Placeholder

ΜΑΘΗΤΕΣ

Γιατί μειώθηκε η καραντίνα για τους μαθητές από τις 14 σε 10 ημέρες

Δημοσίευση: 21/05/2021
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Ερώτηση, με ποιο κριτήριο αποφασίστηκε η καραντίνα των 14 ημερών να μειωθεί στις 10 ημέρες για τους μαθητές, όταν στο σχολείο τους υπάρχουν κρούσματα Κορωνοϊού, έγινε από δημοσιογράφο στη σημερινή τακτική ενημέρωση του υπουργείου Υγείας.

Διαβάστε παρακάτω την απάντηση που έδωσε η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας Βάνα Παπαευαγγέλου :

Δημσοιογράφος: Καλησπέρα σας. Θα ήθελα να σας ρωτήσω αν μπορείτε να μας δώσετε κάποιες οδηγίες προφύλαξης, κάποια μέτρα για το τι πρέπει να ισχύσει τώρα σε μία οικογένεια από τη στιγμή που οι δύο γονείς είναι εμβολιασμένοι, τα παιδιά δεν είναι σαφώς ή δεν έχουν νοσήσει. Τι πρέπει να κάνει αυτή η οικογένεια; Μπορούν να πάνε σε σπίτια φίλων όπου επίσης οι γονείς είναι εμβολιασμένοι και τα παιδιά όχι; Μπορεί η συναναστροφή με τους παππούδες να είναι ελεύθερη αυτή τη στιγμή;

Και ένα δεύτερο. Εάν σας απασχολεί η διασπορά στα σχολεία και με ποιο κριτήριο αποφασίστηκε η καραντίνα των 14 ημερών να γίνει 10 ημέρες; Επίσης νομίζω ότι ένα επιβεβαιωμένο κρούσμα μπορεί να επιστρέψει στο σχολείο χωρίς τη διενέργεια άλλου τεστ. Αυτό γιατί;

Βάνα Παπαευαγγέλου: Να ξεκινήσω με τις ερωτήσεις για τα σχολεία και μετά συμπληρώνετε ό,τι θέλετε, κύριε Μαγιορκίνη. Λοιπόν, το πρώτο ερώτημα είναι αν μας ανησυχεί η διασπορά στα σχολεία. Γενικά η εμπειρία από τις τελευταίες τρεις εβδομάδες που έχουν λειτουργήσει τα Λύκεια, τώρα μόλις άρχισαν οι υπόλοιπες εκπαιδευτικές μονάδες, τα Δημοτικά και τα Γυμνάσια, οπότε δεν έχω πολλά στοιχεία.

Γενικά η αίσθηση που έχουμε είναι ότι με τη χρήση του self-test πραγματικά αυτό που βλέπαμε το χειμώνα, τον Ιανουάριο, το Φεβρουάριο που υπήρχαν αρκετά κρούσματα στα σχολεία και κάποιες συρροές, έχει αλλάξει. Έχει αλλάξει και θεωρούμε ότι η διενέργεια του self-test έχει βοηθήσει πάρα πολύ σημαντικά σε αυτό.

Τα στοιχεία από το self-testing δείχνουν ότι στο Λύκειο, τόσο στους μαθητές όσο και στους Καθηγητές, έχουν διαγνωστεί, αν θυμάμαι καλά, δεν θυμάμαι ακριβώς τα νούμερα, γύρω στα 800 παιδιά νομίζω σε όλη την επικράτεια, που είναι ένα ποσοστό 0,14% θετικότητα, χαμηλότερη από ό,τι στο γενικό πληθυσμό που είναι 0,2%.

Αυτό σίγουρα έχει συμβάλλει στη μείωση της διασποράς, διότι όλα αυτά τα παιδιά θα είχαν πάει σχολείο κανονικά. Κάνανε το τεστ για να πάνε στο σχολείο γιατί ήταν καλά.

Συνεπώς νομίζω ότι η εικόνα στα σχολεία αλλάζει με τη διενέργεια των self-test. Και ακριβώς επειδή αλλάζει η όλη εικόνα της λειτουργίας των εκπαιδευτικών μονάδων με τη διενέργεια των self-test, για αυτό σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ, μια ομάδα της Επιτροπής μας, οι παιδίατροι και κάποιοι επιδημιολόγοι συναντηθήκαμε να δούμε πώς μπορούν να αλλάξουν τα υγειονομικά πρωτόκολλα λειτουργίας των σχολείων.

Και μειώσαμε, όπως είπατε, την καραντίνα ακριβώς διότι όταν έχουμε ένα κρούσμα στο σχολείο, πρώτον το παιδί αυτό μπορεί να γυρίσει πίσω στις 10 μέρες. Κανονικά αυτό πάντα ίσχυε, δηλαδή στις 10 μέρες γύρναγε το κρούσμα, απλώς επειδή και τα άλλα παιδιά γύρναγαν στις 14, είχαμε πει η λειτουργία του τμήματος θα μείνει κλειστό για δύο εβδομάδες, γιατί πώς θα πάει το παιδί που ήταν το κρούσμα, θα πάει πίσω μόνο του και τα άλλα τα παιδιά θα είναι σπίτι; Δεν γίνεται.

Τώρα, λοιπόν, έτσι και αλλιώς οριζόντια, λέμε ότι το κρούσμα το θετικό θεωρείται μεταδοτικό για 10 μέρες, οπότε αυτό ισχύει και επανέρχεται για το παιδί το ίδιο, το index case, το πρώτο παιδί που έγινε το κρούσμα. Ως προς την υπόλοιπη τάξη, μειώσαμε την απομόνωση και το κλείσιμο του τμήματος από τις 14 στις 10 μέρες, ακριβώς γιατί έχουμε τα τεστ τα οποία θα μας δώσουν τη δυνατότητα να επιστρέψουν νωρίτερα τα παιδιά και έτσι να χάσουν λιγότερο σχολείο.

Η όλη εικόνα των σχολείων πραγματικά φαίνεται να αλλάζει με τη χρήση των self-test και είμαστε πολύ χαρούμενοι για αυτό, γιατί ελπίζουμε ότι δεν θα ξαναχρειαστεί να κλείσουν του χρόνου.

Γκ. Μαγιορκίνης: Επειδή είπατε ένα σενάριο που είναι οι γονείς εμβολιασμένοι, να προσθέσω τι μπορούν να κάνουν. Να εμβολιάσουν τους παππούδες. Αν οι παππούδες δεν είναι εμβολιασμένοι, θα πρέπει να προσέχουν.

Νομίζω είναι εξαιρετικά σημαντικό να μην υπάρχει παππούς που να μην είναι εμβολιασμένος αυτή τη στιγμή. Είναι η πιο σημαντική παρέμβαση που μπορείς να κάνεις σε οποιοδήποτε σημείο στη χώρα αυτή τη στιγμή.

Σχόλια (12)

 
Εκπαιδευτικός
23 Μάιος 2021 22:54

Στις οδηγίες αναφέρεται επίσης ότι οι πλήρως εμβολιασμένοι εκπαιδευτικοί (14 ημέρες μετά την τελευταία δόση) δεν μπαίνουν σε καραντίνα, εφόσον είναι ασυμπτωματικοί. Πλέον ασκείται έμμεση πίεση στους εκπαιδευτικούς να εμβολιαστούν, αλλιώς κινδυνεύουν να μπαίνουν επαναλαμβανόμενα σε καραντίνα. Για τα παιδιά δεν ισχύει κάτι ανάλογο, μιας και αυτά ούτως ή άλλως δεν έχουν εμβολιαστεί ακόμη. Από το Σεπτέμβριο όμως, **εάν εφαρμοστεί η ίδια λογική και στα παιδιά**, κινδυνεύουμε να έχουμε διαχωρισμό και στον μαθητικό πληθυσμό, με τα ανεμβολίαστα παιδιά να μπαίνουν σε καραντίνα κάθε φορά που ένα άλλο παιδί είναι κρούσμα. Εμμέσως θα ασκηθεί πίεση στους γονείς να εμβολιάσουν τα παιδιά. Από την άλλη, τα σχολεία θα πρέπει να μεριμνήσουν και για ζωντανή μετάδοση του μαθήματος. Φυσικά η ζημιά στην ψυχολογία των παιδιών που οι γονείς τους θα επιλέξουν να μην τα εμβολιάσουν θα είναι μεγάλη.

 
Dario Moutso
23 Μάιος 2021 08:06

28/5/2021 θα πρέπει να είναι η τελευταία μέρα στο σχολείο για γυμνάσια, λύκεια αλλά και δημοτικά (λόγω μικρότερων αδελφών ). Η ΟΛΜΕ τί κάνει; Η ΔΟΕ ;

 
Γεωργιορ
22 Μάιος 2021 21:36

Απαράδεκτη η αντιμετώπιση της πανδημίας από το υπουργείο και πέρυσι και φέτος πόσες οικογένειες ταλαιπωρούνται με την βιασύνη να ανοίξουν τα σχολεία .Κανονικα θα έπρεπε 5 Ιουνίου να τα κλείσει ΟΛΑ τα σχολεία έχουν και αδέλφια στο δημοτικό οι υποψήφιοι . Τόσο άξιοι είναι οι σύμβουλοι που ούτε αυτό προνόησαν . Και πέρσι τα ίδια ζήσαμε ως γονείς και φέτος με το άλλο μας παιδί . Κλείστε τα να ηρεμήσουμε επιτέλους .

 
Adie
22 Μάιος 2021 21:14

Είμαι επιβεβαιωμενο κρουσμα .4η μέρα καραντίνα και έκανα self test μύτης από περιέργεια. Και το αποτέλεσμα είναι καρααρνητικο.Για ποια αξιοπιστία των self test μιλάμε?

 
Mετάφραση
22 Μάιος 2021 19:28

Αν κάποιος μαθητής της Γ Λυκείου, θεωρηθεί στενή επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα την Πέμπτη 3 Ιουνίου, και έχει αρνητικό τέστ, μπορεί να δώσει πανελλαδικές στις 14.
Άρα τα παιδιά μπορούν να πηγαίνουν σχολείο"άφοβα" ως και την Πέμπτη 3/6, και πολύ πιθανό τις επόμενες μέρες να οριστεί η Παρασκευή 4/6 ημέρα λήξης μαθημάτων για την Γ Λυκείου

 
Τα κομπιούτερς και οι αριθμοί
22 Μάιος 2021 11:25

Οι αριθμοί, μπορούνε να "λένε"..... ότι μας βολεύει κα. Παπαευαγγέλου.
Για το AstraZeneca πχ, που εσείς οι ειδικοί μας λέγατε ότι οι πιθανότητες θρόμβωσης είναι ελάχιστες(1 στα τόσα εκατ. εμβολιασμένους), πώς γίνεται τώρα στην Κρήτη(δηλ. σε μερικές χιλιάδες εμβολιασμένους) να έχουμε 3 περιπτώσεις?

 
Ιατρός
22 Μάιος 2021 09:44

Συγκριτικά με τον αριθμό το ποσοστό είναι μηδαμινό . Οι 10 μέρες είναι μια λογική λύση. Κανονικά μια βδομάδα.

 
Λ.Λ.
22 Μάιος 2021 08:39

" το κρούσμα το θετικό θεωρείται μεταδοτικό για 10 ημέρες". Την 11η η μεταδοτικότητα κόβεται... μαχαίρι! Και χωρίς επαναληπτικό τεστ! Οι δε υπόλοιποι που έπρεπε να μείνουν στο σπίτι για 14 ημέρες (γιατί αυτός είναι ο μέσος χρόνος για να εκδηλωθεί η νόσος σε περίπτωση που έχεις κολλήσει), πρέπει λέει να επιστρέψουν κι αυτοί στις 10 ημέρες για να μην νιώθει... μοναξιά το κρούσμα!! Α, ξέχασα, τώρα έχουμε τα self test. Μόνο που αυτά ΔΙΑΠΙΣΤΩΝΟΥΝ τη νόσο, ΔΕΝ ΤΗΝ ΠΡΟΒΛΕΠΟΥΝ!!! Για να μην μιλήσω για την αξιοπιστία αυτών των test. Δεν τα λέω εγώ, οι ειδικοί τα λένε . Τα προσωπεία έπεσαν!!!

 
Ronta
21 Μάιος 2021 23:39

Ό,τι να'ναι.......!? Ο Θεός βοηθός! Τίποτε άλλο....

 
Γ
21 Μάιος 2021 23:30

Συμπληρωματικά με το προηγούμενο σχόλιο: Μπορούν και αυτοί να κάνουν τέστ και να επιστρέψουν.

 
Γ
21 Μάιος 2021 23:28

Με αυτή τη λογική και οι υπόλοιπες στενές επαφές του μαθητή που έχει νοσήσει (πατέρας, μητέρα, αδέλφια) δεν χρειάζεται να καθήσουν 14 μέρες καραντίνα και να χάσουν μέρες από την εργασία τους ή το σχολείο. Κάνω λάθος;

 
Αντα
21 Μάιος 2021 22:44

Οποίος κατάλαβε ας το γράψει.Μειωθηκε λέει ο χρόνια από 14 ημέρες σε 10 γιατί έχουμε τα τεστ.Μα τα τεστ τα είχαμε από την έναρξη της επιστροφής των μαθητών και μάλιστα δυο τεστ ενώ τώρα ένα την εβδομάδα.Πολυ πειστική απάντηση!

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ