Placeholder

ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ

Ιntegrated master θα χορηγούν τρία τμήματα του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου

Δημοσίευση: 24/05/2021
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Με τρεις νέες  αποφάσεις   που υπέγραψε ο υφυπουργός Παιδείας Άγγελος Συρίγος προβλέπεται.ότι:

1 . Η  επιτυχής ολοκλήρωση του πρώτου κύκλου σπουδών, που οργανώνεται   στο Τμήμα Γεωπονίας της Σχολής Γεωπονικών Επιστημών του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου, οδηγεί στην απονομή ενιαίου και αδιάσπαστου τίτλου σπουδών μεταπτυχιακού επιπέδου (integrated master), στην ειδικότητα του Τμήματος, επιπέδου 7 του Εθνικού και Ευρωπαϊκού Πλαισίου Προσόντων.

2. Η  επιτυχής ολοκλήρωση του πρώτου κύκλου σπουδών, που οργανώνεται   στο Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών της Σχολής Μηχανικών του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου οδηγεί στην απονομή ενιαίου και αδιάσπαστου τίτλου σπουδών μεταπτυχιακού επιπέδου (integrated master), στην ειδικότητα του Τμήματος, επιπέδου 7 του Εθνικού και Ευρωπαϊκού Πλαισίου Προσόντων.

3. Η  επιτυχής ολοκλήρωση του πρώτου κύκλου σπουδών, που οργανώνεται   στο Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών της Σχολής Μηχανικών του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου  οδηγεί στην απονομή ενιαίου και αδιάσπαστου τίτλου σπουδών μεταπτυχιακού επιπέδου (integrated master), στην ειδικότητα του Τμήματος, επιπέδου 7 του Εθνικού και Ευρωπαϊκού Πλαισίου Προσόντων.

Σχόλια (17)

 
bob mastoras
27 Μάιος 2021 16:05

α) Θα μιλήσω για περιπτώσεις που ξέρω. Για το ΕΜΠ και την σχολή ΗΜΜΥΗ. Οποιος γινόταν αποδεκτός ως ΥΔ έπρεπε να κάνει έναν αριθμό μεταπτυχιακών μαθημάτων (αν θυμάμαι καλά 6) ως μέρος των σπουδών του πέρα από την εκπόνηση της διατριβής. Αν δεν είχε δίπλωμα (ήταν δηλαδή απόφοιτος 4ετούς σχολής) χρεωνόταν με άλλα 4 προπτυχιακά μαθήματα. Αν είχε τίτλο ΜΔΕ ξεχρεωνόταν 2 μεταπτυχιακά μαθήματα. Αρα ακόμα και οι απόφοιτοι 4ετών σχολών στο ίδιο το πολυτεχνείο μπορούσαν να κάνουν διδακτορικό.
Σε πανεπιστημιακά τμήματα (πχ πληροφορικής) ξέρω ότι γίνονταν δεκτοί διπλωματούχοι αλλά και πτυχιούχοι για εκπόνηση διατριβής. Χρεώνονταν κάποια μαθήματα. Αυτή η διαδικασία δεν είναι/ήταν δυνατή για αποφοίτους ΤΕΙ. Θεωρείται κατ' εξαίρεση αλλά αν υπάρχει εξαίρεση ... Οι γιατροί πάλι μπορούν έτσι και αλλιώς χωρίς μάστερ να κάνουν διδακτορικό. Και φυσικά στο εξωτερικό δεν περιμένουν/περιμέναν την θεσμοθέτηση του integrated master. Τόσο παλιά όσο και τώρα αν κρίνουν/έκριναν τον υποψήφιο άξιο του δίνουν την ευκαιρία. Αν δεν πείσει ο διπλωματούχος δεν θα πείσει και ο ίδιος ως integrated masterούχος. Όχι λόγω ονομαστικά κτήσης ενός μάστερ.
β) Αν υπάρχουν ακόμα διπλώματα ελληνικών πολυτεχνικών σχολών που δεν είναι integrated master οι απόφοιτοι θα εγγραφούν χωρίς πρόβλημα. Αν όχι όσα λέτε είναι ταυτολογία. Και οι απόφοιτοι ξένων τμημάτων προφανώς πρέπει να περάσουν από ΔΟΑΤΑΠ. Με όση πληρότητα και αν περάσουν όμως (δηλαδή με την ισοδυναμία και αντιστοιχία) δεν θεωρείται ότι έχουν integrated master (στην Ελλάδα) Ακόμα και αν είχαν στο εξωτερικό. https://www.esos.gr/arthra/60994/mplokare-o-doatap-stin-isotimia-ton-xen... Στο ΤΕΕ τους γράφουν όμως.

 
Polar_Fish
27 Μάιος 2021 15:16

Να έχει 5τες προπτυχιακό πρόγραμμα integrated master με τουλάχιστον 1 εξάμηνο αφιερωμένο για την διπλωματική. Γι'αυτό και τα μέλη του ΤΕΕ λέγονται όλοι διπλωματούχοι και όχι πτυχιούχοι μηχανικοί.

 
ΕΛΜΕΠΑ Γεωπονική
27 Μάιος 2021 15:08

Θα δίνει Master μια Γεωπονική Σχολή που δεν έχει ψηφισμένα επαγγελματικά δικαιώματα;;;;;;;
Η παράνοια στο μεγαλείο της στην τριτοκοσμική Ελλάδα.
Σαφώς και θεωρείται μια από τις καλύτερες Γεωπονικές αυτή του Ηρακλείου Κρήτης όμως θα πρέπει να μπούν τα πράγματα στη θέση τους όσο αφορά τους πτυχιούχους-Διπλωματούχους Γεωπόνους της συγκεκριμένης σχολής.

 
@@@Πολίτης
27 Μάιος 2021 11:08

α) Μπορούσε και πριν, αλλά μιλάμε για ειδικές περιπτώσεις .Με το integrated master μπορεί ο καθένας (θεωρητικά) να κάνει κατευθείαν διδακτορικό. Στην Ελλάδα βέβαια αυτό δεν ακολουθείται.

β) Ο μόνος τρόπος να εγγραφεί κάποιος στο ΤΕΕ πλέον χωρίς integrated master, είναι να έχει πτυχίο από το εξωτερικό και να το αναγνωρίσει ο δοαταπ(αν και όταν το αναγνωρίσει, και λογικά θα πάρει ο αιτών να δώσει κάποια έξτρα μαθήματα ). Από τα πανεπιστήμια του εσωτερικού, ΔΕΝ μπορεί κάποιος να εγγραφεί στο ΤΕΕ χωρίς integrated master. Για να εγγραφεί κάποιος στο ΤΕΕ από την Ελλάδα, θα πρέπει 1)Να έχει βγάλει τμήμα πολυτεχνικής σχολής και 2) Το τμήμα αυτό να υπάρχει ως ειδικότητα στο ΤΕΕ. Για να ανήκει όμως ένα τμήμα σε πολυτεχνική σχολή, σύμφωνα με τον νόμο, θα πρέπει 1) Να έχει 5τες προπτυχιακό πρόγραμμα integrated master με τουλάχιστον 1 εξάμηνο αφιερωμένο για την διπλωματική. Γι'αυτό και τα μέλη του ΤΕΕ λέγονται όλοι διπλωματούχοι και όχι πτυχιούχοι μηχανικοί.

Όπως όμως είπα και πιο πριν ο συγγεκριμενος τίτλος δεν προσφέρει τίποτα παραπάνω στον κάτοχο του απλά την δυνατότητα να εγγραφεί στο ΤΕΕ (πράγμα αυτονόητο καθώς έχει σπουδάσει μηχανικός). Δεν επιφέρει ούτε μισθολογικές διαφορές, ούτε παραπάνω μόρια για προσλήψεις κλπ. Το ίδιο και από κάποια άλλα τμήματα όπως μουσικών σπουδών κλπ που επειδή είναι 5ετη δίνουν και αυτά τον ίδιο τίτλο.Ειναι οπότε κατανοητό ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος για τους υπόλοιπους πτυχιούχους να νιώθουν αδικημένοι, καθώς δεν υπολοιπονται σε κάτι των διπλωματούχων integrated master και το κράτος το αναγνωρίζει. Η μόνη διαφορά είναι το όνομα του πτυχίου.

 
@ @Πολιτης
27 Μάιος 2021 00:26

"Το integrated master είναι διεθνής αναγνώρισμενος τίτλος και ο ρόλος του είναι να δείνει την δυνατότητα σε κάποιον να κάνει κατευθείαν διδακτορικό (στο εξωτερικό κυρίως). Στην Ελλάδα, ο μόνος λόγος που υπάρχει είναι επειδή ετσι το ορίζει το ΤΕΕ για να μπορείς να εγγραφείς."

Δεν είναι ακριβή αυτά που αναφέρετε.
α) Και πριν την θεσμοθέτηση του "integrated master" μπορούσε κάποιος να κάνει κατευθείαν διδακτορικό τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.
β) Και τώρα μπορεί κανείς να γίνει μέλος του ΤΕΕ χωρίς να έχει "integrated master". Τόσο ως απόφοιτος εσωτερικού όσο και εξωτερικού. Να σας θυμίσω ότι οι απόφοιτοι εξωτερικού με πτυχίο ισότιμο αλλά και αντίστοιχο μέσω ΔΟΑΤΑΠ δεν θεωρείται ότι έχουν "integrated master". Και ίσως υπάρχουν ακόμα τμήματα ελληνικών πολυτεχνικών σχολών που δεν έχουν "integrated master". Στο ΤΕΕ γράφονται πάντως. Σίγουρα πάντως γράφονταν πριν την θεσμοθέτηση των integrated master. Δεν ξεκίνησε να έχει μέλη το ΤΕΕ το 2018.

 
@Πολιτης
26 Μάιος 2021 21:55

Το integrated master παρόλο που είναι επίπεδου 7 δεν φέρνει καμία μισθολογική διάφορα, ούτε δείνει extra μόρια. Παρόλα αυτά δεν σας υποχρέωσε κανένας αν θέλετε να ανήκετε στο επίπεδο 7 να πληρώσετε για μεταπτυχιακο. Υπάρχουν πολλές δωρεάν μεταπτυχιακα στα οποία αν πληρειτε τις προϋποθέσεις θα γίνεται δεκτός/δεκτή. Το integrated master είναι διεθνής αναγνώρισμενος τίτλος και ο ρόλος του είναι να δείνει την δυνατότητα σε κάποιον να κάνει κατευθείαν διδακτορικό (στο εξωτερικό κυρίως). Στην Ελλάδα, ο μόνος λόγος που υπάρχει είναι επειδή ετσι το ορίζει το ΤΕΕ για να μπορείς να εγγραφείς.

 
@Πολίτης
26 Μάιος 2021 15:31

Δειτε το διαφορετικά. Η απόδοση του integrated master στις 5ετείς σπουδές ειναι θέμα ισότητας πτυχίων για τις 5ετεις σχολές. Οταν τελειώνεις μια 4ετη σχολή και κάνεις μεταπτυχιακές σπουδές 1-2 χρόνια προφανώς είσαι σε αλλο επίπεδο απο το απλό 5ετες πτυχιο. Ομως οι δρόμοι δε συναντίουνται.

 
@ΠΑΠΕΛ
26 Μάιος 2021 15:27

Γιατί δεν ρωτάτε το ΠΑΠΕΛ?

 
Πολίτης
25 Μάιος 2021 22:46

Τα πενταετή τμήματα ή είναι αναγκαία λόγω του μεγάλου προγράμματος σπουδών τους ή όχι. Το να πηγαίνεις απευθείας στο επίπεδο 7 .....ενώ οι άλλοι πτυχιούχοι πρέπει να πληρώσουν πάνω από 5000 ευρώ για να πάνε στο επίπεδο 7 ......είναι ΑΔΙΚΟ , ΥΠΟΚΡΙΤΙΚΟ .....ΚΑΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΜΑ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΧΡΟΝΩΝ.....!!!
Η χρειάζονται τα 5 ετη ή ας γίνουν 4......τα άλλα είναι .....σκοπιμότητες της τελευταίας δεκαετίας.....!!!

 
@επιτελους δικαίωση για το ελμεπα
24 Μάιος 2021 18:24

Δεν γίνεται αυτό που προτείνεις, γιατί ο πτυχιούχος έχει παρακολουθήσει τετραετές προπτυχιακό πρόγραμμα τεχνολογικής εκπαίδευσης και όχι πενταετές προπτυχιακό πρόγραμμα πανεπιστημιακής εκπαίδευσης.

Το ΤΕΙ Κρήτης είχε το πρώτο, το ελμεπα έχει το δεύτερο και δεν συγκρίνονται μεταξύ τους. Επίσης, το μάστερ από ΠΜΣ δεν σχετίζεται με τα δύοπροηγούμενα...

 
Μαθηματικός
24 Μάιος 2021 18:21

Το ωραίο είναι ότι κάποιοι σύμβουλοι επαγγελματικού προσανατολισμού, στους οποίους καταφεύγουν πολλοί υποψήφιοι για το μηχανογραφικό, μέχρι τώρα υποτιμούσαν τα τμήματα αυτά...
Από εδώ και στο εξής θα αλλάξουν ρότα.

 
Eng @HMU
24 Μάιος 2021 13:50

10 μέλη ΔΕΠ >2.000 ετεροαναφόρες για τα τμήματα που αναφέρεσαι.

 
Νέστορας Πυργιώτης
24 Μάιος 2021 13:07

Όπως αποδεικνύεται περίτρανα η ΝΔ έλεγε ασύστολα ψεύδη για τα ΤΕΙ. Το μόνο που τους νοιάζει είναι η εκλογική πελατεία στην Κρήτη ενώ σε άλλες πόλη κλείνουν τα τμήματα. Τεράστιες αντιφάσεις και τεράστια εξαπάτηση.

 
Ξέρει κανείς;
24 Μάιος 2021 12:18

γιατί στο τμήμα ηλεκτρονικών μηχανικών στα Χανιά δε δώθηκε η δυνατότητα integrated master; Τί δεν έχει που έχουν τα άλλα τμήματα;

 
ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΔΙΚΑΙΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΕΛΜΕΠΑ
24 Μάιος 2021 11:28

Μένει να δούμε τι θα γίνει με τη μετάβαση των πτυχιούχων από ΤΕ σε ΠΕ.
Μια καλή εκτίμηση θα ήταν ένας ΤΕ με Master, να μπορεί να μετεξελιχθεί αυτόματα σε ΠΕ.
Πως σας φαίνεται;

 
ΠΑΠΕΛ
24 Μάιος 2021 10:29

ΤΙ θα γίνει ρε παιδιά με την σχολη μηχανικών του παπελ;;;;

 
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ
24 Μάιος 2021 10:20

Με τη γεωπονική του ΠΑΠΕΛ τι γίνεται;

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ