Placeholder

ΒΟΥΛΗ

“Ξεσπάθωσε” ο Α. Τσίπρας κατά του πρωθυπουργού για Πανεπιστημιακή Αστυνομία και Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής στα ΑΕΙ

Δημοσίευση: 28/05/2021
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Σκληρή γλώσσα κατά του πρωθυπουργού Κυρ. Μητσοτάκη χρησιμοποίησε ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Τσίπρας, σήμερα από το βήμα της Βουλής, τον οποίο κατηγόρησε, ότι:

Α. Δεν προσέρχεται στη Βουλή για να απαντήσει στην ερώτηση που κατέθεσε για την Ελάχιστη Βάση  Εισαγωγής:

Β. Ο στόχος, με την εφαρμογή της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής, είναι είκοσι πέντε χιλιάδες λιγότεροι εισακτέοι φέτος, ώστε σε τρία, τέσσερα χρόνια να είναι είκοσι πέντε χιλιάδες λιγότεροι οι απόφοιτοι, ώστε από του χρόνου να κάνουν χρυσές δουλειές αυτοί, τα συγκεκριμένα ιδιωτικά συμφέροντα, οι ιδιώτες, οι ιδιοκτήτες των ιδιωτικών κολεγίων

Γ. Για την Πανεπιστημιακή Αστυνομία: Για λόγους μόνο επικοινωνίας, για να υπερασπιστείτε ιδεοληψίες, για να χαϊδέψετε το συντηρητικό σας ακροατήριο, ορίζετε και ψηφίζετε νόμους, τους οποίους, όμως, δεν μπορείτε να εφαρμόσετε.

Ειδικότερα ο Αλ. Τσίπρας , είπε τα εξής:

 • Ο κ. Μητσοτάκης, όμως, απουσιάζει από το Κοινοβούλιο και απουσιάζει, βγάζοντας προχθές, αν δεν κάνω λάθος, μία διαρροή από τους κυβερνητικούς κύκλους, τους κύκλους του Μαξίμου, λέγοντας ότι δεν έρχεται για να μην ταράξει την ηρεμία των μαθητών που ετοιμάζονται να δώσουν πανελλαδικές εξετάσεις. Μα, την ηρεμία τους την ταράζει εισάγοντας αυτή τη ρύθμιση που μειώνει κατά το ένα τρίτο τις ελπίδες τους να εισαχθούν σε Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα.
 • Και αναρωτιέμαι: γιατί τέτοιο μένος με τη νέα γενιά; Τους κατηγόρησε ως υπεύθυνους για την εξάπλωση της πανδημίας. Τώρα τους εξωθεί με τον εργασιακό νόμο να δουλεύουν μια ζωή απλήρωτα δεκάωρα, απλήρωτες υπερωρίες σε μια ζωή-λάστιχο. Τώρα τους πετάει εκτός των ΑΕΙ. Τελικά, ο Μωυσής μάς προέκυψε Ηρώδης και όχι Μωυσής!
 • Και επειδή θέλω να είμαι απόλυτα σαφής, δεν είναι τυχαία όλα αυτά. Όλα αυτά γίνονται προκειμένου να εξυπηρετηθούν πολύ συγκεκριμένα ιδιωτικά συμφέροντα. Και στον βωμό της εξυπηρέτησης αυτών των συμφερόντων ο κ. Μητσοτάκης δεν ορρωδεί να θέσει στο στόχαστρο, να βάλει στον τοίχο τους νέους ανθρώπους και τις οικογένειές τους.
 • Διότι πριν αποφασίσουν αυτή την άθλια μεταρρύθμιση στην εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, στο όνομα δήθεν των ακαδημαϊκών κριτηρίων που ποτέ δεν μάθαμε, φρόντισαν να φέρουν μια τροπολογία και αυτή στα μουλωχτά ή μάλλον δύο τροπολογίες: μια που εξισώνει τα πτυχία των αμφιβόλου ποιότητας ιδιωτικών κολεγίων με αυτά των Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων και μια άλλη που υποχρεώνει τα Επιμελητήρια, το Τεχνικό Επιμελητήριο, τον Δικηγορικό Σύλλογο των Αθηνών και τους άλλους δικηγορικούς συλλόγους να εντάξουν στα μητρώα τους τους αποφοίτους των κολεγίων. Άρα, στην πραγματικότητα υποχρεώνει την εξίσωση των ΑΕΙ, παρακάμπτοντας και το Σύνταγμα, με τα αμφιβόλου ποιότητας ιδιωτικά κολέγια που λειτουργούν στη χώρα.
 • Ποιος είναι ο στόχος λοιπόν; Ο στόχος είναι είκοσι πέντε χιλιάδες λιγότεροι εισακτέοι φέτος, ώστε σε τρία, τέσσερα χρόνια να είναι είκοσι πέντε χιλιάδες λιγότεροι οι απόφοιτοι, ώστε από του χρόνου να κάνουν χρυσές δουλειές αυτοί, τα συγκεκριμένα ιδιωτικά συμφέροντα, οι ιδιώτες, οι ιδιοκτήτες των ιδιωτικών κολεγίων. Στον βωμό των ιδιωτικών συμφερόντων ισοπεδώνετε το μέλλον και την προοπτική της νέας γενιάς. Γι’ αυτό δεν έρχεται σήμερα και είναι άδεια η καρέκλα του, γιατί δεν έχει να απαντήσει σε αυτά τα επιχειρήματα.
 • Και καλά η επιθετικότητά του απέναντι στη νέα γενιά. Εδώ μιλάμε και για ταξικό μίσος και θα εξηγήσω γιατί. Βεβαίως, τα ξέραμε όλα αυτά από τότε που πήγε προεκλογικά στο Περιστέρι και μας είπε εκείνο το περίφημο για τους ψυκτικούς. Τα ξέραμε όλα αυτά, αλλά δεν περιμέναμε ότι θα τα δούμε να εκτυλίσσονται μπροστά μας με τόση μεγάλη ακρότητα.
 • Τι κάνει με τους αποφοίτους των εσπερινών λυκείων; Ήταν θεσμός στη χώρα το 1% των εισακτέων στα πανεπιστήμια της χώρας να εισάγονται υποχρεωτικά μεταξύ των υποψηφίων αποφοίτων εσπερινών λυκείων. Αυτό έδινε τη δυνατότητα κάθε χρόνο να έχουμε περίπου εξακόσιους με επτακόσιους εισακτέους από τα παιδιά των νυχτερινών σχολείων.
 • Ξέρετε ποια είναι τα παιδιά των νυχτερινών σχολείων; Αυτά τα παιδιά που δεν έχουν το μπαμπά να τους δίνει τη δυνατότητα την οικονομική να πηγαίνουν στο κολέγιο ούτε στο «Κολούμπια», αλλά δουλεύουν για να σπουδάσουν. Σε αυτά τα παιδιά κόβετε το μέλλον!
 • Τόσο φοβερό θα ήταν να αναστείλετε, λοιπόν, αυτή την αθλιότητα, να προβλέψετε ότι η ελάχιστη βάση εισαγωγής δεν θα εφαρμοστεί για τα παιδιά των νυχτερινών σχολείων; Όταν το είπα εδώ στη Βουλή, ο κ. Μητσοτάκης δεν το ήξερε καν. Αλλά, τι να του πουν οι εξακόσιοι μαθητές της βιοπάλης; Ενδιαφέρεται μονάχα για τα κολεγιόπαιδα.
 • Δεν έχω κανένα πρόβλημα με αυτά τα παιδιά που έχουν την οικονομική δυνατότητα οι γονείς τους. Αλλά σε αυτόν τον τόπο πρέπει επιτέλους να επιστρέψει η δικαιοσύνη. Και δικαιοσύνη σημαίνει να μπορεί να σπουδάσει και αυτό το παιδί που έχει ικανότητες, αλλά δεν έχει την οικονομική δύναμη.
 • Θέλω, κύριε Πρόεδρε, να πω επίσης ότι την προηγούμενη Δευτέρα βρέθηκα στον Πύργο της Ηλείας και στην Αμαλιάδα, σε μία περιφέρεια που πλήττεται από την κυβερνητική πολιτική, όπου καθημερινά είναι μια καρμανιόλα ο δρόμος Πάτρα-Πύργος, διότι άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους. Έργα είχαν ξεκινήσει, αλλά η κυβέρνηση ανέστειλε την εφαρμογή των συμβάσεων και σήμερα τα έργα παραμένουν στον «αέρα». Αλλά κυρίως γιατί αποφάσισε η κυβέρνηση -ξέρει καλά ο κ. Τζαβάρας, ρωτήστε τον, αν θέλετε- να κλείσει στο πλαίσιο της εφαρμογής αυτής της πολιτικής δύο σχολές, το Τμήμα Μουσειολογίας στον Πύργο και το Τμήμα Γεωπονίας στην Αμαλιάδα, αφήνοντας στον «αέρα» χίλιους πεντακόσιους φοιτητές.
 • Άρα, εδώ δεν μιλάμε μονάχα για την αγωνία των υποψηφίων, αλλά και για την αγωνία χιλιάδων φοιτητών -γιατί θα έχει συνέχεια και αυτό που γίνεται σήμερα στην Ηλεία- οι οποίοι περιμένουν να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους και τα τμήματά τους θα κλείσουν, διότι δεν θα μπουν υποψήφιοι.
 • Πριν ολοκληρώσω, να πω και κάτι ακόμα. Σήμερα διάβασα κάτι στην εφημερίδα της κυβερνήσεως. Ποια είναι εφημερίδα της Κυβερνήσεως; Τα Νέα του κ. Μαρινάκη, ο Ριζοσπάστης του Μαξίμου. Άρα, είναι προφανές ότι είναι εντός γραμμής, αλλιώς δεν θα το έλεγα.
 • Διάβασα ότι παίρνει πίσω η κυβέρνηση την εφαρμογή του νόμου που ψήφισε σε συγκρουσιακό κλίμα στη Βουλή και τους δρόμους από τις αντιστάσεις των φοιτητών για την ίδρυση αστυνομικών τμημάτων μέσα στα πανεπιστήμια.
 • Και αναρωτιέμαι, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, αλήθεια, πόσο αστείοι είναι τελικά; Πόσο αστείοι είναι τελικά; Η θρασυδειλία που έλεγα πριν δεν είναι μόνο ιδίωμα του κ. Μητσοτάκη, αλλά και στρατηγική της κυβέρνησης. Έρχεται και μας λέει ότι θα βάλει τη δημοκρατία στα πανεπιστήμια -Τι έγινε τελικά; Γιατί δεν τη βάζει τη δημοκρατία και όχι την αστυνομία, όπως μας έλεγε;- και τώρα έρχονται να το πάρουν πίσω. Είναι πραγματικά αστείο αυτό που γίνεται. Για λόγους μόνο επικοινωνίας, για να υπερασπιστείτε ιδεοληψίες, για να χαϊδέψετε το συντηρητικό σας ακροατήριο, ορίζετε και ψηφίζετε νόμους, τους οποίους, όμως, δεν μπορείτε να εφαρμόσετε. Και αυτή είναι η αστειότητα και η προχειρότητα που χαρακτηρίζει την κυβέρνηση.
 • Κλείνω λέγοντας το εξής. Καλούμε με ειλικρινή αγωνία τον απόντα πρωθυπουργό να ξανασκεφτεί -ακόμα υπάρχει χρόνος-, όχι να ανοίξουμε μια μεγάλη συζήτηση για το ποιος έχει δίκιο ή ποιος έχει άδικο, αλλά για να «παγώσει», να αναστείλει την εφαρμογή. Όπως αναστέλλει στην πράξη και την αθλιότητα με την πανεπιστημιακή αστυνομία, έτσι να αναστείλει κι αυτήν εδώ την αθλιότητα με το κόψιμο, το χαράτσι στην εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση για τριάντα χιλιάδες μαθητές.
 • Εμείς ανοίγαμε πανεπιστήμια, αυξάναμε τους φοιτητές και προσλαμβάναμε καθηγητές. Αυτή η κυβέρνηση κλείνει πανεπιστήμια, κλείνει σχολές, μειώνει τους εισακτέους και προσλαμβάνει αστυνομικούς. Αυτή είναι η διαφορά μας! Ο ελληνικός λαός, όμως, πολύ σύντομα αυτή τη διαφορά θα την αναγνωρίσει.
 • Σας καλούμε, λοιπόν, να κάνετε πίσω, στο όνομα της ηρεμίας εκατό χιλιάδων οικογενειών, στο όνομα της νεότητας, που είναι η προοπτική, είναι το μέλλον αυτού του τόπου! Πάρτε πίσω την εφαρμογή αυτής της αθλιότητας για την ελάχιστη βάση εισαγωγής και τη μείωση των εισακτέων! Πάρτε την πίσω! Μην την εφαρμόσετε αυτή τη χρονιά!

Σχόλια (15)

 
μελος δεπ
30 Μάιος 2021 13:16

Το 2 δεν ειναι αριστεία.
Δημοκρατια δεν είναι ο καθένας να κανει εμπόριο ναρκωτικών στο χώρο του Πανεπιστημίου.
Συμβουλή προς τον κ.Τσίπρα ξεφύγετε απο τις ιδεοληψίες

 
Περί «ξεσπαθωματος»
30 Μάιος 2021 09:44

Δεν είναι ταξικό το ζήτημα της εισαγωγής στην τριτοβάθμια αλλά ουσίας και ποιότητας εκπαίδευσης. Δεν είναι θέμα δημοκρατίας το να λυμαίνονται τα πανεπιστήμια με κάθε λογής βιαιότητες σε άτομα και κτήρια εις το όνομα του ασύλου! Είναι μανδύας! Ας μας αφήσουν ήσυχους!

 
Ο μανδύας της αριστείας
29 Μάιος 2021 16:30

Η πλειοψηφία των σημερινών κυβερνώντων είναι εγκλωβισμένοι στην σχετικοποίηση, την ιδεοληψία, και τα λογικά σοφίσματα. Και επιμένουν εμμονικά, ως αδαείς, να συσχετίζουν διαφορετικά πράγματα: την συγκυριακή χαμηλή επίδοση υποψηφίων σε κάποιο/ κάποια μαθήματα των πανελλαδικών εξετάσεων (για άπειρους λόγους μπορεί να συμβεί αυτό!), με το επίπεδο σπουδών των ακαδημαϊκών τμημάτων και την γενικότερη γνωσιακή συγκρότηση των νέων φοιτητών. Πέρα από την παραπλάνηση που προκαλούν, τον κοινωνικό αυτοματισμό και την προσφορά ευτελών επιχειρημάτων στον δημόσιο διάλογο, δεν προσφέρουν τίποτα στην ουσία της συζήτησης για το ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα. Και καταθέτω εδώ, κι ένα απλοϊκό ερώτημα, σχετικά με την παροξυστική και προσχηματική κυβερνητική επιχειρηματολογία (για την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής): Δεν διαπίστωσα κάποια αντίστοιχη ευαισθησία για το επίπεδο των γνώσεων των υποψηφίων σε άλλες περιπτώσεις! Ούτε από τους κυβερνώντες ούτε από τους τους άτεγκτους σχολιαστές και υπέρμαχους της ΕΒΕ. Όπως, τις προσλήψεις ειδικών φρουρών, πανεπιστημιακών αστυνομικών, (και τους υποψηφίους φοιτητές των περιώνυμων ιδιωτικών κολεγίων) κτλ, κτλ. Εκεί άραγε, δεν υπάρχει ανάγκη απόδειξης της γνώσης και των ικανοτήτων. Αναρωτιέμαι, στις περιπτώσεις αυτές κύριος Χρυσοχοΐδης και η κυρία Κεραμέως δείχνουν την ανάλογη "βαθμολογική" ευαισθησία;

 
Ιστορικός
29 Μάιος 2021 10:57

@φιλελεύθερος
Ο άνθρωπος που μάζεψε μια χώρα από το χείλος του γκρεμού (που άλλοι την είχαν οδηγήσει εκεί επί 40 χρόνια) και της έδωσε κι ένα "μαξιλάρι" ασφαλείας..... για να κάνει τώρα κάποιος άλλος άνθρωπος το χουβαρντά και τον καλοντυμένο.

Όσο για τα capital control και οι πέτρες ξέρουν και ποιοί τα επέβαλαν και το γιατί.

Η ιστορία, ΜΙΑ φορά καταγράφετε αγαπητέ μου. Βέβαια μετά, ο κάθε καθηγητής μπορεί να κάνει το μάθημά της όπως αυτός νομίζει-φαντάζεται-τον βολεύει. Όμως το βιβλίο με τα γεγονότα ΔΕΝ αλλάζει.

 
Ακούσαμε κι αυτό
29 Μάιος 2021 07:24

“Και δικαιοσύνη σημαίνει να μπορεί να σπουδάσει και αυτό το παιδί που έχει ικανότητες, αλλά δεν έχει την οικονομική δύναμη.“ δηλαδή ο βαθμός εισαγωγής 2 δείχνει ότι έχει τις ικανότητες και πρέπει να σπουδάσει σε ΑΕΙ αλλά τον εμποδίζει η οικονομική δυνατότητα; Ήμαρτον!!!!!

 
φιλελεύθερος
29 Μάιος 2021 06:09

Ο άνθρωπος που χωρίς λόγο πόλωσε την χώρα και την οδήγησε στην ανασφάλεια και στα capital control σε ακόμη ένα σόου.

 
Μελίτακας ο Α΄
28 Μάιος 2021 23:19

Δεν είναι επουσιώδες κύριε, είναι προφανής η «κεντρική» ενδυματολογική στροφή... Μάταιη προσπάθεια, ο Αντρέας δεν αντιγράφεται!...

Αν κάνω άτακτη ζωή
δε θα σε βάλω για κριτή,
γιατί δεν έχεις
το δικαίωμα αυτό.
Ήμουν στην άκρη του γκρεμού
μα συ ξενύχταγες αλλού
όταν ζητούσα
κάποιο χέρι να πιαστώ.
Αν κάνω άτακτη ζωή,
δικός μου είναι λογαριασμός.
Πάψε να με κατηγορείς,
για 'μένα άξιος κριτής
είναι μονάχα ο Θεός.
Αν κάνω άτακτη ζωή,
δικός μου είναι λογαριασμός...

 
ας μας λυπηθεί κάποιος
28 Μάιος 2021 23:12

Μιλάμε για παρέμβαση όχι αστεία, με επιχειρήματα βαριά ε;

 
τι να πω
28 Μάιος 2021 23:11

Καημό με τους εισακτέους της μονάδας !!!

 
Γιάννης
28 Μάιος 2021 23:09

Έχετε μετρήσει πόσες παρεμβάσεις για την ΕΒΕ το τελευταίο διάστημα; Τι συμβαίνει;

 
αναρωτιέμαι
28 Μάιος 2021 23:05

Γιατί τόση εμμονή με την ΕΒΕ αρχίζουμε και προβληματιζόμαστε. Δεν υπαρχουν σοβαρά θέματα για αντιπολίτευση και ασχολείται συνεχώς με το ίδιο;

 
Ενδυματολόγος
28 Μάιος 2021 19:29

Ίσως είναι επουσιώδες, αλλά θεωρώ ότι οι στυλιστικές επιλογές του κ. Τσίπρα ήταν λάθος. Όποιος τον συμβούλεψε να φορέσει αυτό το σακάκι δεν του παρείχε καλές υπηρεσίες.

 
ΔΕΠ
28 Μάιος 2021 19:29

ΜΑΚΑΡΙ, ΜΑΚΑΡΙ να εφαρμόσουν αυτό το νόμο. Χορτάσαμε απο μπαχαλάκηδες, ξύλο, συναδέλφους στο νοσοκομείο, προγραμμένους να βλέπουν τη φωτογραφία τους σε αφίσες στο φουαγιέ σε στύλ "Φαρ-ουεστ/ καταζητείται", χτισίματα, ομηρίες, καταλήψεις και χιλιάδες ευρώ ζημίες (κορόιδο φορολογουμενε πλήρωνε) και πολλά άλλα τέτοια. Ο κ. Τσίπρας κατανοω γιατί κάνει τόση φασαρία. Χωρίς τη φασαρία αυτές οι βίαιες μειοψηφίες δεν έχουν λόγο ύπαρξης. Οι υπόλοιποι που ταλαιωπωρούμαστε από αυτούς τόσα χρόνια ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ Κ. ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΕ.

 
Αναπληρωτής Καθηγητής
28 Μάιος 2021 19:04

Διορίζουν από τα παράθυρα την εκλογική τους πελατεία. Δύο χρόνια η ΝΔ διορίζει συμβασιούχους και ειδικούς φρουρούς στο δημόσιο. Γιατί δεν βάζει τις θέσεις των ειδικών φρουρών στις πανελλαδικές για την αστυνομία; Ντροπή!

 
Legend
28 Μάιος 2021 18:56

Κουτούλα το κεφάλι σου κι άλλο!

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.