Το esos δημοσιεύει τον συγκριτικό πίνακα του φετινού αριθμού εισακτέων σε σχέση με πέρσι, προκειμένου οι υποψήφιοι να έχουν μία εικόνα, όταν συμπληρώσουν το Μηχανογραφικό Δελτίο με τα τμήματα προτίμησης.
Πατήστε εδώ για να ανοίξετε τον πίνακα
Από 77.970 πέρσι φέτος ο αριθμός μειώθηκε στις 77.415.
Παράλληλα μεταφέρονται θέσεις σε τρία ακριτικά Πανεπιστήμια , με αντίστοιχη μείωση στα κεντρικά.
Συγκεκριμένα :
- ΣτοΔημοκρίτειο Πανεπιστήμιο ο αριθμός εισακτέων ανέρχεται στις 4.452 από από 4.230 πέρσι
- ΤοΠανεπιστήμιο Αιγαίουπαίρνει 4.058 θέσεις έναντι 3.696 πέρσι
- ΤοΠανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίαςαυξάνει τον αριθμό εισακτέων στις 5,174 θέσεις από 4.718 πέρσι.
Αντίστοιχα μειώνονται οι θέσεις:
- ΣτοΕΚΠΑ από 6.913 στις 7.765
- Στο ΑΠΘαπό 6.594 στις 6.396
- Στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνώναπό 1.569 στις 1.501
- ΣτοΟικονομικό Πανεπιστήμιο από 1.647 στις 1.563
- ΣτοΠανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής από 4.928 στις 4.857
- Στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας από 5.669 στις 5.637
- Στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας από 1.812 στις 1.748
Το Πανεπιστήμιο Πατρών
Την “πρωτιά” στη μείωση του αριθμού εισακτέων κατέχει το Πανεπιστήμιο Πατρών. Από 7.020 πέρσι φέτος οι θέσεις μειώνονται στις 6.283 , στο οποίο τέσσερα τμήματα έχουν μηδέν εισακτέους.
Πρόκειται για υιοθέτηση από την ΕΘΑΑΕ και το υπουργείο Παιδείας της σχετικής εισήγησης της Συγκλήτου του Ιδρύματος (Διαβάστε εδώ την εισήγηση).
Ανακοινώθηκε πριν λίγο καιρό από τον Πρωθυπουργό, την Υπουργό, τον Υφυπουργό κτλ κτλ ότι θα ενισχυθούν τα περιφερειακά Πανεπιστήμια και ιδιαίτερα, Θράκη, Αιγαίο και Δ. Μακεδονία. Τελικά αυτό που έγινε είναι αλόγιστα να δοθούν περισσότερες θέσει εισακτέων.
Ευχαριστούμε πολύ, αλλά ούτε οι θέσεις θα γεμίσουν, ούτε οι φοιτητές αυτοί θα έρθουν στα συγκεκριμένα ιδρύματα, ούτε θα ενισχυθεί η εικόνα καθότι με αυτή την κίνηση είναι βέβαιο ότι οι βάσεις τους θα μείνουν στον πάτο στην Ελλάδα.
Για άλλη μια φορά λείπει η δημιουργικότητα και ο σχεδιασμός σε βάθος χρόνου και μένουν τα μηχανικά τεχνάσματα και η απλουστευμένη αλγοριθμική προσέγγιση if..then..else...όπου το ζητούμενο βέβαια είναι η ικανοποίηση των κατοίκων των μεγάλων αστικών κέντρων για μια θέση σε Πανεπιστήμιο κοντά στα σπίτια τους και η ψευδαίσθηση στους υπολοίπους ότι υπάρχει φροντίδα.
Για να έχουμε εικόνα τι θα εμφανιστεί του χρόνου θα πρότεινα το ΕΣΟΣ να μας παρουσιάσει σε πίνακες τους φοιτητές στα τμήματα μετά τις μετεγγραφές και την μεταβολή στις βάσεις λαμβάνοντας υπόψιν τον πρώτο τελευταίο μετά τις μετεγγραφές. Πολύ δουλειά που έπρεπε το υπουργείο να δημοσιοποιεί, αλλά τέλος πάντων...