Placeholder

ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑ

Πολυνομοσχέδιο για αξιολόγηση, επιλογή στελεχών εκπαίδευσης, αυτονομία σχολικών μονάδων και εκκλησιαστική εκπαίδευση

Θα παρουσιαστεί σε ένα από τα υπουργικά Συμβούλια που θα γίνουν τον Ιούνιο
Δημοσίευση: 26/05/2021
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Τις τελευταίες διορθώσεις κάνει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, στο πολυνομοσχέδιο που θα παρουσιάσει  σε ένα από τα   υπουργικά Συμβούλια  που θα γίνουν τον Ιούνιο (σ.σ. Τελικά δεν θα παρουσιαστεί στο υπουργικό Συμβούλιο της ερχόμενης Δευτέρας), και θα περιλαμβάνει:

Α. Ατομική αξιολόγηση των εκπαιδευτικών από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.

Β. Κριτήρια και διαδικασίες επιλογής στελεχών  Εκπαίδευυσης.

Γ. Επαναφορά του θεσμού του Σχολικού Συμβούλου με την ονομασία “”Σύμβουλοι Εκπαίδευσης.

Δ. Κατάργηση των Συντονιστών Εκπαίδευσης.

Ε. Αυτονομία των σχολικών μονάδων.

Ζ. Εκκλησιαστική Εκπαίδευση.

Ειδικότερα:

Ατομική αξιολόγηση των εκπαιδευτικών
Το κεντρικό μήνυμα του νέου Σχεδίου Νόμου  για την  ατομική αξιολόγηση των εκπαιδευτικών θα είναι  “Όποιος αξιολογεί αξιολογείται”.

Η ατομική αξιολόγηση των εκπαιδευτικών  θα τεθεί σε εφαρμογή από 1η Σεπτεμβρίου,

Σε πρώτο στάδιο για τους αξιολογούμενους, θα προβλέπεται:

α. επιβράβευση  για τους “άριστους”

β. επιμόρφωση για όσους διαπιστώνεται “ανεπάρκεια”

Για τους “άριστους” εκπαιδευτικούς υπάρχουν πολλές σκέψεις μεταξύ των οποίων και επιπλέον μόρια στις “κρίσεις” στελεχών εκπαίδευσης κλπ.

Το Σχέδιο Νόμου σε αυτή τη φάση δεν μπαίνει στις διαδικασίες που θα ακολουθηθούν  εάν κάποιοι εκπαιδευτικοί παρά την επιμόρφωση εξακολουθούν να μη βελτιώνονται.

 Ειδικότερα τα σημαντικότερα σημεία του Σχεδίου Νόμου, προβλέπουν:

Αξιολόγηση από δύο αξιολογητές: Κάθε αξιολογούμενος θα αξιολογείται  από τουλάχιστον δύο αξιολογητές, ενώ η αξιολόγηση θα οργανώνεται σε δύο διαφορετικά πλαίσια τα οποία έχουν διαφορετικά χαρακτηριστικά και κριτήρια.

Στελέχη εκπαίδευσης: Συνολική αξιολόγηση  για τα στελέχη εκπαίδευσης, η οποία θα συνδέεται με την έρευνα για την μέτρηση της αποτελεσματικότητας

Εκπαιδευτικοί: Διαμορφωτική αξιολόγηση για τους εκπαιδευτικούς, με διττό στόχο την επιβράβευση  της προσπάθειας και τη συνεχή  βελτίωση της απόδοσης μέσω σκιαγράφησης δυνατοτήτων και αδυναμιών.

Προσωπικό   ηλεκτρονικό φάκελο: Κάθε εκπαιδευτικός και στέλεχος εκπαίδευσης θα έχει τον προσωπικό του ηλεκτρονικό φάκελο  στον οποίο θα καταχωρίζονται, ανάμεσα σε άλλα,στοιχεία άσκησης  του εκπαιδευτικού/διοικητικού έργου.

Συνέντευξη: Θα προβλέπεται συνέντευξη μεταξύ αξιολογούμενου και αξιολογητή.

Παρατηρήσεις διδασκαλίας: Επίσης θα προβλέπονται   προγραμματισμένες παρατηρήσεις διδασκαλίας μαθημάτων από τους Σχολικούς Συμβούλους οι οποίοι θα “βαφτιστούν” Σύμβουλοι Εκπαίδευσης .

Κριτήρια και διαδικασίες επιλογής στελεχών  Εκπαίδευσης

Το Σχέδιο Νόμου για τα κριτήρια και διαδικασίες επιλογής στελεχών  Εκπαίδευσης είναι βασισμλένο σ αυτό που το esos είχε δημοσιεύσει κατ αποκλειστικότητα πριν ένα χρόνο

Πατήστε εδώ για να δείτε το Σχέδιο Νόμου

“Επιλογές στελεχών εκπαίδευσης μπορούν να γίνουν και κατά  τη διάρκεια του σχολικού έτους”.

Αυτό ξεκαθάρισε η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, στις  πρόσφατες  συναντήσεις με τα ΔΣ της ΟΛΜΕ και ΔΟΕ, αφήνοντας να εννοηθεί ότι οι “κρίσεις”  στελεχών εκπαίδευσης, ακόμη και εάν το σχετικό νομοσχέδιο ψηφιστεί, στη Βουλή, μέσα στο καλοκαίρι, μπορούν να ξεκινήσουν και από το Σεπτέμβριο.

Ετικέτες: 
Νίκη Κεραμέως

Σχόλια (66)

 
STELIOS
04 Ιουν 2021 13:56

Δεν πρέπει να υπάρχοτυν ευτελείς κόφτες, όπως ΤΠΕ,Β2 επίπεδο γλώσσας κλπ, γιατί στους επαρχιακούς νομούς δεν θα υπάρχουν υποψήφιοι ή ένας, ή με ελάχιστα προσόντα,όπως έγινε στις τελευταίες κρίσεις Δ/ντων εκ/σης και Συμβούλων.Τώρα υπάρχουν Δ/ντές εκ/σης με ένα πτυχίο και ουδέν έτερο.

 
Αμερόληπτος
31 Μάιος 2021 11:27

@ ΜΕΡΟΛΗΠΤΙΚΟΣ
Να ξεκαθαρίσω πως ουδεμία σχέση έχω με τον σχολιαστή ΑΜΕΡΟΛΗΠΤΟ, με τις απόψεις του οποίου στο συγκεκριμένο θέμα έχω πλήρη διαφωνία. Μάλλον θα προτιμούσε κρίσεις Διευθυντών Εκπαίδευσης παρόμοιες με του 2015. Μάλλον φαντασιώνεται ψηφοφορίες και επιστροφή Συριζα. Ας τον αφήσουμε στις φαντασιώσεις του, λοιπόν, αφού έτσι παρηγοριέται.

 
ΜΕΡΟΛΗΠΤΙΚΟΣ
30 Μάιος 2021 12:49

@ΑΜΕΡΟΛΗΠΤΟΣ
"Η θητεία των προσωρινών ΔΔΕ και ΔΠΕ δεν πρέπει να μοριοδοτηθεί στις προσεχείς κρίσεις".
Έχετε από πουθενά τη διαβεβαίωση, ότι οι ΔΔΕ και οι ΔΠΕ θα περιλαμβάνονται στις "προσεχείς κρίσεις"?
Έχετε από πουθενά τη διαβεβαίωση, ότι θα είναι "προσεχείς" οι κρίσεις?

 
ΑΜΕΡΟΛΗΠΤΟΣ
30 Μάιος 2021 09:19

Η θητεία των προσωρινών ΔΔΕ και ΔΠΕ δεν πρέπει να μοριοδοτηθεί στις προσεχείς κρίσεις. Αυτό είναι δίκαιο γιατί στις στενές επιλογές που έγιναν υπήρξε αποκλεισμός ικανών στελεχών και παραβιάστηκε η αξιοκρατία όπως προτάσσει το Σύνταγμα. Πραγματικό κριτήριο που μετρήθηκε, σε πολλές περιπτώσεις, ήταν η προϋπηρεσία στη ΔΑΚΕ. Αυτό έδειξαν οι τοποθετήσεις. Μήπως το πολυνομοσχέδιο θα γενικεύσει την κομματική άλωση παντού ;

 
@Ert
29 Μάιος 2021 11:54

Οι "ανοησίες" και το "στοιχειωδώς καταλαβαίνετε", σε συνδυασμό με τα άτομα "της ειδικής αγωγής", να το δεις λίγο τι λέει ο Νόμος.

 
Ert
29 Μάιος 2021 11:09

Σχολίασα την ανοησία περί μη ύπαρξης και αξιολόγησης τυπικών προσόντων των πρ. ΔΔΕ. Ο νόμος είναι νόμος. Περίεργο για τον νεοέλληνα, αλλά ΕΤΣΙ λειτουργούν οι κοινωνίες τον 21ο αιώνα.

 
@Ert (28 Μάιος 2021 18:27)
29 Μάιος 2021 09:54

Για πες μας λίγο, τί εννοείς με το "Της ειδικής αγωγής μήπως;" ? Για να καταλάβουμε κι εμείς στοιχειωδώς.....

 
@Ert
29 Μάιος 2021 00:54

Εσείς πού αλλού είδατε αξιολόγηση και κρίσεις στελεχών, χωρίς μόρια και χωρίς ανακοίνωσή τους? Πείτε μου ΜΙΑ άλλη χώρα.
Είναι εύκολο το να κάνει κανείς ότι δεν καταλαβαίνει. Είναι εύκολο το να χρησιμοποιεί κάθε φορά τη λέξη "Νόμο" για ψωμοτύρι.

 
Ert
28 Μάιος 2021 18:27

Λέει κανένας νόμος για ανακοίνωση μορίων; Στοιχειωδώς καταλαβαίνετε από νομοθεσία; Ο νόμος έτσι προέβλεπε, αυτό έγινε. Της ειδικής αγωγής μήπως;

 
“Επιλογές στελεχών εκπαίδευσης μπορούν να γίνουν και κατά τ
28 Μάιος 2021 10:36

τη διάρκεια του σχολικού έτους''.
Επειδή δεν προλαβαινετε η εν ειδει τιμωριούλας για όσους έμειναν στη θέση τους επειδή εσείς του αφήσατε κι ενώ το σύστημά σας καταρρέει;
Θα το δούμε το θεματάκι καθώς θα είναι αντισυνταγματικό, όπως και πολλά άλλα με εσάς!

 
Ba ή και Μπα
27 Μάιος 2021 23:40

@Ab 21:25
Ούτε το esos στα
Πρωταπριλιάτικα, δεν θα το είχε αυτό! Και είχε και τρία.
Σιγά μην πάμε στα δικαστήρια, λες κι άλλο καημό δεν είχαμε. Μια χαρά ας κάτσουν εκεί που είναι, με "λοχία" την Κεραμέως.
Τα μόριά τους (σύμφωνα με το νόμο), περιμένουμε μόνο να μας πείτε....

 
@ab
27 Μάιος 2021 23:10

Η θητεία των προσωρινών Διευθυντών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας δεν πρέπει να μοριοδοτείται, γιατί δεν βασίστηκε σε αντικειμενικά κριτήρια. Να μοριοδοτείται η θητεία των Διευθυντών σχολικών μονάδων, των ΣΕΕ και των περιφερειακών.

 
προς συνταγματολόγο ab
27 Μάιος 2021 22:29

έχεις διαβάσει το άρθρο 30 του 4713/2020, ε; τους τάπωσες όλους ! ισόβιοιυς τους θέλουμε

 
Ab
27 Μάιος 2021 21:25

Η επιλογή των ΔΔΕ έγινε με βάση τον νόμο που ψήφισε η Βουλή. Όποιος διαφωνεί ας πάει στα δικαστήρια. Σταματήστε να λέτε αερολογίες.

 
Νικόλαος
27 Μάιος 2021 17:40

Όποιος αξιολογεί αξιολογείται λένε , αλλά ποιος αξιολογεί το υπουργείο για την έλλειψη χρηματοδότησης , καθυστέρηση κάλυψης των κενών σε διδάσκοντες , ελλείψεις σε σύγχρονα και κατάλληλα βιβλία, στο ότι έβαλε τους εκπαιδευτικούς να κάνουν τηλεκπαίδευση με δικούς τους υπολογιστές και συνδέσεις και χωρίς επιμόρφωση και αφού αυτοί τα κατάφεραν και κράτησαν την εκπαίδευση στην πανδημία τώρα είναι ανίκανοι και πρέπει να τους αξιολογήσουμε . Δεν πάμε καθόλου καλά !!!

 
έκτακτη κλήση στους συνδικάλες
27 Μάιος 2021 16:14

καλέστε και ενδοκρινολόγο και άλλες ειδικότητες καλού κακού. ρολόι το φαραωνικό μεταρρυθμιστικό μεγαλειώδες έργο του υπαιθ, μπράβο , πάντα μπροστά

 
Δεν ήξερες, δεν ρώταγες?
27 Μάιος 2021 15:18

@ab
Εσείς δηλαδή, είδατε πουθενά ΜΟΡΙΑ για την αξιολόγησή τους? Ρωτήστε και όσους/ες έμειναν "απέξω", να σας τα πουν. Ρωτήστε επίσης και τους Βουλευτές. Κι αυτοί ξέρουν!

 
Alekos Salonikios
27 Μάιος 2021 14:05

... η αλήθεια είναι, πάντως, ότι οι μόνοι που έχουν επιλεγεί και τοποθετηθεί με αξιολογικά (και απολύτως μετρήσιμα) "κριτήρια Schäuble" είναι οι Συντονιστές Εκπαιδευτικού Έργου των ΠΕΚΕΣ και οι Περιφερειακοί Διευθυντές Εκπ/σης. Τα κριτήρια της περυσινής επιλογής των "προσωρινών" Δ/ντών (Α/θμιας και Β/θμιας) Εκπαίδευσης, αν τα γνωρίζει κανείς (π.χ. σε ποιό νόμο ερείδονται και αν περιέχουν μετρήσιμα χαρακτηριστικά) ας μας τα πεί...

 
@@ΕΜΒΡΟΝΤΗΤΗ
27 Μάιος 2021 14:00

Είχαν αρκετό μυαλό να μην ψηφίσουν Σύριζα...
Παραδοσιακά οι νεοδημοκράτες όταν στενοχωρηθούν πηγαίνουν εκδρομή και καλά κάνουν.

φιλελεύθερος

 
προσωρινός ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
27 Μάιος 2021 13:42

ΩΡΑΙΟΤΑΤΑ ΑΡΙΣΤΗ η ΚΕΡΑΜΕΩΣ !!! Παίρνει ψήφο επιδοκιμασίας.
Θα δώσει παράταση ακόμα ένα έτος 2021-2022, για να κλείσουμε διετία σε θέση ευθύνης οι προσωρινοί Διευθυντές Εκπαίδευσης, τα γαλαζοαίματα παιδιά, για να μας μπει το επίδομα ευθύνης στη σύνταξή μας, παρασύροντας και τα λοιπά στελέχη, που ούτως ή άλλως στα λοιπά στελέχη ένα ανακάτωμα των ίδιων υλικών έχουμε κάθε φορά.
Οι υπόλοιποι τι κόπτεσθε με τις επιλογές;
Καλύτερες και πλουραλιστικότερες θα είναι οι πολύχρωμες επιλογές της συγκυβέρνησης. Ένα γαλαζο πρασινο κοκκινο ροζ αποτέλεσμα είναι πολύ καλύτερο από ένα μουντό γαλάζιο. Δίκαια πράματα, πλουραλιστικά.

 
ab
27 Μάιος 2021 13:27

@ maria. ΕΙΣΑΙ ΣΙΓΟΥΡΗ ΜΑΡΙΑ;

 
maria
27 Μάιος 2021 11:46

Οι προσωρινοί Διευθυντές Εκπάίδευσης επιλέχθηκαν χωρίς αξιολόγηση και χωρίς έλεγχο των τυπικών και ουσιαστικών προσόντων που απαιτεί αυτή η θέση.

 
Rip
27 Μάιος 2021 10:23

Αξιολόγηση και από μαθητές -γονείς να το έχετε σίγουρο(ηλεκτρονικά θα γίνεται ).
Μα τόσος σχολιασμός για τα στελέχη της εκπ/σης αυτό με ξεπερνάει σαν εκπ/κό όλοι θέλουν να γίνουν στελέχη μα όλοι Άλλος γραφεί σας ψηφίσαμε και δε κάνατε κρίσεις στελεχών τι άλλο θα ακούσω ?

 
@@Αντώνης
27 Μάιος 2021 10:17

Από το ύφος που απαντάς δεν κάνεις για διάλογο
Να σου θυμίσω ότι η ο εκπαιδευτικός γράφει προϋπηρεσία σαν δημόσιος λειτουργός και υπάλληλος και αυτή πρέπει να είναι κριτήριο, όπως γίνεται σε όλο το δημόσιο τομέα.

Το διδακτική μάλλον θυμίζει συνδικαλιστική πίεση της ΟΛΜΕ.
Επίσης να σου θυμίσω ότι κάποιος δεν πήγε μόνος του σε κάποια θέση από το σχολείο, το Υπουργείο τις προκήρυξε με κρίσεις από Περιφέρεια και έδωσε το κίνητρο για διδακτική. Δεν μπορεί να λέει κάτι και να το παίρνει πίσω
Θα σου άρεσε να πάς στη σύνταξη και να σου πούνε ότι χρωστάς λεφτά γιατί αυξήθηκε ο συντελεστής της εφορίας από τότε που διορίστηκες; Ότι ισχύει, ισχύει ν περίοδο που διανύθηκε ο επόμενος Νόμος αλλάζει από τη στιγμή που ψηφίστηκε και μετά, δεν υπάρχει αναδρομικότητα.

Και να σου πώ ότι υπάρχουν και καθηγητές στην τάξη οι οποίοι καταφέρνουν να επιβληθούν και δεν μπορούν να κάνουν το έργο τους, κάνουν για διευθυντές;

Άρα η επιλογή πρέπει να βασίζεται στην προϋπηρεσία, τα προσόντα και στη συνέντευξη και το έργο του καθενός και όχι οουυυυυ που έμαθες από την κερκίδα που πας στο γήπεδο και την έχεις στην καθημερινή σου πρακτική, θα γίνεις λαμπρό στέλεχος

 
Σπάρτακος
27 Μάιος 2021 07:34

Οι πιο άσχετοι, ανεπαρκείς, φανατικοί και μισαλλόδοξοι που έχουν την ευθύνη της εκπαίδευσης του ελληνικού λαού και των παιδιών του τα τελευταία χρόνια!

 
Εκπαιδευτικός
27 Μάιος 2021 06:18

Σύστημα αξιολόγησης υπάρχει στα Πειραματικά.
Ωστόσο ποτέ δεν αναβαθμίστηκε ο μισθός των εκπαιδευτικών.

Το σύστημα αρκεί και για τα υπόλοιπα σχολεία.
Όλα τα άλλα είναι φληναφηματα.
Αν ισχύει αυτό που έγραψαν τα Νέα για αξιολόγηση από μαθητές, θα δούμε τραγικές καταστάσεις.
Η Ελλάδα δεν είναι Φινλανδία, ούτε οι γονείς και τα παιδιά έχουν την αντίστοιχη ωριμότητα και εντιμότητα.
Ας συνδέσει την ΕΔΕΑΥ με τις κοινωνικές υπηρεσίες των δήμων, ας επιτρέψει τις δικλείδες ασφαλείας που έχουν οι εκπαιδευτικοί στο εξωτερικό: ανεξάρτητο δικό τους παρατηρητή αν ζητηθεί και δικηγόρο.

Ειδικά όταν τα τελευταία χρόνια παρατηρείται εκφοβισμός από τους μαθητές στους εκπαιδευτικούς.

 
@Στρατος
27 Μάιος 2021 03:34

Είχες απόλυτο δίκαιο.Οσοι το έλεγαν για δήθεν πληροφόρηση από μέσα εξέφραζαν τον πόθο τους αγνοώντας ότι η ΝΔ ανέκαθεν διακατέχονταν από φοβικά σύνδρομα.
Χθες έγιναν οι τοποθετήσεις 6 νέων μελών στον ΑΣΕΠ.Ολοι του ΠΑΣΟΚ.Ουτε ένας άλλης ιδεολογίας σαν όλα τα άλλα κόμματα και η ΝΔ έχουν ανίκανους.Εχει ήδη προαποφασιστεί η συνκυβέρνηση με το ΚΙΝΑΛ και βλέπουν για άλλους αν δεν βγει το 151 στην Βουλή.Αρα έχει αποφασισθεί οι επιλογές στελεχών να γίνουν με την συνκυβέρνηση.Με ποσόστωση όπως επί Σαμαρά για Περιφερειάρχες.25 υπουργοί και υφυπουργοί της κυβέρνησης προέρχονται από ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι.Οι μισοί δηλαδή.Σε άλλες θέσεις είναι πάνω από 70%.
Όσο για την τριετία που γράφεις δεν θα την ολοκληρώσουν.

 
Άντε και αντίο θα σε δω στο πλοίο
27 Μάιος 2021 01:30

"θα παρουσιάσει σε ένα από τα υπουργικά Συμβούλια που θα γίνουν τον Ιούνιο (σ.σ. Τελικά δεν θα παρουσιαστεί στο υπουργικό Συμβούλιο της ερχόμενης Δευτέρας)".
Μέσα Αυγούστου νομίζω ότι θα ήταν καλύτερα.....

 
Εκπαιδευτικός
26 Μάιος 2021 22:27

Νομίζω πως, πριν από την ψήφιση οποιουδήποτε πολυνομοσχεδίου έχει στα σκαριά η κυβέρνηση, πρέπει να ληφθούν υπόψη τα εξής : α) οι Δντες Εκπσης είναι διορισμένοι κατά παράβαση του ισχύοντος νομοθετικού πλαισίου και κανένας 'δεν έχει καταλάβει γιατί έπρεπε τα πράγματα να γίνουν έτσι'. Πώς θα αξιολογήσουν αυτοί που δεν αξιολογήθηκαν, απλά κατέθεσαν τα πτυχία τους; Υπάρχει, δε, περιορισμός στη θητεία τους έως τις 31 Ιουλίου 2021 (ψιλοπράγματα!!), β) οι Δντες Σχολείων διανύουν παράταση της θητείας τους (και πάνε και για άλλη (παράταση)). Θα αξιολογήσουν, λοιπόν, αυτοί που αξιολογήθηκαν με άλλο καθεστώς; Όσοι αντικαταστήσουν τους συνταξιοδοτηθεντες με ποιά κριτήρια θα αξιολογήσουν εκπαιδευτικούς που μπορεί να μην ξέρουν καν και σε μια βραχύβια θητεία; γ) ποιος θα είναι ο ρόλος των Συντονιστών Εκπσης στη νέα αξιολογική διαδικασία των εκπαιδευτικών αφού ο ρόλος τους θα είναι υπό αίρεσιν και ο θεσμός υπό κατάργηση; Για να πραγματοποιηθεί η οποιαδήποτε αξιολόγηση εκπαιδευτικών και σχολικών μονάδων ονειρεύεται το Υπουργείο πρέπει απαραιτήτως και αμέσως να πραγματοποιηθούν οι κρίσεις στελεχών υπό το νέο καθεστώς που σχεδιάζει να εισαγάγει το Υπουργείο για να ξέρουμε όλοι τι ακριβώς λέμε και ζητάμε. Με παλιά υλικά δε χτίζεις ένα 'καινούριο' οικοδόμημα, αν αυτό είναι ο στόχος.

 
pacifist anarchist
26 Μάιος 2021 21:58

Βασικά το νομοσχέδιο προβλέπω ότι θα είναι πιο αναξιοκρατικό από αυτό που δημοσίευσε το esos. Λιγότερα μόρια για συγγραφικό και ερευνητικό έργο, περισσότεροι "κόφτες", λιγότερα αθροιστικά μόρια για όσους κατέχουν πολλά πτυχία και ισοτίμησή τους με άλλους που "κουράστηκαν" λιγότερο, κ.ά. Κλάψε τα Βασίλη. Θα αξιολογούμαστε από άτομα με λιγότερα προσόντα. Η αξιολόγηση βέβαια δε θα περάσει με τίποτα. Το μόνο πράγμα που ενδιαφέρει τα κομματόπαιδα. Νο Pasaran Fon Karayian FiloIspane.

Σελίδες

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ