ΜΑΘΗΤΕΣ

"Έρχεται" εγκύκλιος για τη ρύθμιση των απουσιών των μαθητών

Η εγκύκλιος θα έχει μία κατεύθυνση “να μην μείνει στην ίδια τάξη κανένας μαθητής λόγω απουσιών, μ΄εξαίρεση ακραίες περιπτώσεις”
Δημοσίευση: 25/05/2021
Υπουργείο παιδείας
Alt Text: 
Υπουργείο παιδείας
Title Text: 
Υπουργείο παιδείας
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Εγκύκλιο ρύθμισης των απουσιών των μαθητών  ετοιμάζει αυτές τις ημέρες το υπουργείο Παιδείας, η οποία αναμένεται να σταλεί στα σχολεία το αργότερο την άλλη εβδομάδα.

Σύμφωνα με πληροφορίες η εγκύκλιος θα  είναι ιδιαίτερα ευνοϊκή για τους μαθητές, μία κατεύθυνση “να μην μείνει στην ίδια τάξη κανένας μαθητής λόγω απουσιών, μ΄εξαίρεση ακραίες περιπτώσεις”.

Στόχος του υπουργείου Παιδείας είναι να “καλύψει” πλήρως τους μαθητές που χρεώθηκαν με απουσίες, ενώ είχαν αντικειμενικά προβλήματα εξ αποστάσεως παρακολούθησης μαθημάτων, όπως έλλειψη τεχνολογικού εξοπλισμού, ίντερνετ ή προβλημάτων λειτουργίας του ίντερνετ.

Την αρμοδιότητα της σχετικής ρύθμισης των απουσιών, ανά μαθητή, θα έχουν οι Σύλλογοι Διδασκόντων.

Υπενθυμίζεται ότι το υπουργείο Παιδείας, με εγκύκλιο που είχε εκδώσει με το ξεκίνημα της εξ αποστάσεως διδασκαλία, , είχε καλέσει   τους  Διευθυντές/τριες των σχολικών μονάδων   να αποτυπώνουν συστηματικά το σύνολο των μαθητών που απουσιάζουν καθ’ όλη τη διάρκειας της ημέρας, ανά τάξη.

Τι ισχύει για τις απουσίες

Επαρκής χαρακτηρίζεται η φοίτηση μαθητών/τριών εφόσον το σύνολο των απουσιών του/της δεν υπερβαίνει τις εκατόν δεκατέσσερις (114).

Ανεπαρκής χαρακτηρίζεται η φοίτηση μαθητή/τρι- ας που σημείωσε πάνω από εκατόν δεκατέσσερις (114) απουσίες. Οι μαθητές/τριες των οποίων η φοίτηση χαρακτηρίζεται ανεπαρκής είναι υποχρεωμένοι/ες να επαναλάβουν τη φοίτηση τους στην ίδια τάξη.

Στην περίπτωση των Μουσικών και Καλλιτεχνικών Γυμνασίων και Λυκείων ισχύουν τα αριθμητικά όρια που προβλέπονται  προσαυξημένα κατά δεκαέξι (16) απουσίες.

Στην περίπτωση των Εσπερινών Γυμνασίων και Εσπερινών Γενικών Λυκείων ή Εσπερινών Επαγγελματικών Λυκείων ισχύουν τα αριθμητικά όρια που προβλέπονται  προσαυξημένα κατά δεκαέξι (16) απουσίες.

Στην περίπτωση των ιδιωτικών σχολείων τα οποία λειτουργούν με διευρυμένο ωράριο ισχύουν τα αριθμητικά όρια που προβλέπονται  προσαυξημένα ανάλογα με τον αριθμό των επιπλέον ωρών.

Πότε οι απουσίες των μαθητών δεν προσμετρώνται, λόγω Κορωνοϊού

1. Οι απουσίες μαθητών σχετικά με τον κορωνοϊό COVID-19 καταγράφονται, αλλά δεν προσμετρώνται στις ακόλουθες περιπτώσεις :

α) Αν νοσεί από κορωνοϊό COVID-19 ο ίδιος ο μαθητής ή κάποιος που κατοικεί στο σπίτι του, με απαραίτητη προσκόμιση ιατρικής βεβαίωσης.

β) Αν ο μαθητής ανήκει σε ομάδα αυξημένου κινδύνου, όπως έχουν οριστεί από τον ΕΟΔΥ, με απαραίτητη προσκόμιση ιατρικής βεβαίωσης από τον θεράποντα ιατρό ή από ιατρό της σχετικής ειδικότητας. Οι ομάδες μαθητών αυξημένου κινδύνου είναι οι ακόλουθες:

i. Μαθητές που λαμβάνουν χημειοθεραπεία για κακοήθεια ή μετά από ομόλογη μεταμόσχευση αιμοποιητικών κυττάρων, εάν έχουν παρέλθει λιγότερο από έξι (6) μήνες από την ολοκλήρωσή της.
ii. Μαθητές μετά από αλλογενή μεταμόσχευση αιμοποιητικών κυττάρων, εάν έχουν παρέλθει λιγότεροι από δώδεκα (12) μήνες.
iii. Μαθητές μετά από μεταμόσχευση συμπαγούς οργάνου, εάν έχουν παρέλθει λιγότεροι από εικοσιτέσσερις (24) μήνες.
iv. Μαθητές με δρεπανοκυτταρική αναιμία.
v. Μαθητές με σοβαρή συγγενή ή επίκτητη ανοσοανεπάρκεια (HIV και CD4 <500).
vi. Μαθητές υπό χρόνια κορτιζονοθεραπεία (prednisolone >20mg/μέρα).
vii. Μαθητές με σοβαρή χρόνια νεφρική νόσο ή νε- φρική ανεπάρκεια.
viii. Μαθητές με αιμοδυναμικά σημαντική συγγενή καρδιοπάθεια ή γνωστή μυοκαρδιοπάθεια.
ix. Μαθητές με χρόνια, σοβαρή πνευμονοπάθεια, όπως κυστική ίνωση με αναπνευστική ανεπάρκεια ή μαθητές με σοβαρό και μη ελεγχόμενο άσθμα, σύμφωνα με τη γνωμάτευση εξειδικευμένου κέντρου.
x. Μαθητές με σύνθετα μεταβολικά ή νευρολογικά προβλήματα.

γ) Μαθητής που έχει υποβληθεί σε μοριακή διαγνωστική εξέταση για τον κορωνοϊό COVID-19 και για όσο χρόνο αναμένει την έκδοση του αποτελέσματος.

2. Για τους μαθητές που απουσιάζουν εντασσόμενοι σε ευπαθείς ομάδες, προβλέπεται η παρακολούθηση μαθημάτων μέσω σύγχρονης εξ αποστάσεως εκπαίδευσης.

Σχόλια (29)

 
Ερωτευμένος
30 Μάιος 2021 14:01

Ναι αγαπητή μου, ο κορωνοιός υπάρχει. Όμως δεν πηγαίνετε στη δουλειά σας? Και όταν δεν πηγαίνετε, δεν την κάνατε εξ αποστάσεως? Εκεί υπάρχει "δικαιολόγηση" απουσιών? Ή μήπως δεν σας "αγαπάει" η επιχείρησή σας? Καλή και απαραίτητη η αγάπη αλλά δυστυχώς υπάρχει και η εκμετάλλευσή της πολλές φορές.

 
Ειρήνη
28 Μάιος 2021 09:34

Το πρώτο χαρακτηριστικό του εκπαιδευτικού πρέπει να είναι η αγάπη προς το παιδί . Ο κορωνοιός υπάρχει κύριοι, και όταν αρρωσταίνει ένας σε μια οικογένεια μετά νοσούν όλοι . Πολύ καλά έκανε το Υπουργείο .

 
Ν.Φ.Κ
27 Μάιος 2021 08:35

Δηλαδή κάποιος μαθητής που έχει καταχωρηθεί στο MYSCHOOL με 485 απουσίες θα μπορούσε να ισχυριστεί οτι ολες αυτές τις ώρες είχε " πέσει " το δίκτυο , η θα πρέπει να αρχίσουμε απο τώρα να " σβήνουμε " απουσίες ;;;;

 
επιτέλους να ξυπνήσουν κάποιοι
27 Μάιος 2021 07:53

- ναι, είστε κορόιδα που είστε τυπικοί
-ναι, είστε κορόιδα όσοι παρακολουθείτε στα εσπερινά επαλ και αλλού
-ναι, είστε κορόιδα όσοι δεν εξαντλείτε απουσίες νωρίς , αφού μπορεί να περάσετε (λόγω γρίπης, κορώνας κλπ κλπ) τελικά ΑΚΟΠΑ ΑΒΑΔΙΣΤΑ
μπάζει όλο από παντού, το καταλάβατε τώρα; αυτό δε που λέει ο συνάδελφος για τις απουσίες που ΔΕΝ κόβεται αυτόματα όποιος έχει κάποιες αναλογικά μαζεμένες από το πρώτο τετράμηνο και δεν υπάρχει πρόβλεψη να τελειωνει (του χρόνου πάλι), αλλά πρέπει να γράφεται γράφεται μέχρι τον τελικό χαρακτηρισμό φοίτησης μας ξεπερνά για τη φιλανθρωπία χρόοοοοοονια .

 
Ο Τζάμπας
27 Μάιος 2021 01:22

Τζάμπα τα Voucher, τα ΦΕΚ(ΝΤΕΜΕΚ), οι καταλήψεις, οι γκρίνιες και οι γκρινιάριδες, οι απειλές, οι σύγχρονες και οι ασύγχρονες, οι επιμορφώσεις(χαχαχα), οι χιλιάδες eclass, τα εκατομμύρια συνδέσεις, η κάλυψη της ύλης, η τζάμπα cisco, η μη τζάμπα cisco, τα wifi και οι ταχύτητες φωτός, οι καλοί και οι κακοί εκπαιδευτικοί, τα "ψυχολογικά" των μαθητών στην οθόνη, τα έξοδα μαθητών και εκπαιδευτικών για εξοπλισμό. Και πόσα ακόμη ξεχνάω.....

ΤΖΑΜΠΑ Υπουργός Παιδείας.

 
Αίσχος
26 Μάιος 2021 23:46

Αίσχος! Έτσι απλά... Όπως ΥΠΑΙΘ.

 
OK
26 Μάιος 2021 14:52

Προτείνεται η εξής διατύπωση:

"Με την παρούσα εγκύκλιο γίνεται γνωστό ότι εκπαιδευτικός που θα αφήσει μαθητή λόγω απουσιών είναι ακάλυπτος και θα βρει τον μπελά του".

Λιτό και σαφές...

 
Άριστα σε όλους
26 Μάιος 2021 00:02

Εχουμε λύσει όλα τα προβλήματα τώρα και χωρίς παρακολούθηση και χωρίς διαγωνίσματα όλοι παίρνουν 20 άριστα μπράβο μας αυτή είναι πραγματική αριστεία όχι παιχνίδια!

 
καθηγητης ΕΠΑΛ
25 Μάιος 2021 22:43

Τον Φεβρουάριο αρκετοί μαθητές στα ΕΠΑΛ, οι οποίοι είχαν ξεπεράσει το όριο των απουσιών κατά την διάρκεια της τηλεκπαίδευσης, χαρακτηρίστηκαν ως "μη παρακολουθούντες" και διαγράφηκαν προσωρινώς από το myschool, με σκοπό στο τέλος του έτους να επανέλθουν για να χαρακτηριστεί η φοίτησή των ως "ΑΝΕΠΑΡΚΗ".. κάποιοι συνέχισαν να έρχονται ελπίζοντας στην "διάσωσή" τους από το υπουργείο..Όσοι όμως , απογοητευμένοι, δεν ήρθαν στο σχολείο με την επανέναρξη της δια ζώσης διδασκαλίας θα αισθανθούν αδικημένοι ........

 
ζορρο
25 Μάιος 2021 21:52

Γιατι πιστεψε κανενας οτι δεν θα γινοταν αυτο ??????οποιος πιστευε το αντιθετο ειναι για τα γραβαρα.......ρε ελλαδα ειμαστε χωνεψτε το και για οσους κραζουν την κυβερνηση αν ειχαμε συριζα θα τους χαριζε απο φετος καμμια 200αρια απουσιες που θα κανανε την επομενη χρονια .

 
Μαρία εκπαιδευτικός.
25 Μάιος 2021 21:47

Εμεις τα κορόιδα φταίμε που περνούσαμε σε χαρτιά και ηλεκτρονικά τις απουσίες, τις στέλναμε στο σχολείο, αποθηκεύσουμε ένα ολόκληρο πάκο και οι έξυπνοι βγαίνουν λάδι. Συγχαρητήρια.

 
Γιώργος
25 Μάιος 2021 21:25

κρίμα για μια κυβέρνηση που "κόπτεται" για τη δικαιοσύνη και τη συνέπεια, να μας πει: " μη λαμβάνετε καθόλου τις απουσίες τηλεκπαίδευσης". Αν ξαναγίνει τηλεκπαίδευση, ας μη παρακολουθεί κανείς! Δεν μπορεί να είναι αυστηρή με τους εκπαιδευτικούς, και να "χαϊδεύει" τους μαθητές...

 
nin.
25 Μάιος 2021 20:17

κανένας μαθητής ΔΕΝ ΠΡΈΠΕΙ να μείνει από απουσίες! εφόσον είναι άριστος/τη είναι κρίμα. αυτή η κυβέρνηση δεν πάει να δουλεύει έτσι, αυτή η χρονιά ήταν δύσκολη για όλους, κάντε κάτι να μην μείνει ΚΑΝΈΝΑΣ!.

 
Τώρα κλείνει το μάτι
25 Μάιος 2021 18:01

Ενώ τα σχολεία κλείνουν το ένα πίσω από το άλλο λόγω κρουσμάτων. Ή μάλλον δεν κλείνουν πάρα τη σωρεία κρουσμάτων με βαση τα τεχνάσματα και την μείωση των τεστ, το υπουργείο έρχεται και λέει εγώ τα σχολεία δεν θα τα κλείσω αλλά μπορω να σας κλείσω το μάτι να μην ξαναπάτε, αφού από απουσίες δεν μένετε. Έτσι όλοι ευχαριστημένοι. Το υπουργείο έχει τάχα μου ανοιχτά σχολεία, οι μαθητές δεν πάνε άρα ευτυχώς δεν κολλάνε, μειώνονται τα κρούσματα. Όλα καλά. Του χρόνου να δούμε....

 
Μητέρα
25 Μάιος 2021 17:24

Για όλα τα σχολεία αναφέρατε τα ειδικά γυμνάσια ξεχάσατε όμως. Τι θα γίνει με τα ειδικά γυμνάσια?

 
έχουμε καταλάβει ότι
25 Μάιος 2021 16:55

το υπουργείο δεν ενδιαφέρεται για το σχολείο , τους μαθητές, τη λογική αλλά μόνο για τα πολιτικά και τους ημετέρους; σα να λέει σε όλους ΜΗ ΔΟΥΛΕΥΕΙ κανείς (εκπαιδευτικοί , μαθητές) , αν και έρχεται η αξιολόγηση που δεν θα θίξει ημετέρους μόνο.

 
Τί δεν καταλαβαίνετε
25 Μάιος 2021 16:39

από το ¨αντικειμενικά προβλήματα εξ αποστάσεως παρακολούθησης μαθημάτων, όπως έλλειψη τεχνολογικού εξοπλισμού, ίντερνετ ή προβλημάτων λειτουργίας του ίντερνετ¨;

 
Αμερόληπτος
25 Μάιος 2021 15:32

@Μητέρα Οι εκπαιδευτικοί γνωρίζουν πολύ καλά ποιος μαθητής ήταν συνεπής. Και εσείς οι γονείς γνωρίζατε αν είχατε προβλήματα στη σύνδεση, άλλο είναι αν σας βολεύει αυτή η αναμενόμενη αλλοπρόσαλλη απόφαση. Κρίμα στα συνεπή παιδιά. Το σύστημα όπως κάνει πάντοτε χαϊδεύει αυτιά κηδεμόνων και αδιάφορων μαθητών. Καλό καλοκαίρι στους αμελείς μαθητές. Ζήτω η λειτουργική αγραμματοσύνη!

 
Kώστας
25 Μάιος 2021 14:07

Να αποσαφηνιστεί πλήρως ποιες θα είναι οι ακραίες περιπτώσεις για να μείνει μαθητής γιατί θα γίνει μπάχαλο στο σχολείο και κάποιοι θα το εκμεταλευτούν.

 
ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ
25 Μάιος 2021 13:51

Χρειάζεται μια εγκύκλιος με απλή διατύπωση: οι απουσίες των μαθητών που δεν συμμετείχαν στα εξ αποστάσεως μαθήματα λόγω τεχνικών δυσχερειών( προβληματική σύνδεση ίντερνετ, έλλειψη εξοπλισμού, διακοπές ρεύματος) διαγράφονται με μια υπεύθυνη δήλωση κηδεμόνα προς το σχολείο.
Έτσι ρυθμίζεται απλά το όλο ζήτημα.

 
alastor
25 Μάιος 2021 13:44

Σοβαρά τώρα, μεταξύ μας: υπήρχε εκπαιδευτικός που πίστευε ότι θα μπορούσαν να χάσουν τη χρονιά μαθητές από.... απουσίες τηλεκπαίδευσης; Μάλλον αφελής θα ήταν....

 
E.
25 Μάιος 2021 13:01

Και ως συνήθως το υπουργείο δεν θα πει τίποτα συγκεκριμένο, θα βγάλει μια εγκύκλιο γεμάτη αοριστολογιες και θα ρίξει το μπαλάκι κ την ευθύνη στους συλλόγους για να σκοτωθούμε μεταξύ μας... Ανεύθυνο υπεύθυνοι...

 
andreas remoundos
25 Μάιος 2021 12:15

Οι καθηγητές και ο Διευθυντής του σχολείου που έβαζαν κάθε ώρα απουσίες, γινόμενοι δυσάρεστοι σε μαθητές και γονείς και ενίοτε σε ορισμένους συναδέλφους, τις έστελναν ηλεκτρονικά στο σχολείο, τις καταχωρούσαν, και ενημέρωναν κάθε εβδομάδα τους γονείς και τους μαθητές για την πορεία της φοίτησής τους ηλεκτρονικά και δια ζώσης, η την ομάδα που έλυνε τα τεχνικά προβλήματα των μαθητών, ακόμα και με φυσική παρουσία στο σχολείο, καθώς και οι μαθητές που παρακολουθούσαν ανελλιπώς την εξ αποστάσεως διδασκαλία, ενώ άλλοι επιδεικτικά δεν "έμπαιναν", τελικά είναι τα μεγάλα κορόιδα της υπόθεσης.
Και όχι μόνο αυτό. Πετάνε το μπαλάκι στους Συλλόγους, όπου θα γίνει το έλα να δεις.
Και αυτό είναι το λιγότερο. Η όλη υπόθεση αφήνει παρακαταθήκη για την επόμενη φορά, που όλοι θα κάνουν πως εργάζονται.
Τους νοιάζει όμως; Σε ποια σχολεία έχουν τα δικά τους τα παιδιά;

 
Γιατί μας πρήζατε???
25 Μάιος 2021 12:02

έλεγαν για απουσίες στους καταληψίες... έλεγαν για απουσίες στην τηλεκπαίδευση... έλεγαν για απουσίες όσων δεν φέρουν βεβαίωση self-test

ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΘΑ ΑΥΤΟΑΝΑΙΡΕΣΟΥΝ ΤΑ ΛΕΓΟΜΕΝΑ ΤΟΥΣ!!!

(εμείς οι εκπ/κοί το ξέραμε ότι όλα αυτά που λέγατε "δεν στέκουν"... ας σας δει και ο υπόλοιπος κόσμος ή έστω οι ελάχιστοι που ακόμα πιστεύουν πως ξέρετε τι σας γίνεται)

 
@αμερόληπτο
25 Μάιος 2021 11:13

παιδαγωγία πολιτών , αριστεια , θεαθήναι και ιδεοληψία , όχι αστεία (για την παρτη μας κομματικοπολιτικά - και φίλους). ουσία τίποτα, νάδα, ριάν, σιφιρ, κουλούρα !

 
Μητέρα
25 Μάιος 2021 10:40

Το μισό χρόνο το συστημα είχε προβλημα σέρνεται το ιντερνετ να μη μεινει κανειςμαθητης σωστό είναι τώρα για τους συνεπείς είναι άλλη ιστορία που να βρεις ποιος ήταν συνεπής και ποιος όχι;

 
πέφτουμε από τα σύννεφα
25 Μάιος 2021 10:34

οι άριστοι είναι αυστηροί για το καλό της κοινωνίας. το βλέπουμε με αυτούς που προωθούν, τις διατάξεις κλπ κλπ . α, οι παλινωδίες για το θεαθήναι μαζί με τα βόλεϊ και τις εκδρομές

 
Αριστεία όχι αστεία
25 Μάιος 2021 09:58

"να μην μείνει στην ίδια τάξη κανένας μαθητής λόγω απουσιών"
Θαυμάστε τους. Αυτούς θέλατε. Αυτούς θα λουστείτε. Αριστεία .

 
Αμερόληπτος
25 Μάιος 2021 09:36

Τελικά σ'αυτή τη χώρα, όποια κι αν είναι η κυβέρνηση θα την πληρώνουν οι τυπικοί ! Και το υπουργείο θεωρεί πως καλό θα είναι να εμπνέει με τέτοιου είδους "αρχές" και τους αυριανούς πολίτες.

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.