Παράλληλη απασχόληση μέλους ΔΕΠ σε Πανεπιστήμιο της αλλοδαπής

Η Συνέλευση του Τμήματος δεν έχει αποφασιστική αρμοδιότητα στη λήψη της ως άνω άδειας, αλλά μόνο εισηγητική προς την Κοσμητεία

05/06/2021

Άκουσε το άρθρο

Α. Μέλος ΔΕΠ   Πανεπιστημίου Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών έχει τη δυνατότητα άσκησης του δικαιώματός του στη λήψη άδειας παράλληλης απασχόλησής του σε Πανεπιστήμιο της αλλοδαπής με την υποβολή τεκμηριωμένης αίτησης απουσίας του, που μπορεί, όμως, για λόγους παρεμπόδισης της ομαλής λειτουργίας του Τμήματος και της Σχολής, να αρνηθεί με σχετική απόφασή της η Κοσμητεία.

Β. Για τη λήψη της σχετικής άδειας ισχύει το χρονικό όριο χορήγησης αδειών άνευ αποδοχών, όπου ο συνολικός τους χρόνος δεν μπορεί να υπερβαίνει τα τρία έτη.

Γ. Η Συνέλευση του Τμήματος δεν έχει αποφασιστική αρμοδιότητα στη λήψη της ως άνω άδειας, αλλά μόνο εισηγητική προς την Κοσμητεία, η οποία αποφασίζει για το σχετικό αίτημα.

Δ. Η σχετική πράξη χορήγησης αδείας εκδίδεται από τον Πρύτανη ή τον αρμόδιο Αντιπρύτανη κατόπιν ελέγχου νομιμότητας και σκοπιμότητας.

Την παραπάνω (ατομική) Γνωμοδότηση εξέδωσε το Νομικό Συμβούλιο τους Κράτους, ύστερα απο τα παρακάτω ερωτήματα που έθεσε η Πρύτανις του Παντείου Πανεπιστημίου Χριστίνα Κουλούρη:

α) Αν μέλος Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού (Δ.Ε.Π.) Ελληνικού Ανώτατου Εκπαιδευτικού Ιδρύματος (Α.Ε.Ι.), που έλαβε άδεια παράλληλης απασχόλησης, ως Λέκτορας σε Σχολή αλλοδαπού Α.Ε.Ι., κατά τα ακαδημαϊκά έτη 2015-2016, 2016-2017, 2017-2018, 2019-2020 και 2020-2021, έχει το δικαίωμα να υπηρετεί με παράλληλη απασχόληση στο Πανεπιστήμιο του εξωτερικού, δηλαδή κατέχοντας δύο (2) θέσεις, ή αν το αποφασίζον όργανο μπορεί να αποφανθεί διαφορετικά και για ποιους λόγους,

β) Αν προβλέπεται χρονικό όριο για τη λήψη της άδειας, και,

γ) Αν το αποφασίζον όργανο είναι η Συνέλευση του Τμήματος.

Σχόλια (7)

Polar_Fish
|

@nikolas
Μάθετε να διαβάζετε. Δείτε την παράγραφο 3 του άρθρου 26 του Ν4009/2009.

@Ωράριο
|

Το μέγιστο εβδομαδιαίο διδακτικό ωράριο των πανεπιστημιακών, αν δεν κάνω λάθος, είναι 6 ώρες. Στη ΜΒ είναι 20-24 ώρες το διδακτικό και 40 ώρες το εργασιακό με 30 ημέρες άδεια το καλοκαίρι.

nikolas
|

Με βάση το α. σκέλος του ερωτήματος όπως το διαβάζω δεν εμπίπτει στο άρθρο 26 του 4009 που αναφέρεται σε περιπτώσεις που "είναι καταξιωμένοι στο αντικείμενό τους, μπορούν να είναι υποψήφιοι και να εκλεγούν με αυτοτελή κρίση σε θέση καθηγητή ελληνικού Α.Ε.Ι.". Πρόκειται για ΔΕΠ που ξεκίνησε από λέκτορας και ως εκ τούτου αναλαμβάνει και διοικητικό έργο, φόρτο που δεν αναλαμβάνουν όσοι μπαίνουν με το άρθρο 26 για συγκεκριμένο χρόνο πενταετίας.

Polar_Fish
|

Όταν κάποιος ρωτάει απλά δεν διαβάζει. Το ερώτημα σχετιζεται με την εφαρμογή του άρθρου 26 του Ν4009/2011. Ο νόμος οριζει οτι στη θέση του εξωτερικού δεν υπηρετείς πάνω απο 6 μηνες και τον υπολοιπο χρόνο είσαι στην Ελλάδα. Το ερώτημα είναι πως υλοποιείς τη διαδικασία. Κάποια ΑΕΙ την υλοποιουν με ετήσια διαδικασία άδειας ανευ αποδοχών. Οταν το κάνεις αυτό τότε προκύπτει χρονικό όριο 3 ετών το οποίο δεν προβλέπεται από το νόμο. Πουθενά δεν προκύπτει ότι ειναι άδεια ανευ αποδοχών. Ειναι παράλληλη απασχόληση. Τόσους μήνες εδώ και τόσους μήνες εκει.

dimitris
|

Εμπορευματοποίηση της παιδείας και της εκπαίδευσης σε όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες. Το δημόσιο αγαθό και λειτούργημα των προηγούμενων γενεών μετατρέπεται βήμα- βήμα σε προϊόν που οδηγεί στον γρήγορο πλουτισμό. Αποτελεί πλέον επενδυτικό προϊόν με πολύ χαμηλό κεφάλαιο. Η πολιτεία θα πρέπει να το διαφυλάξει με όλες τις δυνάμεις, όσο είναι νωρίς.

Ερωτημα
|

Ποιο είναι το ωράριο του μέλους ΔΕΠ τελικά; Πόσες ώρες απασχολείται στη ημεδαπή για να έχει άπλετο χρόνο και στην αλλοδαπή;

ερώτημα
|

μπορεί μέλος ΔΕΠ να πάρει άδεια απουσίας για να διδάσκει σε άλλον ίδρυμα?? λέω ΝΑΙ.
το ερώτημα είναι πόσες τέτοιες άδειες μπορεί να πάρει?? πάνω από μια σας λέω εγώ, για το ίδιο εξάμηνο.
Οπότε αν κάποιος μπορεί να διδάξει σε 2-3 άλλα προγράμματα, ενδεχομένως σε σύνολο άνω των 8 ωρών, γιατί δεν μπορεί ή περιορίζεται σε παραπάνω περίπτωση??

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ