Η διάταξη για την ένταξη των Εργαστηρίων Δεξιοτήτων στο υποχρεωτικό πρόγραμμα των Γυμνασίων, Δημοτικών και Νηπιαγωγείων από το επόμενο σχ. έτος 2021-22

12/06/2021

Ενημερώθηκε: 12/06/2021, 10:28

Άκουσε το άρθρο

H διδακτική ενότητα με τίτλο «Εργαστήρια Δεξιοτήτων» εισάγεται στο πρόγραμμα σπουδών και στο εβδομαδιαίο ωρολόγιο πρόγραμμα όλων των τύπων σχολικών μονάδων υποχρεωτικής εκπαίδευσης, Νηπιαγωγείων, Δημοτικών και Γυμνασίων με σκοπό την ενίσχυση της καλλιέργειας ήπιων δεξιοτήτων, δεξιοτήτων ζωής και δεξιοτήτων τεχνολογίας και επιστήμης στους μαθητές.

Με απόφαση του υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων, η οποία εκδίδεται ύστερα από εισήγηση του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής, ορίζονται ο αριθμός, η διάρκεια και το περιεχόμενο των θεματικών κύκλων της διδακτικής ενότητας και των επιμέρους θεματικών ενοτήτων καθενός εκ των θεματικών κύκλων, ο αριθμός και οι ειδικότητες των εκπαιδευτικών στους οποίους ανατίθεται η διδασκαλία των θεματικών κύκλων και ενοτήτων, ο τρόπος αξιολόγησης των μαθητών και κάθε άλλο σχετικό θέμα, συμπεριλαμβανομένων της οργάνωσης και υλοποίησης σχετικών επιμορφωτικών και υποστηρικτικών δραστηριοτήτων για τους εκπαιδευτικούς

Τα παραπάνω προβλέπει διάταξη, η οποία ψηφίστηκε στη Βουλή (Νόμος 4807/2021 ΦΕΚ Α’, Άρθρο 52).

Οι 14 θεματικές που θα ενταχθούν στο υποχρεωτικό ωρολόγιο πρόγραμμα από το Νηπιαγωγείο έως το Γυμνάσιο

Δεκατέσσερις  θεματικές ενότητες θα ενταχθούν στο υποχρεωτικό ωρολόγιο πρόγραμμα από το Νηπιαγωγείο έως το Γυμνάσιο, από το νέο σχολικό έτος.

Ειδικότερα  πρόκειται για τις εξής θεματικές ενότητες:

  1.     Γνωρίζω το σώμα  μου -Σεξουαλική διαπαιδαγώγιση
  2.     Αλληλοσεβασμός-Διαφορετικότητα
  3.     Ψυχική και Συναισθηματική Υγεία-Πρόληψη
  4.     STEM/Εκπαιδευτική Ρομποτική
  5.     Επιχειρηματικότητα
  6.     Αγωγή Σταδιοδρομία
  7.     Γνωριμία με Επαγγέλματα
  8.     Φυσικές καταστροφές, Πολιτική Προστασία
  9.     Διατροφή -Αυτομέριμνα
  10.     Οδική Ασφάλεια
  11.     Ανθρώπινα Δικαιώματα
  12.     Εθελοντιισμός-Διαμεσολάβηση
  13.     Οικολογία-Παγκόσμια και Τοπική Φυσική Κληρονομιά
  14.     Παγκόσμια και Τοπική Πολιτιστική Κληρονομιά

Σχόλια (1)

Μια ακόμα κρίσιμη δεξιότητα
|

Πιστεύω ότι λείπει στο αναλυτικό μας πρόγραμμα μια βασική δεξιότητα της Κοινωνίας της Γνώσης, η οποία είναι απαραίτητη από το Δημοτικό ως την Δια Βίου Μάθηση: "Υπερπληροφόρηση-παραπληροφόρηση: Αναζητώντας, διασταυρώνοντας και συνθέτοντας έγκυρες πληροφορίες στο διαδίκτυο".

Την εποχή που δεν υπήρχε το διαδίκτυο, υπήρχαν βιβλία και βιβλιοθήκες και η δεξιότητα αυτή ασκούνταν έστω και στοιχειωδώς στο σχολείο μέσω δραστηριοτήτων βιβλιογραφικής έρευνας π.χ. συγγραφή βιογραφιών λογοτεχνών, εκθέσεις ιδεών κλπ.

Για να φανεί πόσο κομβική είναι η δραστηριότητα αυτή, επισημαίνω ότι η συνέχεια αυτής της δραστηριότητας στην Τριτοβάθμια αποτελεί μάθημα που ονομάζεται "Εισαγωγή στις μεθοδολογίες έρευνας" και αφορά όλες τις ικανές και αναγκαίες διαδικασίες με τις οποίες η πληροφορία μπορεί να μετατραπεί σε έγκυρη επιστημονική γνώση.

Τέλος, πρέπει κάποιος να επισημάνει πόσο σημαντική είναι η παραγωγή και όχι μόνο η απλή κατανάλωση γνώσεων στα πλαίσια των 14 αυτών δραστηριοτήτων, όπως η συγγραφή και παρουσίαση καιμένων και εργασιών από τους μαθητές, βασικές δεξιότητες του 21ου αιώνα, οι οποίες δεν μετρώνται εύκολα από τα διάφορες κατατάξεις τύπου PISA. Η διασύνδεση λόγου, γλώσσας και πράξης είναι κρίσιμη για την ισόρροπη ανάπτυξη συνειδητών και ενήμερων πολιτών. Ο ακτιβισμός ως αυτοσκοπός όχι μόνο δεν αρκεί, αλλά αποπροσανατολίζει από τα πραγματικά προβλήματα της χώρας και του πλανήτη.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ