ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ

Παν. Πατρών: Δεν θα υπάρξουν εισακτέοι στα τέσσερα Τμήματα σε Ηλεία και Αιτωλοακαρνανία

Δημοσίευση: 14/05/2021
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Νέο status διαμορφώνεται για τα ΑΕΙ σύμφωνα με την απόφαση του Υπ. Παιδείας σε σχέση με την μείωση των εισακτέων, αφού μειώνονται κατά 555 οι  θέσεις σε σύγκριση  με τον περσινό χρόνο, μεταφέρονται  1.040 θέσεις από τα κεντρικά  ΑΕΙ σε τρία ακριτικά Πανεπιστήμια, ενώ το Πανεπιστήμιο Πατρών κατέχει την πρωτιά στη μείωση του αριθμού εισακτέων με -7,37% (από 7.020 πέρσι, φέτος οι θέσεις μειώνονται στις 6.283), λόγω της μηδενικής εισαγωγής στα  τέσσερα προαναφερθέντα Τμήματα.

Συνάντηση  Πρυτάνεως Καθηγητή Χ. Μπούρα και Αντιπρυτάνεως Καθηγητή Μ. Μαραγκού  του  Πανεπιστημίου Πατρών με αντιπροσωπία της  Π.ΟΜ.Α.μεΑ Δ.Ε. & Ν.Ι.Ν

Την Πέμπτη 6 Μαΐου 2021 πραγματοποιήθηκε συνάντηση του Πρυτάνεως του Πανεπιστημίου Πατρών  Καθηγητή Χρήστου Μπούρα και του Αντιπρυτάνεως Φοιτητικής Μέριμνας Καθηγητή Μάρκου Μαραγκού, με αντιπροσωπία μελών του Διοικητικού Συμβουλίου της  Περιφερειακής Ομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία Δυτικής Ελλάδας & Νοτίων Ιονίων Νήσων (Π.ΟΜ.Α.μεΑ Δ.Ε. & Ν.Ι.Ν.). Στη συνάντηση, που διεξήχθη σε θετικό κλίμα, επετεύχθη εποικοδομητικός διάλογος με ανταλλαγή  απόψεων στο πλαίσιο επέκτασης των δράσεων μιας ουσιαστικής  συνεργασίας.

Τέλος, επισημάνθηκε  η αναγκαιότητα σταθερής και στενής συνεργασίας μεταξύ του Πανεπιστημίου Πατρών και της Περιφερειακής Ομοσπονδίας με σκοπό, την ανάδειξη και  έγκαιρη αντιμετώπιση των ζητημάτων που απασχολούν τους φοιτητές με αναπηρία καθώς και την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της πανεπιστημιακής κοινότητας σε θέματα των ατόμων με αναπηρία, των  χρονίως πασχόντων και των οικογενειών τους.  

Αποτελέσματα πρόσκλησης 2020 στο Πρόγραμμα «Βιομηχανικά Διδακτορικά UPatras IQ»

Στο πλαίσιο της Patras IQ, το Πανεπιστήμιο Πατρών αποφάσισε να θεσπίσει το «Πρόγραμμα Βιομηχανικά Διδακτορικά UPatras IQ». Το πρόγραμμα αυτό υποστηρίζει 4ετή διδακτορικά προγράμματα βιομηχανικού προσανατολισμού, ως αποτέλεσμα συνεργασίας του Πανεπιστημίου Πατρών, μιας ιδιωτικής επιχείρησης/βιομηχανίας εγκατεστημένης στην Ελλάδα και ενός υποτρόφου υποψηφίου διδάκτορα. Στόχος του προγράμματος είναι η δημιουργία ισχυρών και γόνιμων δεσμών ανάμεσα στον ακαδημαϊκό και τον βιομηχανικό χώρο με πολλαπλασιαστικά οφέλη για όλους τους συνεργαζόμενους φορείς. Το φθινόπωρο του 2020 ανακοινώθηκε η 1η προκήρυξη του προγράμματος «Βιομηχανικά Διδακτορικά UPatras IQ» με σκοπό να χρηματοδοτηθούν συνολικά 6 προτάσεις από όλες τις Σχολές του Πανεπιστημίου Πατρών συνολικής χρηματοδότησης 240.000 ευρώ (120.000 € από ιδίους πόρους & 120.000 από τις συνεργαζόμενες επιχειρήσεις/βιομηχανίες).

Με τη λήξη της προθεσμίας, στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του προγράμματος, υποβλήθηκαν 14 προτάσεις από 3 Σχολές του Πανεπιστήμιου Πατρών και συγκεκριμένα 11 προτάσεις από την Πολυτεχνική Σχολή, 2 προτάσεις από τη Σχολή Θετικών Επιστημών και 1 πρόταση από τη Σχολή Οικονομικών Επιστημών και Διοίκησης Επιχειρήσεων.

Σύμφωνα με τον Κανονισμό/Διαδικασία κρίσης των υποβληθεισών προτάσεων του προγράμματος «Βιομηχανικά Διδακτορικά UPatras IQ» (αρ. Συνεδρ. Ε.Ε. 738/01-12-2020), οι κριτές των προτάσεων αντλήθηκαν από το σύστημα Μητρώου ΑΠΕΛΛΑ και δεν αποτελούν μέλη ΔΕΠ του Πανεπιστημίου Πατρών και κάθε πρόταση αξιολογήθηκε από δύο κριτές του ίδιου γνωστικού αντικειμένου.

Αποφασίστηκε η χρηματοδότηση συνολικά έξι (6) προτάσεων, ως εξής: 4 προτάσεις για τη Πολυτεχνική Σχολή, 1 πρόταση για την Σχολή Θετικών Επιστημών και 1 πρόταση για τη Σχολή Οικονομικών Επιστημών και Διοίκησης.

Το Πανεπιστήμιο Πατρών θα ήθελε να ευχαριστήσει όλους τους συμμετέχοντες στην παρούσα πρόσκληση για τη συμμετοχή τους στο νέο εγχείρημα του Ιδρύματος και να τους συγχαρεί για την υψηλή ποιότητα των προτάσεων που υπέβαλαν.

Περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα «Βιομηχανικά Διδακτορικά UPatras IQ» μπορείτε να δείτε στον ιστότοπο του προγράμματος.

Εορτασμός της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων 2021  από το MEΤ  - Τετάρτη  19 Μαΐου 2021

Την Τετάρτη 19 Μαΐου 2021 και ώρα  19.00, στο πλαίσιο του Εορτασμού της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων 2021 «Το μέλλον των Μουσείων: αναστοχασμός και επανεκκίνηση», το Μουσείο Επιστημών και Τεχνολογίας, διοργανώνει  διαδικτυακή εκδήλωση με θέμα: «Μουσείο Επιστημών και Τεχνολογίας: με το βλέμμα στο μέλλον!», στην πλατφόρμα zoom, στη διεύθυνση: https://upatras-gr.zoom.us/j/98760303627. Θα μεταδοθεί επίσης μέσα από το facebook και το Youtube.

Η εκδήλωση θα αρχίσει με χαιρετισμούς και θα μιλήσουν οι: Τέτη Χατζηνικολάου, Πρόεδρος του Ελληνικού Τμήματος του Διεθνούς Συμβουλίου Μουσείων ICOM και Επίτιμη Διευθύντρια ΥΠΠΟΑ, με θέμα: «Το μέλλον των Μουσείων: αναστοχασμός και επανεκκίνηση», ο Γιάννης Γαροφαλάκης, Καθηγητής στο Τμήμα Μηχανικών Η/Υ και Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Πατρών, με θέμα «ΙΤ Μουσείο ή Μουσείο με ΙΤ; Οι Προκλήσεις και οι Δυνατότητες».

Τέλος, θα παρουσιαστεί  ο ιστότοπος του Μουσείου Επιστημών και Τεχνολογίας από τον Χρήστο Γεωργοβασιλόπουλο, φοιτητή του Τμήματος Ιστορίας- Αρχαιολογίας (πρώην Τμήμα Διαχείρισης Πολιτισμικού Περιβάλλοντος και Ν. Τεχνολογιών) Πανεπιστήμιο Πατρών και την Πένυ Θεολόγη-Γκούτη, Αρχιτέκτονα Μηχανικό-Εθνολόγο (DEA), Υπεύθυνη του ΜΕΤ ΠΠ και θα ακολουθήσει παραγωγική συζήτηση. Η συμμετοχή στην εκδήλωση θα είναι ελεύθερη. Για περισσότερες πληροφορίες: https://www.facebook.com/Museum-of-Science-and-Technology-10982347905858...  

Ανοικτή πρόσκληση υποβολής υλικού για το Ιστορικό Αρχείο του Πανεπιστημίου Πατρών

Στο πλαίσιο των ενεργειών για την ανάδειξη του Ιστορικού Αρχείου του Πανεπιστημίου Πατρών δημοσιεύεται ψηφιακή έκθεση με τεκμήρια από τον αντιδικτατορικό αγώνα της περιόδου 1972-1974. Η ψηφιακή έκθεση βρίσκεται διαθέσιμη σε ιστοσελίδα της ψηφιακής συλλογής "Διογένεια" της ΒΚΠ και περιέχει υλικό που έχει συλλεχθεί από μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας, συμπεριλαμβανομένων του εκλιπόντα Χρήστου Αλεξόπουλου (Τμήμα Μηχανικών Η/Υ και Πληροφορικής) και της κυρίας Τζόγιας Καπάτου (Τμήμα Ηλεκτρολόγων και Μηχανικών Η/Υ). Τα τεκμήρια αυτά παρέχονται παράλληλα στον δικτυακό τόπο https://afkp.upatras.gr που αναπτύχθηκε υπό την εποπτεία του Δρ. Χρήστου Αλεξάκου.

Η Ομάδα Εργασίας για το Ιστορικό Αρχείο απευθύνει ανοικτή πρόσκληση για την κατάθεση τεκμηρίων, αναμνηστικών, φωτογραφιών, αρχείων ήχου, μαρτυριών, κ.α. ώστε να διαφυλαχθούν και διατεθούν στην  Ακαδημαϊκή Κοινότητα του Ιδρύματος. Όσοι ενδιαφέρονται μπορούν να εκφράζουν το ενδιαφέρον τους μέσω της σχετικής φόρμας.

 Από το Γραφείο Επικοινωνίας Τύπου

Σχόλια (5)

 
Λ.Λ.
17 Μάιος 2021 18:01

Ποιος είπε ότι τα τμήματα αυτά δεν προσελκύουν φοιτητές; Ποιος είπε ότι η ελάχιστη βάση εισαγωγής σε αυτά αντιπροσωπεύει ολόκληρο το τμήμα; Ποιος είπε ότι δεν υπάρχουν πολλά τμήματα σε όλη την χώρα με την ίδια ή και χαμηλότερη βάση εισαγωγής; Ποιος είπε ότι η πλεοψηφία των φοιτητών αυτών των τμημάτων βρίσκεται κοντά στην βάση εισαγωγής; Η περυσινή απόφαση του υπουργείου να δημιουργήσει την τελευταία στιγμή ομάδες σχολών δύο ταχυτήτων ως προς τις μετεγγραφές, δημιούργησε πανικό στους υποψηφίους με αποτέλεσμα την πτώση της βάσης κατά 6500 μόρια σε κάποιο από αυτά τα τμήματα. Το να συγχέουμε την βάση εισαγωγής με την ποιότητα των σπουδών είναι τεράστιο λάθος. Τα επιμέρους προβλήματα δεν λύνονται ούτε με αυθαίρετες γενικεύσεις ούτε με συλλήβδην υποβιβασμούς. Για άλλη μια φορά οι νέοι πληρώνουν το τίμημα των πολιτικών σκοπιμοτήτων. Πρύτανης και υπουργείο αποφασίζουν γι' αυτούς χωρίς αυτούς. Όλα για το θεαθήναι!! Ούτε λέξη για την υποχρηματοδότηση (κι ας πληρώνει ο φορολογούμενος). Ούτε λέξη για τα διπλά, τριπλά, τετραπλά ίδια τμήματα στην ίδια πόλη!! Φθηνή προπαγάνδα!! Σανό με το τσουβάλι

 
Μηδενική εισαγωγή σε πολλά τμήματα
16 Μάιος 2021 17:22

Λουκέτο σε πολλά τμήματα θα πρέπει μπει άμεσα αφού είναι πολύ δύσκολο να προσελκύσουν φοιτητές. Αφετέρου δεν έχουν μόνιμα μέλη ΔΕΠ. Άρα πολύ χαμηλό επιστημονικό υπόβαθρο. Η ελληνική κοινωνία δεν χρειάζεται τέτοια τμήματα που εξυπηρετούν μικρό πολιτικές σκοπιμότητες.

 
Μηδενική εισαγωγή σε τέσσερα Τμήματα
15 Μάιος 2021 23:38

Το κεντρικό ερώτημα είναι αν έπρεπε να υπάρχουν Τμήματα που δυσκολεύονται να προσελκύσουν φοιτητές. Εξυπηρετούν κοινωνικές ανάγκες ή εξυπηρέτησαν μικροπολιτικές σκοπιμότητες αυτών που τα δημιούργησαν.
Προσωπικά λυπούμαι για τους φοιτητές τους και τις οικογένειές τους.

 
Polar_Fish
14 Μάιος 2021 21:55

Ηρθε η ώρα της αναδιάρθρωσης στο Πανεπιστημιο Πατρών

 
Χρηστος
14 Μάιος 2021 14:08

Μικρή μείωση . Ποιος θα συντηρήσει ολα αυτά τα τμήματα; Ο Έλληνας φορολογούμενος;

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.