ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ

Πανελλαδικές: Το Νοέμβριο 2021 οι προκαταρκτικές εξετάσεις για Στρατιωτικές , λόγω Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής

Για τους σημερινούς μαθητές της Β Λυκείου που του χρόνου θα είναι υποψήφιοι για τα ΑΕΙ
Δημοσίευση: 21/05/2021
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Οι μαθητές της σημερινής Β’ Λυκείου που του χρόνου θα είναι υποψήφιοι για τις Στρατιωτικές Σχολές θα δώσουν τις προκαταρκτικές εξετάσεις ένα χρόνο νωρίτερα, δηλαδή τον ερχόμενο Νοέμβριο (2021) και όχι τον Ιούνιο του 2022.

Πρόκειται για  απόφαση που αναμένεται να λάβουν τα συναρμόδια υπουργεία, στο αμέσως επόμενο διάστημα, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του esos.

Τα συναρμόδια υπουργεία αναγκάζονται να προβούν σε αυτή την απόφαση λόγω του διπλού Μηχανογραφικού, ένα τον Ιούνιο κι ένα δεύτερο τον Αύγουστο  για την εισαγωγή στα ΑΕΙ,   που θα ισχύσει από το επόμενο σχολικό έτος  2021-22.

Του χρόνου οι βάσεις θα διαμορφωθούν και θα ανακοινωθούν αμέσως μετά την ανακοίνωση των βαθμολογικών επιδόσεων των υποψηφίων των Πανελλαδικών εξετάσεων, δηλαδή τον Ιούνιο, οπότε οι υποψήφιοι θα συμπληρώσουν το πρώτο Μηχανογραφικό.

Εωτήσεις- Απαντήσεις

1.Τι θα ισχύσει από του χρόνου , το 2022 για τις Πανελλαδικές;

Από του χρόνου θα υπάρχουν τρία Μηχανογραφικά:

Α Μηχανογραφικό: Οι υποψήφιοι ημερήσιων και εσπερινών Γ.Ε.Λ. και ΕΠΑ.Λ. που συμμετέχουν στις πανελλαδικές εξετάσεις, μετά την ολοκλήρωση των εξετάσεων και τη γνωστοποίηση των βαθμών της τελικής τους επίδοσης στα πανελλαδικά εξεταζόμενα μαθήματα, τα ειδικά μαθήματα και τις πρακτικές δοκιμασίες, καθώς και τη γνωστοποίηση των αποτελεσμάτων των ικανοτήτων συμπληρώνουν μηχανογραφικό δελτίο (μηχανογραφικό δελτίο πρώτης φάσης). Σε αυτό επιλέγουν καθορισμένο αριθμό τμημάτων, σχολών ή εισαγωγικών κατευθύνσεων από το επιστημονικό πεδίο, στο οποίο έχουν πρόσβαση. Ο αριθμός των τμημάτων που θα επιλέγουν οι υποψήφιοι είναι το 10% των τμημάτων επί του συνόλου του Επιστημονικού Πεδίου.

Β  Μηχανογραφικό: Παράλληλα με το Α Μηχανογραφικό με τις προτιμήσεις των τμημάτων για τα ΑΕΙ, οι υποψήφιοι θα συμπληρώνουν το Β Μηχανογραφικό με τις ειδικότητες για τα ΙΕΚ.

Γ Μηχανογραφικό: Μετά την ανακοίνωση των επιτυχόντων, οι υποψήφιοι που δεν έχουν εισαχθεί σε καμία από τις δηλωθείσες επιλογές τους στα ΑΕΙ,  μπορούν να συμπληρώσουν εκ νέου μηχανογραφικό δελτίο υποψηφίου (μηχανογραφικό δελτίο δεύτερης φάσης), επιλέγοντας χωρίς περιορισμό επιλογών, όσες σχολές, τμήματα ή εισαγωγικές κατευθύνσεις επιθυμούν από το επιστημονικό πεδίο στο οποίο έχουν πρόσβαση με βάση την Ε.Β.Ε. του ειδικού μαθήματος ή των ειδικών μαθημάτων ή πρακτικών δοκιμασιών, αν συντρέχει τέτοια περίπτωση, την Ε.Β.Ε. ανά σχολή, τμήμα ή εισαγωγική κατεύθυνση και τη βαθμολογική τους επίδοση. Στη διαδικασία αυτή οι υποψήφιοι διεκδικούν τις θέσεις των οικείων σχολών, τμημάτων ή εισαγωγικών κατευθύνσεων, οι οποίες δεν πληρώθηκαν κατά τη διαδικασία του Α Μηχανογραφικού.

2. Οι υποψήφιοι που υπέβαλαν Μηχανογραφικό για ΙΕΚ μπορούν να συμμετάσχουν στη Β φάση Μηχανογραφικού για ΑΕΙ;

Στη διαδικασία υποβολής μηχανογραφικού δελτίου δεύτερης φάσης,  δύνανται να συμμετέχουν και οι υποψήφιοι, οι οποίοι υπέβαλαν παράλληλο μηχανογραφικό δελτίο για τα ΙΕΚ.

3. Πότε θα μάθουν οι υποψήφιοι την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής , ανά τμήμα;

Το σίγουρο είναι ότι  η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής ανά τμήμα, θα γίνει γνωστή    πριν οι υποψήφιοι συμπληρώσουν το Μηχανογραφικό με τις Σχολές προτίμησης τους, δηλαδή τον Ιούνιο.

Η  Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής θα διαμορφωθεί  και θα ανακοινωθεί μετά την ανακοίνωση των βαθμολογικών επιδόσεων των υποψηφίων των Πανελλαδικών Εξετάσεων.

4. Στο Α’ Μηχανογραφικό  , οι υποψήφιοι πόσα τμήματα θα μπορούν να δηλώσουν;

Το Α Μηχανογραφικό θα συμπληρωθεί από το σύνολο των υποψηφίων κανονικά τη χρονική περίοδο που ορσθεί και φέτος. Οι υποψήφιοι σ αυτή  τη φάση θα έχουν δικαίωμα να συμπληρώσουν το 10% των τμημάτων του Επιστημονικού Πεδίου που ανήκουν.

5. Τα αποτελέσματα πότε θα εκδοθούν ;

Τα αποτελέσματα  του Α΄Μηχανογραφικού θα εκδοθούν πριν τον 15αύγουστο  (σ.σ. φέτος  οι βάσεις και τα ονόματα των επιτυχόντων , επειδή δεν υπάρχει Β Μηχανογραφικό θα ανακοινωθούν μετά τις 25 Αυγούστου, όπως κάθε χρόνο) .Παράλληλα θα ανακοινωθούν οι κενές θέσεις που έχουν προκύψει για να μπουν στο Β' Μηχανογραφικό.

6.  Είναι βέβαιο; και γιατί τα προηγούμενα χρόνια τα αποτελέσματα ανακοινώνονταν τέλη Αυγούστου;

Το υπουργείο Παιδείας μπορούσε να εκδώσει τα αποτελέσματα τέλη Ιουλίου, αλλά λόγω των ειδικών εξετάσεων για την εισαγωγή στις Στρατιωτικές   και Αστυνομικές  Σχολές υπήρχε αυτή η καθυστέρηση.

7. Το δεύτερο Μηχανογραφικό πότε θα συμπληρωθεί;

Μόλις ανακοινωθούν τα αποτελέσματα του Α΄ Μηχανογραφικού θα δοθεί μία προθεσμία δέκα ημερών προκειμένου οι υποψήφιοι να συμπληρώσουν το Β Μηχανογραφικό.

8.. Το Β΄ Μηχανογραφικό ποια τμήματα θα έχει;

Θα έχει μόνο τα τμήματα που έχουν μείνει κενές θέσεις από τα αποτελέσματα του Α Μηχανογραφικού. Για παράδειγμα   εάν δεν μείνουν κενές θέσεις στη Νομική ή Ιατρική Αθήνας από τα αποτελέσματα που θα εκδοθούν του Α Μηχανογραφικού , τότε αυτά τα τμήματα δεν θα συμπεριληφθούν στο Β΄ Μηχανογραφικό.

9.   Το Β’ Μηχανογραφικό ποιοι θα έχουν δικαίωμα να το συμπληρώσουν;

Δικαίωμα συμπλήρωσης του Β Μηχανογραφικού έχουν μόνο όσοι δεν εισήχθησαν σε κάποιο τμήμα κατά την έκδοση των αποτελεσμάτων του Α Μηχανογραφικού.

10. Πόσα τμήματα μπορεί να δηλώσει ο υποψήφιος στο Β΄ Μηχανογραφικό; Οι βάσεις εισαγωγής θα είναι οι ίδιες με το Α Μηχανογραφικό ή θα αλλάξουν;

Όσα τμήματα  θέλει μπορεί να δηλώσει ο υποψήφιος στο Β΄ Μηχανογραφικό, από όσα έχει πρόσβαση με βάση το Επιστημονικό Πεδίο του . Δεν υπάρχει κανένας περιορισμός.;Όσον  αφορά τις βάσεις αυτές δεν αλλάζουν . Θα είναι οι ίδιες  με τομΑ’ Μηχανογραφικό.

11. Πότε θα εκδοθούν τα αποτελέσματα του Β΄ Μηχανογραφικού;

Εκτιμάται ότι θα εκδοθούν την τελευταία εβδομάδα του Αυγούστου.

12. Οι επιτυχόντες με το Β'   Μηχανογραφικό  θα μπορούν να κάνουν αίτηση μετεγγραφής σε αντίστοιχο τμήμα    που θα είναι  στα αποτελέσματα του Α Μηχανογραφικού κι ενδεχομένως να μην είναι στο Β' Μηχανογραφικό;

Το ερώτημα το θέσαμε στο υπουργείο Παιδείας και η απάντηση που λάβαμε είναι "Φυσικά και θα μπορούν να κάνουν αίτηση μετεγγραφής ανεξάρτητα εάν η εισαγωγή  του υποψηφίου έγινε με το Β Μηχανογραφικό".

 

Σχόλια (12)

 
Μαρια
05 Σεπ 2021 10:28

Μηπως να μη δηλωνουν γενικα καμια σχολη, να σας διευκολυνουν, αυτο δεν επιδιωκατε και φετος; Οσα το δυνατον λιγοτεροι εισακτεοι. Και το πετυχατε αριστα!

 
Ζήσης
01 Ιουν 2021 17:17

Μία άλλη παράμετρος που θα πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπ' όψιν είναι και το γεγονός ότι τα γυμναστήρια και οι αθλητικοί χώροι ήταν κλειστοί για μεγάλο χρονικό διάστημα λόγω των μέτρων κατά της πανδημίας του Κορονοϊού. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα πολλά παιδιά, ακόμη και αυτά τα οποία συμμετέχουν σε αθλητικούς ομίλους να μην μπορούν να αθληθούν και η φυσική τους κατάσταση να έχει επηρεαστεί αρνητικά, και πιθανόν χρειάζονται μεγαλύτερο χρονικό διάστημα για να προετοιμαστούν, έτσι ώστε να πιάσουν το όρια εισαγωγής.
Επίσης οι υποφήφιοι μαθητές θα πρέπει να προετοιμαστούν εντατικά μέσα στο καλοκαίρι με αντίξοες συνθήκες (ήλιος , ζέστη κλπ), αλλά και να ανατρέψουν πιθανότατα τον οικογενειακό τους προγραμματισμό, κατά την καλοκαιρινή περίοδο.
Η απόφαση μπορεί να χαρακτηριστεί αιφνιδιαστική, προκαλεί πιστεύω ήδη άγχος στα παιδιά που θα συμμετάσχουν του χρόνου στις Πανελλαδικές Εξετάσεις, μιας και οι υποψήφιοι στα επόμενα χρόνια θα έχουν το χρονικό διάστημα να προετοιμαστούν κατάλληλα.
Γι αυτό προτείνω, τουλάχιστον για την επόμενη σχολική χρονιά, οι υποψήφιοι μαθητές να εξεταστούν κάποια χρονική στιγμή προς την Άνοιξη (ίσως την δεύτερη εβδομάδα των διακοπών του Πάσχα).

 
Dario Moutso
29 Μάιος 2021 16:04

Θα μπορούσε να κάνει τις εξετάσεις στα αθλήματα ή λίγο πριν το Πάσχα ή λίγο μετά και να μην μπαίναμε σε τέτοιες κουβέντες .

@Γιάννης 29 Μάιος 2021 10:55
Ο τραυματισμός (τον οποίο απεύχομαι για κάθε υποψήφιο) δεν έχει να κάνει με την εποχή (χειμώνας, άνοιξη, καλοκαίρι φθινόπωρο) .

@Chris 21 Μάιος 2021 19:20
Σφιχτά όρια; Σοβαρά τώρα; Για έναν/μία υποψήφιο/α που δεν είναι 15+ κιλά υπέρβαρος/η και δεν βρίσκεται μόνιμα σε καναπέδες, κρεβάτια, ντιβάνια, ανάκλιντρα κλπ κλπ πιάνει τα όρια, με 3 φορές την βδομάδα προπόνηση και σωστή διατροφή, σε 4 μήνες το πολύ. Από την άλλη επειδή θα πρέπει να είμαστε δίκαιοι πρέπει να δώσουμε την ευκαιρία σε υπέρβαρα ή μη αθλητικά (ή και στα 2) άτομα να μπορέσουν να προετοιμαστούν, οπότε ένα διάστημα από τον Ιούλιο έως το Πάσχα είναι αρκετό.

 
Ιωάννα
29 Μάιος 2021 10:57

Καλύτερα να γίνουν οι εξετάσεις τον Ιούνιο όπως γίνονται κάθε χρόνο γιατί μέχρι τον Νοέμβριο κανένας δεν προλάβει να κάνει τίποτα

 
Γιάννης
29 Μάιος 2021 10:55

Αν π.χ κάποιο παιδί πάθει κάποιον τραυματισμό μέσα στο καλοκαίρι πότε θα προλάβει να προετοιμαστεί και αν χάσει τα αθλήματα τότε τελείωσε.Γι'αυτον τον λόγο θα πρέπει να τα ξεφτείτε καλά αυτά τα πράγματα!!

 
Παναγιώτης
29 Μάιος 2021 10:52

Πιστεύω ότι είναι άδικο να πραγματοποιηθούν τόσο νωρίς τα αθλήματα επειδή ο χρόνος είναι πολύ ελάχιστος και μπορεί να κοπούν πάρα πολλά παιδιά

 
Chris
21 Μάιος 2021 19:20

Πολύ μικρό το διάστημα προετοιμασίας μέχρι τον Νοε, που θα είναι ακόμα μικρότερο, αφού δεν έχει ανακοινωθεί επίσημα τίποτε ακόμα, από πλευράς Υπουργείου Παιδείας (αλήθεια τι περιμένουν?).
Μέχρι εφέτος ένα διάστημα 10 μηνών (Σεπ-Ιουν), ήταν οριακά αρκετό για αρκετούς υποψηφίους (ιδίως κορίτσια) για να πιάσουν τα ''σφιχτά'' όρια στο 1000άρι και στη σφαίρα, με πάρα πολλούς-ές να αποτυγχάνουν...
Εάν δεν δοθεί περισσότερος χρόνος στους υποψηφίους για προετοιμασία (με διεξαγωγή των ΠΚΕ (ίσως Φεβ-Μαρ) αφού μεσολαβεί Καλοκαίρι ή δεν χαλαρώσουν τα όρια, θα γίνει (σκόπιμη?) σφαγή των υποψηφίων, χωρίς να ευθύνονται οι ίδιοι, αλλά τα Υπουργεία Αμύνης και Παιδείας.

 
Σοσιαλλήθωρος
21 Μάιος 2021 18:39

Πολύ σωστό μέτρο. Έτσι θα αποφευχθούν οι καθυστερήσεις.
Θα ήταν επίσης πολύ χρήσιμο την ίδια χρονική περίοδο, η και νωρίτερα, να ανακοίνωνε το Υπουργείο και τα τμήματα που θα κλείσουν - συγχωνευθούν λόγω έλλειψης πρωτοετών, έτσι ώστε οι υποψήφιοι της επόμενης χρονιάς να είναι όσο το δυνατό νωρίτερα ενήμεροι.

 
ANTONIOS
21 Μάιος 2021 15:11

Και ένα και δύο και τρία, πολλά Πολυτεχνεία.
Επιτέλους το σύνθημα της αριστεράς διακαιώνεται.

 
Βικτωρία
21 Μάιος 2021 14:20

Ο Νοέμβριος είναι πολύ νωρίς, καλό είναι να καθιερωθεί μια άλλη περίοδος π.χ στις διακοπές του Πάσχα ή λίγο νωρίτερα. Είναι νωρίς και για την προετοιμασία των υποψηφίων για τις αθλητικές δοκιμασίες και για όσους είναι αναποφάσιστοι (ας μην ξεχνάμε ότι όποιοι απορρίπτονται από αυτή τη διαδικασία αποκλείονται ακόμη και αν έχουν πιάσει τη βάση της σχολής).
Η σκέψη πάντως είναι σωστή, και είναι και καλό για τους μαθητές να ξέρουν αν έχουν τα προσόντα για να μην "κάψουν" σχολές στο μηχανογραφικό τους αν εφαρμοστεί το μέτρο του περιορισμένου αριθμού σχολών.

 
ε, ρε μπάχαλα
21 Μάιος 2021 12:11

επί το απλούστερο , λειτουργικότερο, δικαιότερο δεν μπορείτε ένα σύστημα να προτείνετε , ε ; και οικονομικότερο σε πόρους. καμία τύχη

 
εξαιρετικό νέο
21 Μάιος 2021 11:32

σωστό μέτρο, οτιδήποτε καθυστερεί την επιλογή μπορεί να προηγηθεί...

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ