Placeholder

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΑΠΟΨΗ

H μείωση των εισακτέων… δώρο στους κολεγιάρχες

Δημοσίευση: 14/05/2021
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Νίκος Φίλης, πρώην  υπουργός Παιδείας, τομεάρχης παιδείας ΣΥΡΙΖΑ

H υπουργός Παιδείας ανακοίνωσε χτες… 77.415 εισακτέους στις ανώτατες σχολές. Τόσους ακριβώς. Ούτε έναν ή μια λιγότερους. Πόσο μακριά ποδάρια έχει -πιστεύουν- το ψεύδος; Γιατί εξακολουθούν να κρύβουν την αλήθεια από γονείς και μαθητές; Με την εφαρμογή της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής (ΕΒΕ) χιλιάδες από αυτές τις «77.415» θέσεις θα παραμείνουν κενές. Πόσες; Ακριβώς δεν μπορεί να το ξέρει κανείς λόγω της ρευστότητας του συστήματος, αλλά μελέτη εμπειρογνωμόνων του ΣΥΡΙΖΑ τοποθετεί τον αριθμό των «κομμένων» έως και στις 30 χιλιάδες. Ακόμα και στα καλύτερα σενάρια, τουλάχιστον ένας στους τέσσερις αποφοίτους λυκείου που χωρίς την ΕΒΕ θα είχε περάσει στο πανεπιστήμιο, θα μείνει τελικώς έξω. Το πιθανότερο, ακόμα περισσότεροι.

Έχουμε εξηγήσει από την πρώτη στιγμή γιατί η μείωση των εισακτέων είναι μια ιδεολογική και σκληρά ταξική επίθεση στις πιο αδύναμες κοινωνικές τάξεις, αλλά ταυτόχρονα ένα δώρο στους κολεγιάρχες, που στηρίζουν ανοιχτά και απροκάλυπτα τις ρυθμίσεις της κυβέρνησης στην Παιδεία.

Τώρα, στο δια ταύτα. Στα πρακτικά: Ένα μέρος των μη εισακτέων θα κατευθυνθεί σε κολέγια που βρίσκονται πολλές εκατοντάδες ή χιλιάδες θέσεις χαμηλότερα από τα δημόσια πανεπιστήμια στις διεθνείς αξιολογήσεις. Σε αυτά ως γνωστό… δεν θα εφαρμοστεί Βάση Εισαγωγής. Ένα άλλο μέρος αποφοίτων, θα οδηγηθεί σε χαμηλού επιπέδου τεχνική εκπαίδευση. Αλλά επίσης, πολλοί  εισακτέοι θα καταλήξουν σε σχολές που δεν αποτελούσαν την πρώτη επιλογή τους (το αντίθετο ακριβώς από εκείνο που υποκριτικά ισχυρίζονταν ότι «θεραπεύει» ο περιορισμός των σχολών που δηλώνονται) ή σε τμήματα μακριά από τον τόπο κατοικίας της οικογένειας, επιβαρύνοντας τον προϋπολογισμό σε περίοδο δραματικής οικονομικής κρίσης. Στους σκληρά εργαζόμενους αποφοίτους των εσπερινών, θα κλείσει τελείως ο δρόμος για το πανεπιστήμιο. Κι όλα αυτά, στο μέσο μιας χρονιάς υγειονομικής κρίσης, με τα λύκεια κλειστά! Πόση αναλγησία μπορεί να έχει κανείς, για να ψηφίσει αλλαγές που επηρεάζουν μαθητές της Γ' Λυκείου στο μέσο μιας τέτοιας χρονιάς;

Θέλουμε ένα δημόσιο πανεπιστήμιο καλύτερο, που προλαβαίνει τις τάσεις και τις εξελίξεις της επιστήμης. Θέλουμε τους νέους να αγωνίζονται, να μορφώνονται, να αποκτούν εφόδια και αυτοπεποίθηση, να διεκδικούν καλύτερους όρους εργασίας, να γίνουν το υποκείμενο που θα αλλάξει τον κόσμο. Δεν ταιριάζει σε τίποτα το όραμά μας με το όραμα της ΝΔ. Οι ταξικές ρυθμίσεις τους θα γκρεμιστούν πολύ γρήγορα σαν χάρτινος πύργος.

Ετικέτες: 
Νίκος Φίλης

Σχόλια (7)

 
Λ.Λ.
17 Μάιος 2021 17:32

Ο πολίτης πληρώνει φόρους για ένα ΠΟΙΟΤΙΚΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΣΥΣΤΗΜΑ εκπαίδευσης, υγείας, υπηρεσιών κλπ. Για όλους αυτούς τους τομείς πληρώνουν ΟΛΟΙ οι φορολογούμενοι πολίτες και δικαιούνται να ωφελούνται ΟΛΟΙ στο μέτρο των δυνατοτήτων τους. Αλλιώς γιατί να συμμετέχει κάποιος στη συντήρηση ενός συστήματος που δεν του ανταποδίδει τίποτα; Γιατί το υπουργείο δεν δίνει το αριθμό των φοιτητών με 1 και 2; Να ξέρουμε για τι νούμερα μιλάμε ώστε να μην γενικεύουμε αυθαίρετα!

 
Έτσι δεν είναι ;
17 Μάιος 2021 09:40

Δεν είναι θέμα "κομμένων" ούτε ταξικό, είναι θέμα βαθμού και προσπάθειας. Όποιος προσπαθεί δεν είναι δύσκολο δα, να αμειφθεί σήμερα με τόσα τμήματα ΑΕΙ!!! Απλά το πανεπιστήμιο δεν είναι "περάστε κι από εδώ, μη κλείσουμε, δεκτές και οι μηδενικές προσπάθειες" !

 
Πολίτης
15 Μάιος 2021 23:30

Κύριε υπουργέ αν τα κολέγια....είναι πρόβλημα.....είχατε τη δυνατότητα να τα κλείσετε ή φέρτε τώρα πρόταση να κλείσουν....!!!
Τα ΑΕΙ ΌΜΩΣ ΔΕΝ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΔΟΜΗ ΕΚΠΑΊΔΕΥΣΗΣ ΜΕ ΚΡΙΤΗΡΙΟ ΜΟΝΟ ΤΟ
ΑΝΘΡΩΠΟ.....!!!
ΑΠΑΙΤΟΥΝ ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΕΙΣ....ΑΝ ΟΙ ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΕΙΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΣΥΜΦΩΝΕΣ ΜΕ ΤΙΣ ΑΠΟΨΕΙ ΣΑΣ .......ΝΑ ΠΡΟΤΕΙΝΕΤΕ ΑΛΛΕΣ.....!!!
ΠΑΝΤΩΣ ΧΩΡΙΣ ΚΑΜΜΙΑ ΠΡΥΠΟΘΕΣΗ ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ.....ΚΑΙ Η ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΫΠΌΘΕΣΗ.....!!!
ΣΤΑ ΑΕΙ ΔΕΝ ΠΑΜΕ ΟΠΩΣ ΣΤΟ ΠΑΡΚΟ.....ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΙ.....ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ....!!!
......ΚΑΙ ΚΑΤΙ ΑΛΛΟ ΥΠΟΥΡΓΕ ΜΟΥ..... ΤΑΞΙΚΟ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΒΑΖΕΙΣ ΣΤΟ ΙΔΙΟ ΤΣΟΥΒΑΛΙ ΑΥΤΟΝ ΠΟΥ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙ....ΚΟΠΙΑΖΕΙ....ΜΑΧΕΤΑΙ.....ΜΕ ΑΥΤΟΝ ΠΟΥ ΑΠΛΑ ΔΗΛΩΝΕΙ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ.....ΜΟΝΟ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ.....ΚΑΙ Η ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ....ΔΕΝ ΑΡΚΕΙ ΣΧΕΔΟΝ ΣΕ ΤΙΠΟΤΑ ΣΤΗ ΖΩΗ......ΓΙΑ ΝΑ ΔΟΥ ΔΩΣΕΙ ΕΠΙΤΥΧΙΑ.....

 
@Τασος
15 Μάιος 2021 22:02

Πέσ τα! Συντηρούμε καθηγητές, κτίρια, θέρμανση, καθαριότητα!. Στο ιδιωτικό πληρώνει αυτός που σπουδάζει. Στο δημόσιο τα πληρώνουμε όλοι. Γι'αυτό, όπως κανένας ρεαλιστής δεν πληρώνει για να στείλει το παιδί του με 5000 μόρια να γίνει αστροναύτης, έτσι κι εμείς δε θέλουμε να πληρώνουμε για όλο αυτό το σύστημα πεταμένα λεφτά.

 
ΔΕΠ
15 Μάιος 2021 22:00

Προσπερνώντας το ειρωνικό του όλου πράγματος (ο αξιότιμος κ. Φίλης διατέλεσε υπ. παιδείας χωρίς ο ίδιος να έχει εμπειρία από πρώτο χέρι πως είναι ένα πανεπιστήμιο), τέτοιες ανακοινώσεις υποτιμούν τη νοημοσύνη του αναγνώστη.
1) Δηλαδή αν ανοίξουν οι πόρτες και στιβαχτούν μέσα όλοι ανεξαιρέτως οι υποψήφιοι (με ότι αυτό συνεπάγεται) θα "κλείσουμε" τους "κακούς" κολλεγιάρχες και θα νικήσουμε; Αυτή είναι η "λογική";
2) Δεν είναι ορθή χρήση των χρημάτων του φορολογούμενου να πληρώνουμε για να σπουδάζουν φοιτητές από κάποιο επίπεδο και κάτω. Κανένα κράτος δεν παρέχει δωρεάν παιδεία σε όλους και σε όποια σχολή θέλουν. Πουθενά. Δεν είναι εφικτό, ούτε λογικό ένας υποψήφιος του 3 και του 5 να εισέρχεται για να γίνει Μαθηματικός ή Φυσικός, για παράδειγμα. Στην Ελλάδα γινόταν και πρέπει να σταματήσει.
3) Αν η παιδεία ΔΕΝ ήταν δωρεάν, ποιά οικογένεια θα πλήρωνε για να στείλει τον κανακάρη της - μαθητή του 3 - να σπουδάσει Μαθηματικός ή Φυσικός; Καμία. Γιατί δεν είναι τρελοί και τα πονάνε τα λεφτά τους. Ξαφνικά όμως όταν ο λογαριασμός πηγαίνει σε όλους μας, αλλάζει το σκεπτικό, ε;
Αν όμως κάποιος θέλει με δικά του χρήματα να πληρώσει και να φοιτήσει σε ιδιωτικό πανεπιστήμιο (το οποίο θα τον δεχτεί) τότε με γειά του με χαρά του - αυτά είναι χρήματα από τη δική του τσέπη και όχι από τον φορολογούμενο, και έτσι πρέπει να είναι.

Αν ο κ. Φίλης θέλει "δημόσιο πανεπιστήμιο καλύτερο, που προλαβαίνει τις τάσεις και τις εξελίξεις της επιστήμης", ας μας πει τι έκανε ο ίδιος προς αυτή την κατεύθυνση.

 
Τασος
15 Μάιος 2021 18:37

Γιατί πρέπει να συντηρώ σχολές με 1,2,3,4 βαθμό εισαγωγής; Για να μη λοξοδρομησουν στα κολλέγια;

 
Γιώργος
15 Μάιος 2021 18:36

Το δημόσιο πανεπιστήμιο δε σημαίνει και βαθμό εισαγωγής της μονάδα. Ούτε η λογική μηδενίστε σχεδόν τις βάσεις για τα πανεπιστήμια για να μην πάνε στα κολλέγια οι υποψήφιοι είναι το ζητούμενο. Εδώ αναζητειται η ποιότητα σπουδών και οι αξιοπρεπείς βάσεις εισαγωγής και όχι στη λογική της αντιπαράθεσης κολλεγίων
και δημοσίων πανεπιστημίων!

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.