων ιδιωτών, εν προκειμένω στο χώρο της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, δεν διστάζετε να θυσιάσετε το χαμόγελο τουλάχιστον 25.000 υποψηφίων, που θα ήταν επιτυχόντες αν εσείς δεν αλλάζατε εφέτος τους όρους εισαγωγής.

Ανεξάρτητα, λοιπόν, από τις προφανείς πολιτικές μας διαφωνίες για την ουσία της εκπαιδευτικής σας πολιτικής και με δεδομένο ότι η φετινή εκπαιδευτική χρονιά διεξήχθη σε εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες για τους μαθητές – υποψήφιους στις πανελλαδικές εξετάσεις και για τις οικογένειές τους,

Ερωτάται ο κ. Πρωθυπουργός

Προτίθεται η Κυβέρνηση να αναστείλει την εφαρμογή των αλλαγών στο σύστημα εισαγωγής στα πανεπιστήμια και ειδικότερα της Ελάχιστης Βάσης εισαγωγής, προκειμένου να μη μειωθεί ο αριθμός των επιτυχόντων ;

Ο Ερωτών
Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης
Τσίπρας Αλέξης

Σχόλια (10)

 
Thalis
14 Μάιος 2021 13:45

Σωστό το μέτρο, γιατί αν μπουν πολλοί στα ΑΕΙ, θα είναι και περισσότεροι αυτοί που θα πάρουν διδακτορικό και κατά συνέπεια θα γίνουν τεμπέληδες σύμφωνα με το σύμβουλο του πρωθυπουργού!

 
Jim
13 Μάιος 2021 07:04

Δε πρεπει να εφαρμοστει φετος με τα τεραστια οικονομικα προβληματα. Ανηθικο!!

 
Μαιρη
13 Μάιος 2021 07:01

 Φετος ηταν μια πολυ ιδιαιτερη χρονια για γονεις και μαθητες. Αναρωτιεμαι γιατι πρεπει μετα απο 5,5 μηνες με κλειστα σχολεια, οπου τα παιδια πολλα προσπαθησαν αλλα δε διδαχτηκαν, αντιθετα ειναι σε σταδιο απογνωσης,  καταθλιψης επιμενουν στην Ελαχιστη Βαση Εισαγωγης. Ποιος φταιει? Οχι παντως τα παιδια. Γιατι φετος εν μεσω πανδημιας και τηλεκπαιδευσης?

Ψηλότερες βάσεις εισαγωγής, με χιλιάδες υποψήφιους που έχουν εισπράξει το άγχος των οικογενειών τους, στο βαθμό που δεν δουλεύουν ή που δεν φτάνουν τα επιδόματα των 534€ για φροντιστηριο αλλα και για να ζήσουν, ή που ενδεχομένως έχουν νοσήσει, ή ακόμα χειρότερα, έχουν χάσει δικούς τους ανθρώπους. ΓΙΑΤΙ ΦΕΤΟΣ ΕΝ ΜΕΣΩ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ?

 
Ιωάννης Κ.
12 Μάιος 2021 17:28

Γιατί σώνει και καλά θα πρέπει αυτοί που δίνουν λευκή κόλλα να γίνουν φοιτητές; Υπάρχει περίπτωση να ανοίξουν πανεπιστημιακο βιβλίο να διαβάσουν; Γιατί ταλαιπωρείτε και τα πανεπιστήμια που δεν αντέχουν υπεραριθμους φοιτητές; Σε ποια πολιτισμένη χώρα γίνονται φοιτητές άτομα με ανεπάρκεια σε βασικές γνώσεις και με μηδενικές αποδόσεις στις εξετάσεις;

 
Ιωάννης Κ.
12 Μάιος 2021 17:17

Εγώ αν ήμουν μαθητής και περνούσα στο πανεπιστήμιο με 2, με 3 κ. λπ. δεν θα χαμογελούσε καν αλλά θα με έτρωγε η αγωνία πως θα κατάφερνα να τα βγάλω πέρα στο πανεπιστημιο. Το πιθανότερο βέβαια είναι πως πτυχίο δεν θα έπαιρνα ποτέ. Και κάτι άλλο. Αφήστε τα πανεπιστήμια να προσφέρουν ποιοτική εκπαίδευση σε λιγότερους φοιτητές, παρα υποβαθμισμενες σπουδές στον κάθε πικραμένο που θέλει να παριστάνει τον φοιτητή γιατί απλά του έτυχε.

 
ΑΣΧΕΤΟΣ
12 Μάιος 2021 14:54

Άσχετος με εκπαιδευτικά θέματα λέει ότι είναι το ελικόπτερο!

 
Ερωτημα προβληματισμού
11 Μάιος 2021 22:46

Έχει νόημα αλήθεια να διατηρούμε τμήματα με βαση εισαγωγής το 1 το 2 το 3 το 4; Για ποιο λόγο; Ποιος τα συντηρεί;

 
Χμ
11 Μάιος 2021 21:53

Τι σε κοφτει ρε Αλέξη; Εσύ διορισες υπουργό με απολυτήριο λυκείου (που τον έδιωξες μετά υποκλινόκενος σε ιεράρχες).

 
GIANNIS G.
11 Μάιος 2021 20:29

ΠΆΛΙ ΜΑΣ ΕΚΑΝΕΣ ΚΑΙ ΓΕΛΑΣΑΜΕ.. ΣΤΕΛΝΕΙ ΤΑ ΠΑΙΔΙΆ ΤΟΥ ΣΤΟ ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΕ ΤΑ ΑΚΡΙΒΌΤΕΡΑ ΔΊΔΑΚΤΡΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΆΔΑ ΚΑΙ ΚΑΤΑΚΕΡΑΥΝΩΝΕΙ ΤΑ ΚΈΡΔΗ ΤΩΝ ΙΔΙΩΤΏΝ ΤΗΣ ΕΚΠΑΊΔΕΥΣΗΣ.. ΑΣΤΟ, ΔΕΝ ΠΟΥΛΆΕΙ ΤΟ ΠΑΡΑΜΥΘΙ ΆΛΛΟ..

 
Μ
11 Μάιος 2021 17:56

Τι να σχολιάσει κανείς! Κατήφορος προς το 2% αυτή τη φορά. Εκεί ανήκετε. Να δούμε καμιά σοβαρή πολιτική δύναμη να ανέρχεται. Θα παρεξηγηθώ από τους συριζαίους. Όπου σοβαρότητα, κανονικότητα, αριστεία παθαίνουν αλλεργική κρίση. Τα παιδιά αυτά που με 3 εισέρχονταν σε αει, είχατε δει ποια εξέλιξη είχαν; Τα ίδια και τα τμήματα όπου εισέρχονταν αποδυναμώνονταν. Ο Τσίπρας όμως επενδύει στην ψήφο των 17ηδων! Τέλος η τράπεζα θεμάτων και έπιασε τη βάση. Το πιο λογικό μέτρο εδώ και χρόνια στα σχολεία!

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ