Placeholder

ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑ

Ο ψηφιακός μετασχηματισμός της εκπαίδευσης προτεραιότητα στην Ευρώπη

Δημοσίευση: 25/05/2021
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

H ψηφιακή εκπαίδευση και το μέλλον της στην Ευρώπη συζητήθηκε κατά τη διαδικτυακή διάσκεψη των υπουργών Παιδείας των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που αποτελεί βασικό τομέα πολιτικής για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της Ευρώπης και μοχλός ευημερίας και ανάπτυξης χωρίς αποκλεισμούς.

Η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νίκη Κεραμέως, κατά την παρέμβασή της, παρέθεσε τρεις βασικές προτεραιότητες: τη βελτίωση των ψηφιακών δεξιοτήτων, την άμβλυνση του ψηφιακού χάσματος και προώθηση της ισότητας στην πρόσβαση, καθώς και τον εμπλουτισμό της δια ζώσης εκπαίδευσης με ψηφιακά εργαλεία.

Αναφερόμενη στην ενίσχυση των ψηφιακών και ήπιων δεξιοτήτων, η Ν. Κεραμέως τόνισε πως «σε αυτή την κατεύθυνση εργαζόμαστε τόσο μέσω των νέων προγραμμάτων σπουδών και των επιμορφώσεων των εκπαιδευτικών όσο και μέσω μιας νέας εκπαιδευτικής ενότητας, των Εργαστηρίων Δεξιοτήτων, η οποία περιλαμβάνει μεταξύ άλλων και εργαστήρια STEM και ρομποτικής».

Στη συνέχεια, η υπουργός υπογράμμισε τη σημασία της παροχής τεχνολογικού εξοπλισμού και της αναβάθμισης των δικτύων και των ψηφιακών πλατφορμών. Στην Ελλάδα, μέσω επιταγής αξίας 200 ευρώ, εξασφαλίστηκε η αγορά τεχνολογικού εξοπλισμού για μαθητές και φοιτητές με χαμηλό κοινωνικοοικονομικό υπόβαθρο. Επιπλέον ενισχύθηκαν οι φορητές συσκευές σχολείων, ενώ ταυτόχρονα αναβαθμίστηκαν οι συνδέσεις ίντερνετ και οπτικών ινών σε πάνω από 7.000 σχολεία της χώρας.

Κλείνοντας, η Ν. Κεραμέως αναφέρθηκε τον εμπλουτισμό της δια ζώσης εκπαίδευσης με ψηφιακά εργαλεία και στον τρόπο που αυτός μπορεί να προσφέρει μεγαλύτερη ευελιξία, ποικιλομορφία και εξατομίκευση διδακτικών μεθόδων.

Σχόλια (6)

 
Μελίτακας ο Α΄
26 Μάιος 2021 07:37

Το πιο σημαντικό απ' όλα ο "εμπλουτισμός της δια ζώσης ", ασήμαντα όλα τα άλλα μπροστά του. Αν επιτευχθεί, θα έχετε κάνει επανάσταση για τα δεδομένα του τόπου μας, ρωτήστε έμπειρους δασκάλους και καθηγητές!...

 
nikos
25 Μάιος 2021 20:58

Έβαλε την Πληροφορική. Δε γίνονται όλα παιδιά.

 
Minisatellite
25 Μάιος 2021 20:48

Ψηφιακός μετασχηματισμός κ. Κεραμέως σημαίνει ισχυρό μάθημα πληροφορικής στα σχολεία. Την εκπαιδευτική ρομποτική να την διδάσκουν οι ειδικοί επιστήμονες της πληροφορικής. Το μάθημα της πληροφορικής να εξετάζεται στο πεδίο των θετικών σπουδών. Όλα τα τμήματα μηχανικών υπολογιστών να ενταχθούν στο 4ο επιστημονικό πεδίο. Πως είναι δυνατόν οι μηχανικοί υπολογιστών να μην εξετάζονται στην πληροφορική; Όλες οι στρατιωτικές σχολές στο 4ο επιστημονικό πεδίο. Στρατιωτική σχολή χωρίς πληροφορική σήμερα δεν γίνεται.

Η πληροφορική στο Δημοτικό είναι λίγη. Στο Γυμνάσιο η πληροφορική είναι στην ομάδα μαθημάτων ... Β - όχι δα.

 
Κωνσταντίνος
25 Μάιος 2021 18:18

Ας κοιτάξετε λίγο τα ωρολόγια προγράμματα κ. Κεραμέως ...Και εξηγουμαι: 1ον Καθιερώσατε μονοωρο μάθημα Γαλλικών ή Γερμανικών στη Β Λυκείου, χωρίς οι μαθητές σε πολλά σχολεία να κάνουν το συγκεκριμένο μάθημα.. 2ον Καταργήσατε μαθήματα Κοινωνικών Επιστημών, με αποτέλεσμα μαθητές να μην διδάσκονται και εκπαιδεύονται σε κοινωνικής φύσεως θέματα και προβληματισμούς.. 3ον Εισαγαγατε τα Λατινικά, ενώ διατείνεσθε από την άλλη τον ψηφιακό μετασχηματισμό της εκπαίδευσης.. 4ον Αναφέρεστε για δεξιότητες και ειδικές γνώσεις και εξειδικεύσεις, όταν έχει ανοίξει η κουβέντα στην Ευρώπη ότι το ΓΕΝΙΚΌ ΛΥΚΕΙΟ θα πρέπει να εμμένει και να προσφέρει γενικές γνώσεις και όχι χρησιμοθηρικες γνώσεις που η εξέλιξη και οι κοινωνικές και οικονομικές αλλαγές μπορεί να τις καταστήσει ξεπερασμένες.... Κυρία Κεραμέως, είναι καιρός να αφήσετε το συγκεκριμένο πόστο γιατί μόνο κακό δημιουργείτε...

 
Πολίτης
25 Μάιος 2021 18:14

ΣΕ ΑΥΤΟ ΘΑ ΒΟΗΘΗΣΟΥΝ ΤΑ ΛΑΤΙΝΙΚΑ.....ΚΑΙ ΤΑ ΚΟΝΤΡΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ.....ΚΑΙ ΕΤΣΙ ΘΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΝΑ ΒΗΜΑ ΜΠΡΟΣΤΑ.....!!!

 
εξάγουμε
25 Μάιος 2021 17:48

τώρα και το σανόοοοο;;;;;; θα τρελαθώ ! πόσο μπροστά η χώρα

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.