Υφ. Παιδείας: Τα Φροντιστήρια Δημοτικών εξυπηρετούν πρακτικές ανάγκες

“Τα Κέντρα Μελέτης εξυπηρετούν πρακτικές ανάγκες, πρωτίστως, των γονέων , οι οποίοι, ασφαλώς εμπιστεύονται το σχολείο”.
Τη δήλωση αυτή έκανε η υφυπουργός Παιδείας Ζέττα Μακρή σε Συνέντευξη στο esos.
Σημειώνεται ότι είναι η πρώτη φορά που πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας διατυπώνει αυτή τη θέση, δεδομένου ότι η νομοθεσία περί Φροντιστηρίων δεν προβλέπει λειτουργία Φροντιστηρίων (Κέντρων Μελέτης) για μαθητές Δημοτικού Σχολείου.
esos: Τα τελευταία χρόνια έχουν “ανθίσει” και τα Φροντιστήρια (Κέντρα Μελέτης) από τις πρώτες τάξης του Δημοτικού. Τι προτίθεστε να κάνετε για αυτό το φαινόμενο;
Υφ. Παιδείας: Τα Κέντρα Μελέτης εξυπηρετούν πρακτικές ανάγκες, πρωτίστως, των γονέων, οι οποίοι, ασφαλώς εμπιστεύονται το σχολείο. Άλλωστε, η Πολιτεία το τελευταίο διάστημα έχει επανασχεδιάσει, αναδιαμορφώσει, εξελίξει και εκσυγχρονίσει υφιστάμενες δομές, όπως είναι το ολοήμερο σχολείο, η ενισχυτική διδασκαλία, τα τμήματα ένταξης και η παράλληλη στήριξη και νομίζω ότι την προσπάθεια αυτή την χαιρετίζουν και οι ίδιοι οι γονείς και κηδεμόνες. Θεωρώ ότι οι σύγχρονες συνθήκες ζωής, οι αυξημένες επαγγελματικές υποχρεώσεις, τα απαιτητικά και μακρά ωράρια εργασίας, ακόμη και οι ολιγοήμερες αλλά τακτές απουσίες από το σπίτι λόγω επαγγελματικών δεσμεύσεων, ωθούν τους γονείς να επιλέγουν και να καταφεύγουν σε άλλες λύσεις προκειμένου να επιβλέπουν και να εποπτεύουν την επίδοση των παιδιών τους στα σχολικά μαθήματα, και να μην περιορίζουν τον χρόνο επικοινωνίας με τα παιδιά τους στην εποπτεία της μελέτης τους αλλά να καλλιεργούν και να επενδύουν σε μία ποιοτική και ισόρροπη σχέση.
Κ. Γαβρόγλου: Αυτά τα φροντιστήρια είναι απολύτως παράνομα
Το θέμα με τα Φροντιστήρια για μαθητές Δημοτιικών Σχολείων απασχόλησε στο παρελθόν την ΟΙΕΛΕ και τη ΔΟΕ, καθώς και τον πρώην υπουργό Παιδείας Κ. Γαβρόγλου.
Ο Κ. Γαβρόγλου μιλώντας στη Βουλή χαρακτήρισε "αμαρτωλή και επικίνδυνη " την πρωτοβουλία Φροντιστηρίων να λειτουργούν στις εγκαταστάσεις τους Κέντρα Μελέτης για μαθητές Δημοτικού, και υπογράμμισε τα εξής:
ΠΑΡΑΝΟΜΑ : Τα Κέντρα Μελέτης, για να το καταλάβει και η κοινωνία μας, είναι ένας όρος που χρησιμοποιούν ορισμένα φροντιστήρια για να δημιουργήσουν εντός των φροντιστηρίων φροντιστήρια για παιδιά του δημοτικού. Αυτά τα φροντιστήρια είναι απολύτως παράνομα. Τελεία, χωρίς αστερίσκους!
ΕΧΟΥΝ ΚΑΙ ΤΑΜΠΕΛΕΣ: Εδώ, λοιπόν, έχουμε αδειοδοτημένα φροντιστήρια που πολλές φορές έχουν και το θράσος να έχουν έξω από τα φροντιστήρια ταμπέλες που αναφέρουν τη λειτουργία τέτοιων Κέντρων.
ΕΚΚΛΗΣΗ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΓΟΝΕΙΣ: Επιπλέον, αυτό που εμείς θέλουμε να πούμε στους γονείς, είναι ότι υπάρχουν πολλοί άλλοι τρόποι τα παιδιά αυτά να απασχολούνται. Υπάρχει το ολοήμερο σχολείο, υπάρχουν τα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης, τα λεγόμενα ΚΔΑΠ. Ζητάμε, λοιπόν, από τους γονείς να αγκαλιάσουν το δημόσιο σχολείο, να μην αναπαράγουν μία νοοτροπία όπου το φροντιστήριο και η παραπαιδεία έχουν γίνει μέρος του δημόσιου συστήματος εκπαίδευσης, τα παιδιά του δημοτικού να μην πιέζονται μέσα από αυτές τις διαδικασίες, να αξιοποιήσουν ό,τι τους προσφέρει το δημόσιο σχολείο και βεβαίως να ξέρουν κι αυτοί ότι συμπράττουν σε κάτι που είναι παράνομο.
Σχολιάστε το άρθρο
Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.
Δημοφιλή Άρθρα
ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΦΟΙΤΗΤΕΣ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΜΑΘΗΤΕΣ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΚΟΛΕΓΙΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΞΕΝΕΣ ΓΛΩΣΣΕΣ
ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ
- Πανελλαδικές 2023: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουν οι υποψήφιοι για την τριτοβάθμια εκπαίδευση
- Μεταπτυχιακό στις Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών
- Μεταπτυχιακό στη Γλωσσική Τεχνολογία
- Μεταπτυχιακό στην Πληροφορική
- Διάβημα της Ζωής Κωνσταντοπούλου προς τον υπουργό Παιδείας
- Ν. Κεραμέως: Μόνο αρρωστημένα μυαλά θα μπορούσαν να οργανώσουν μία τέτοια επίθεση
- ΝΔ: Ο Γρ. Ψαριανός δεν στοχοποίησε ανθρώπους, δεν στοχοποίησε κλάδους. Στοχοποίησε συγκεκριμένες συμπεριφορές
- Πανελλαδικές ΕΠΑΛ: Οδηγίες στα Εξεταστικά και Βαθμολογικά Κέντρα
- Οδηγίες για την εξέταση του μαθήματος: Αρχιτεκτονικό Σχέδιο
- Μήνυμα του υπουργού Παιδείας Χρ. Κίττα ενόψει της έναρξης των Πανελλαδικών Εξετάσεων
Σχόλια (9)
Αντί να διευρύνει το ωράριο μέχρι τις 17.00 τουλάχιστον όπως σε όλες τις Ευρωπαϊκές χώρες (με όποια μέσα χρειάζονται) μας λέει κοινώς να τα πάμε στα φροντιστήρια Δημοτικών....
Ψηφίστε την αγαπητοί συμπολίτες, αυτή αξίζετε πλέον όπως γίνατε..
ΥΓ το survivor άλλαξε ώρα προβολής, προσοχή μην το χάσετε!
[...]"οι αυξημένες επαγγελματικές υποχρεώσεις, τα απαιτητικά και μακρά ωράρια εργασίας, ακόμη και οι ολιγοήμερες αλλά τακτές απουσίες από το σπίτι λόγω επαγγελματικών δεσμεύσεων, ωθούν τους γονείς να επιλέγουν και να καταφεύγουν σε άλλες λύσεις προκειμένου να επιβλέπουν και να εποπτεύουν την επίδοση των παιδιών τους στα σχολικά μαθήματα, και να μην περιορίζουν τον χρόνο επικοινωνίας με τα παιδιά τους στην εποπτεία της μελέτης τους αλλά να καλλιεργούν και να επενδύουν σε μία ποιοτική και ισόρροπη σχέση"[...]
Δηλαδή για να καταλάβουμε: ο απηυδισμένος γονιός από το ... κυνήγι του επιούσιου, διαθέτει αφενός το budget να πληρώνει μηνιαίως κέντρα μελέτης και αφετέρου - ο δόλιος- απαλλαγμένος από τη βάσανο να επιλαμβάνεται ο ίδιος (ατομική ευθύνη/ γονεική ευθύνη... πώς το είπαμε;) την καλλιέργεια του παιδιού του, παραπέμποντας το 'κακόμοιρο' σε τρίτους ... έχει ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ τον ΠΟΙΟΤΙΚΟ ΧΡΟΝΟ να περνά μαζί του δημιουργικότερα !!!!
(Άρα η διαδικασία της μάθησης είναι ενεργοβόρα και καταστροφική για τις σχέσεις παιδιών γονέων)
Εξαιρετικές, παιδαγωγικές και πολύ ώριμες απόψεις. Δεν το είχα σκεφτεί τόσα χρόνια...Κρίμα!!
Έχει εν τέλει πολύ πλάκα να είσαι ή να καμώνεσαι το γονιό!!!
Α ... και στο τέλος, Αγαπητέ Γονέα, όταν κλείσει πια ο κύκλος της ανελιπούς φροντιστηριακής 'μέριμνας' και σου τελειώσει πια κι αυτός ο "ποιοτικός" χρόνος που είχες μαζί του ...ε νομίζω δικαιούσαι να έχεις και υψηλές απαιτήσεις από το μέχρι χτες "παρκαρισμένο" παιδάκι σου στα κέντρα γνώσης και μελέτης...θα θέλεις τώρα να είναι άριστος μαθητής και να πρωτεύει! Έχεις δίκιο "μετά από τόση κούραση" και τόση ποιότητα!
Εξαιρετική σύλληψη!
Μήπως για αυτό γεμίζουν πια οι τάξεις μας από παιδιά μοναχικά, επιθετικά, και αποπροσανοτολισμένα;
Το ολοήμερο βοηθάει τον εργαζόμενο γονέα, όμως εφόσον οι δάσκαλοι που είναι στο ολοήμερο ασχολούνται με την εποπτεία των παιδιών που μελετούν. Οι δάσκαλοι ειδικοτήτων για την ευκολία τους κάνουν στα παιδιά γυμναστική, εικαστικά, μουσική και ο, τι άλλο και πρέπει να διαβάσει το παιδί μετά τις 4.00. Δυστυχώς όπου το δημόσιο λειτουργεί με το συνηθισμένο τρόπο, η ιδιωτική πρωτοβουλία κάλυπτει τα μεγάλα κενά.
Μπορεί να μας εξηγήσει ο κ. Γ. για ποιο λόγο είναι παράνομα; Μήπως επειδή δεν είναι δωρεάν, αντιβαίνουν στο Σύνταγμα και την δωρεάν παιδεία και δεν μπορούν να τα πληρώσουν τα οικονομικά ασθενέστερα στρώματα;
Προφανώς ζούμε στην εποχή του survivor και στην...κάλυψη των αναγκών
Το ολοήμερο Δημοτικό ήταν μέχρι τις 16:30. Εγώ γυρνούσα στις 18:30 από τη δουλειά. Αντί να πληρώνω μία γυναίκα να μου παίρνει το παιδί από το σχολείο και να το διαβάζει στο σπίτι, προτίμησα να το γράψω στο κέντρο μελέτης απέναντι από το σχολείο. Έπαιρναν το παιδί, με Υ/Δ που είχα καταθέσει στο σχολείο, μελετούσε και μετά έπαιζε με τα άλλα παιδιά. Θα τους ευχαριστώ για μια ζωή!!
Δεν στέκει να λέμε ότι ένα παιδί που επιστρέφει κουρασμένο από τις δραστηριότητες του ολοήμερου, θα βρει διέξοδο στο "κέντρο μελέτης"!!! Το κουρασμένο παιδί έχει ανάγκη από λίγη χαλάρωση και αποφόρτιση πριν ξεκινήσει την μελέτη του και τις άλλες υποχρεώσεις του (γλώσσες κλπ). Σίγουρα πρέπει να μάθει να μελετά μόνο του και σίγουρα δεν έχει ανάγκη μία ακόμη σχολειοποιημένη δραστηριότητα. Αυτό όμως εναπόκειται στις προτεραιότητες που βάζουν οι γονείς και στην διάθεσή τους να ασχοληθούν με το διάβασμα των παιδιών τους.
Ας μην ψάχνουμε για δικαιολογίες και ας μην επιτρέπουμε σε κάθε λογής συμφέροντα να παγιώνονται ως "αναγκαία". Έχουμε κι εμείς ευθύνη για την μετατροπή του σχολείου σε πάρεργο του φροντιστηρίου.
το δημόσιο σχολείο με τα 20-25 παιδιά μέσα στην τάξη ποτέ δεν θα μπορέσει να ανταγωνιστεί τα φροντιστήρια ή κέντρα μελέτης, όπως θέλετε πείτε τα, με τους 6-7 μαθητές στην τάξη. Αυτό το γνωρίζουν άπαντες και να σταματήσουν οι αρμόδιοι ή πρώην αρμόδιοι που πέρασαν αλλά δεν έκαναν τίποτα να χύνουν κροκοδείλια δάκρυα.
Μια χαρά ήταν το ολοήμερο των πρώτων χρόνων εφαρμογής του, τα παιδιά γυρνούσαν σπίτι διάβασμα. Μετά για διάφορους λόγους... έγινε πολυχώρος αθλητικός, εικαστικός...με αποτέλεσμα τα παιδιά να επιστρέφουν κουρασμένα. Αυτό γέννησε τα κέντρα μελέτης