Placeholder

ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑ

Τα πρώτα 6 Πρότυπα ΕΠΑΛ που θα λειτουργήσουν από το επόμενο σχολικό έτος

Δημοσίευση: 09/06/2021
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Την ίδρυση έξι Πρότυπων  ΕΠΑ.Λ.  στις Περιφέρειες   Άργους, Επανομής, Περάματος, Ξάνθης, Ηγουμενίτσας και Τρικάλων, προβλέπει Κοινή Απόφαση την οποία υπέγραψαν η υπουργός Ν. Κεραμέως και ο Αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θ. Σκυλακάκης.

Στα Πρότυπα ΕΠΑΛ κατά το σχολικό έτος 2021-2022, θα λειτουργήσει η Α’ τάξη, στις εγκαταστάσεις των υφιστάμενων σχολικών μονάδων ΕΠΑ.Λ.

Σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Παιδείας τονίζει:

  • Για πρώτη φορά στο εκπαιδευτικό μας σύστημα υλοποιείται, σταδιακά και με συστηματικό τρόπο, σειρά ρυθμίσεων αναβάθμισης της επαγγελματικής εκπαίδευσης.
  • Μεταξύ άλλων πλέον λαμβάνονται υπόψη οι πραγματικές ανάγκες της οικονομίας σε επαγγελματικά προσόντα κατά τον ορισμό ειδικοτήτων και την κατάρτιση των προγραμμάτων σπουδών, προβλέπονται νέες μεθοδολογίες, κριτήρια ποιότητας σε πόρους και διαδικασίες.
  • Οι νέες μέθοδοι, οι αυξημένοι βαθμοί ελευθερίας στην εκπαιδευτική διαδικασία, οι επιμορφώσεις των ήδη υπηρετούντων εκπαιδευτικών όλων των κλάδων στα Κέντρα Επιμόρφωσης που θα δημιουργηθούν εντός των Πρότυπων ΕΠΑ.Λ. ώστε να ανταποκρίνονται άμεσα αλλά και μακροπρόθεσμα στις νέες απαιτήσεις καθώς και η συνεχής παρακολούθηση, αξιολόγηση και επανατροφοδότηση του συστήματος, αναμένεται να συμβάλουν στη συνολική προσπάθεια ενίσχυσης και αναβάθμισης της επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης στη χώρα μας. Για την υλοποίηση των καινοτομιών αυτών, προβλέπεται σημαντική χρηματοδότηση και από ενωσιακούς πόρους.

Η Νίκη Κεραμέως δήλωσε: «Η ενίσχυση και αναβάθμιση των Επαγγελματικών Λυκείων αποτελεί προτεραιότητά μας. Πρόθεσή μας είναι να παρέχουμε στέρεη επαγγελματική εκπαίδευση με εύρος, που θα καλλιεργεί βασικές επαγγελματικές γνώσεις και δεξιότητες σε πολλούς κλάδους οικονομικής δραστηριότητας και επαγγελμάτων. Η στρατηγική μας για συνολικό επαναπροσδιορισμό και αναβάθμιση της επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης αποτελεί βασικό πυλώνα πολιτικής μας σχεδόν δύο χρόνια τώρα, που υλοποιείται βήμα-βήμα – με την καίρια συμβολή του Γενικού Γραμματέα κ. Γιώργου Βούτσινου – μέσα από πρωτοβουλίες όπως η ψήφιση του νόμου 4763/2020, η ενίσχυση των Δημοσίων ΙΕΚ και η θέσπιση του παράλληλου μηχανογραφικού για εγγραφή σε αυτά, τώρα η ίδρυση για πρώτη φορά Πρότυπων ΕΠΑ.Λ. Συνεχίζουμε δυναμικά, δίνουμε στις νέες και τους νέους μας επιλογές με προοπτικές, που ανταποκρίνονται στις επιδιώξεις, τις κλίσεις και τις επιθυμίες τους, που απαντούν στις σύγχρονες προκλήσεις της κοινωνίας μας.»

Σχόλια (7)

 
Σωτήρης
10 Ιουν 2021 14:15

Τα επαλ καλό είναι να αναβαθμιστούν η να μετατραπούν σε μαθητεία τεχνική σε συνεργασία Κε το υπουργείο εργασίας. Τα ΜΝΑΕ τι απέγιναν; Τι το νεωτερικό έφεραν και ποια τα αποτελέσματα; Δεν ακούστηκαν καθόλου.

 
Σκεπτομενος
10 Ιουν 2021 11:42

Σε όλη την Αττική ένα μόνο πρότυπο ΕΠΑΛ στο Πέραμα ίδρυσαν το σωστό ήταν να είχαν ιδρυθεί τουλάχιστον τρία η τέσσερα στην Αττική που θα εξυπηρετούσε μαθητές από κάθε περιοχή καθεΠεριφερειακου Τομεα στην Αττική.Ωραια το ξεκίνησαν!!!

 
Θετική κίνηση
10 Ιουν 2021 09:00

Θα έχει ενδιαφέρον να δούμε προγράμματα σπουδών, τρόπος λειτουργίας, χρηματοδοτηση-εξοπλισμός κ.τ.λ. Για αρχή είναι ικανοποιητικός αριθμός για να βγούνε χρήσιμα συμπεράσματα.

 
Δημήτρης
09 Ιουν 2021 18:57

Μιλάμε για ίδρυση ή για χαρακτηρισμό;;; Έχει ΤΕΡΑΣΤΙΑ διαφορά...

 
ποιος είναι προληπτικός ;
09 Ιουν 2021 17:16

ούτε καν 13 , ένα σε κάθε ΠΔΕ

 
αυτά τώρα είναι πιλοτικά
09 Ιουν 2021 17:15

και του χρόνου τι θα δούμε; έκθεση πεπραγμένων και αξιολόγησης του προτύπου πειράματος ; έχουν χιούμορ τελικά εκεί

 
Χαράλαμπος
09 Ιουν 2021 16:54

Μακάρι να αποτελέσουν παράδειγμα διδασκαλίας, ποιότητας και αναβάθμισης. Να μην αποτελούν η εύκολη λύση για κάποιους η πρωτινή επιλογή για κάποιους άλλους. Φοίτησα σε επαλ και ξέρω.

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.