Η Σύγκλητος του Παντείου ζητεί την επαναφορά του μαθήματος της Κοινωνιολογίας

Η Σύγκλητος του Παντείου Πανεπιστημίου Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών, με αφορμή τους συντελεστές βαρύτητας για τα εξεταζόμενα μαθήματα στις πανελλαδικές, ζητεί την επαναφορά του μαθήματος της Κοινωνιολογίας αντί των Λατινικών ως πανελλαδικώς εξεταζόμενου από το επόμενο έτος, και τονίζει:
Α. Ως Πανεπιστήμιο Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών, και λαμβάνοντας υπόψιν τις απαραίτητες γνώσεις που θα πρέπει να κατέχουν οι φοιτητές και οι φοιτήτριες που εισέρχονται στο πρώτο έτος σπουδών, θεωρούμε ότι δεν υπάρχει συνάφεια των επιστημονικών αντικειμένων που θεραπεύει το Πάντειο με το μάθημα των Λατινικών. Αντιθέτως, η Κοινωνιολογία, πέραν του ότι καλλιεργείται αυτοτελώς από ένα εκ των Τμημάτων μας, εξασφαλίζει την απαραίτητη θεωρητική εισαγωγή στις σπουδές που προσφέρει το Πανεπιστήμιό μας. Το ίδιο ισχύει για σειρά τμημάτων κοινωνικών επιστημών ανά την Ελλάδα, τα οποία θα επωφελούνταν από μια παρόμοια ρύθμιση.
Β. Εν γένει, εξάλλου, θεωρούμε απαραίτητη τη διδασκαλία στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση γνωστικών αντικειμένων που θα καλλιεργούν την κοινωνική συνείδηση των μαθητών/μαθητριών, στο πλαίσιο μάλιστα των ραγδαίων μεταβολών του διεθνούς περιβάλλοντος που καθιστούν τις κοινωνικές επιστήμες αναγκαίο εργαλείο ως προς την κατανόηση και διακυβέρνηση των σύγχρονων κοινωνιών αλλά και την διαμόρφωση υπεύθυνων πολιτών.
Σχολιάστε το άρθρο
Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.
Δημοφιλή Άρθρα
ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΦΟΙΤΗΤΕΣ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΜΑΘΗΤΕΣ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΚΟΛΕΓΙΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΞΕΝΕΣ ΓΛΩΣΣΕΣ
ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ
- Προσλήψεις ωρομισθίων εκπαιδευτικών στη Γερμανία
- Επιστολή στον Κ. Μητσοτάκη των Ερευνητών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών
- Κανονικά θα λειτουργήσουν τη Δευτέρα όλα τα σχολεία της Φαρκαδόνας
- Χορήγηση υποτροφιών ακαδημαϊκού έτους 2023-2024 από το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο και την Γενική Γραμματεία Κοινωνική...
- Ανασυγκροτήθηκε η Επιτροπή Ένταξης Εκπαιδευτικών σε Κλάδους
- Υφ. Παιδείας: Σε ελάχιστα σχολεία της Θεσσαλίας θα γίνει τηλεκπαίδευση
- Η υφ. Παιδείας για τα κενά στα σχολεία
- Οδηγίες για την εξέταση του μαθήματος Αρχιτεκτονικό Σχέδιο ΕΠΑΛ
- Αύριο η ανακοίνωση των βαθμολογιών των βαθμολογίας Επαναληπτικών Πανελλαδικών Εξετάσεων ΓΕΛ
- Το Πολυτεχνείο Κρήτης για τους πληγέντες από τις καταστροφικές πλημμύρες στην περιοχή της Θεσσαλίας
Σχόλια (23)
Ειμαστε το μονο κρατος τηςΕΕ που δεν διδασκονται οι κοινωνικες επιστημες Αυτο ειναι αθλιο
@KIN: κάνετε λάθος, η ασυνέπεια στην οποία αναφέρεστε δεν αφορά μόνο το πεδίο των Ανθρωπιστικών Σπουδών, αλλά και το 2ο πεδίο των Θετικών και Τεχνολογικών: δεν εξετάζεται το μάθημα της Πληροφορικής! Οι υποψήφιοι εισάγονται σε τμήματα Πληροφορικής, Μηχανικών Υπολογιστών, Μαθηματικών, Γεωπληροφορικής κ.α. εξεταζόμενοι στο άσχετο μάθημα της χημείας και στα δευτερεύοντα μαθήματα των μαθηματικών και της φυσικής, αλλά όχι στο θεμελιώδες μάθημα της πληροφορικής. Και να φανταστείτε ότι σ' αυτήν την περίπτωση το μάθημα της πληροφορικής υπάρχει ακόμα (ευτυχώς) και στα σχολεία και στις πανελλαδικές. Γενικότερα, το 50% του συνόλου των πανεπιστημιακών και πολυτεχνικών τμημάτων του πεδίου των Θετικών έχουν δηλώσει το 2015 (βλ. το δημοσίευμα του esos "Η πρόταση για Χημεία η Πληροφορική στις Πανελλαδικές") ότι επιλέγουν την πληροφορική για πανελλαδικά εξεταζόμενο μάθημα. Για άλλη μια χρονιά φέτος στους ΗΜΜΥ θα εισαχθούν χωρίς εξέταση στο μάθημα της πληροφορικής!
Τα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα των ομάδων προσανατολισμού πρέπει να αντιστοιχούν στα γνωστικά αντικείμενα των τμημάτων της 3 βαθμιας εκπαίδευσης και ως εκ τούτου να υπάρχει συνάφεια με αυτά. Αυτό ισχύει σε όλες τις ομάδες προσανατολισμού εκτός από αυτήν των Ανθρωπιστικών σπουδών στο οποίο το 75 % των προπτυχιακών σπουδών αφορούν τμήματα Κοινωνικών επιστημών και δεν υπάρχει πανελλαδική εξέταση αντίστοιχου μαθήματος. Η συγκλητοι και τα μέλη ΔΕΠ των τμημάτων Κοινωνικών επιστημών έχουν μερίδιο ευθύνης για την κατάργηση της Κοινωνιολογίας στο γενικό λύκειο γιατί αδρανησαν ως προς την πίεση που έπρεπε να έχουν ασκήσει στο υπουργείο με θεσμικό τρόπο . Πέρυσι λοιπόν καί πριν από την ανακοίνωση του νέου ΩΠ στο λύκειο ήταν χρονικά το κρίσιμο σημείο που έπρεπε να δράσουν ασκώντας πίεση ως " ομάδα πίεσης" προς το υπουργείο με μοναδικό , ατρανταχτο και λογικό επιχείρημα αυτό που προαναφερα . Σμρ και μετά από ένα και πλέον ημερολογιακό έτος αυτή η ανακοίνωση φαντάζει υποκριτική και προκαλεί λύπη . Τίποτα δεν είναι τυχαίο.......
Οι ώρες αναθέσεων πρέπει να συμβαδίζουν με την μαζικότητα ή μη των κλάδων ΠΕ. Όπως έχουν τα πράγματα οι αναθέσεις είναι μια χαρά. Μεγάλοι και μαζικοί κλάδοι δικαιούνται και κυρίως μπορούν να διεκδικούν μαθήματα. Εδώ είναι όλη η ουσία, τέρμα οι ομφαλοσκοπήσεις. Όποιος κλάδος θέλει να διεκδικήσει περισσότερα ας φροντίσει να ισχυροποιηθεί και να γίνει μαζικός.
@filologos
Αγαπητέ δεν είναι αναγκαίο να γίνει πόλεμος συγκλήτων μήτε συγκλητικών, τα πράγματα είναι απλά : όσοι υποψήφιοι πάνε για φιλολογικά τμήματα να εξετάζονται στα Λατινικά, όσοι πάνε σε τμήματα κοινωνικών και πολιτικών σπουδών να εξετάζονται στη Κοινωνιολογία.
Απλά πράγματα αν δεν υπάρχουν προκαταλήψεις και εμπάθειες, δυσεπίλυτα όταν η προκατάληψη σκοτώνει τη λογική.
@filologos
Αγαπητέ δεν είναι αναγκαίο να γίνει πόλεμος συγκλήτων μήτε συγκλητικών, τα πράγματα είναι απλά : όσοι υποψήφιοι πάνε για φιλολογικά τμήματα να εξετάζονται στα Λατινικά, όσοι πάνε σε τμήματα κοινωνικών και πολιτικών σπουδών να εξετάζονται στη Κοινωνιολογία.
Απλά πράγματα αν δεν υπάρχουν προκαταλήψεις και εμπάθειες, δυσεπίλυτα όταν η προκατάληψη σκοτώνει τη λογική.
Είμαι καθηγήτρια γαλλικών και αποφάσισα να δώσω πανελλαδικές εξετάσεις το 2020. ( Είδα την ύλη των κατακτηριων και ήταν δύσκολη)Ενώ είχα δικαίωμα να δώσω λατινικά επέλεξα κοινωνιολογία. Εδώ θέλω να επισημάνω πως για πρώτη φορά έδωσα πανελλήνιες το 1989 και πέρασα στο ΕΚΠΑ με τις δέσμες. Τότε μάλιστα - για όσους είναι πιο μεγάλοι και θυμούνται- το να έγραφε κάποιος λατινικά κάτω των 19 ήταν αποτυχία.
Έδωσα λοιπόν κοινωνιολογία και πέρασα σε τμήμα πολιτικών επιστημών. Θέλω να σας πω πως τα μαθήματα έχουν άμεση συνάφεια με την κοινωνιολογία της γ λυκείου.
Και μάλιστα τα παιδιά που επέλεξαν να δώσουν λατινικά (αυτά που έδιναν για δεύτερη ή τρίτη φορά) δυσκολεύτηκαν υπερβολικά να παρακολουθήσουν.
Δε σημαίνει βέβαια πως πρέπει να μην εισαχθούν εκ νέου τα λατινικά αλλά να υπάρχει επιλογή. Δεν μπορεί να μην γνωρίζουν έστω και τα τυπικά ( γιατί μην μου πείτε ότι τα λατινικά του λυκείου καλύπτουν κάτι από αυτά που διδάσκονται στο πανεπιστήμιο) αυτοί που εισέρχονται σε φιλολογικές σχολές αλλά ούτε και κοινωνιολογία αυτοί των υπολοίπων σχολών.
@Dario Moutso
Οι ηγεσίες, πολλές φορές φοβήθηκαν και λογόκριναν την τέχνη. Και βιβλία έκαιγαν επίσης.
Με την ίδια λογική, τα 3/4 των γνωστικών αντικειμένων θα έπρεπε να καταργηθούν.
Όλες οι γνώσεις άχρηστες δηλαδή και το χρήσιμο είναι, το πώς να κάνουν τη φορολογική τους δήλωση??? Βρε μη σώσει και μάθουν!
"τα βασικά δικαιώματα και πού να προσφύγουν για αυτά;". Μόνο στο Θεό, έτσι που πάνε τα πράγματα.
Μου κάνει εντύπωση συνάδελφοι ειδικοτήτων με πάνω από 50% ώρες στο σύνολο του αναλυτικού προγράμματος να εκφράζονται εναντίων συναδέλφων που έχουν μονοψήφιο αριθμό ωρών...που κινδυνεύουν ακόμα και να χάσουν την δουλειά τους!.. Αλληλεγγύη άγνωστη λέξη!
έχεις την εντύπωση ότι μάθαιναν από τις θεωρητικούρες έστω και κάποια ορολογία για να παρακολουθούν την οικονομική κατάσταση στη χώρα ή μπορούσαν να συντάξουν μια φορολογική δήλωση ή γνώριζαν βασικά δικαιώματα και πού να προσφύγουν για αυτά; αυτές οι γνώσεις-δεξιότητες λείπουν ! άρα όχι κοινωνιολογία αλλά κάτι πρακτικό ! αναδιάρθωση χτες. δείτε τις βλακείες α-β' λυκείου που έκαναν και θα καταλάβετε.
@Κοινωνιολόγος 06 Ιουν 2021 17:52
Τώρα σοβαρά πιστεύεις ότι οι "άριστοι" όπως λες φοβούνται την κοινωνιολογία και το τραγούδι (;) του Μιθριδάτη;
Είναι αφύσικο να μην υπάρχει στο σύγχρονο σχολείο ένα ποσοστό μαθημάτων πάνω από το 10% του συνολικού προγράμματος κάθε τάξης που να έχει αναφορά στις κοινωνικές και οικονομικές επιστήμες....
Είναι δυνατόν ο αυριανός πολίτης να μην έχει καμμία επαφή με την οικονομική πραγματικότητα που θα συναντήσει στη ζωή του;
Και κάτι τελευταίο...!!!
Είναι επικίνδυνο ως εκπαιδευτική κοινότητα να κατηγορούμε τις επιστήμες για προπαγάνδα.....
Έχουμε και λέμε..... Αρχαία Ελληνικά, Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία, Ιστορία, Φιλοσοφία, Λατινικά, Αρχαία Κατεύθυνσης, Λατινικά Κατεύθυνσης, Ιστορία Κατεύθυνσης... Μήπως θεραπεύονται οι φιλόλογοι υπέρ του δέοντος εν τέλει;;
Ας αναλογιστούν ορισμένοι: πόσες ώρες Αρχαίων, Λατινικών και βυζαντιολογίας χρειάζεται το ελληνικό σχολείο!
ΩΡΟΛΟΓΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΛΥΚΕΙΟΥ 2021-22
Σύνολο ωρών Α΄ ανάθεσης (Α΄, Β΄, Γ΄ Λυκείου) = 102 Ω
ΠΕ 02 = 52 Ω (Γενικής παιδείας + ομάδες προσανατολισμού).
ΠΕ 78 = 2 Ω (Γενικής παιδείας + ομάδες προσανατολισμού).
ΠΕ 80 = 8 Ω (Γενικής παιδείας + ομάδες προσανατολισμού).
ΠΕ 08 = 0 Ω !!!
Αιδώς, κ. Κεραμέως!
όταν το αφήγημα περιλαμβάνει τις λεγόμενες καθηγητικές σχολές και κατευθύνει χιλιάδες αποφοίτους στην εκπαίδευση τι περιμένει κανείς, όλοι θέλουν το μάθημα τους στις Πανελλαδικές.
Λοιπόν, ας στρίψουμε το τιμόνι, μπας και γίνει ο πολίτης παραγωγικός και όχι με το ζόρι δάσκαλος.
Είμαι φιλόλογος, είμαι υπέρ της διδασκαλίας και της Κοινωνιολογίας και των Λατινικών. Θα έπρεπε να μπορεί να επιλέξει ο μαθητής ανάλογα με τα ενδιαφέροντά του ή να εξετάζεται και στα δύο, αν ήθελε να διευρύνει τις επιλογές του στο μηχανογραφικό. Αρνούμαι την κατηγοριοποίηση των επιστημών και τον εξοβελισμό τους -όπως και της τέχνης- από το σχολείο: Όμως:
1. Χάνετε κάθε δίκιο σας όταν στην επιχειρηματολογία σας, αντί να επικεντρώνεστε στα οφέλη της διδασκαλίας του αντικειμένου σας, μετατρέπετε σε βασικό "επιχείρημα" της πολεμικής σας τη μη αναγκαιότητα των Λατινικών. Εφόσον δεν θεραπεύετε τα Λατινικά, αφήστε σε αυτούς που τα σπουδάζουν και τα θεραπεύουν να ξέρουν κάτι παραπάνω για αυτά. Τουλάχιστον άκυρη (κατά τη γνώμη μου επικίνδυνη για επιστήμονες) επίσης η επίθεση μερικών Κοινωνιολόγων εναντίον των κλασικών σπουδών, επειδή είναι άχρηστες, ξεπερασμένες κλπ, αφού είναι γνωστό ότι οι ανθρωπιστικές και κοινωνικές επιστήμες γεννήθηκαν στην αρχαία Ελλάδα, πρώτιστα η Φιλοσοφία, παιδιά της οποίας είναι όλες οι επιστήμες. Φοβάμαι ότι η αντιμετώπισή σας προς τις Κλασικές Σπουδές είναι σαν αυτή των μαθητών της Α΄Γυμνασίου που νομίζουν ότι τα αρχαία είναι μόνο γραμματική και συντακτικό. Δικαιολογημένη στάση βέβαια, αλλά μόνο για τους μικρούς μαθητές και μάλιστα όσους με προκατάληψη δεν ασχολούνται καθόλου με το αντικείμενο μέχρι να τελειώσουν το σχολείο. Είναι απορίας άξιο πώς γίνεται να εκφράζονται έτσι επιστήμονες, ακόμη και αν αυτοί είναι διαφορετικού επιστημονικού πεδίου. Μου φαίνεται αδιανόητη η διάκριση μεταξύ "χρήσιμων" και "άχρηστων" επιστημών, που αποπνέει μεσαίωνα -για να μην αναφέρω ως παράδειγμα άλλες πιο σύγχρονες ιστορικές περιόδους ίσως πιο ...συναφείς.
2. Δεν αποτελεί επιχείρημα το γεγονός ότι πρέπει να διδάσκεται η Κοινωνιολογία, επειδή το Πάντειο δεν θεραπεύει τα Λατινικά. Αυτά είναι σοφίσματα που τα έλεγαν οι σοφιστές... (ναι, και αυτοί στην αρχαία Ελλάδα). Με το ίδιο σκεπτικό σας λέω και εγώ ότι πρέπει να διδάσκονται τα Λατινικά, γιατί το Πάντειο είναι ένα, ενώ οι πολλές Φιλοσοφικές σχολές της χώρας θεραπεύουν το αντικείμενο των Λατινικών, ενώ δεν θεραπεύουν την Κοινωνιολογία. Θεωρείτε ότι υπάρχει σε αυτό λογική; Εγώ καμία. Διαφορετικά, προτείνω να μετρήσουμε τις σχολές και να διδάσκουμε μόνο τα μαθήματα αυτών που είναι περισσότερες αριθμητικά! Τι λέτε; Κάτι μου λέει ότι οι θετικές επιστήμες θα νικήσουν!
3. Χωρίς να αμφισβητώ στο παραμικρό την χρησιμότητα της Κοινωνιολογίας (αν το έκανα θα απαξίωνα και τη δική μου επιστήμη και τον εαυτό μου), ειλικρινά θα πρέπει κάποια στιγμή να σταματήσει η γραφική πλέον εμμονή σας να απαξιώνετε κάθε αντικείμενο, επειδή ο σωστός πολίτης, η κοινωνική συνείδηση και ... τα μυστήρια του σύμπαντος διαμορφώνονται και ερμηνεύονται μόνο μέσω της διδασκαλίας της Κοινωνιολογίας. Η διάπλαση του σωστού πολίτη, η διαμόρφωση κοινωνικής συνείδησης δεν αποτελούν αποκλειστικό προνόμιο της Κοινωνιολογίας, αλλά επιδίωξη όλων των επιστημών ακόμη και της θρησκείας που θέτει στο κέντρο της τον ελεύθερο άνθρωπο. Η Φιλοσοφία δηλαδή τι κάνει; Η Ιστορία; Τα Αρχαία Ελληνικά; Η Γλώσσα; Η Τέχνη; Ακόμη και οι θετικές επιστήμες μπορούν να συνεισφέρουν σε αυτό και να βοηθήσουν τον άνθρωπο να συνειδητοποιήσει πολλά για τη θέση του στον κόσμο. Όμως, όπως θα έχετε παρατηρήσει, όποιος διδάσκεται Κοινωνιολογία δεν γίνεται απαραίτητα τέλειος πολίτης, όπως και το γεγονός ότι όποιος διδάσκεται οποιαδήποτε επιστήμη δεν γίνεται απαραίτητα κοινωνός της ή καλύτερος άνθρωπος.
Θα σας συνιστούσα, λοιπόν, για να μην μακρηγορώ, να μελετήσετε περισσότερο και σε βάθος την κλασική γραμματεία, αρχαιοελληνική ή/και λατινική. Ίσως εκεί να απαντηθεί το ερώτημά μας ποια γνώση είναι εκείνη που κάνει τον άνθρωπο καλύτερο, σωστό πολίτη και μπορεί να δημιουργήσει μια καλύτερη ανθρωπότητα, ακριβώς εκεί όπου οι σύγχρονες επιστήμες πλέον δεν έχουν απάντηση να δώσουν. Ίσως επειδή αντί να μιλάμε για τον σωστό πολίτη, αντί να μιλάμε για τη σωστή κοινωνία, να μιλάμε για την κοινωνική συνείδηση και να μιλάμε...να μιλάμε...να μιλάμε..., πρέπει, επιβάλλεται πια, να πράττουμε, να πράττουμε, να πράττουμε...
Ναι, σε αυτά τα "ξεπερασμένα", "αναχρονιστικά" κείμενα βρίσκουμε τι ακριβώς σημαίνει στην πράξη ελευθερία, δημοκρατία, ηθική, κριτική σκέψη, σωστός πολίτης, σωστός πολιτικός, ορθό πολίτευμα, κοινωνία, παιδεία, γνώση, εκπαίδευση, αλήθεια, λογική, πνεύμα, λόγος, διάλογος, συλλογικότητα, νόμος, ισότητα (ναι, και αυτή ξεπήδησε μέσα από τα κείμενα των αρχαίων), επιστήμη, τέχνη και όλες οι επιστήμες και όλα όσα αφορούν τον σύγχρονο κόσμο μας, την πιο εκσυγχρονισμένη εκδοχή του και το μέλλον της ανθρωπότητας.
Από αυτά τα κείμενα διδάχτηκαν οι θεμελιωτές της σύγχρονης Κοινωνιολογίας μέσω γόνιμου διαλόγου ή ακόμη και γόνιμης αντιπαράθεσης.
Μην συμπεριφέρεστε επομένως σαν το παιδί που αρνείται τη μάνα του, το κλαδί που αρνείται τη ρίζα... Επιπλέον, είναι σαν να θεωρείτε ότι η επιστήμη της Κοινωνιολογίας δεν έχει κύρος αυτή καθεαυτήν, αλλά καταξιώνεται μόνο μέσω της επίθεσής της στην καταξιωμένη κλασική αρχαιότητα. Η Κοινωνιολογία δεν κατακυρώνεται με τέτοιο τρόπο ούτε και με την απεγνωσμένη προσπάθεια ορισμένων θεραπόντων της να απαρνηθεί ακόμη και την κοινωνική κατάταξή της και να παρουσιαστεί ως θετική επιστήμη!
Ως επιστήμονες κοινωνιολόγοι, πρώτοι εσείς, οφείλετε να σπάσετε αναχρονιστικά και παράλογα στερεότυπα του τύπου ότι τα κλασικά κείμενα είναι άχρηστα, ότι όποιος τα θεραπεύει είναι αθεράπευτα συντηρητικός, προγονόπληκτος, αμαθής, αντικοινωνικός, γερασμένος, εκτός εποχής, με παρωπίδες, βολεμένος, πληρωμένος, εγκάθετος, αντιδραστικός, υπέρ της μοναρχίας (!), σκυλάκι της εξουσίας, διαπλεκόμενος, φασίστας, ρατσιστής, αντιεπιστήμονας, μισάνθρωπος και άλλα τέτοια ομολογουμένως διασκεδαστικά που κατά καιρούς διαβάζουμε!! Απαλλαγείτε από τις μαθητικές σας εμπειρίες που μπορεί να μην ήταν τόσο ευχάριστες για κάποιους λόγους. ΕΙΣΤΕ ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΟΙ... Πώς γίνετε να έχετε τέτοιες παρωπίδες και να υιοθετείτε τέτοια παιδιάστικα αντικοινωνικά και ανελεύθερα στερεότυπα; Δεν είστε πλέον μαθητές! Διαβάστε τα, μελετήστε τα πρώτα τα κείμενα που καταδικάζετε χωρίς γνώση! Ίσως, λέω ίσως, να ανακαλύψετε και εσείς τη φρεσκάδα τους, την ζωντανή ανάσα τους, την επικαιρότητά τους και την αληθινή, τη γνήσια και όχι ψευδεπίγραφη επαναστατικότητά τους.
Είναι επιτακτική ανάγκη η αναδιαμόρφωση του προγράμματος στην θεωρητική κατεύθυνση (ομάδα προσανατολισμού) στο Λύκειο. Άμεση επαναφορά της Κοινωνιολογίας ή άλλου μαθήματος των κοινωνικών επιστημών, το οποίο θα προετοιμάζει επιστημονικά, μεθοδολογικά και θεωρητικά τους υποψήφιους φοιτητές για το 1ο Επιστημονικό πεδίο (Ανθρωπιστικές, Νομικές και Κοινωνικές Επιστήμες). Και φυσικά, η ενίσχυση των κοινωνικών και οικονομικών σπουδών στην Α΄ και Β΄ τάξη. Είναι αδιανόητο σε αυτή την ομάδα προσανατολισμού, απ' όπου οι μαθητές εισάγονται σε τμήματα κοινωνικών, πολιτικών και νομικών επιστημών, να υπάρχει αποκλειστικά και μόνο φιλολογική διδασκαλία (Αρχαία, Νεοελληνική Γλώσσα, Ιστορία, Λατινικά). Είναι πραγματικά αδιανόητο!
Και η Σύγκλητος της Φιλοσοφικής ζητά τα Λατινικά.
Τι θα γίνει τώρα;
Πόλεμος συγκλήτων;
Δεν είμαστε καλά....
Το καθεστώς των αρίστων τρέμει την Κοινωνιολογία και το τραγούδι του Μιθριδάτη "Για να μην τα χρωστάω"! Είναι καθεστώς με γερές βάσεις!
μια χαρά επαρκεί με αναδιάρθρωση ύλης- υπήρχαν πολλά μαθήματα κοινωνιολογικά , ασύμμετρα πολλά. εξορθολογισμός πια. μείωση και των θρησκευτικών σε μονόωρα μέχρι τη β' λυκείου και ενίσχυση βασικών μαθημάτων χρειάζεται, όχι πολυδιάσπαση. εξάλλου πολλές κοινωνιολογικές παρατηρήσεις γίνονται στην ιστορία, που την περνάνε για κοινωνική επιστήμη, ενώ απλώς χρησιμοποιεί εργαλεία τέτοια .
Τώρα άρχισαν τα συντεχνιακά.
Αλήθεια ποιοι πανεπιστημιακοί δάσκαλοι είναι αυτοί που ζητάνε να εξετάζονται οι μαθητές της Γ Λυκείου σε ένα μάθημα που είναι 100% παπαγαλία? Εκτός αν έχουν να μας υποδείξουν έστω μια ερώτηση κριτικής σκέψης που έχει μπει στην Κοινωνιολογία. Αυτό δεν έχει γίνει ποτέ.
Θέλετε τα παιδιά να γίνουν παπαγάλοι . Ως εδώ . Πολύ καλά έκανε το υπουργείο και αφαίρεσε αυτό το μάθημα από τα πανελλαδικά εξεταζόμενα.
Το σωστό είναι να παραμείνει ως μάθημα γενικής παιδείας σε Α και Β Λυκείου αλλά όχι εξεταζόμενο.