Α. Μέλος ΔΕΠ Πανεπιστημίου Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών έχει τη δυνατότητα άσκησης του δικαιώματός του στη λήψη άδειας παράλληλης απασχόλησής του σε Πανεπιστήμιο της αλλοδαπής με την υποβολή τεκμηριωμένης αίτησης απουσίας του, που μπορεί, όμως, για λόγους παρεμπόδισης της ομαλής λειτουργίας του Τμήματος και της Σχολής, να αρνηθεί με σχετική απόφασή της η Κοσμητεία.
Β. Για τη λήψη της σχετικής άδειας ισχύει το χρονικό όριο χορήγησης αδειών άνευ αποδοχών, όπου ο συνολικός τους χρόνος δεν μπορεί να υπερβαίνει τα τρία έτη.
Γ. Η Συνέλευση του Τμήματος δεν έχει αποφασιστική αρμοδιότητα στη λήψη της ως άνω άδειας, αλλά μόνο εισηγητική προς την Κοσμητεία, η οποία αποφασίζει για το σχετικό αίτημα.
Δ. Η σχετική πράξη χορήγησης αδείας εκδίδεται από τον Πρύτανη ή τον αρμόδιο Αντιπρύτανη κατόπιν ελέγχου νομιμότητας και σκοπιμότητας.
Την παραπάνω (ατομική) Γνωμοδότηση εξέδωσε το Νομικό Συμβούλιο τους Κράτους, ύστερα απο τα παρακάτω ερωτήματα που έθεσε η Πρύτανις του Παντείου Πανεπιστημίου Χριστίνα Κουλούρη:
α) Αν μέλος Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού (Δ.Ε.Π.) Ελληνικού Ανώτατου Εκπαιδευτικού Ιδρύματος (Α.Ε.Ι.), που έλαβε άδεια παράλληλης απασχόλησης, ως Λέκτορας σε Σχολή αλλοδαπού Α.Ε.Ι., κατά τα ακαδημαϊκά έτη 2015-2016, 2016-2017, 2017-2018, 2019-2020 και 2020-2021, έχει το δικαίωμα να υπηρετεί με παράλληλη απασχόληση στο Πανεπιστήμιο του εξωτερικού, δηλαδή κατέχοντας δύο (2) θέσεις, ή αν το αποφασίζον όργανο μπορεί να αποφανθεί διαφορετικά και για ποιους λόγους,
β) Αν προβλέπεται χρονικό όριο για τη λήψη της άδειας, και,
γ) Αν το αποφασίζον όργανο είναι η Συνέλευση του Τμήματος.
@nikolas
Μάθετε να διαβάζετε. Δείτε την παράγραφο 3 του άρθρου 26 του Ν4009/2009.