Placeholder

ΜΑΘΗΤΕΣ

Γνώρισε το Τμήμα Αεροδιαστημικής Επιστήμης και Τεχνολογίας (ΑΕΤ) του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ)

Δημοσίευση: 09/06/2021
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Το Τμήμα ΑΕΤ δημιουργήθηκε το 2019 και βρίσκεται στη 2η Πανεπιστημιούπολη του ΕΚΠΑ στα Ψαχνά Ευβοίας (12 χλμ από τη Χαλκίδα). Το Τμήμα ανήκει στη Σχολή Θετικών Επιστημών του ΕΚΠΑ.
Στόχος του Τμήματος είναι να υποστηρίξει την εκπαίδευση και την έρευνα στο σύγχρονο γνωστικό αντικείμενο της Αεροδιαστημικής Επιστήμης και Τεχνολογίας.

Ένας τομέας με δυναμική και επαγγελματικές προοπτικές  

Ο τομέας της Αεροδιαστημικής Επιστήμης και Τεχνολογίας σημειώνει σημαντική δυναμική τόσο στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο. Ειδικότερα στην Ευρωπαϊκή Ενωση αφορά τα εξής:

1/ Συστήματα πλοήγησης (Navigation Systems): ουσιαστικά τα προγράμματα Galileo και EGNOS για την δορυφορικές υπηρεσίες πλοήγησης,
 
2/ Tο Πρόγραμμα δορυφορικής παρατήρησης της Γης (Copernicus)  

3/ Δορυφορικές Επικοινωνίες
 
4/ Νέα συστήματα ασφάλειας (λ.χ. του Governmental Satellite Communication, GOVSATCOM) για την επιτήρηση των συνόρων και την υποστήριξη ανθρωπιστικών δράσεων.   

Πως  διαμορφώνεται το Πρόγραμμα Σπουδών του Τμήματος Αεροδιαστημικής Επιστήμης και Τεχνολογίας:

Οι φοιτητές που θα εγγραφούν στο Τμήμα Αεροδιαστημικής Επιστήμης και Τεχνολογίας θα παρακολουθήσουν κατά τα  πρώτα δύο έτη, μαθήματα και εργαστήρια που υποστηρίζουν τους πέντε βασικούς πυλώνες του προγράμματος σπουδών: Αεροδιαστημική (αρχές και πρακτικές, μηχανική πτήσεων, προωθητικά συστήματα και συστήματα εκτόξευσης, διαστημικά συστήματα και υποσυστήματα, διαστημικές και δορυφορικές εφαρμογές), Φυσική (μηχανική, θερμοδυναμική, ηλεκτρομαγνητισμός, κυματική, οπτική), Μαθηματικά (ανάλυση, πιθανότητες και στατιστική, διαφορικές εξισώσεις), Πληροφορική (λ.χ. προγραμματισμός, ανάπτυξη λογισμικού, βάσεις και δίκτυα δεδομένων), και Μηχανική υπολογιστών (ψηφιακή σχεδίαση, αρχιτεκτονική υπολογιστών, σήματα και συστήματα, ηλεκτρονική και κυκλώματα).

Στο τρίτο έτος, το Πρόγραμμα εξειδικεύεται στο αντικείμενο της Αεροδιαστημικής, με σύγχρονα μαθήματα, όπως σχεδίαση δορυφορικών συστημάτων και υποσυστημάτων και δορυφορική τηλεπισκόπηση, αλλά και στις απαραίτητες γνώσεις σε διεπιστημονικά μαθήματα, όπως τηλεπικοινωνιακά συστήματα, ψηφιακή επεξεργασία σήματος και εικόνας, εξόρυξη δεδομένων και μηχανική μάθηση και σχεδίαση αεροδιαστημικών ψηφιακών συστημάτων.

Στο τέταρτο και τελευταίο έτος, οι φοιτητές έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν μεταξύ δύο κατευθύνσεων: η 1η αφορά στο σχεδιασμό δορυφόρων, οργάνων και δορυφορικών υποσυστημάτων (space upstream), και η 2η στην ανάπτυξη εφαρμογών δορυφορικής τηλεπισκόπησης, πλοήγησης και τηλεπικοινωνιών (space downstream).

Για την πληρότητα της εκπαίδευσης τους αλλά και για την απόκτηση ερευνητικής εμπειρίας, οι φοιτητές συμμετέχουν σε σύγχρονα εργαστήρια που υποστηρίζουν τα μαθήματα του προγράμματος προπτυχιακών σπουδών.

Kαι την επόμενη ημέρα;

(α) Το προπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών στην Αεροδιαστημική Επιστήμη και Τεχνολογία αποτελεί μέρος μίας ενιαίας εκπαιδευτικής ενότητας του ΕΚΠΑ που  περιλαμβάνει επίσης το Δι-ιδρυματικό Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών (ΔΠΜΣ) στις «Διαστημικές Τεχνολογίες, Εφαρμογές και Υπηρεσίες» (www.star.uoa.gr).  

(β) σταδιακά όλο και περισσότεροι δημόσιοι φορείς (Eλληνική Αεροπορική Βιομηχανία, Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Ενοπλες Δυνάμεις, παραγωγικά Υπουργεία, Κτηματολόγιο Α.Ε., κ.α.), στην Ελλάδα στρέφονται στην αξιοποίηση διαστημικών (ουσιαστικά δορυφορικών) υπηρεσιών στους τομείς της δορυφορικής τηλεπισκόπησης (Παρατήρηση Γης), της δορυφορικής πλοήγησης και των δορυφορικών τηλεπικοινωνιών και

(γ) στην Ελλάδα δραστηριοποιείται η Ενωση Βιομηχανιών Διαστημικών Τεχνολογιών (ΕΒΙΔΙΤΕ) που περιλαμβάνει 40 επιχειρήσεις στο χώρο των διαστημικών τεχνολογιών, εφαρμογών και υπηρεσιών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι απόφοιτοι του Τμήματος ΑΕΤ θεωρούνται απόφοιτοι Θετικών Επιστημών, γεγονός που τους δίνει το δικαίωμα συμμετοχής σε διαγωνισμούς/προκηρύξεις του Δημόσιου Τομέα με σχετική πρόβλεψη.

Και σε τι τομείς και αντικείμενα;

Oι απόφοιτοι του Τμήματος έχουν επαγγελματικές προοπτικές στον ιδιωτικό και στον δημόσιο τομέα σε τομείς όπως:
•    διαστημική/δορυφορική τεχνολογία για ευφυή και αυτόνομα δορυφορικά συστήματα και υποσυστήματα επόμενης γενιάς,
•    δορυφορικές επικοινωνίες και ζεύξεις,
•    δορυφορική πλοήγηση, συστήματα και αισθητήρες επιτήρησης (ραντάρ, υπερφασματικά SAR),
•    τηλεπισκόπηση και παρακολούθηση Γης (περιβάλλον και κλιματική αλλαγή, γεωργία ακριβείας, φυσικές καταστροφές, «έξυπνες» πόλεις, κ.α.),
•    ψηφιακή επεξεργασία σήματος και εικόνας,
•    ηλεκτρονική και αυτοματισμός, κ.α.  

Δείτε περισσότερες πληροφορίες για το Τμήμα Αεροδιαστημικής Επιστήμης και Τεχνολογίας (www.aerospace.uoa.gr) και γνωρίστε το διδακτικό και εργαστηριακό του προσωπικό.

 

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ