ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ

Πανελλαδικές: Συγκριτικός πίνακας εισακτέων, ανά τμήμα, σε σχέση με πέρσι

Δημοσίευση: 22/05/2021
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Το esos δημοσιεύει τον συγκριτικό πίνακα του φετινού αριθμού εισακτέων σε σχέση με πέρσι, προκειμένου οι υποψήφιοι να έχουν μία  εικόνα, όταν συμπληρώσουν το Μηχανογραφικό Δελτίο με τα τμήματα προτίμησης.

Πατήστε εδώ για να ανοίξετε τον πίνακα

Από 77.970 πέρσι φέτος ο αριθμός μειώθηκε στις 77.415.

Παράλληλα μεταφέρονται θέσεις σε τρία ακριτικά Πανεπιστήμια , με αντίστοιχη μείωση στα κεντρικά.

Συγκεκριμένα :

  •     Στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο ο αριθμός εισακτέων ανέρχεται στις  4.452 από από 4.230 πέρσι
  •     Το Πανεπιστήμιο Αιγαίου παίρνει 4.058 θέσεις έναντι 3.696 πέρσι  
  •     Το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας αυξάνει τον αριθμό εισακτέων στις   5,174 θέσεις από 4.718 πέρσι.

Αντίστοιχα μειώνονται οι θέσεις:

  •     Στο ΕΚΠΑ  από 6.913  στις  7.765  
  •     Στο ΑΠΘ από 6.594 στις  6.396
  •     Στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών από 1.569 στις 1.501  
  •     Στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο  από 1.647 στις 1.563
  •     Στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής από 4.928 στις 4.857
  •     Στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας  από 5.669 στις 5.637  
  •     Στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας  από 1.812 στις 1.748  

Το Πανεπιστήμιο Πατρών

Την “πρωτιά” στη μείωση του αριθμού εισακτέων κατέχει το Πανεπιστήμιο Πατρών. Από 7.020 πέρσι φέτος οι θέσεις μειώνονται στις 6.283 , στο οποίο τέσσερα τμήματα έχουν μηδέν εισακτέους.

Πρόκειται για υιοθέτηση από την ΕΘΑΑΕ και το υπουργείο Παιδείας της σχετικής  εισήγησης της Συγκλήτου του Ιδρύματος (Διαβάστε εδώ την εισήγηση).

Σχόλια (2)

 
αυτό θα πει ενίσχυση, όχι ευχαριστώ
23 Μάιος 2021 13:18

Ανακοινώθηκε πριν λίγο καιρό από τον Πρωθυπουργό, την Υπουργό, τον Υφυπουργό κτλ κτλ ότι θα ενισχυθούν τα περιφερειακά Πανεπιστήμια και ιδιαίτερα, Θράκη, Αιγαίο και Δ. Μακεδονία. Τελικά αυτό που έγινε είναι αλόγιστα να δοθούν περισσότερες θέσει εισακτέων.
Ευχαριστούμε πολύ, αλλά ούτε οι θέσεις θα γεμίσουν, ούτε οι φοιτητές αυτοί θα έρθουν στα συγκεκριμένα ιδρύματα, ούτε θα ενισχυθεί η εικόνα καθότι με αυτή την κίνηση είναι βέβαιο ότι οι βάσεις τους θα μείνουν στον πάτο στην Ελλάδα.
Για άλλη μια φορά λείπει η δημιουργικότητα και ο σχεδιασμός σε βάθος χρόνου και μένουν τα μηχανικά τεχνάσματα και η απλουστευμένη αλγοριθμική προσέγγιση if..then..else...όπου το ζητούμενο βέβαια είναι η ικανοποίηση των κατοίκων των μεγάλων αστικών κέντρων για μια θέση σε Πανεπιστήμιο κοντά στα σπίτια τους και η ψευδαίσθηση στους υπολοίπους ότι υπάρχει φροντίδα.

Για να έχουμε εικόνα τι θα εμφανιστεί του χρόνου θα πρότεινα το ΕΣΟΣ να μας παρουσιάσει σε πίνακες τους φοιτητές στα τμήματα μετά τις μετεγγραφές και την μεταβολή στις βάσεις λαμβάνοντας υπόψιν τον πρώτο τελευταίο μετά τις μετεγγραφές. Πολύ δουλειά που έπρεπε το υπουργείο να δημοσιοποιεί, αλλά τέλος πάντων...

 
Για να δούμε
23 Μάιος 2021 10:58

Αν δει κάποιος τα στοιχεία, προκύπτει ότι το 75% της αύξησης των θέσεων είναι σε τμήματα που η βάση τους το 2020 θα ήταν κάτω από την ΕΒΕ αν αυτή ίσχυε. Όσες θέσεις και να δοθούν σε αυτά τα τμήματα δεν πρόκειται ποτέ να καλυφθούν. Από την άλλη μεριά οι μισές θέσεις που καταργούνται, προέρχονται από τα τέσσερα τμήματα του Πανεπιστημίου Πατρών που δεν θα πάρουν εισακτέους, τα οποία όμως είχαν τόσο χαμηλές βάσεις που μάλλον θα έπαιρναν ελάχιστους εισακτέους λόγω της ΕΒΕ. Κατά τα άλλα 337 από τα 432 τμήματα δεν έχουν αλλαγή στον αριθμό εισακτέων φέτος.

Συμπερασματικά, συμβολικές παρά ουσιαστικές παρεμβάσεις.

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ