Μνημόνιο Συνεργασίας του ΕΚΠΑ και της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης της Ορθοδοξίας

28/05/2021

Ενημερώθηκε: 28/05/2021, 15:15

Άκουσε το άρθρο

Μνημόνιο Κατανόησης υπεγράφη μεταξύ του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης της Ορθοδοξίας (Δ.Σ.Ο.). Ε.Κ.Π.Α. και Δ.Σ.Ο. συμφώνησαν να ενεργοποιήσουν όλες τις μορφές συνέργειας και αποτελεσματικής επιστημονικής συνεργασίας με σκοπό την ανάδειξη της έρευνας σε πεδία αμοιβαίου ενδιαφέροντος.

Τα 2 μέρη συμφώνησαν να διερευνήσουν τις προοπτικές μιας σειράς συνεργασιών, οι οποίες απαιτούν ερευνητική τεκμηρίωση και επιστημονική εμπειρογνωμοσύνη. Προς το σκοπό αυτό, το Ε.Κ.Π.Α. αξιοποιεί το Κέντρο Αριστείας «Αξιοποίηση Ορθόδοξης Κληρονομιάς και Διαθρησκειακός Διάλογος», ως το καθ’ ύλην αρμόδιο ερευνητικό κέντρο σε τομείς αμοιβαίου ενδιαφέροντος, με το έργο της υλοποίησης της συνεργασίας με τη Δ.Σ.Ο.

Επίσης, τα 2 μέρη συμφώνησαν να οργανώσουν μέσω κοινών δομών που θα αναπτυχθούν δράσεις, συμπεριλαμβανομένων σεμιναρίων, διασκέψεων, θεσμικών συναντήσεων μελέτης και έρευνας, δραστηριοτήτων κατάρτισης, προγραμμάτων που θα σχετίζονται πρωτίστως με το θέμα της προστασίας των δικαιωμάτων των χριστιανικών πληθυσμών, όλων των δογμάτων και των ομολογιών, που διαβιούν σε χώρες της ευρύτερης περιοχής της Μέσης Ανατολής, καταγράφοντας τις παραβιάσεις αυτών των δικαιωμάτων, τις διώξεις που υφίστανται λόγω της θρησκευτικής τους ταυτότητας, την ανάδειξη των δράσεών τους και την διερεύνηση ενδεχόμενων δυνατοτήτων ειρηνικής, αρμονικής και ασφαλούς συνύπαρξης και συνεργασίας με άλλους αλλόθρησκους πληθυσμούς, στις πατρογονικές τους εστίες.

Ο Πρύτανης του ΕΚΠΑ, καθηγητής Μ.-Α. Δημόπουλος, κατά την τελετή υπογραφής του Μνημονίου Συνεργασίας, τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι «η εξωστρέφεια και ο διεθνής προσανατολισμός του Πανεπιστημίου αποτελεί, σημαντικό στρατηγικό στόχο». «Επιδιώκουμε σταθερά», ανέφερε, «την προώθηση του εκπαιδευτικού, ερευνητικού και κοινωνικού έργου του Πανεπιστημίου και την ανάδειξη της διεθνούς φυσιογνωμίας του. Γι’ αυτό και το ΕΚΠΑ συνεργάζεται με πολλά Πανεπιστήμια, Ερευνητικά Κέντρα, διεθνή δίκτυα, καθώς και οργανώσεις παγκοσμίως, με στόχο την ενίσχυση των ερευνητικών συνεργασιών και της κινητικότητας».

Ο Γενικός Γραμματέας της Δ.Σ.Ο., Μέλος της Βουλής των Ελλήνων, Δρ Μάξιμος Χαρακόπουλος, επισήμανε ότι: «Το έργο της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας διαρκώς διευρύνεται και εμβαθύνεται, φιλοδοξώντας να αναβαθμίσει τον θεσμό σε εργαλείο προώθησης της συνεργασίας των ορθοδόξων λαών, της προστασίας των διωκόμενων χριστιανικών πληθυσμών, της επίτευξης της ειρήνης σε περιοχές που αυτή έχει διαταραχθεί και εν γένει της ανάδειξης των παραδοσιακών αρχών επί των οποίων θεμελιώθηκε ο σύγχρονος ευρωπαϊκός πολιτισμός από τον Ατλαντικό ωκεανό ως τα Ουράλια».

Ο κ. Χαρακόπουλος, απευθυνόμενος στον πρύτανη του ΕΚΠΑ καθηγητή Μελέτιο-Αθανάσιο Δημόπουλο, σημείωσε ότι «για την επίτευξη των στόχων μας απευθυνθήκαμε στην ακαδημαϊκή κοινότητα, στο πρώτο Πανεπιστήμιο της χώρας, που διακρίνεται για το κύρος μιας διαδρομής 184 χρόνων προσφοράς, αλλά και τη διεθνή καταξίωση. Ώστε και με τα δικά σας φώτα να προχωρήσουμε τις πρωτοβουλίες μας με τον αρτιότερο τρόπο». Επιπλέον, υπογράμμισε ότι «η ΔΣΟ δεν μπορεί να λείπει από τον διάλογο για το μέλλον της Ευρώπης, που η ΕΕ προκήρυξε, και ήδη βρισκόμαστε σε επαφή με τους Ευρωπαϊκούς Θεσμούς για τη δημιουργική συμβολή μας σε αυτόν. Για μια Ευρώπη ανοιχτή και πρωτοπόρα σε νέες ιδέες, που δεν λησμονεί, όμως, τους πυλώνες του πολιτισμού της, την Αθήνα, την Ρώμη και την Κωνσταντινούπολη. Την ελληνική γραμματεία, το ρωμαϊκό δίκαιο και τους πατέρες της εκκλησίας».

Ο Πρόεδρος της Γενικής Συνέλευσης της Δ.Σ.Ο., Μέλος της Ρωσικής Κρατικής Δούμας, κ. Σεργκέι Γκαβρίλοφ, σημείωσε στο χαιρετισμό του ότι «ήδη από τα πρώτα χρόνια της θεσμικής της πορείας, η ΔΣΟ επιδιώκει να αρθρώσει ένα νηφάλιο πολιτικό λόγο βασισμένο στις αρχές και αξίες της Ορθόδοξης Χριστιανικής Παράδοσης με σύγχρονη έκφραση. Η επέκταση του γεωγραφικού πεδίου ορισμού της Οργάνωσης μας από αμιγώς Ευρωπαϊκή σε Παγκόσμια με τη συμμετοχή βουλευτών από όλα τα μήκη και τα πλάτη της Γης υπό κοινό ορθόδοξο βίωμα αλλά διαφορετικές ταυτότητες, είναι σημαντική εξέλιξη. Σήμερα, προχωράμε ένα βήμα παραπέρα το διάλογο πολιτικής και επιστήμης υπό θεσμική μορφή με την υπογραφή ενός Μνημονίου Κατανόησης, το οποίο θα σηματοδοτήσει την αρχή μιας σταθερής συνεργασίας της ΔΣΟ με το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και την ακαδημαϊκή ομάδα του Κέντρου Αριστείας «Αξιοποίηση Ορθόδοξης Κληρονομιάς και Διαθρησκειακός Διάλογος».

Στην τελετή υπογραφής του Μνημονίου συμμετείχαν από το ΕΚΠΑ ο Πρύτανης, καθηγητής κ. Μ-Α Δημόπουλος, ο Αντιπρύτανης Ακαδημαϊκών Υποθέσεων και Φοιτητικής Μέριμνας, καθηγητής κ. Δημήτριος Καραδήμας, ο Κοσμήτορας της Σχολής ΟΠΕ, καθηγητής κ. Μ. Σπουρδαλάκης, ο Κοσμήτορας της Φιλοσοφικής Σχολής, καθηγητής κ. Α. Χαλδαιάκης, ο Κοσμήτορας της Θεολογικής Σχολής, καθηγητής κ. Χ. Καραγιάννης, ο καθηγητής κ. Σ. Δεσπότης και η καθηγήτρια κ. Κ. Κεφαλέα. Από τη Βουλή των Ελλήνων συμμετείχε ο Γ΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής κ. Αθανάσιος Μπούρας. Από τη Δ.Σ.Ο. συμμετείχαν, ο Γενικός Γραμματέας της Δ.Σ.Ο., Βουλευτής Δρ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, ο κ. Sergei Gavrilov, Πρόεδρος της Γενικής Συνέλευσης της Δ.Σ.Ο., και οι κ. Alexander Fomenko και Δρ. Κωνσταντίνος Μυγδάλης, Σύμβουλοι της Δ.Σ.Ο.

 

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ