Placeholder

ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑ

ΣΥΡΙΖΑ: Απαντήσεις κ. Συρίγο!

Δημοσίευση: 01/06/2021
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Αναφερόμενος στις εκτιμήσεις του ΣΥΡΙΖΑ (αλλά και εκπαιδευτικών Ομοσπονδιών, όπως η ΟΙΕΛΕ) για έναν αριθμό 25.000 -30.000 υποψηφίων που θα αποκλειστούν από τα Πανεπιστήμια με τις βάσεις εισαγωγής Μητσοτάκη- Κεραμέως, ο υφυπουργός Άγγ. Συρίγος ανέφερε: "Σκέφτομαι μήπως αυτό είναι ένα κόλπο διότι ετησίως οι υποψήφιοι είναι 103.000 και οι θέσεις 78.000. Και σκέφτομαι μήπως μας πει, (σ.σ. ο ΣΥΡΙΖΑ) «να, οι 25.000»,  που είναι όσοι δε θα περάσουν στο πανεπιστήμιο επειδή δεν υπάρχει ο αντίστοιχος αριθμός θέσεων».

Δεν θέλουμε να κρίνουμε την αναφορά αυτή του κ. Συρίγου, ως δηλωτική της ποιότητας της "αντιπολίτευσης στην αντιπολίτευση" που χαρακτηρίζει πλείστα όσα κυβερνητικά στελέχη. Παραβλέπουμε, επίσης, την απόπειρα  του κ. Συρίγου, να εμφανίσει τον ΣΥΡΙΖΑ, τόσο προχειρολόγο, όσο η κυβέρνηση στην οποία μετέχει. Και πηγαίνουμε στην ουσία των στοιχείων, συμφωνώντας κατ` αρχάς μαζί του τόσο στον αριθμό των υποψηφίων (103.000) όσο και των προσφερόμενων θέσεων στα Πανεπιστήμια από το Υπουργείο Παιδείας (77.415 για την ακρίβεια).

Ενημερώνουμε, λοιπόν,  τον κ. Συρίγο, ότι, η μελέτη του ΣΥΡΙΖΑ για τους εισακτέους που θα κοπούν από την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, αφορά τους ΕΠΙΠΛΕΟΝ αυτών των 25.000 που ούτως ή άλλως, αποκλείονται λόγω έλλειψης θέσεων. Αυτοί οι επιπλέον θα είναι κοντά στους 25.000 -  30.000 σύμφωνα με τους δικούς μας υπολογισμούς, οι οποίοι είμαστε βέβαιοι ότι θα επιβεβαιωθούν από τα αποτελέσματα.

Αδιάβαστος, λοιπόν, σε ό, τι αφορά στις επεξεργασίες του ΣΥΡΙΖΑ ο υφυπουργός και άσφαιρα τα πυρά του.  

Όμως, κάνοντας λόγο ο κ. Συρίγος για το δήθεν "κόλπο ΣΥΡΙΖΑ", ενημερώνει τους πολίτες ότι φέτος  είναι διαθέσιμες  78.000 θέσεις  στα Πανεπιστήμια.

Και το ερώτημα είναι:

Δεσμεύεται   η κυβέρνηση και προσωπικά ο κ. Συρίγος   για την πλήρωση του συνόλου αυτών  των 77.415 θέσεων, όπως συνέβαινε όλα τα τελευταία χρόνια (και επί ΝΔ το 2019 και το 2020).  

Θα το κάνουν; Θα καταργήσουν, δηλαδή,  τις βάσεις εισαγωγής;

Όχι, βέβαια!

Συνεπώς, το πρόβλημα που ο κ. Συρίγος, νομίζει ότι έβγαλε από το επικοινωνιακό παράθυρο, επιστρέφει από την πόρτα της πολιτικής και τον "επερωτά": " Θα καλύψετε τις 77.415 θέσεις; Θα καταργήσετε τις βάσεις εισαγωγής; Πόσοι υποψήφιοι, σύμφωνα με τους δικούς σας υπολογισμούς  θα κοπούν εφόσον ισχύσουν οι βάσεις σας; Πως θα αποδείξετε έμπρακτα ότι διαπράττει σφάλμα ο ΣΥΡΙΖΑ ισχυριζόμενος ότι από τις 78.000 θέσεις θα καλυφθούν μόνο 48.000-53000;"  

Το "μπαλάκι" σε εσάς κ. υφυπουργέ. Περιμένουμε με ειλικρινές ενδιαφέρον τις απαντήσεις σας.

Αυτές που αρνείται ο πρωθυπουργός μη προσερχόμενος στη Βουλή.

Αυτές που αποφεύγει η υπουργός Παιδείας.

Αυτές που προσπαθούν να αποδιώξουν "όπως ο διάβολος το λιβάνι" οι βουλευτές και τα στελέχη της ΝΔ.

Απαντήσεις κ. Συρίγο!

Ανακοίνωση της ΕΠΕΚΕ Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ

Σχόλια (9)

 
ΔΕΠ
02 Ιουν 2021 15:11

Μερικοί σκόπιμα θέλουν να θολώνουν τα νερά. Δεν "χάνονται" θέσεις όταν 1) δεν έχουν γίνει ακόμη οι εξετάσεις άρα δεν ξέρουμε ποιοι θα μείνουν μέσα ή έξω και με τι βαθμούς, 2) αφορούν μαθητές του 2,3,5. Τέτοιες θέσεις δεν είναι "χαμένες" επειδή ένας μαθητής του 3 δεν μπήκε σε ΑΕΙ. Είναι χαμένες αν μπει, χαμένοι πόροι, χαμένα λεφτά, χαμένες ώρες που επενδύει το ΑΕΙ και χαμένη ευκαιρία για τους υπόλοιπους να έχουν καλύτερη ποιότητα εκπαίδευσης.

 
Τέλης
02 Ιουν 2021 11:42

Τα παιδιά δεν ξεκίνησαν να γράφουν και κλαίμε τις χαμένες θέσεις! Ποσο πια!

 
Μελίτακας ο Α΄
02 Ιουν 2021 08:30

Πράγματι, τα πυρά του κ. Υφυπουργού ήταν άσφαιρα, αλλά με αφορμή το παρόν εκτενές σχόλιο αλλά και πολλά άλλα, που εύκολα βρίσκεις σε διάφορες στήλες, αξίζει να σκεφτούμε την εκπαιδευτική αξία του δημαγωγικού λόγου και να μελετήσουμε πώς αυτός θα γίνει γνωστικό αντικείμενο και πώς θα ενταχθεί στα νέα προγράμματα σπουδών. Ποιοτικές αλλαγές χρειάζεται πρωτίστως το εκπαιδευτικό μας σύστημα.

 
Σεβαστή
02 Ιουν 2021 07:15

Σε λάθος βάση στηρίζεται η τοποθέτηση της αντιπολίτευσης. Οι θέσεις που 'χάνονται' -αν χαθούν, ακόμα δεν ξεκίνησαν οι πανελλήνιες και η αντιπολίτευση παίζει τον άχαρο όλο της Κασσάδρας- δεν χάνονται στην πραγματικότητα γιατί δεν ανήκουν σε κανέναν. Είναι το ανώτατο όριο, όπως λέμε στα μαθηματικά. Δεν σημαίνει πως επειδή υπάρχουν θα καταληφθούν κιόλας. Γιατί η αντιπολίτευση υποτιμά τόσο μα τόσο πολύ τη νοημοσύνη των ανθρώπων.

 
Θελουμε ΑΕΙ με κύρος
01 Ιουν 2021 22:30

Και οχι με εισαχθέντες της μονάδας! Αρκετά!!

 
@Νίκος
01 Ιουν 2021 22:07

Καλό μήνα, Νίκο.
Η κοινωνία τις περισσότερες φορές δεν ήξερε ποιο είναι το ορθό..
Η βάσεις ποτέ δεν ήταν κριτήριο για να αξιολογήσεις ένα τμήμα, γύρω στο 10 έχει τμήμα Γεωλογίας στο ΑΠΘ, γύρω στο 4 έχει αρκετές εκκλησιαστικές ακαδημίες, ωστόσο.. Η κοινωνία ποτέ δεν έθιξε το θέμα των πανεπιστημιακών τμημάτων με ασαφή γνωστικό αντικείμενο, με μέτριες επιδόσεις και χαμηλές βάσεις, το εξιλαστήριο θύμα για όλα ήταν το άλλο κομμάτι της ανώτατης εκπαίδευσης (Τα ΤΕΙ που ήταν ΑΕΙ, αλλά η κοινωνία επέμενε να λέει ΤΕΙ ΚΑΙ ΑΕΙ, ταυτίζοντας τα ΤΕΙ ασυνείδητα με την ανωτέρα)...
Η ελευθερία του λόγου αν και ΠΟΛΥΤΙΜΟ ΑΓΑΘΟ κάθε ανθρώπου, μπορεί τόσο εύκολα να γυρίσει μπούμερανγκ και αυτό δε θα στο αποδείξω εγώ, αλλά το Internet, τα social media και το σχόλιο το οποίο αυτή τη στιγμή συντάσσω (ουσιαστικά εννοώ την οχλαγωγία του ανενημέρωτου κοσμάκι)... Όταν η συντριπτική πλειοψηφία του κόσμου πιστεύει ότι τα ΤΕΙ ανήκουν στην ανωτέρα εκπαίδευση και βγάζουν τεχνίτες, ενώ έχουν μεσολαβήσει τόσα βήματα 1990->2001->2007, μη περιμένεις ακόμα και με 10 βάση να δεις βελτίωση..

Στην ουσία του πράγματος γιατί παρασύρθηκα, η κοινωνία που λες στην Ελλάδα, όλα αυτά τα χρόνια το μόνο που έκανε είναι να τσουβαλιάζει κόσμο με την Χ ιδιότητα, αυτό λέει κάτι όσον αφορά το πως επεξεργάζεται ένας άνθρωπος την πληροφορία που δέχεται(ότι δεν μπορεί να έχει μια πολυπρισματική άποψη για μια Χ ομάδα). Γενικά, ο κόσμος θα ήταν καλύτερος, αν δεν τσουβαλιάζαμε (δες το ιστορικά, δες το φιλοσοφικά πάντα στο ίδιο αποτέλεσμα καταλήγεις). Συν τοις άλλοις, δεν διορθώνουμε τίποτα σωστά με τεχνικές τύπου "κολλητική ταινία", κανείς δεν κάθεται να διορθώσει την πηγή του προβλήματος( γιατί γράφουν κάτω από 10 τόσοι πολλοί;)...
Εμένα το τμήμα μου είναι πρώην ΤΕΙ, έχει μεγαλύτερη του 10 βάση και συνεχίζουμε ανοδικά, 40 ΔΕΠ + έκτακτους, η ποιότητα των περισσότερων μαθημάτων είναι ικανοποιητική και αρκετές φορές άριστη. Συνηθής απάντηση που μου λένε είναι ότι είμαι η εξαίρεση στον "κανόνα", που είναι ένα πολύ ωραίο κοπλιμέντο αλλά δυστυχώς δεν είμαι μόνο εγώ, συνεπώς δεν υπήρχε κανόνας από την αρχή... Μπορώ να σου πω original πανεπιστημιακά τμήματα που δεν έχουν λόγο ύπαρξης γιατί ουσιαστικά δε προσφέρουν τίποτα στην αγορά.. Τα λέμε στην επόμενη αναταραχή, όταν θα τα ρίξουν πάλι στα πρώην ΤΕΙ...

 
Νίκος
01 Ιουν 2021 21:50

Το έχουμε τονίσει άπειρες φορές ότι θέσεις με βαθμο εισαγωγής 1 και 2 δε θέλει η κοινωνία να υπαρξουν. Αυτοί προορίζονται να κρατάνε τα γκλομπ στις χιλιάδες θέσεις ΜΑΤ-Αστυνομικών που θα φτιάξει το καθεστώς για να κρατηθεί στην εξουσία.

 
είναι απλό
01 Ιουν 2021 21:21

Δεν είναι θέμα εντυπωσιασμού είναι θέμα ουσίας. Σχολές χωρίς αντίκρυσα και φοιτητές με μονοψήφιους βαθμούς δεν συνάδουν με τη φιλοσοφία των ΑΕΙ. Τα ΑΕΙ δεν είναι του τύπου έλα κι εσύ μπορείς, δε βαριέσαι αδελφέ που έγραψες 4.

 
Νίκος
01 Ιουν 2021 21:16

Το έχουμε τονίσει άπειρες φορές ότι θέσεις με βαθμο εισαγωγής 1 και 2 δε θέλει η κοινωνία να υπαρξουν.

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.