Απόφαση: Κατάταξη Σχολών σε Επιστημονικά Πεδία και μετονομασίες τμημάτων

Οι αλλαγές στην κατάταξη Σχολών σε Επιστημονικά Πεδία, θα ισχύσουν από το επόμενο σχολικό έτος και οι μετονομασίες τμημάτων από τις Πανελλαδικές Εξετάσεις έτους του 2021

25/05/2021

Ενημερώθηκε: 25/05/2021, 11:46

Άκουσε το άρθρο

Τροποποιητική απόφαση για την κατάταξη Σχολών σε Επιστημονικά Πεδία, που θα ισχύσουν  από το επόμενο σχολικό έτος και μετονομασίες τμημάτων που θα ισχύσουν από τις Πανελλαδικές Εξετάσεις έτους 2021, υπέγραψε σήμερα  η υπουργός Παιδείας Ν. Κεραμέως.

Πατήστε εδώ για να ανοίξετε την απόφαση

Ειδικότερα:

Κατάταξη Σχολών στα Επιστημονικά Πεδία (σ.σ. Οι αλλαγές θα ισχύσουν  από το σχολικό έτος 2021-2022)

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΠΕΔΙΟ ΘΕΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ

Στην κατηγορία  «ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ», προστίθενται:


και στις  «ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΕΣ ΣΧΟΛΕΣ» προστίθενται:


ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΠΕΔΙΟ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ

Στην κατηγορία  «ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ», προστίθενται:

και στις  «ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΕΣ ΣΧΟΛΕΣ» προστίθενται:

Μετονομασίες Τμημάτων  (σ.σ. θα ισχύοσυν από τις Πανελλαδικές Εξετάσεις έτους 2021)

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΠΕΔΙΟ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΩΝ, ΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ»

Οι λέξεις «ΠΟΙΜΑΝΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΘΕΟΛΟΓΙΑΣ (ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ) – ΑΠΘ» αντικαθίσταται ως εξής:


και οι λέξεις «ΣΤΡΑΤΟΛΟΓΙΚΟ – ΣΤΡΑΤ. ΝΟΜ. ΣΥΜΒ. (ΣΣΑΣ) ΘΕΣ/ΝΙΚΗ – ΣΤΡΑΤ. ΣΧΟΛΕΣ» αντικαθίσταται ως εξής:


 "ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΠΕΔΙΟ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΩΝ, ΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ»,  «ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΠΕΔΙΟ ΘΕΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ»,   «ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΠΕΔΙΟ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΖΩΗΣ» και   «ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΠΕΔΙΟ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ», οι λέξεις «ΣΧΟΛΗ ΑΝΘΥΠΟΠΥΡΑΓΩΝ – Σ.Π.Α.»

αντικαθίσταται ως εξής:

 ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΠΕΔΙΟ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ

 Οι λέξεις «ΟΙΚΙΑΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΛΟΓΙΑΣ (ΑΘΗΝΑ) – ΧΑΡΟΚΟΠΕΙΟ», αντικαθίσταται ως εξής:

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ:

Σχόλια (10)

Vertex
|

@No One
Τα ίδια μαθηματικά δίνουν και στο 4ο πεδίο. Από κει και πέρα η Πληροφορική είναι πιο σημαντική από την Φυσική όταν μιλάμε για τμήματα όπου το 80% του προγράμματος σπουδών είναι Πληροφορική και όχι Φυσική. Άλλωστε, τα τμήματα Μηχανικών Υπολογιστών δεν δίνουν ειδικότητα ΠΕ04 (Φυσικής), ΠΕ86 (Πληροφορικής) δίνουν. Και η πλειονότητα των αποφοίτων στο software δουλεύει, όχι στο hardware. Τελείωσε το παραμύθι.

No one
|

Αν κάποιος θέλει να μπει σε μια πολυτεχνική σχολή, το καλύτερο που μπορεί να κάνει είναι να μπει από το 2ο πεδίο, δεν αρμόζει σε άτομα χωρίς καλή γνώση μαθηματικών και φυσικής να μπουν σε οποιαδήποτε σχολή μηχανικών, αφού είναι πολύ πιθανό να αντιμετωπίσουν απίστευτη δυσκολία με τα μαθήματα. Εδώ πρέπει να σημειωθεί ότι ο μέσος όρος φοίτησης στις πολυτεχνικές σχολές Μηχανικών Η/Υ και Πληροφορικής είναι 8 χρόνια.

P. Value
|

@Αρθούρος
Είδαμε τους υψηλού επιπέδου μαθητές του πεδίου των Θετικών Σπουδών πως εισάγονται με βαθμό τρία σε τμήματα Μαθηματικών (Σάμος), αλλά και με υψηλότερους βαθμούς σε τμήματα Ζαμπονοκοπτικής.

Αρθούρος
|

Η απάντηση στο πρόβλημα έρχεται μέσα από την πολύ καλή μελέτη του προγράμματος σπουδών του κάθε τμήματος ξεχωριστά. Μπορεί να παρασύρει ο τίτλος, αλλά με το πέρασμα των χρόνων κάθε τμήμα έχει το δικό του πρόγραμμα σπουδών.
Οι διάφοροι υπουργοί αλλάζουν τακτικότατα και τα προπαρασκευαστικά πεδία γιά ιδεολογικούς λόγους αλλά δυστυχώς και τα τμήματα που περιέχονται σ' αυτά. Δεν είναι σωστό να υπαχθούν όλα τα τμήματα Μηχανικών Υπολογιστών και Πληροφορικής στο 4ο πεδίο. Αυτό το πεδίο προσελκύει από πολύ παλιά μαθητές πολύ χαμηλού επιπέδου και κυρίως αδύναμους στα Μαθηματικά. Χωρίς Μαθηματικά όμως όλοι αυτοί οι φοιτητές πολύ σύντομα αντιλαμβάνονται ότι δεν μπορούν να συνεχίσουν τις σπουδές τους παρά το ότι εκείνοι το επιθυμούν διακαώς.

Μηχανική Μάθηση
|

Γιατί να βγει από τα οικονομικά; Οι οικονομικές σχολές έχουν υποχρεωτικό μάθημα με Τεχνητή Νοημοσύνη ("Επιχειρηματική Ευφυΐα"). Η πλειονότητα των αποφοίτων φυσικής, χημείας, μαθηματικών ή βιολογίας δεν έχουν δει ΤΝ ούτε στον ύπνο τους.

Αλογος
|

Η λογική θα πρυτανεύσει μόνο όταν η πληροφορική μπει στη θετική και βγει από τα οικονομικά.

Αυτό θα γίνει όμως μόνο με 5 εξεταζόμενα όπως προτάσσει η λογική

@Άννα
|

Όλα τα τμήματα που θεραπεύουν το επάγγελμα του Ηλεκτρονικού Μηχανικού πρέπει να λαμβάνουν εισακτέους τόσο από το 2ο όσο και από το 4ο πεδίο.

Μηχανική Μάθηση
|

Ολες τα τμήματα μηχανικών υπολογιστών έπρεπε να είναι στο 4ο πεδίο, αφού το βασικό τους αντικείμενο είναι η πληροφορική. Το ίδιο και όλες οι στρατιωτικές σχολές. Τα εμπόδια σιγά-σιγά κάμπτονται. Η επιστημονικότητα θα πρυτανεύσει.

Αννα
|

@ ορθή απόφαση για τμήματα με ΤΑΥΤΟΣΗΜΑ προγράμματα σπουδών

Το Τμήμα Μηχανικών Πληροφοριακών και Επικοινωνιακών Συστημάτων του Πανεπιστημίου Αιγαίου ειναι χαρακτηρισμένο ως πολυτεχνικο, "αντίστοιχο" με τα Τμήματα Μηχανικών ΗΥ και Πληροφορικής των Πατρών και των Ιωαννίνων, τα οποία είναι μόνο στο άλλο πεδίο. Η πρώτη μου σκέψη όταν είδα την προσθήκη πεδίου ήταν ότι θέλουν να ενισχύσουν ένα Τμήμα που, παρα το ότι είναι Πολυτεχνικο, έχει χαμηλότατη βάση τα τελευταία χρόνια που όσο πάει πέφτει. Τώρα, αν αντιστοιχηθεί με του ΕΛΜΕΠΑ, το Τμημα του ΕΛΜΕΠΑ θα γεμισει από τις μετεγγραφες, που ούτως ή άλλως ήταν δύσκολες αφού γίνονταν μόνο προς δύο αλλα Τμήματα.

ορθή απόφαση για τμήματα με ΤΑΥΤΟΣΗΜΑ προγράμματα σπουδών
|

Το Τμήμα Μηχανικών Πληροφοριακών και Επικοινωνιακών Συστημάτων του Πανεπιστημίου Αιγαίου ορθά μπαίνει και στο 2ο και στο 4ο πεδίο,
όπως ακριβώς συμβαίνει και με το Τμήμα Ηλεκτρονικών Μηχανικών του ΕΛΜΕΠΑ στα Χανιά,
καθώς τα δύο Τμήματα έχουν >90% ταυτόσημα προγράμματα σπουδών με στόχο την παραγωγή επαγγελματιών Ηλεκτρονικών Μηχανικών,
όπως προσδιορίζονται από το άρθρο 11 του ΠΔ99/2018.

Αφού ταυτίζονται τα προγράμματα σπουδών των δύο Τμημάτων,
πολύ καλώς ταυτίστηκαν και τα επιστημονικά πεδία,
εκκρεμεί όμως ακόμη η απόδοση επαγγελματικών δικαιωμάτων και ενσωματωμένων μεταπτυχιακών
στο Τμήμα Ηλεκτρονικών Μηχανικών του ΕΛΜΕΠΑ,
όπως ακριβώς έχουν χορηγηθεί στο αντίστοιχο Τμήμα Μηχανικών Πληροφοριακών και Επικοινωνιακών Συστημάτων του Πανεπιστημίου Αιγαίου.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ