Placeholder

ΒΟΥΛΗ

Το νέο διδακτικό ωράριο στα Δημοτικά Σχολεία μετά την ένταξη των Εργαστηρίων Δεξιοτήτων στο Υποχρεωτικό Ωρολόγιο Πρόγραμμα

Δημοσίευση: 09/06/2021
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Την τροποποίηση του Ωρολογίου Προγράμματος των Δημοτικών Σχολείων ,μετά τη ένταξη των Εργαστηρίων Δεξιοτήτων από τον Σεπτέμβριο, στο υποχρεωτικό πρόγραμμα  προβλέπει τροπολογία, η οποία κατατέθηκε από την υπουργό Παιδείας Ν. Κεραμέως, προς ψήφιση, στη Βουλή.

Στο υποχρεωτικό Ωρολόγιο Πρόγραμμα  θα ενταχθούν οι εξής 14 θεματικές ενότητες .

 1.   Γνωρίζω το σώμα  μου -Σεξουαλική διαπαιδαγώγιση
 2.     Αλληλοσεβασμός-Διαφορετικότητα
 3.     Ψυχική και Συναισθηματική Υγεία-Πρόληψη
 4.     STEM/Εκπαιδευτική Ρομποτική
 5.     Επιχειρηματικότητα
 6.     Αγωγή Σταδιοδρομία
 7.     Γνωριμία με Επαγγέλματα
 8.     Φυσικές καταστροφές, Πολιτική Προστασία
 9.     Διατροφή -Αυτομέριμνα
 10.     Οδική Ασφάλεια
 11.     Ανθρώπινα Δικαιώματα
 12.     Εθελοντιισμός-Διαμεσολάβηση
 13.     Οικολογία-Παγκόσμια και Τοπική Φυσική Κληρονομιά
 14.     Παγκόσμια και Τοπική Πολιτιστική Κληρονομιά

Το νέο Ωρολόγιο Πρόγραμμα, το οποίο προβλέπεται στην τροπολογία έχει ως εξής:

 

Σχόλια (17)

 
....
12 Ιουν 2021 09:48

Είτε σας αρέσει είτε όχι την 7η ώρα τα παιδιά κουτουλαγαν από την κούραση και τη νύστα στα δημοτικα. Και στα Γυμνάσια και Λύκεια το 6ωρο είναι υπεραρκετο.

 
ΕΑΕΠ
11 Ιουν 2021 18:33

Με 3 παιδιά στα ΕΑΕΠ ποτέ δεν παραπονέθηκε κανένα τους και φυσικά υπήρχε διδακτικός χρόνος για όλα τα μαθήματα.
Απλά η Κεραμέως ΔΕΝ υλοποιεί το νέο σχολείο αλλά το ωρολόγιο Φίλη (οι μαθητές πιάνονται στις καρέκλες) ώστε στη 13:00 να πάμε για μαγείρεμα...

 
@what?
11 Ιουν 2021 06:45

Μην ανησυχείτε δεν θα πάει τώρα το ωράριο στις 14.00. Ξέρει τι κάνει η Υπουργός. Απλά κάποια στιγμή που θα έχει ξεχειλίσει το ποτήρι (με τα κεκτημένα σας) θα πάτε κατευθείαν σε ωράριο 9.00-17.00 και δεν θα ανοίξει μύτη.

 
ΚΛ
10 Ιουν 2021 23:19

Όλα τα είχαμε τα εργαστήρια μας έλειπαν.

 
what?
10 Ιουν 2021 19:50

Ναι,αυτό που μας έλειπε είναι να πάει το ωράριο πάλι στις 14.00 . Τα 2 χρόνια που εφαρμόστηκε είχαν εξοντωθεί τόσο οι μαθητές όσο και οι δάσκαλοι χωρίς κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα.

 
Μαρία
10 Ιουν 2021 14:19

Σωστά για την επαναφορά στις 2 στο δημοτικό όπως τονίζουν οι συνάδελφοι. Δεν προλαβαίνουμε και τρέχουμε χωρίς αποτέλεσμα. Ειδικά στις μεγάλες τάξεις με δεύτερη ξένη γλώσσα δε διδάσκεις απλά τρέχεις.

 
Δάσκαλος
09 Ιουν 2021 23:05

Για να γίνουν ουσιαστικά τα Εργαστήρια θα πρέπει να υπάρχει αρκετός διδακτικός χρόνος, άρα θα πρέπει στις μεγάλες τάξεις να είναι τουλάχιστον 2 ώρες, και όχι βέβαια να μειώνεται η διδασκαλία άλλων μαθημάτων, όπως της Γεωγραφίας στις Ε και Στ. Θα πρέπει να γίνει ξανά το ωράριο ως τις 2. Τα Αγγλικά στην Α΄και Β΄δεν έχει νόημα, και μάλιστα 2/ωρο... για να μην πω για το νηπιαγωγείο. Στις μικρές τάξεις τα παιδιά δεν έχουν αποκτήσει φωνημική επίγνωση της μητρικής τους γλώσσας, στην καλή χρήση της οποίας θα έπρεπε να επικεντρωθεί η γλωσσική εκπαίδευση. Όποιος κατέχει καλά τη μητρική του μπορεί να μάθει και την ξένη γλώσσα εύκολα. Άρα, Λογοθεραπεία και Εργοθεραπεία για πολλούς μαθητές θα ήταν πιο χρήσιμη και σκόπιμη και όχι η διδασκαλία της ξένης γλώσσας. Για να διδαχτεί καλύτερα η ξένη γλώσσα θα έπρεπε τα τμήματα μετά την Γ΄ Δημοτικού να είναι ολιγομελή, και το μάθημα να γίνεται και σε εργαστήρια υπολογιστών. Άρα, να σπάνε τα τμήματα, όταν είναι πολυπληθή. Η εισαγωγή της φιλαναγνωσίας πρέπει να επανέλθει. Αν κάποιος δεν μπορεί να προσπελάσει, να κατανοεί και να αγαπάει τα βιβλία δεν μπορεί να έχει καλή κατανόηση κανενός βιβλίου, σε όλα τα διδακτικά αντικείμενα. Και βέβαια την επιλογή των θεματικών ενοτήτων των εργαστηρίων θα πρέπει να την κάνει ο σύλλογος διδασκόντων και κυρίως του υπεύθυνου του τμήματος, αφού οι ανάγκες ποικίλουν από σχολική μονάδα σε σχολική μονάδα, ανάλογα και με τον τόπο - άλλες οι ανάγκες σε αστικές περιοχές και άλλες στην ύπαιθρο.

 
'
09 Ιουν 2021 22:08

Αυτά τα δύο δάσκαλέ μου είναι δύσκολα, θέλουν κατάλληλα βιβλία, αποτελεσματική επιμόρφωση από ικανότατους σχολικούς συμβούλους και συνεχή αξιολόγηση για να ξέρουμε τι πετυχαίνουμε κάθε φορά. Ξεκινάμε από τα εύκολα και βλέπουμε, να επιτραπεί κιόλας η αξιολόγηση...

 
Δάσκαλος
09 Ιουν 2021 19:59

Τα παιδιά πηγαίνουν στο Γυμνάσιο με ελλείψεις σε Γλώσσα Μαθηματικά και πάτε και βάζετε 100 διαφορετικά αντικείμενα αντί να ενισχύσετε τα βασικά μαθήματα.
ΑΙΣΧΟΣ

 
Σ.Τ.
09 Ιουν 2021 17:40

Η ουσία του πράγματος: απλά δέσμευσε τις θεματικές της ευέλικτης ζώνης [την οποία βάφτισε "εργαστήρια δεξιοτήτων"] στις Α΄, Β΄, Γ΄και Δ΄, ενώ παράλληλα έβαλε μια ΩΡ στις Ε΄και ΣΤ΄για αυτόν τον σκοπό(αυτό είναι καλό, αλλά θέλει να εργαστείς διαθεματικά, δεν βγαίνουν αυτές οι θεματικές με μονόωρα) . Προς το καλύτερο αλλά όχι και καινοτομία! Καινοτομία θα ήταν οι όμιλοι δραστηριοτήτων μετά τις 2:00. Σχετικά με το αν θα επιμορφωθούμε... βλ. τηλεκπαίδευση...

 
Νίκος
09 Ιουν 2021 17:33

Η λήξη μαθημάτων στο δημοτικό πρέπει να επιστρέψει στις 14.00. Με τόσα διδακτικά αντικείμενα , εργαστηρια ...δε φτάνει ούτε να αρχίσει το θέμα όχι να εμβαθύνεις,

 
@ ,
09 Ιουν 2021 16:58

Να καταργήσουμε και τη Φυσική για να κάνουν περισσότερες ώρες Πληροφορική τα παιδιά. Τη Γλώσσα για να κάνουν περισσότερο Αγγλικά και Γερμανικά. Τα Μαθηματικά για να κάνουν περισσότερο Γυμναστική. Την Ιστορία και τη Γεωγραφία για να κάνουν περισσότερο Εικαστικά και τα Θρησκευτικά για να κάνουν περισσότερο Γυμναστική. Να μπαινοβγαίνουν ειδικότητες μόνο στα σχολεία για να είναι ευχαριστημένοι πώς αυτοί είναι οι μόνοι χρήσιμοι και ικανοί στην εκπαίδευση παιδιών αυτής της ηλικίας.

 
Πρόταση
09 Ιουν 2021 15:59

Μια ωραία θεματική που μπορεί να εισαχθεί στα εργαστήρια δεξιοτήτων είναι τα εργαστήρια αερολογίας και νερομπουμπουλήθρας. Έτσι θα υπάρχει και ο απαραίτητος δίαυλος επικοινωνίας όταν επισκέπτεται τα δημοτικά σχολεία η κυρία Κεραμέως.

 
Anastasia
09 Ιουν 2021 15:59

Σε λίγο το κίνημα της επίπεδης Γης θα κάνει θραύση στην Ελλάδα με τη Γεωγραφία που διδάσκονται τα παιδιά! Να μη συζητήσω για το τι ξέρουν από Ελλάδα!. Ελπίζω στο μέλλον οι οδηγίες του Γυμνασίου στη Γεωγραφία να μη γράφουν για ορισμένες ενότητες ότι δεν χρειάζεται να διδαχθούν γιατί τα ξέρουνε από το Δημοτικό όπως συμβαίνει τώρα!

 
@Γιάννης
09 Ιουν 2021 15:03

Εδώ και χρόνια τριάντα ώρες είναι το μάθημα. Τι άλλαξε; Απλώς η ευέλικτη ζώνη ονομάστηκε εργαστήρια δεξιοτήτων.

 
Γιάννης
09 Ιουν 2021 12:19

Επιτέλους 30 ώρες γιατί σε λίγο ούτε καλημέρα δε θα προλαβαίναμε.

 
'
09 Ιουν 2021 11:54

Καταργήστε το μάθημα της Κοινωνικής και Πολιτικής Αγωγής στην Ε και ΣΤ τάξη και προσθέστε ξανά τη Θεατρική Αγωγή, το πιο αγαπημένο μάθημα των μεγάλων παιδιών. Έτσι θα γνωρίσετε την αυθόρμητη παιδική αγάπη· θα το καταλάβετε αμέσως στις πρώτες επισκέψεις!...

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.