Placeholder

ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑ

Υπ. Παιδείας: Ο ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζει να εκτίθεται στον Τομέα της Παιδείας

Δημοσίευση: 12/05/2021
Υπουργείο παιδείας
Alt Text: 
Υπουργείο παιδείας
Title Text: 
Υπουργείο παιδείας
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

«Ο ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζει να εκτίθεται στον Τομέα της Παιδείας, αποκαλύπτοντας μέρα με τη μέρα τις παρωχημένες ιδεολογικές του αγκυλώσεις ενάντια σε κάθε έννοια βελτίωσης του δημόσιου σχολείου, σε έναν κόσμο που αλλάζει με ταχύτητα».

Αυτό τονίζει   το υπουργείο  Παιδείας , σε ανακοινωθέν απαντώντας  στον ΣΥΡΙΖΑ , σχετικά με τα Πρότυπα και Πειραματικά Σχολεία, και σημειώνει τα εξής:

Α. Το 2015, στο ΣΥΡΙΖΑ έλεγαν ότι η αριστεία είναι ρετσινιά. Πέρυσι περιέγραφαν τα Πρότυπα και Πειραματικά Σχολεία ως «καρκίνωμα στα σπλάχνα της δημόσιας εκπαίδευσης». Χθες τάχθηκε μετά βδελυγμίας απέναντι στην επέκταση του δικτύου Πρότυπων και Πειραματικών Σχολείων, θεωρώντας ότι έτσι δημιουργούνται «φρούδες ελπίδες» και «κοινωνική αδικία».

Β. Δυστυχώς συνεχίζουν να αποστρέφονται τα καινοτόμα αυτά δημόσια σχολεία, όπως και τη δυνατότητα κάθε μαθητή να φοιτήσει σε αυτά. Αυτή είναι η διαφορά μεταξύ του εξισωτισμού προς τα κάτω, τον οποίο πρεσβεύουν, και ουσιαστικής εφαρμογής της αρχής της ισότητας και των ίσων ευκαιριών, την οποία εμείς προωθούμε. Αυτή είναι η διαφορά μεταξύ της λογικής της ήσσονος προσπάθειας την οποία υιοθετούν, και της λογικής της διαρκούς αυτοβελτίωσης και εγρήγορσης, την οποία εμείς αναδεικνύουμε. Δεν θέλουν να ξεχωρίζει κανείς, να διακρίνεται κανείς, αλλά να είναι όλοι ίσοι προς τα κάτω. Στο ίδιο πλαίσιο εντάσσεται και η προσπάθειά τους να εξακολουθήσουμε να έχουμε στα Πανεπιστήμιά μας εισακτέους της μονάδας, αδιαφορώντας για τις πραγματικές διεξόδους και προοπτικές φοίτησης, αποφοίτησης και επαγγελματικής αποκατάστασης των νέων μας.

Γ. Η πραγματικότητα είναι ότι τα Πρότυπα και τα Πειραματικά σχεδόν διπλασιάζονται, παρέχοντας πλέον στα παιδιά μας σε όλη τη χώρα πρόσβαση σε αυτά τα σχολεία, καθώς από τη νέα σχολική χρονιά θα έχουμε Πρότυπα ή Πειραματικά σε όλες τις Περιφερειακές Διευθύνσεις Εκπαίδευσης. Ότι αποτελούν έναν κοινωνικό ανελκυστήρα, αφού επιτρέπουν σε παιδιά, ανεξαρτήτως οικονομικής κατάστασης, να έχουν πρόσβαση σε καινοτόμα δημόσια σχολεία, τα οποία στοχεύουν στην ανάπτυξη των μαθητών και την καλλιέργεια της μαθητικής αριστείας και της δημιουργικότητας, και στη διάχυση βέλτιστων εκπαιδευτικών πρακτικών σε όλα τα δημόσια σχολεία της χώρας ώστε να συμβάλλουν στη συνολική αναβάθμισή τους.

Δ. Ζητούν συνολική ποιοτική αναβάθμιση του δημόσιου σχολείου, κι εμείς τους ρωτούμε ευθέως. Ε. Προτίθενται να στηρίξουν όλες τις σημαντικές πρωτοβουλίες που δρομολογούνται για την αναβάθμιση του δημόσιου σχολείου, όπως:

-    την εισαγωγή νέων θεματικών στο υποχρεωτικό ωρολόγιο πρόγραμμα νηπιαγωγείων, δημοτικών και γυμνασίων όλης της χώρας από τον Σεπτέμβριο, μέσω των εργαστηρίων δεξιοτήτων; Θεματικές που περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, εθελοντισμό, σεβασμό στον άλλον, σεβασμό στη διαφορετικότητα, οδική ασφάλεια, σεξουαλική αγωγή, οικολογική συνείδηση, ρομποτική, επιχειρηματικότητα;
-    την εισαγωγή δραστηριοτήτων στα αγγλικά στο νηπιαγωγείο;
-    την ανανέωση 453 προγραμμάτων σπουδών, πολλά εκ των οποίων έχουν να επικαιροποιηθούν μία εικοσαετία;
-    τα προγράμματα επιμόρφωσης για όλους τους εκπαιδευτικούς, άλλα που έχουν ήδη ξεκινήσει και άλλα που ξεκινούν στα τέλη του μήνα;
-    τη συνολική αναβάθμιση της επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης, μεταξύ άλλων, με τη δημιουργία Πρότυπων ΕΠΑΛ, Θεματικών και Πειραματικών ΙΕΚ;
-    τον ψηφιακό μετασχηματισμό της εκπαίδευσης, στον οποίο έχουν συμβάλει με καταλυτικό τρόπο οι τεράστιες προσπάθειες εκπαιδευτικών, στελεχών, μαθητών και των οικογενειών τους;

Ε. Δεν είναι πρώτη φορά που ο ΣΥΡΙΖΑ εναντιώνεται στις προσπάθειες της εκπαιδευτικής κοινότητας να βελτιωθεί ακόμη περισσότερο, να επιδιώξει ένα καλύτερο αύριο για τα παιδιά μας. Η προοπτική πλέον γίνεται απτή πραγματικότητα, και θα συνεχίσουμε προσηλωμένοι στο στόχο της συνεχούς αναβάθμισης και τους εκσυγχρονισμού της εκπαίδευσης.  

 

Σχόλια (7)

 
Το θέμα είναι ότι
14 Μάιος 2021 06:42

Πολλά πρότυπα και πειραματικά για να μην υπάρχουν μόνο λίγα ελιτίστικα σχολεία. Γιατί δε θέλουν ορισμένοι τα πρότυπα; οι γονείς τα θέλουμε για τα παιδιά μας. Δυστυχώς είναι λίγα ακόμη και ο ανταγωνισμός για μια θέση σε αυτά μεγάλος.

 
"Ετοιμάζω ταξίδι" όχι μοναχά για πάρτι σου-μου
13 Μάιος 2021 12:18

@ΝΙΚΟΣ
Φοβάμαι ότι με την αξιολόγηση(της Κεραμέως), δεν θα δουλεύει κανένας σωστά ή/και ούτε καν θα δουλεύει.
Μια ερώτηση επίσης. Ένας εκπαιδευτικός που παράλληλα κάνει διδακτορικό, πώς αλήθεια θα αξιολογείται, όταν ακούσαμε από "επίσημα χείλη" ότι είναι ίσως τεμπέλης???

@Η αλήθεια είναι ότι
- "γινόταν το αδιαχώρητο από υποψήφιους", γιατί η προσφορά ήταν μικρή ενώ η ζήτηση τεράστια. Εάν τα σχολεία αυτά φυτρώσουν σαν μανιτάρια, θα έχουν άραγε την ίδια αξία και τις ίδιες προδιαγραφές και συνεπώς, την ίδια μεγάλη ζήτηση?
- Δεν φτάνει να τα ονομάσουμε Rolls-Royce. Πρέπει να είναι κιόλας. Και ως γνωστόν οι Rolls-Royce είναι λίγες, για λίγους εκλεκτούς που μπορούν. Εάν έβγαιναν με τη σέσουλα, θα ήταν Yugo. Για τα παιδιά μας λοιπόν(για όλα), ΔΕΝ μπορούμε δυστυχώς να έχουμε για όλα Rolls-Royce και από την άλλη ΔΕΝ θέλουμε και Yugo. Το ιδανικό λοιπόν νομίζω είναι, ένα αξιοπρεπές-αξιόπιστο-ασφαλές-καλά εξοπλισμένο και προσιτό σε όλους αυτοκίνητο, για το όμορφο ταξίδι της ζωής. ΕΑΝ το θέλουμε, μπορούμε σίγουρα και να το φτιάξουμε.

 
ΝΙΚΟΣ
13 Μάιος 2021 06:45

Συμφωνώ, ο εξισωτισμος προς τα κάτω δεν είναι καλό πράγμα. Επίσης να προχωρήσει με την αξιολόγηση, γιατί δε δουλεύουν όλοι το ίδιο και σωστά.

 
@η αλήθεια
12 Μάιος 2021 17:14

ξέρουμε πολύ καλά ότι ο ελιτισμός και η ψευδαίσθηση ότι ΜΕΡΙΚΑ σχολεία είναι σαν τσάμπα ιδιωτικά αρέσει πολύ ! το να υπάρχει πλαίσιο νορμάλ και ενίσχυση του σχολείου της γειτονιάς για όλους σε χαλάει ε; φιλανδία που σου χρειάζεται

 
Τι να πει κανεις
12 Μάιος 2021 16:44

Κάτι πρέπει να πει. Ουραγός των εξελίξεων. Αφήστε τα!!

 
Απορία
12 Μάιος 2021 14:55

Μπήκα σήμερα στην ιστοσελίδα του υπουργείου να ψάξω κάποιες πληροφορίες και διαπίστωσα ότι στην επίσημη αυτή ιστοσελίδα περιλαμβάνονται ειδήσεις όπως η συγκεκριμένη μέσω των οποίων η υπουργός απαντά στον ΣΥΡΙΖΑ. Μπορεί κανείς να μου πει τι δουλειά έχει μια τέτοια απάντηση στην ιστοσελίδα ενός υπουργείου; Δεν έχω ξαναδεί πουθενά στον κόσμο να αναρτώνται οι απαντήσεις ενός υπουργού στην κυβερνητική ιστοσελίδα του υπουργείου του!!! Αυτό είναι προπαγάνδα εξώφθαλμη και αδυνατώ να κατανοήσω στο όνομα ποιας ενημέρωσης η ιστοσελίδα του υπουργείου θυμίζει ηλεκτρονική εφημερίδα όπου επάνω διαβάζει κανείς τις απαντήσεις της υπουργού στην αντιπολίτευση και στο πλάι μαθαίνουμε για τις εξορμήσεις της υπουργού. Νομίζω ότι το έχουμε ξεχυλωσει πλέον το ζήτημα!!!

 
Η αλήθεια είναι ότι
12 Μάιος 2021 14:08

Όταν δεν έχει αφήγημα αναιρείς και το αυτονόητο. Ας ρωτήσουν και την κοινωνία αν θέλουν τα πρότυπα και πειραματικά για τα παιδιά τους. Όταν έδινε ο γιος μου πριν 3 Χρόνια εξετάσεις γινόταν το αδιαχώρητο από υποψήφιους! Αυτό για να λέμε τα πράγματα όπως έχουν!

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ