Placeholder

ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ

Αναψηλάφηση για το μέλλον της Ευρώπης με αφετηρία το Βόρειο Αιγαίο

Δημοσίευση: 31/05/2021
Πανεπιστήμιο αιγαίου
Alt Text: 
Πανεπιστήμιο αιγαίου
Title Text: 
Πανεπιστήμιο αιγαίου
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Με ιδιαίτερη επιτυχία  πραγματοποιήθηκε  την Δευτέρα 31 Μαίου  δημόσια  συζήτηση-τηλεδιάσκεψη    με πρωτοβουλία του Πανεπιστημίου Αιγαίου και με   αφορμή την έκδοση του Βιβλίου "Αναψηλαφώντας το Μέλλον της Ευρώπης - Μια δημόσια συζήτηση για τη νέα ευκαιρία υλοποίησης του ευρωπαϊκού οράματος", σε Επιμέλεια των Π. Γρηγορίου και Μ. Γερούλια, Εκδόσεις Ευρασία, Αθήνα (2021) και με την ευκαιρία της Έναρξης της Διάσκεψης για το Μέλλον.

Στο πάνελ της εκδήλωσης, που συντόνισε η δημοσιογράφος Εύα Μπούρα , δημιουργός της διαχρονικής εκπομπής EUROPE της ΕΡΤ συμμετείχαν:

- Κωνσταντίνος Τσουτσοπλίδης, Επικεφαλής του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα.
- Κλημεντίνη Διακομανώλη, Ομάδα Επικοινωνίας της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα
- Παναγιώτης Χριστόφας, Αντιπεριφερειάρχης Προγραμματισμού, Βιομηχανίας και Ενέργειας Βορείου Αιγαίου
- Σωτήρης Χτούρης, Καθηγητής, Τμήματος Κοινωνιολογίας, Σχολής Κοινωνικών Επιστημών, Πανεπιστημίου Αιγαίου
- Παναγιώτης Γρηγορίου, Καθηγητής Διεθνών & Ευρωπαϊκών Θεσμών, Πανεπιστημίου Αιγαίου, Διευθυντής Europe Direct Βορείου Αιγαίου.

Η έκδοση του βιβλίου     συμπίπτει με την πρώτη  εκδήλωση πολιτών  η οποία  θα πραγματοποιηθεί στη Λισαβόνα της Πορτογαλίας στις 17 Ιουνίου,   και αμέσως  μετά στις 19 Ιουνίου  στην ολομέλεια του Στρασβούργου   .

Στις συναντήσεις  αυτές 27 εκπρόσωποι από εθνικές ομάδες πολιτών ή εθνικές εκδηλώσεις (ένας/μία ανά κράτος μέλος), καθώς και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Φόρουμ Νεολαίας και ορισμένοι από τους πολίτες που έχουν ήδη επιλεγεί για τις ομάδες πολιτών σε επίπεδο Ευρώπης. Η εκδήλωση, που κι αυτή θα διεξαχθεί σε υβριδική μορφή, θα δώσει στους συμμετέχοντες την ευκαιρία να συζητήσουν τις προσδοκίες τους από τη Διάσκεψη με τους/τις τρεις συμπροέδρους με θεματικές ενότητες ;

•    αξίες, δικαιώματα, κράτος δικαίου, δημοκρατία, ασφάλεια
•    κλιματική αλλαγή, περιβάλλον/υγεία
•    ισχυρότερη οικονομία, κοινωνική δικαιοσύνη, απασχόληση/εκπαίδευση, νεολαία, πολιτισμός, αθλητισμός/ψηφιακός μετασχηματισμός
•    η ΕΕ στον κόσμο/μετανάστευση.

Η  έκδοση « Αναψηλαφώντας το Μέλλον της Ευρώπης» έχει ως στόχο την ανάδειξη  της μύησης των ερευνητών , μελών του Εργαστήριου κοινωνικών &πολιτικών θεσμών  του Πανεπιστήμιου Αιγαίου στην διερεύνηση των ευρωπαϊκών θεμάτων  και προκλήσεων , που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι ευρωπαίοι  πολίτες . Από το 2017 διευθυντής του εργαστηρίου κοινωνικών &πολιτικών θεσμών  είναι ο Παναγιώτης Γρηγορίου καθηγητής διεθνών και ευρωπαϊκών σπουδών.

H ολομέλεια της συνδιάσκεψης

Στη συνδιάσκεψη για το μέλλον της Ευρώπης 108 ευρωβουλευτές, 54 μέλη κυβερνήσεων (δύο ανά κράτος μέλος), τρία μέλη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής καθώς και 108 εκπρόσωποι των εθνικών κοινοβουλίων, θα συνεδριάσουν στην Ολομέλεια επί ίσοις  όροις, με συμμετοχή και πολιτών.

108 πολίτες θα συμμετάσχουν στις συζητήσεις επί των ιδεών που προέρχονται από τις Ομάδες Δράσης Πολιτών και την πολύγλωσση ψηφιακή πλατφόρμα: 80 εκπρόσωποι από τις Ευρωπαϊκές Ομάδες Δράσης, εκ των οποίων τουλάχιστον το ένα τρίτο θα είναι κάτω των 25 ετών, και 27 από εθνικές Ομάδες Δράσης ή εκδηλώσεις της Διάσκεψης συνεδρίων (ένας ανά κράτος μέλος), καθώς και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Φόρουμ Νεολαίας.

Θα υπάρχουν τέσσερις ομάδες Ευρωπαίων πολιτών, καθεμία από τις οποίες θα αποτελείται από 200 πολίτες και θα διασφαλίζεται ότι θα περιλαμβάνουν τουλάχιστον μία γυναίκα και έναν άνδρα πολίτη ανά κράτος μέλος. Οι πολίτες θα επιλέγονται τυχαία ώστε να είναι αντιπροσωπευτικοί της πολυμορφίας της ΕΕ όσον αφορά τη γεωγραφική προέλευση, το φύλο, την ηλικία, το κοινωνικοοικονομικό υπόβαθρο και το επίπεδο εκπαίδευσης. Οι νέοι μεταξύ 16 και 25 ετών θα αποτελούν το ένα τρίτο κάθε ομάδας.

Σε εύθετο χρόνο, η Ολομέλεια θα υποβάλει τις προτάσεις της στην Εκτελεστική Επιτροπή, η οποία θα συντάξει την έκθεσή της σε πλήρη συνεργασία και πλήρη διαφάνεια με την Ολομέλεια, η οποία θα δημοσιευθεί στη συνέχεια στην πολύγλωσση ψηφιακή πλατφόρμα. Η πολύγλωσση ψηφιακή πλατφόρμα είναι το κεντρικό σημείο όπου θα συλλέγονται, θα αναλύονται και θα δημοσιεύονται στοιχεία από όλες τις εκδηλώσεις που σχετίζονται με τη Διάσκεψη.

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ