Placeholder

ΓΡΑΜΜΑ ΣΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ

Επιστολή μαθήτριας Γ΄Λυκείου στην Ν. Κεραμέως

Δημοσίευση: 17/05/2021
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Αξιότιμη κ. Υπουργέ,

Ως μαθήτρια της τρίτης λυκείου που θα ήθελα να παραμείνω ανώνυμη για ευνόητους λόγους, θα επιθυμούσα να σας επιστήσω την προσοχή, όσον αφορά τα πολυπληθή κενά στη φετινή εκπαιδευτική χρονιά.

Αρχικά, θα ήθελα να δώσω τη μεγαλύτερη έμφαση στον ψυχολογικό παράγοντα, καθώς χιλιάδες παιδιά της ηλικιακής μου ομάδας καλούνται μέσα σε ένα ήδη αναξιόπιστο και απάνθρωπο σύστημα που ονομάζεται πανελλαδικές, να  καταβάλλουν τη μέγιστη προσπάθεια η οποία ενδεχομένως να επηρεάσει και την πορεία της ζωής τους, σε συνθήκες απόλυτου εγκλεισμού, καθώς ενέχει και ο κίνδυνος ένας υποψήφιος να νοσήσει, και εκτός αυτών, με το επιπλέον άγχος ότι η προετοιμασία για τις εξετάσεις αυτές δεν είναι ούτε κατά το ήμισυ επαρκής. Παράλληλα, έχει αποδειχθεί από πρόσφατες στατιστικές έρευνες, πως τα ποσοστά άγχους και κατάθλιψης έχουν αυξηθεί κατακόρυφα ειδικά σε παιδιά της εφηβείας κατά τη διάρκεια της πανδημίας, κάτι το οποίο βεβαίως και επηρεάζει την παραγωγικότητα και την προετοιμασία του εκάστοτε ατόμου, αλλά η αξία της ψυχολογικής κατάστασης των μαθητών και η μέριμνα για την σταθερότητα  και την ίασή της, είναι έτσι και αλλιώς παραγκωνισμένη στη χώρα μας.

Εκτός των άλλων, ένα φλέγον ζήτημα είναι η αξιοκρατία του συστήματος των πανελλαδικών εξετάσεων, η οποία φυσικά υπονομεύεται, ειδικά για τα παιδιά που δεν είχαν τη δυνατότητα να στραφούν στην ιδιωτική εκπαίδευση κατά τη φετινή χρονιά και τα οποία δεν υποστηρίχθηκαν από το σχολείο το οποίο παρέμεινε για πολύ μεγάλο διάστημα κλειστό και κλήθηκαν να καλύψουν μόνα τους την  εξεταστέα ύλη με περιορισμένη καθοδήγηση, κάτι που καθιστά αμφισβητήσιμη την διαφάνεια του εκπαιδευτικού μας συστήματος.

Τέλος, θα ήθελα να επισημάνω πως κατά τη δική μου άποψη θα χρειαζόταν να υπάρξει μέριμνα από την κυβέρνηση για όλα τα προαναφερθέντα προβλήματα, αφού η διεξαγωγή των πανελλαδικών εξετάσεων με τα σχολεία στη χώρα μας για μεγάλο διάστημα κλειστά είναι άδικη για πολλούς υποψηφίους οι οποίοι δεν είχαν τα απαραίτητα εκπαιδευτικά, τεχνολογικά και οικονομικά μέσα κατά τη χρονιά αυτή, σε σύγκριση με άλλους «προνομιούχους» συμμαθητές τους. Επομένως, μία λύση για φέτος, θα ήταν η εισαγωγή των υποψηφίων στα πανεπιστημιακά ιδρύματα με τον βαθμό του απολυτηρίου του φετινού ή και προηγούμενων σχολικών ετών, επειδή ένας μαθητής είναι προτιμότερο να «χτίζει» την προσπάθειά του σε βάθος χρόνου, αποδεικνύοντας με μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα την αφοσίωσή του, παρά να αξιολογείται εντός ολίγων ωρών, με κυριότερο προσόν του την αποστήθιση.

Με εκτίμηση,             
Μαθήτρια της Γ’ Λυκείου

Ετικέτες: 
Νίκη Κεραμέως

Σχόλια (17)

 
Ert
18 Μάιος 2021 11:36

Οι εξετάσεις στα ΑΕΙ θα κλείσουν τα περιφερειακά και τα τμήματα χαμηλής ζήτησης. Όλοι στην Ιατρική και τη Νομική θα πάνε. Μια χαρά οι πανελλήνιες λοιπόν, αξιοκρατικότατο και αποτελεσματικό μέσο κατάταξης υποψηφίων φοιτητών.

 
Ανέστης Ιωαννίδης
18 Μάιος 2021 10:08

Αντί να σχολιάζετε ο ένας την γνώμη του άλλου και έστω για ένα απλό ζήτημα ας ενωθούμε για μια φορά. Ναι η γνώμη του καθενός είναι σεβαστή, αλλά αυτό που έχουμε ξεχάσει σε αυτή τη χώρα είναι ότι όλοι διεκδικούμε μια θέση στα πανεπιστήμια, ενώ δεν χρειάζεται. Ναι το σύστημα εισαγωγής είναι απάνθρωπο και πλήρως βάσιμος ο ισχυρισμός, διότι μπορεί να προκαλέσει μεγάλες ψυχικές διαταραχές σε έναν άνθρωπο. Τόσα χρόνια το λένε ειδικοί. Τα σκανδιναβικά και κεντροευρωπαϊκά συστήματα επιλογής ενδιαφέροντος, απασχόλησης, σπουδών, σχολών και κάθε είδους εκπαίδευσης είναι πολύ ανώτερα από αυτά της Ελλάδος. Πρώην τριτοκοσμικες ευρωπαϊκές χώρες έχουν πλέον πιο έξυπνους και ανθρωπινους τρόπους εισαγωγής των νέων στα αντίστοιχα πεδία ενδιαφέροντος. Εδώ, όπου σου τύχει σπουδάζεις και σπουδάζουν σχεδόν όλοι σε πανεπιστήμιο και ΤΕΙ. Δεν γίνεται έτσι. Ας το καταλάβουμε..

 
Τι παράσταση δίνετε
18 Μάιος 2021 10:04

Γενικά οι πανελλήνιες είναι ότι πιο άχρηστο έχουμε σαν σύστημα εισαγωγής. Κανονικά θα έπρεπε το κάθε πανεπιστήμιο να έχει τις δικές του ξεχωριστές εισαγωγικές εξετάσεις. Έτσι και πιο στοχευμένη θα ήταν η προσπάθεια των μαθητών και θ αποφευγαμε όλο αυτό το ψυχοδραμα - Λόττο που παίζουν μαθητές , εκπαιδευτικοί και γονείς κάθε χρονιά ποντάροντας σ αυτό το σύστημα. Στην προκειμένη περίπτωση της συμμαθητριας το μόνο που έχω να πω είναι μπράβο και με το δίκιο της διότι οι ψυχολογικοί και οικονομικοί παράγοντες πήγαν κατά διαόλου ειδικά φέτος αλλά σίγουρα το πρόβλημα δεν θα λυθεί με τους βαθμούς του λυκείου γιατί και στο λύκειο υπάρχουν καθηγητές που δεν τους αξίζει η δύναμη να αποφασίσουν για το μέλλον των παιδιών εγώ προτείνω απλά τα θέματα των πανελληνίων να είναι αρκετά ελαστικά.

 
Δημητρης
17 Μάιος 2021 23:07

Έχει απόλυτο δίκιο όχι μόνο η μαθήτρια αλλά και όλοι οι μαθητές και φοιτητές. Όλοι ίδια δικαιώματα και όχι μόνο τα παιδιά των πλουσιων. Αν δεν καταλαβαίνουν θα βγει ο Αλέξης και θα το κάνει. Και πριν 15 χρόνια τα ίδια έκανε η Μάριετα γιαννακου και το αποτέλεσμα το ξέρετε πιστεύω. Τα ίδια θα πάθει και η κεραμεως

 
eri
17 Μάιος 2021 22:32

Θεωρώ το αίτημα της συμμαθήτριάς μου αβάσιμο. Αν οι πανελλήνιες εξετάσεις είναι αναξιόπιστο και απάνθρωπο σύστημα, τότε η εισαγωγή των μαθητών βάσει του απολυτηρίου τους, με την τρέχουσα κατάσταση του εκπαιδευτικού μας συστήματος, είναι πολύ χειρότερη. Επίσης, το άγχος και ο φόβος της αποτυχίας βέβαια καταβάλλει τους υποψηφίους, αλλά πιστεύω πως είναι αναγκαία μια πιο σφαιρική θεώρηση των πραγμάτων. Κοινώς, δεν θα πεθάνουμε για τις απάνθρωπες (!) πανελλήνιες.
Προφανώς η φετινή χρονιά δεν επέτρεψε σε πολλούς μαθητές να προετοιμαστούν επαρκώς. Γι'αυτο ευθύνεται κατά κύριο λόγο το Υπουργείο, με την απαράδεκτη διαχείριση των συστημάτων τηλεκπαίδευσης. Ας λέμε τα πράγματα με το όνομα τους
Κάτι τελευταίο: καλό είναι να μην αναμασάμε απόψεις άλλων. Καιρός να αποκτήσουμε τη δική μας γνώμη και να τη στηρίξουμε με βασιμα και έγκυρα επιχειρήματα.

 
LEGEND
17 Μάιος 2021 19:08

@ Κύριε Καραγεωργίου, για αυτό αρκετοί από εμάς ζητούσαμε να επαναληφθεί η χρονιά.

 
LEGEND
17 Μάιος 2021 19:07

@? Στην Αμερική όποιος έχει το χρήμα σπουδάζει. Εδώ το παιδί του αγρότη έχει τις ίδιες ευκαιρίες με το παιδί του επιστήμονα. Άλλα ερεθίσματα, αλλά εξετάζεται επί ίσοις όροις. Σε ποιο ευρωπαϊκό σύστημα αναφέρεστε; Για να μην παρεξηγηθώ, είμαι θιασώτης της επιλογής των φοιτητών από τα ίδια τα πανεπιστήμια. Δυστυχώς όμως είμαι και ρεαλιστής. Δεν γίνεται στο άμεσο μέλλον να εφαρμοστεί κάτι τέτοιο. Θα ήταν καταστροφικό για το παιδί της απλής λαϊκής οικογένειας, που δεν έχει γνωστούς και φίλους στις σχολές. Δεν σας είναι γνωστό ότι οι πελατειακές σχέσεις ανθούν στους πανεπιστημιακούς χώρους, όπως και σε κάθε άλλον δημόσιο χώρο της χώρας μας; Ιερή αγελάδα οι Πανελλήνιες και οι μαθητές πρώτοι πρέπει να το αγκαλιάσουν το σύστημα. Θα μπορούσε να διαφοροποιηθεί σε τύπου baccalaureate, ώστε να ελέγχεται ένα ευρύτερο φάσμα γνώσεων. Εξετάσεις όμως πάλι, κοινές για όλους τους απόφοιτους και με απαιτούμενο έναν καλό βαθμό για τις σχολές πρώτης κλάσης.

 
?
17 Μάιος 2021 18:25

Βρε πώς και τόσα χρόνια οι Ευρωπαίοι, Αμερικανοί και άλλοι δεν αντιγράφουν το δικό μας σύστημα Πανελληνίων; Πώς γίνεται να έχουμε εφεύρει το καλύτερο σύστημα και... δεν το βλέπουν όλοι οι άλλοι;

 
ΔΙΕΡΩΤΩΜΕΝΟΣ
17 Μάιος 2021 16:08

ειναι μονο δικη μου η αισθηση οτι την επιστολη την εγραψε μαθητρια με βαθμο "20" και φετος και περισυ;

 
@Legend
17 Μάιος 2021 15:04

Η Κεραμέως πχ δεν πέρασε νομική στην Ελλάδα αλλά διέπρεψε έξω στην νομική επιστήμη. Όχι?

 
Δημήτρης Καραγεωργίου
17 Μάιος 2021 13:46

Όλοι εσείς οι θιασώτες του "αδιάβλητου" μηχανισμού μετάβασης στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση αναλώνεστε στην επαναλαμβανόμενη ρητορική της δήθεν αξιοκρατίας που παρέχουν οι Πανελλήνιες παραγκωνίζοντας τις υπόλοιπες μεταβλητές και συγκυρίες που δυσχέραναν το εκπαιδευτικό έργο φέτος. Αρνιέστε να αντικρίσετε το πρόσωπο της αλήθειας ξεσπώντας σε παιδιά που αναζητούν τα ανθρώπινα δικαιώματα τους σε μια κοινωνία - ζούγκλα μάλλον καλύτερα- κυβερνούμενη από ελιτίστικες ομάδες ανθρώπων και μεθυσμένη από το πιοτό της εύνοιας. Πόση ψυχεδέλεια σε αυτή τη χώρα?!

Θερμά συγχαρητήρια στην κοπέλα για τις διεκδικήσεις και την παρρησία του λόγου της!

 
legend
17 Μάιος 2021 13:32

@Τίνα, δώστε μας ένα όνομα κάποιου εξαιρετικού επιστήμονα που δεν κατάφερε να περάσει στις πανελλήνιες, αλλά διέπρεψε έξω! Έστω έναν! Όσους γνωρίζω εδώ είτε πέτυχαν εξαιρετικές βαθμολογίες αποφοίτησαν από ελληνικό πανεπιστήμιο και έπειτα συνέχισαν την καριέρα τους ακαδημαϊκή ή επαγγελματική έξω είτε κατευθείαν διεκδίκησαν μια θέση σε πανεπιστήμιο του εξωτερικού, δίνοντας πολύ πιο δύσκολες εξετάσεις για να τους δεχθούν. Αυτό που αναφέρετε είναι ένας αστικός μύθος. Σε κολλέγια αμφιβόλου ποιότητας μπορεί να φοιτήσει κανείς είτε εντός είτε εκτός της χώρας και να προκύψει επαγγελματίας επαρκέστατος, αλλά όχι εξαιρετικός επιστήμων! Μην υπερβάλλουμε. Μην υποτιμάμε αυτές τις εξετάσεις, οι οποίες είναι το μοναδικό μέσο για έναν απλό, λαϊκό άνθρωπο για να ανελιχθεί. Και μιλώ εκ πείρας, αφού χωρίς φροντιστήριο πέτυχα καλή βαθμολογία, φοίτησα σε ελληνικό πανεπιστήμιο και μπορώ να εργαστώ όπουδήποτε στον κόσμο επιλέξω μετά την ακαδημαϊκή μου πορεία. Ας είμαστε ειλικρινείς και ρεαλιστές. Χωρίς εξετάσεις, θα φοιτούσαν στα ελληνικά πανεπιστήμια οι φίλοι των φίλων και οι γνωστοί των γνωστών!

 
Βάσω
17 Μάιος 2021 13:30

Αν αρχίσουμε να εισάγονται με βαθμό απολυτηρίου καταλαβαίνετε τι θα γίνει! Ευτυχώς που έχουμε ακόμη πανελλήνιες και μπορούν κάποιοι μετά από προσπάθεια και αδιάβλητες διαδικασίες να εισάγονται στα ΑΕΙ, που δεν είναι και δύσκολο με τις βάσεις που υπάρχουν!!!

 
Πόση ψυχεδέλεια σε αυτή τη χώρα!
17 Μάιος 2021 13:24

Ολοι εσεις οι θιασωτες του "αδιαβλητου" μηχανισμου μεταβασης στην Τριτοβαθμια εκπαιδευση αναλωνεστε μονο στη ρητορικη της δηθεν αξιοκρατιας παραγκωνιζοντας τις υπολοιπες μεταβλητες και συγκυριες που δυσχεραναν το εκπαιδευτικο εργο φετος. Αρνειστε να κοιταξετε την αληθεια στα ματια και να αποδεχτειτε το γεγονος οτι τα παιδια αυτα θυσιαστηκαν στο βωμο της οικονομιας παλι για να μην σπιλωθει η κυβερνηση μας.

Μπραβο στη κοπελα για την παρρησια του περιχομενου της επιστολης!

 
Τινα
17 Μάιος 2021 13:12

Είναι απαράδεκτο να υπάρχουν εξετάσεις για την εισαγωγή στα πανεπιστήμια.Θα έπρεπε να μπορούν οσοι θέλουν να γράφονται και από εκεί και πέρα όσοι μπορούν να αποφοιτήσουν θα αποφοιτήσουν.Τοσα παιδιά που στο σχολείο δεν είχαν καλή βαθμολογία η που δεν πέτυχαν στις πανελλαδικές κι έφυγαν στο εξωτερικό έγιναν εξαιρετικοί επιστήμονες τη στιγμή που το ελληνικό σύστημα τους είχε απορρίψει.Καποτε θα πρέπει να δούμε σοβαρά κάποια θέματα χωρίς απαρχαιωμένες σκέψεις.

 
αποστήθιση
17 Μάιος 2021 12:38

και μνήμη και πολλή μελέτη σοβαρή (όχι από διαδικτυο, με τπε κλπ διασκεδαστικά) και ερευνητικές δεξιότητες (στο πανεπιστήμιο, όχι κόπι-πάστε από το δημοτικό) είναι απαραίτητα για την ΕΠΙΣΤΗΜΗ και την ανάπτυξη της κριτικής σκέψης που πρέπει να έχει ΥΛΙΚΟ για κρίση. και δεν είναι για όλους.

 
Nick
17 Μάιος 2021 11:50

Απαράδεκτο το αίτημα. Οι Πανελλήνιες είναι από τις λίγες αδιάβλητες διαδικασίες που έχουν απομείνει στη χώρα.

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ