ΔΟΑΤΑΠ: Σε “ομηρία” χιλιάδες Έλληνες και αλλοδαποί εξαιτίας του αναχρονιστικού θεσμικού πλαισίου του Οργανισμού

"Ο νόμος που σήμερα ισχύει πρακτικά θέτει την Ελλάδα εκτός ενιαίου ευρωπαϊκού χώρου ανώτατης εκπαίδευσης και αποτελεί τροχοπέδη στο brain gain και στην διαδικασία διεθνοποίησης των Ελληνικών Πανεπιστημίων"

23/05/2021

Άκουσε το άρθρο

Tο αναχρονιστικό θεσμικό πλαίσιο που διέπει τη λειτουργία του ΔΟΑΤΑΠ  θέτει πεπερασμένα όρια στην αποστολή του, εμποδίζει την αξιοποίηση της ιδιαίτερα πλούσιας τεχνογνωσίας του προσωπικού του και κρατάει σε ομηρία χιλιάδες Έλληνες και αλλοδαπούς πολίτες, που αναζητούν ευκαιρίες ακαδημαϊκής και επαγγελματικής εξέλιξης στην Ελλάδα.

Η θέση αυτή διατυπώνεται , εγγράφως από τον πρόεδρο του ΔΟΑΤΑΠ, καθηγητή Ορέστη Καλογήρου, ο οποίος παράλληλα υπογραμμίζει τα εξής:

Διεθνοποίηση  των Ελληνικών Πανεπιστημίων: H αλλαγή του νομικού πλαισίου που διέπει την αναγνώριση τίτλων της αλλοδαπής στη χώρα μας, στην κατεύθυνση του εκσυγχρονισμού του, της προσαρμογής του στις συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί στον ενιαίο ευρωπαϊκό χώρο ανώτατης εκπαίδευσης και της ευθυγράμμισής του με το διεθνές ακαδημαϊκό γίγνεσθαι, είναι προϋπόθεση για την υλοποίηση της στρατηγικής της διεθνοποίησης των Ελληνικών Πανεπιστημίων και του μεγάλου ζητούμενου του brain gain.

Μείωση των καθυστερήσεων: Αλλά και απαραίτητος όρος για τη δραστική μείωση των καθυστερήσεων στην αναγνώριση των τίτλων των ενδιαφερομένων και την δραστική βελτίωση της ποιότητας ενημέρωσης των πολιτών.

Δύο πρόσωπα: Ο Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π. έχει δύο πρόσωπα στην Ελληνική κοινωνία, ένα θετικό και ένα αρνητικό. Το θετικό πρόσωπο αφορά στο μεγάλο κύρος του, ως οργανισμού αναγνώρισης τίτλων της αλλοδαπής και στην εγκυρότητα των πράξεών του. Το αρνητικό πρόσωπο αφορά σε έναν βαρύ και δυσλειτουργικό φορέα, υπόλογο για τις μεγάλες καθυστερήσεις στην αναγνώριση των τίτλων, για την υπερβολική γραφειοκρατία των δικαιολογητικών που απαιτούνται και για την δυσκολία επικοινωνίας και την ελλιπή ενημέρωση των ενδιαφερόμενων πολιτών.

Ακαδημαϊκός χάρτης: Το νομοθετικό πλαίσιο που διέπει τη λειτουργία του Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π. (ν.3328/2005) όντας εσωστρεφές, παρωχημένο, αποκομμένο από τις διαρκείς μεταβολές του ευρωπαϊκού και διεθνούς ακαδημαϊκού τοπίου, αλλά αποκομμένο και από τις δραστικές αλλαγές του ακαδημαϊκού χάρτη της χώρας, πρακτικά θέτει την Ελλάδα εκτός ενιαίου ευρωπαϊκού χώρου ανώτατης εκπαίδευσης και αποτελεί τροχοπέδη στο brain gain και στην διαδικασία διεθνοποίησης των Ελληνικών Πανεπιστημίων.

Σχόλια (44)

joe
|

Το αστείο είναι πώς για τις χώρες που δεν έχουν υπογράψει την σύμβαση για σφραγίδα Apostile (ή δεν τις αναγνωρίζει η Ελλάδα ), είναι ποιο εύκολο να θεωρήσεις τα πτυχία γιατί μπορείς να το κάνεις εδώ. Ενώ για της χώρες που είναι στη σύμβαση ,πρέπει να γίνει η θεώρηση από εκεί που εκδόθηκε.... Αλλιώς πρέπει να στείλει τα πτυχία το ίδιο το πανεπιστήμιο ταχυδρομικώς. Έξτρα χαρτουρα δηλαδή. Επίσης το Uni certificate είναι ανούσιο ειδικά όταν υπάρχουν αρκετά πανεπιστήμια που εκδίδουν ήδη έγγραφο το οποίο αναφέρει ότι η παρακολούθηση ήταν on campus και τα σχετικά.

Άμεση κατάργηση των θεωρησεων , να ανεβαίνει ένα scan των πτυχίων ,του πιστοποιητικου παρακολούθησης , της πτυχιακής ,της υπεύθυνη δήλωσης και της ταυτότητας και να αναλαμβάνει ο δοαταπ ο ίδιος να επικοινωνεί με τα πανεπιστήμια για διασταύρωση των στοιχείων. Επιβολή παχυλων προστίμων και ποινών σε περίπτωση που βρεθεί πως το πτυχίο που στάλθηκε στον δοαταπ είναι πλαστό.

Γιάννης
|

Με τον νέο νόμο του ΔΟΑΤΑΠ που συζητούν εδώ και ένα χρόνο, έχουμε κανένα νέο, ή το Υπουργείο θεωρεί ότι όλα είναι καλά;

@Χ. Ευαγγέλου
|

Άρα λέτε να προτιμούμε τους "ντόπιους" απόφοιτους ακόμα κι αν είναι χειρότεροι από αυτούς που πλήρωσαν χρήματα (ή πήραν υποτροφία) και ξενιτεύτηκαν για να σπουδάσουν, πολλές φορές σε καλύτερα ιδρύματα, με καλύτερους δασκάλους και καλύτερα εργαστήρια. Το μόνο σίγουρο αυτής της λογικής σε βάθος χρόνου είναι η απομόνωση και ο επιστημονικός ευτελισμός.

Χ. Ευαγγέλου
|

....σε ομηρία χιλιάδες Έλληνες και αλλοδαπούς πολίτες, που αναζητούν ευκαιρίες ακαδημαϊκής και επαγγελματικής εξέλιξης στην Ελλάδα.

Εδώ γελάμε...Για ποιες ευκαιρίες ακαδημαικής και επαγγελματικής εξέλιξης μιλάτε;
Όταν δεν μπορείς να δώσεις δουλειά σε χιλιάδες εκατοντάδες απόφοιτους των ελληνικών Πανεπιστημίων, εσείς καίγεστε γι αυτούς που διάλεξαν να βγουν έξω να σπουδάσουν και για τους αλλοδαπούς, επειδή άργησε να αναγνωριστεί το πτυχίο τους;
Αν θέλεις εισροές πτυχιούχων από κάθε άκρη του πλανήτη, τότε πρέπει να φτιάξεις και ανάλογες θέσεις εργασίας. Αλλιώς περιορίσου στο να μπορείς να θρέψεις αυτούς που ήδη έχεις άνεργους.

Ν.Βασιλείου
|

Μπορεί εσείς να μην καταλαβαίνετε ή να ισχυρίζεστε ότι δεν καταλαβαίνετε, αλλά όλοι εμείς που διαβάζουμε την "έκπληξη" του κ. Καλογήρου έχουμε καταλάβει και ξέρουμε πολύ καλά, ποιο "εκσυγχρονισμό" του ΔΟΑΤΑΠ ζητάει...

@N.Bασιλείου
|

Αγαπητέ κ. Bασιλείου, μπορεί στα κρασιά να ισχύει ότι όσο πιο παλιό είναι, τόσο καλύτερο είναι, στις αναγνωρίσεις δεν ισχύει το ίδιο. Δεν καταλαβαίνω τον σχετλιασμό περί fast track ειλικρινά.

Επίσης
|

Τα πτυχία απο ΗΠΑ δεν γίνονται δεκτά ούτε απ τον ελληνικό ιδιωτικό τομέα.Το βασικό πτυχίο μηχανικού(4-ετές) απ το ΜΙΤ, δεν αναγνωρίζεται αυτόματα απ το ΔΟΑΤΑΠ, εδώ οι σπουδές διαρκούν 5έτη. Ακόμη και το ΤΕΕ θέλει βεβαίωση ΔΟΑΤΑΠ.

N.Bασιλείου
|

Έτσι κε Καλογήρου! Fast track αναγνώριση από τον ΑΤΕΕΝ , αλλά κι από τον ΔΟΑΤΑΠ. Πάρτε όλοι μια αναγνώριση τώρα που γυρίζει!
Αμ, έτσι που το πάτε και να έρθει κάποτε ο καιρός να φτιάξουμε ιδιωτικά Πανεπιστήμια, δεν θα θέλει κανείς να το επιχειρήσει. Γιατί άλλωστε;
Αφού μια χαρά θα βολεύονται όλοι και χωρίς αυτά.

@Made in Russia
|

Δεν ξέρω -- απλά παρέθεσα την περιπέτειά μου. Εύχομαι να μην έχει κανείς άλλος πρόβλημα.

Made in Russia
|

Προς @@@ΔΕΠ (24 Μάιος 2021 22:10)
Έχει άραγε σημασία, το τί γράφει επάνω το μεταπτυχιακό?
Το δικό μου πχ έγραφε "D.E.A." και μια χαρά αναγνωρίστηκε. Εάν ήταν από τη Ρωσσία, ίσως να έγραφε και "S-400 Sputnik" και επίσης να είχε αναγνωριστεί.
ΟΜΩΣ ΝΟΜΙΖΩ ΟΤΙ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ :
α) να είχα ήδη πρώτα, αναγνωρισμένο τετραετές βασικό πτυχίο,
β) άρα το μεταπτυχιακό να είχε γίνει σε 5ο έτος σπουδών,
γ) και φυσικά, να υπήρχαν όλα τα υπόλοιπα δικαιολογητικά-προϋποθέσεις που απαιτούσε ο ΔΟΑΤΑΠ.

@@Ιδιωτικά Πανεπιστήμια
|

Το θέμα μου δεν είναι τόσο το Ιδιωτικό-Δημόσιο όσο το ζήτημα της αξιολόγησης και της αξιοπιστίας. Όσοι δεν έχουν πάρει αναγνώριση από το ΔΟΑΤΑΠ γνώριζαν πολύ καλά από την αρχή των σπουδών τους σε ποιο Πανεπιστήμιο-Τμήμα φοιτούν. Ας τελειώνει η κοροϊδία. Για παραπάνω πληροφορίες μπορούν να απευθυνθούν στα αντίστοιχα Υπουργεία Παιδείας και τις Αρχές που αξιολογούν τα Πανεπιστήμια σε κάθε χώρα.Δεν πρόκειται ποτέ καμία Κυβέρνηση να προχωρήσει σε απελευθέρωση της αναγνώρισης τίτλων. Όλοι γνωρίζουμε τις τραγικές επιπτώσεις.

Dario Moutso
|

@ dimitra24 Μάιος 2021 21:16
Κυρία Δήμητρα μιλάτε για κάτι τελείως διαφορετικό. Μιλάτε για μεταπτυχιακές σπουδές. Το πανεπιστήμιο προορισμού μπορεί να σου ζητήσει ότι πληροφορία θέλει για να σε αξιολογήσει. Η ερώτηση είναι. Με το πτυχίο που αναφέρετε μπορείς στην Ολλανδία να εργασθείς σαν μεταφράστρια; Υπάρχει στην Ολλανδία αντίστοιχος ΔΟΑΤΑΠ; Αν υπάρχει αναγνωρίζει το πτυχίο σας σαν προπτυχιακές σπουδές, σας δίνει επαγγελματικά δικαιώματα ;

Μελίτακας ο Α΄
|

Φσσστ μπόινγκ και φύγαμε...

οικονομου
|

dimitra@ Ναι είναι , και ειναι σωστό

το αφήγημα
|

ότι κάποιοι θέλουν να έρθουν να δουλέψουν στην Ελλάδα, να επιστρέψουν από το brain drain...ακούγεται μόνο για το καινούργιο μοντέλο των βουλευτών από την αλλοδαπή...έρχονται νεόκοποι βουλευτές από το εξωτερικό, που έχτισαν βιογραφικό υπηρετώντας για λίγο έξω και θα επιστρέψουν για να μπου κατευθείαν στην Βουλή.

@@@ΔΕΠ
|

Κύριε/α σερλοκ των πτυχίων, για να καταλάβετε πόσο αστείο είναι το όλο θέμα, το δικό μου "Certificate of Advanced Study" του Cambridge που πήρα το 2001, το 2007 άλλαξε όνομα και έγινε "Master of Advanced Study (MASt)" και, αφού ζήτησα από το Cambridge να μου δώσουν το καινούργιο πάπυρο που έλεγε "Master" (δεν ξανασπούδασα!), μου το αναγνώρισε και το ΔΟΑΤΑΠ. Άρα τα "Certificate of Advanced Study" του Cambridge μπορούν να αναγνωριστούν με αυτό τον τρόπο. Ο συνάδελφος "ΔΕΠ εξωτερικού" απλά δεν μπήκε στον κόπο/δεν το ήξερε ότι γίνεται πια αυτό. Αν το παραπάνω δεν είναι καφκικό, τότε τί είναι; Προσυπογράφω λοιπόν τα λεγόμενα του συναδέλφου ΔΕΠ, αλλά προσφέρω και τη λύση στην Ελλάδα του παραλόγου.

@@@ΔΕΠ
|

Είναι όμως Μαστερ σε όλο τον υπόλοιπο κόσμο.

ετελείωσε
|

έλεγε ένας πολιτικός σε παλιά ελληνική ταινία.

Ευτυχώς για τους Έλληνες πολίτες, τα πτυχία μας αναγνωρίζονται στο εξωτερικό και έτσι φεύγουμε ανεμπόδιστα και ανεπιστρεπτί καθότι δεν προλαβαίνουμε να περιμένουμε πότε θα περάσουμε από τον μεσαίωνα στην αναγέννηση.

dimitra
|

το πτυχιο του μεταφραστικου τμηματος του ιονιου δεν αναγνωριζεται a priori απο παν/μιο της Ολανδιας για μεταπτυχιακο.Ζητουν πληρη αναφορα των μαθηματων και πληρη περιγραφη του διδακτικου περιεχομενου τους προκειμενου να αναγνωριστουν.Γιατι να αναγνωριζουμε εμεις τοσο ευκολα τα πτυχια εξ/κου?Τα παν/μια μας ειναι κατωτερα?

πολυς χρονος
|

@1 χρόνος στον ιδιωτικό τομέα είναι πολύς χρόνος
Ναι προσλαμβάνονται με τη δέσμευση να αλλαξουν τη νομοθεσία...

@πολύς χρόνος
|

Δεν προσλαμβάνονται στον ιδιωτικό τομέα CEO που δεν γνωρίζουν την νομοθεσία και περιμένουν να την μάθουν στην συνέχεια. Προσλαμβάνονται με συγκεκριμένες θέσεις και δεσμεύσεις....

@@ΔΕΠ
|

Αχα - αυτό δεν το είπατε στο αρχικό μήνυμα - και κάνει μεγάλη διαφορά.
Το Certificate of Advanced study του cambridge δεν είναι "Master από το καλύτερο βρετανικό πανεπιστήμιο": "Certificate of Advanced Study: Usually, the qualification obtained in the fourth year of a four-year undergraduate course if the student qualified for a BA after three years." (από το ίδιο το site του Cambridge). Οπότε όταν το βλέπουνα αυτό πως θα σας το αναγνώριζαν ως Master?

@@ΔΕΠ εξωτερικού
|

"Magisteri" είναι "Master" στα λατινικά. Είναι αποδεκτό.

@@ΔΕΠ εξωτερικού
|

To Harvard ιδρύθηκε περίπου 350 χρόνια μετά το Cambridge.

@@ΔΕΠ εξωτερικού
|

Μίλησα για το συγκεκριμένο: "Certificate of Advanced Study in Natural Sciences"

πολύς χρόνος
|

@1 χρόνος στον ιδιωτικό τομέα είναι πολύς χρόνος

Σαν να λέμε μετά από 1 έτος στην ιδιωτική εταιρεία ο CEO αποτυπώνει την γνωστή σε όλους εικόνα ότι η φορολογία είναι υψηλή. Και τον κατηγορούμε ότι δεν μείωσε τη φορολογία!

Αναγνώριση bachelor
|

Εγώ έχω καταθέσει το πτυχίο μου από τον Οκτώβριο, και ενώ μέχρι το Μάρτιο βρισκόταν στον Ειδικό Εισηγητή, ενημερώθηκα πως παραιτήθηκε και η αίτηση μου βρίσκεται στον προέλεγχο ξανά.
Έχω αποφοιτήσει από τον Ιούνιο 2020 και σε λίγο θα κλείσω χρόνο, χωρίς να έχω τη δυνατότητα να δουλέψω στον κλάδο μου, ενώ το προηγούμενο διάστημα υπήρχαν δημοσιεύματα που αναφέρανε την "εκτόξευση" του ΔΟΑΤΑΠ και πόσο γρήγορη είναι η αναγνώριση.

@ΔΕΠ εξωτερικού
|

Περίεργα μας τα λέτε...και τι γράφει δηλαδή ο τίτλος του Cambridge;
Τα πτυχία του Harvard πχ που ιδρύθηκε περίπου 100 χρόνια πριν το Cambidge, λένε "Magisteri in Artibus Liberalibus", "Magisteri Scientiaee" κλπ. Και φυσικά δεν έχουν πρόβλημα με το ΔΟΑΤΑΠ.
Αν είναι όπως τα λέτε τότε κανένα Masters' του Cambridge δεν έχει αναγνωριστεί στην Ελλάδα, το κόβω κάπως αδύνατο να ισχύει αυτό.

Δοαταπ
|

Κατάργηση του ΔΟΑΤΑΠ και δημιουργία ενός ενιαίου ευρωπαϊκού οργανισμού αναγνώρισης.

1 χρόνος στον ιδιωτικό τομέα είναι πολύς χρόνος
|

μετά από 1 έτος στην θέση αυτή, ο πρόεδρος αποτυπώνει την γνωστή σε όλους εικόνα. Άμα ήταν σε ιδιωτική εταιρεία και δεν είχε κάνει κάτι για 12 ολόκληρους μήνες τι θα είχε γίνει άραγε??
Εγώ πάντως περιμένω τα ελάχιστα να γίνουν, δηλαδή μια αυτόματη διαδικασία που θα πετάει το μπαλάκι στην αγορά εργασίας να βγάλει το φίδι από την τρύπα.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ