ΦΕΚ: Αριθμός εισακτέων στα ΑΕΙ

14/05/2021

Άκουσε το άρθρο

Δημοσιεύθηκε σήμερα στην Εφημερίδα  της Κυβέρνησης η υπουργική απόφαση με τον αριθμό εισακτέων (θέσεων) ανά τμήμα και Πανεπιστήμιο.

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΟΙΞΕΤΕ ΤΟ ΦΕΚ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ:

Σχόλια (7)

@@ΔΕΠ Κεντρικού ΑΕΙ
|

Στο σχόλιο σας αναφέρατε ότι μπορεί ένα τμήμα σε κεντρικό ΑΕΙ να δέχεται αναλογικά λιγότερους φοιτητές, αλλά στα κεντρικά ΑΕΙ είναι μεγάλος ο φόρτος διδακτικού έργου στον Β και Γ κύκλο σπουδών. Αυτό που συζητάμε είναι η αναλογία προπτυχιακών φοιτητών σε σχέση με τα μέλη ΔΕΠ ενός τμήματος. Αν σε ένα τμήμα ο αριθμός μελών ΔΕΠ είναι μικρός τότε το προσωπικό πρέπει πρώτα να καλύψει ανελαστικά τις ανάγκες του προπτυχιακού προγράμματος και τα ΠΜΣ πρέπει να βγουν επιπλέον. Οι μεταπτυχιακοι φοιτητές όσοι και αν ειναι δεν εξισσοροπουν τις διαφορες. Ας δουμε ενα παράδειγμα Τμημα Φυσικής ΑΠΘ 189 (66 μέλη ΔΕΠ), ΕΚΠΑ 185 (56 μέλη ΔΕΠ), Ιωαννίνων 235 (44 μέλη ΔΕΠ), Κρήτης 176 (20 μέλη ΔΕΠ). Αυτες οι διαφορές αιτολογούνται μονο από την αναμενόμενη αύξηση των φοιτητών στα κεντρικά ΑΕΙ μετά από τις μεταγραφές. Παρόλαυτά οι διαφορές είναι μεγάλες.

Σχετικά με τα ΠΜΣ. Όταν διδάσκω ένα μεταπτυχιακό μάθημα δεν υπάρχει διαφορά αν έχω 10 ή 20 φοιτητές. Και αν δεν διδάσκω μεταπτυχιακό μάθημα υπάρχουν αρκετά προπτυχιακά μαθήματα με πολύ περισσότερους φοιτητές, επειδή ακριβώς το τμήμα . Επομένως δεν είναι οι σπουδές Β και Γ κύκλου ο πραγματικός επιπλέον φόρτος σε σχέση με την περιφέρεια. Και αναφέρομαι σε ΠΜΣ χωρίς να υπάρχει επιπλέον αμοιβή από δίδακτρα. Γενικά οι μεγάλοι αριθμοί εντοπίζονται στους προπτυχιακούς φοιτητές. Και όπως ανέφερα στο προηγούμενο σχόλιο, ο πραγματικός φόρτος εξαρτάται από το συνολικό αριθμό των μελών ΔΕΠ σε ένα τμήμα.

@@ΔΕΠ Κεντρικού ΑΕΙ
|

Έχετε δίκιο ως προς το πρώτο σκέλος "Η πραγματικότητα είναι ότι αυτές οι θέσεις δεν θα καλυφθούν όλες". Όμως σχετικά με το δεύτερο σκέλος διαφωνώ: τα προγράμματα Β και Γ κύκλου δεν είναι τόσο ανεπτυγμένα στα περιφερειακά ΑΕΙ λόγο έλλειψης φοιτητών. Δεν νομίζω ότι αν υπήρχε ζήτηση θα υπήρχε πρόβλημα (δεδομένου ότι οι διδάσκοντες συνήθως αμείβονται έξτρα και από τα δίδακτρα).

@ΔΕΠ Κεντρικού ΑΕΙ
|

Η πραγματικότητα είναι ότι αυτές οι θέσεις δεν θα καλυφθούν όλες. Αυτό που αναμένεται είναι απλά να μην είναι μηδενικός ο αριθμός των πρωτοετών φοιτητών. Επίσης, αυτό που δε βλέπετε είναι ότι αν ο αριθμός εισακτέων επαληθευτεί τότε τα κεντρικά ΑΕΙ που εχουν προσωπικό (δείτε π.χ. την Κτηνιατρική στο ΑΠΘ με 75 περίπου μέλη ΔΕΠ και 90 εισακτέος και με μειωση κατά 10 των εισακτέων) δεν εκπαιδευουν αναλογικά με το προσωπικό. Σε ότι αφορά το φόρτο σπουδών Β και Γ κύκλου. Σε ολα τα ΑΕΙ υπάρχει φόρτος. Αλλά αλλιώς ανταποκρίνεται ένα Τμημα 40-50 μελών ΔΕΠ και αλλιώς ένα Τμημα 20 μελών ΔΕΠ. Ενα 4ετες προπτυχιακό πρόγραμμα θέλει 40 τουλάχιστον 4ωρα μαθηματα το χρόνο. Αυτό σημαίνει 15 μέλη ΔΕΠ. Αν εχεις 20 μέλη ΔΕΠ πάς στα 60 μαθήματα και εχουν οι φοιτητές επιλογες και μπορεις να υποστηριξεις ανετα μεταπτυχιακα προγραμματα. Αν έχεις 40 μέλη ΔΕΠ φτάνεις οροφη τα 120 μαθηματα το χρόνο. Οταν έχεις πιο πολλά τότε κάνεις αλλα πράγματα, οπως εξειδικευμενα σεμιναρια.

ΔΕΠ Κεντρικού ΑΕΙ
|

Εκ πρώτης όψεως τα νούμερα που παραθέτονται στα σχόλια φαίνονται να είναι προβληματικά ως προς το πηλίκο φοιτητών ανά καθηγητή σε μερικά περιφερειακά ΑΕΙ. Τα πράγματα στην πραγματικότητα δεν είναι όμως έτσι για τους εξής 3 λόγους: 1) Πολλοί φοιτητές στα περιφερειακά ΑΕΙ δεν παρακολουθούν 2) Αρκετοί φοιτητές παίρνουν μεταγραφές και άρα όχι μόνο μειώνονται τα νούμερα στα περιφερειακά ΑΕΙ αλλά αυξάνονται ταυτόχρονα στα κεντρικά, και 3) Τα κεντρικά ΑΕΙ έχουν μεγαλύτερο φόρτο τόσο σε Μεταπτυχιακά Προγράμματα Σπουδών όσο και στην επίβλεψη υποψηφίων διδακτόρων.

Αναστάσιος
|

Θα ήθελα να ξέρω ποιοι διδάσκοντες θα κάνουν μάθημα σε τόσους φοιτητές  στα περιφερειακά Πανεπιστήμια Πατρών, Ιωαννίνων και Θεσσαλίας (γιατί με την κατανομή αυτή τα υπόλοιπα περιφερειακά σχεδόν δεν θα έχουν φοιτητές)
 και πού θα βρεθούν καθίσματα για να κάθονται οι φοιτητές εκτός και αν παρακολουθούν όρθιοι όλη την ημέρα.

ΕΝΑ τμήμα ΟΣΟ ΕΝΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ
|

Διοίκηση Επιχειρήσεων στην Χίο 390 εισακτέοι και 23 καθηγητές
ΧΑΡΟΚΟΠΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ συνολικά 349 εισακτέοι και 70 καθηγητές
..ΜΑ ΔΕΝ ΤΑ ΒΛΕΠΕΙ ΑΥΤΑ ο Πρωθυπουργός, είναι δυνατόν!!!

Polar_Fish
|

Tμήμα Στατιστικής Παν. Αιγαίου 14 μελη ΔΕΠ και 300 εισακτέοι. Τμήμα Στατιστικης ΟΠΑ 22 μέλη ΔΕΠ και 120 εισακτέοι. Αυτό λέγεται ΑΕΙ δυο ταχυτητων.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ