Placeholder

ΒΟΥΛΗ

Ο Αλ. Τσίπρας επανακατέθεσε την Επίκαιρη Ερώτηση προς τον Πρωθυπουργό για την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής

Δημοσίευση: 17/05/2021
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Αλέξης Τσίπρας επανακατέθεσε σήμερα 17.5.21 την Επίκαιρη Ερώτηση (κατατεθείσα στις 11.5.21) προς τον Πρωθυπουργό με θέμα: «Επιτακτική η ανάγκη να μην εφαρμοστούν οι αλλαγές στο σύστημα εισαγωγής  στα πανεπιστήμια»

Ακολουθεί το κείμενο της επίκαιρης Ερώτησης

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον κ. Πρωθυπουργό

Αθήνα, 17 Μαΐου 2021

Θέμα: «Επιτακτική η ανάγκη να μην εφαρμοστούν οι αλλαγές στο σύστημα εισαγωγής  στα πανεπιστήμια»

Η κυβερνητική πολιτική για τον περιορισμό του αριθμού των εισακτέων στα δημόσια  πανεπιστήμια αναμφίβολα θα επιφέρει σημαντική αύξηση της πελατείας των ιδιωτικών  Κολλεγίων, για όσους μπορούν να ανταποκριθούν στα δίδακτρα, αλλά ταυτόχρονα και ραγδαία  αύξηση των μορφωτικών ανισοτήτων.

Με τη θεσμοθέτηση της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής, αναμένεται ότι φέτος θα μείνουν εκτός  Α.Ε.Ι. 20.000 έως 30.000 υποψήφιοι σε σχέση με τη περσινή χρονιά, καθώς και ότι θα  δημιουργηθούν χιλιάδες κενές θέσεις σε περιφερειακά Α.Ε.Ι. τα οποία αναμένεται να βρεθούν  σε διοικητικό και οικονομικό αδιέξοδο.

Το χειρότερο όλων όμως, είναι ότι αυτή η αλλαγή που θα οδηγήσει πολλές χιλιάδες οικογένειες  σε δυσχερή θέση, γίνεται σε μια χρονιά ιδιαίτερα επιβαρυμένη τόσο για τους υποψήφιους όσο  και για τις οικογένειές τους.

Τα παιδιά της φετινής Γ’ Λυκείου τα τελευταία δύο χρόνια έχουν στερηθεί, εξ αιτίας της  πανδημίας, το εκπαιδευτικό περιβάλλον, τους καθηγητές τους, τους φίλους τους, τη διασκέδαση  στον ελεύθερο χρόνο τους, την εφηβεία τους. Και καλούνται φέτος να δώσουν εξετάσεις, έτσι κι  αλλιώς, σε ένα εντελώς στρεσογόνο περιβάλλον.  

Η σπουδή σας, λοιπόν, κε Πρωθυπουργέ να αλλάξετε εν μέσω της πανδημίας τους όρους  εισαγωγής στις πανελλαδικές εξετάσεις, επιδεινώνοντας ακόμη περισσότερο το βάρος που  αισθάνονται στις πλάτες τους οι μαθητές-υποψήφιοι και δυσχεραίνοντας τις πιθανότητες
επιτυχίας τους, είναι απαράδεκτη και αποδεικνύει την εγκληματική σας αδιαφορία για τη νέα  γενιά του τόπου μας.

Μπροστά στα πιθανά κέρδη κάποιων ιδιωτών, εν προκειμένω στο χώρο της τριτοβάθμιας  εκπαίδευσης, δεν διστάζετε να θυσιάσετε το χαμόγελο τουλάχιστον 25.000 υποψηφίων, που θα  ήταν επιτυχόντες αν εσείς δεν αλλάζατε εφέτος τους όρους εισαγωγής.

Ανεξάρτητα, λοιπόν, από τις προφανείς πολιτικές μας διαφωνίες για την ουσία της  εκπαιδευτικής σας πολιτικής και με δεδομένο ότι η φετινή εκπαιδευτική χρονιά διεξήχθη σε  εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες για τους μαθητές – υποψήφιους στις πανελλαδικές εξετάσεις και  για τις οικογένειές τους,

Ερωτάται ο κ. Πρωθυπουργός

Προτίθεται η Κυβέρνηση να αναστείλει την εφαρμογή των αλλαγών στο σύστημα  εισαγωγής στα πανεπιστήμια και ειδικότερα της Ελάχιστης Βάσης εισαγωγής,  προκειμένου να μη μειωθεί ο αριθμός των επιτυχόντων ;  

Ο Ερωτών
Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης
Τσίπρας Αλέξης

Σχόλια (7)

 
οικονομου
18 Μάιος 2021 13:00

προχωράμε@ Αν πάει σε δημόσιο ΙΕΚ θα πάρει αδεια ασκησεως ΒΟΗΘΟΥ μετα απο 3,5 χρόνια ΙΕΚ με πιστοποίηση...προτείνω να πας εσυ...

 
Σοσιαλλήθωρος
18 Μάιος 2021 11:18

Μη σας δυσαρεστεί να κάνετε μάθημα σε πρωτοετείς που δεν έχουν βασικές γνώσεις, αλλά έχουν θέληση για μάθηση. Να σας δυσαρεστεί να κάνετε μάθημα σε πρωτοετείς που έχουν όλες τις βασικές γνώσεις, αλλά έχουν μπει στο πανεπιστήμιο για να διασκεδάσουν και να ξεκουραστούν, διότι αυτοί δεν θα αποφοιτήσουν.
Στην Αμερική τα παιδιά διασκεδάζουν στο Λύκειο και κουράζονται στο πανεπιστήμιο.
Στην Ελλάδα τα παιδιά κουράζονται στο Λύκειο με τις πανελλήνιες για να ξεκουραστούν και να διασκεδάσουν στο πανεπιστήμιο.
Γι' αυτό έχουμε και υψηλά ποσοστά αποφοίτησης.
Πιστεύω ότι το Αμερικανικό σύστημα είναι το υγειές και αποτελεσματικό.
Στην Ελλάδα τα κάνουμε όλα ανάποδα.
Απορώ, η κ. Υπουργός που έχει σπουδάσει στην Αμερική, δεν το έχει διαπιστώσει αυτό;

 
προχωράμε
18 Μάιος 2021 08:58

Για ποια κέρδη ιδιωτών γίνεται λόγος; Για τα φροντιστηρια που κατάργησε; Για τα κολλεγια που ακύρωσε; Οι Έλληνες φορολογούμενοι πληρώνουν τα τόσα πανεπιστημιακά ιδρύματα σε μία χώρα που αναλογικά για τον πληθυσμό έχει τα περισσότερα στην Ε.Ε. Ας μην πετύχει στο πανεπιστήμιο όποιος έγραψε 2 και 4 και 6. Σημαίνει δεν κατέβαλε προσπάθεια. Πιστέψτε με δεν είναι δύσκολο να γράψεις 6 σήμερα. Δύο γραμμές σε ένα θέμα δύο γραμμές στο άλλο θέμα και μία αυτοκριτική οκ. Ας πάει στα δημόσια ΙΕΚ. Καμία αλλαγή να μη γίνει δεκτή. Προχωράμε μπροστά!

 
Από την εμπειρία μου στις θετικές επιστήμες
18 Μάιος 2021 06:25

Είναι πολύ δυσάρεστο και σε φέρνει σε δύσκολη θέση ως διδάσκοντα να κάνεις μάθημα σε πρωτοετείς που δεν μπορούν να κάνουν πράξεις με δυνάμεις του 10, δεν γνωρίζουν τι είναι οι λογάριθμοι και δεν έχουν σχεδιάσει ποτέ μια γραφική παράσταση x-y σε μιλλιμετρέ χαρτί (για να μη μιλήσουμε για άλλα χαρτιά). Σε κάνει να σκέφτεσαι ότι μια χρονιά μπακαλορεά είναι απολύτως απαραίτητη για να παρακολουθήσεις τα μαθήματα του πρώτου έτους.

Η λύση της ΕΒΕ δεν θα αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τέτοια προβλήματα (και είμαι σίγουρος ότι υπάρχουν ανάλογα και στα άλλα γνωστικά αντικείμενα). Στο παρελθόν είχαν γίνει μερικά Συνέδρια διασύνδεσης της Τριτοβάθμιας με την Δευτεροβάθμια, ίσως είναι καιρός να τα ξανασκεφτούμε, γιατί η λογική σειρά των πραγμάτων είναι η γ'βάθμια να καθορίζει την ύλη και το επίπεδο της β'βάθμιας και όχι το ανάποδο.

 
Kostas
17 Μάιος 2021 23:01

Μπράβο Αλέξη έτσι πρέπει να κάνεις διότι κάνεις δεν εξαγοράζεται όπως νομίζουν. Επειδή δίνουν λεφτά νομίζουν ότι θα πάρουν και ψήφο. Ο κάθε μαθητής έχει δικαίωμα να σπουδασει και όχι μόνο οι πλουσιοι

 
Μάνος
17 Μάιος 2021 21:37

Γιατί πρέπει να δεχτούμε πάλι φοιτητές με βάση εισαγωγής 2 και 3 δεν το καταλαβαίνω. Αν δεν αλλάξει τώρα δεν αλλάζει ποτέ. Κάθε φορά θα υπαρχει και κάτι. Αλλαγή φέτος.

 
Σοσιαλλήθωρος
17 Μάιος 2021 19:05

Πάντως κάτι παίζεται τελευταία με τη ΕΒΕ.
Κάτι για εύκολα θέματα ακούγεται, κάτι ο Τσίπρας "επανακαταθέτει" την Επίκαιρη Ερώτηση...
Μου φαίνεται ότι έχουν αντιληφθεί ότι μάλλον δεν τους βγαίνει και θα γυρίσει μπούμερανγκ και προσπαθούν να τη μαζέψουν...
Πάντοτε είναι καλύτερα να παραδεχθείς και να διορθώσεις ένα λάθος από το να επιμείνεις στο λάθος.

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ