ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ

Παράλληλο Μηχανογραφικό: Οι ειδικότητες και ο αριθμός εισακτέων στα ΙΕΚ

Εννέα ερωτήσεις- απαντήσεις για το Παράλληλο Μηχανογραφικό
Δημοσίευση: 07/06/2021
Υπουργείο παιδείας
Alt Text: 
Υπουργείο παιδείας
Title Text: 
Υπουργείο παιδείας
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης η απόφαση του Γ.Γ. του υπ. Παιδείας Γ. Βούτσινου, με την οποία ορίζονται οι ειδικότητες των ΙΕΚ που θα αποτυπωθούν στο Παράλληλο Μηχανογραφικό που θα συμπληρώσουν φέτος οι υποψήφιοι για τα ΑΕΙ, καθώς και ο αριθμός εισακτέων ανά ειδικότητα.

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΟΙΞΕΤΕ ΤΟ ΦΕΚ

Το Μηχανογραφικό περιλαμβάνει  δημοφιλείς ειδικότητες όπως: τεχνικός εφαρμογών πληροφορικής - πολυμέσα/web designer-developer/video games, τεχνικός τουριστικών μονάδων και επιχειρήσεων φιλοξενίας, τεχνικός εγκαταστάσεων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, στέλεχος διατροφής και διαιτολογίας, τεχνικός τεχνολογίας ενδύματος και υποδήματος - σχεδιαστής μόδας, στέλεχος δημοσίων σχέσεων και επικοινωνίας, εσωτερική αρχιτεκτονική διακόσμηση και σχεδιασμός αντικειμένων, τεχνικός βιολογικής/οργανικής γεωργίας. 

1. Τι είναι  “Παράλληλο  Μηχανογραφικό” για την εισαγωγή στα ΙΕΚ ;

Οι τελειόφοιτοι και οι υποψήφιοι, που συμμετέχουν στις πανελλαδικές εξετάσεις του εκάστοτε σχολικού έτους, δύνανται να εκδηλώσουν ενδιαφέρον προς κάλυψη θέσης καταρτιζόμενου σε δημόσιο Ι.Ε.Κ. με την υποβολή παράλληλου μηχανογραφικού δελτίου  για  συγκεκριμένο αριθμό  θέσεων των δημόσιων.   

2. Πότε θα πρέπει οι υποψήφιοι να  συμπληρώσουν το  “Παράλληλο  Μηχανογραφικό”;

Το παράλληλο μηχανογραφικό δελτίο υποβάλλεται κατά την ίδια περίοδο υποβολής του μηχανογραφικού δελτίου πρώτης φάσης για την εισαγωγή στα ΑΕΙ. Οι  τελειόφοιτοι   και οι υποψήφιοι που συμμετέχουν στις πανελλαδικές εξετάσεις εκάστου σχολικού έτους δύνανται να υποβάλουν τόσο το μηχανογραφικό δελτίο πρώτης φάσης όσο και το παράλληλο μηχανογραφικό δελτίο.

3. Είναι υποχρεωτική η συμπλήρωση και των δύο Μηχανογραφικών;

Όχι δεν είναι υποχρεωτικό.Ο κάθε υποψήφιος  μπορεί να συμπληρώσει και τα δύο ή ένα από τα δύο.

4. Πόσες ειδικότητες μπορεί να συμπληρώσεις ο κάθε υποψήφιος;

Κάθε υποψήφιος δεν έχει περιορισμό στο πλήθος επιλογών Ι.Ε.Κ. και ειδικοτήτων που δύναται να επιλέξει κατά τη συμπλήρωση του παράλληλου μηχανογραφικού δελτίου.

5. Ποιο θα είναι το κριτήριο εισαγωγής στα ΙΕΚ;

Το κριτήριο εισαγωγής στα ΙΕΚ θα είναι ο βαθμός απολυτηρίου.

6. Μπορεί κάποιος που εισήχθη και σε Πανεπιστημιακή Σχολή και σε ΙΕΚ να εγγραφεί και στα δύο;

Εάν κάποιος υποψήφιος, όταν ανακοινωθούν τα αποτελέσματα εισαχθεί και σε Πανεπιστήμιο αλλά και σε ΙΕΚ , τότε θα πρέπει να επιλέξει που θέλει να φοιτήσει.
Απαγορεύεται η εγγραφή του υποψηφίου ταυτόχρονα σε σχολή, τμήμα ή εισαγωγική κατεύθυνση Α.Ε.Ι. και σε δημόσιο Ινστιτούτο Επαγγελματικής Κατάρτισης (Ι.Ε.Κ.).

7. Θα καταργηθεί η ισχύουσα διαδικασία εισαγωγής στα ΙΕΚ;

Όσον αφορά την ισχύουσα διαδικασία εισαγωγής στα ΙΕΚ αυτή θα εξακολουθήσει να εφαρμόζεται.
 
Μάλιστα οι τελειόφοιτοι και υποψήφιοι   οι οποίοι δεν κατόρθωσαν να καταλάβουν κάποια από τις θέσεις καταρτιζόμενων σε δημόσιο Ι.Ε.Κ., οι οποίες διατίθενται προς κάλυψη με την υποβολή παράλληλου μηχανογραφικού δελτίου, δύνανται να υποβάλουν αίτηση προς κάλυψη θέσης καταρτιζόμενου, σύμφωνα με το άρθρο 25 του ν. 4763/2020 (Α ́254) και τον Κανονισμό Λειτουργίας των Ι.Ε.Κ..

8. Και γιατί το υπ. Παιδείας εφαρμόζει και Μηχανογραφικό για τα ΙΕΚ;

Διότι απ ότι φαίνεται μάλλον θέλει μ αυτόν τον τρόπο να δώσει κύρος στα ΙΕΚ και να τα αναδείξει ως μια αξιόπιστη επιλογή για τους αποφοίτους Λυκείου, στο πλαίσιο αναβάθμισης της επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης και της σύνδεσης τους με την αγορά εργασίας.

9. Πότε θα γίνουν οι εγγραφές των επιτυχόντων;

Οι εγγραφές των επιτυχόντων θα πραγματοποιηθούν κατά το πρώτο δεκαήμερο Σεπτεμβρίου 2021. Λεπτομέρειες για την διαδικασία εγγραφής και οι ημερομηνίες εγγραφών θα ανακοινωθούν από τη Διεύθυνση Εφαρμογής Επαγγελματικής Κατάρτισης για τα Ι.Ε.Κ. αρμοδιότητας υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων και από τις αντίστοιχες αρμόδιες υπηρεσίες για τα Ι.Ε.Κ. των άλλων Υπουργείων, μετά την έκδοση των αποτελεσμάτων των εισακτέων στα Α.Ε.Ι. και τα Ι.Ε.Κ.

Σχόλια (4)

 
pakis
29 Ιουλ 2021 11:56

Γιατί χαίρεται η κυρία αυτή τώρα ; επειδή ανάγκασε τα παιδιά απλά να κάνουν μηχανογραφικό για τα ΙΕΚ ; θα πάνε όντως ;
Για τα ΙΕΚ ποια επένδυση έκανε, αναβάθμισε κάποιο εργαστήριο ;
Ωραίο το μητρώο εκπαιδευτών αλλά με τις πληρωμές τί γίνεται ;

 
Αρθούρος
09 Ιουν 2021 10:03

Το κύρος των τμημάτων ΔΙΕΚ εξαρτάται α)από την αλλαγή του καθεστώτος τους από μεταβατικά σε μόνιμα ή τουλάχιστο σε ημιμόνιμα. Γιά παράδειγμα, κάθε περιοχή δεν μπορεί να έχει όλες τις ειδικότητες, ή τουλάχιστο να μην έχει εκείνες που αναπτύσσονται παραδοσιακά σ' αυτήν. Επίσης, δεν μπορεί να "φυτεύονται" ειδικότητες που έχουν προκύψει από το μεγάλο καταμερισμό της εργασίας στα αστικά κέντρα σε πόλεις 10000 κατοίκων. β)από την πρόσληψη καθηγητών με διδακτορικό ή με μεταπτυχιακά με τη διαδικασία που προβλέπεται και στα ΑΕΙ. γ)από την έγκαιρη διανομή βιβλίων ή σημειώσεων. δ) την αναβάθμιση της πρακτικής άσκησης γιατί σε αρκετές ειδικότητες, αυτή είναι πλασματική.
Σε καμία περίπτωση δεν ανεβαίνει το κύρος των ΔΙΕΚ μόνο με την ένταξή τους στο Μηχανογραφικό, αλλά μαζί με την ύπαρξη του θεσμού των εξετάσεων γιά την απόκτηση του διπλώματος στο τέλος των σπουδών και την ύπαρξη της πρακτικής εργασίας μόνο σ' αυτά, γιατί τα τμήματα ΑΕΙ δεν έχουν πιά, είναι αρκετά βήματα προς την ανάδειξή τους σε έναν ελκυστικό πόλο και όχι μόνο γιά τους αποτυχόντες. Εξάλλου ήδη ένα 20% των πτυχιούχων ΑΕΙ επιλέγουν συνειδητά να τελειώσουν ένα τμήμα ΔΙΕΚ γιά να βρούν πιό γρήγορα εργασία.

 
Ακης
08 Ιουν 2021 19:27

Έτσι και δώσουν βιβλία στα ΙΕΚ θα τα απογειώσουν.
Ένας απόφοιτος επαλ με το έτος μαθητείας πέρνει πτυχίο επιπέδου 6, γιατί να πάει σε ΙΕΚ 2,5 χρόνια για το ίδιο επίπεδο;

 
Αλλάριχος Α' ο Βησιγότθος
08 Ιουν 2021 15:27

Το κύρος των ΔΙΕΚ εξαρτάται πρωτίστως από τη διασύνδεσή τους με κάποιου είδους επαγγελματική αποκατάσταση.
Ερωτώ:
1.Σε πόσες προκηρύξεις του δημόσιου τομέα, προβλέπονται θέσεις ΜΟΝΟ για αποφοίτους ΔΙΕΚ;
2.Το κύρος αποκτάται με τη συμπλήρωση μηχανογραφικου;Τότε να το συμπληρώνουμε και μεταξύ των τάξεων του Λυκείου.
3.Η, εκ νέου, ανακάλυψη των ΙΕΚ και η προβολή τους στους "κομμένους" της ΕΒΕ ως καινοφανούς, απίθανης λύσης αποτελεί τουλάχιστον εμπαιγμό.
Αποψεις - προτάσεις
στο
TetelesteMetinNiki
Καληνύχτα

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ