ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ

Πανελλαδικές: Πως θα υπολογίσετε τα συνολικά μόρια για την εισαγωγή στα ΑΕΙ

Λόγω Συντελεστών Βαρύτητας από φέτος αλλάζει ο τρόπος υπολογισμού των μορίων για την εισαγωγή των υποψηφίων στα ΑΕΙ
Δημοσίευση: 14/06/2021
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Με την επαναφορά των Συντελεστών Βαρύτητας από φέτος , αλλάζει   ο τρόπος υπολογισμού των μορίων για την εισαγωγή των υποψηφίων στα ΑΕΙ.

Ειδικότερα:

Για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση από φέτος  και εφεξής, ο υπολογισμός του συνολικού αριθμού μορίων κάθε υποψηφίου για εισαγωγή στις Σχολές, τα Τμήματα και τις Εισαγωγικές Κατευθύνσεις Τμημάτων, γίνεται ως εξής:

Το άθροισμα των γραπτών βαθμών στην εικοσάβαθμη κλίμακα με προσέγγιση δεκάτου των τεσσάρων πανελλαδικά εξεταζομένων μαθημάτων, τα οποία προβλέπονται στην Ομάδα Προσανατολισμού όπου ανήκει ο υποψήφιος για το συγκεκριμένο Επιστημονικό Πεδίο, πολλαπλασιάζεται επί δύο (2).

Στη συνέχεια, στο γινόμενο αυτό προστίθενται τα γινόμενα των γραπτών βαθμών των δύο μαθημάτων με τους αντίστοιχους συντελεστές βαρύτητας, τα οποία προβλέπονται στην Ομάδα Προσανατολισμού όπου ανήκει ο υποψήφιος για το συγκεκριμένο Επιστημονικό Πεδίο, όπως ορίζονται παρακάτω. Το τελικό άθροισμα πολλαπλασιάζεται με το εκατό (100).

Για τον προσδιορισμό του συνόλου των μορίων κάθε υποψηφίου για εισαγωγή στις Σχολές, στα Τμήματα και στις Εισαγωγικές Κατευθύνσεις τμημάτων που είναι ενταγμένα σε κάθε ένα από τα Επιστημονικά Πεδία θα υπολογίζονται τα μαθήματα και οι συντελεστές βαρύτητας τα οποία προβλέπονται στην Ομάδα Προσανατολισμού που ανήκει ο υποψήφιος για το συγκεκριμένο Επιστημονικό Πεδίο, ως ακολούθως:

A. Ομάδα Προσανατολισμού Ανθρωπιστικών Σπουδών

1ο Επιστημονικό Πεδίο: ανθρωπιστικές, νομικές και κοινωνικές επιστήμες:

α) Αρχαία Ελληνικά Προσανατολισμού με συντελεστή ένα κόμμα τρία (1,3)

β) Ιστορία Προσανατολισμού με συντελεστή μηδέν κόμμα επτά (0,7)

Β. Ομάδα Προσανατολισμού Θετικών Σπουδών και Σπουδών Υγείας

2ο Επιστημονικό Πεδίο: θετικές και τεχνολογικές επιστήμες.

α) Μαθηματικά Προσανατολισμού με συντελεστή ένα κόμμα τρία (1,3)

β) Φυσική Προσανατολισμού με συντελεστή μηδέν κόμμα επτά (0,7)

3ο Επιστημονικό Πεδίο επιστήμες υγείας και ζωής:

α) Βιολογία Προσανατολισμού με συντελεστή ένα κόμμα τρία (1,3)

β) Χημεία Προσανατολισμού με συντελεστή μηδέν κόμμα επτά (0,7)

Γ. Ομάδα Προσανατολισμού Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής

4ο Επιστημονικό Πεδίο: επιστήμες οικονομίας και πληροφορικής:

α) Μαθηματικά Προσανατολισμού με συντελεστή ένα κόμμα τρία (1,3)

β) Οικονομία Προσανατολισμού με συντελεστή μηδέν κόμμα επτά (0,7)

Σχόλια (2)

 
Needleman Wunsch
14 Ιουν 2021 14:54

Να το πούμε με απλά λόγια, με ποσοστά %; Συντελεστής 1.3 σημαίνει 33%, συντελεστής 0.7 σημαίνει 27% και "χωρίς συντελεστή" σημαίνει 20%. Δηλαδή στο 4ο πεδίο σε ένα τμήμα πληροφορικής έχουν βαρύτητα 33% τα μαθηματικά, 27% η οικονομία και μόλις 20% η πληροφορική. Ευτυχώς, από την επόμενη χρονιά (Πανελλαδικές 2022) που θα καθορίζουν τα ίδια τα τμήματα τους συντελεστές βαρύτητας, το χάλι αυτό τελειώνει. Το τμήμα Έρευνας Πληροφορικής της Σχολής Ικάρων, για το 4ο επιστημονικό πεδίο, έχει ήδη δώσει 35% στο μάθημα της πληροφορικής, 25% στην νεοελληνική γλώσσα και λογοτεχνία, 20% στην οικονομία και 20% στα μαθηματικά.

 
TK9
14 Ιουν 2021 10:39

Πολλαπλασιάζεται τους βαθμούς που γράψατε με 330(συντελεστής βαρύτητας 1,3),με 270(συντελεστής βαρύτητας 0,7)και με 200 τα άλλα δύο τα προσθέτετε και βρήκατε τα μόρια σας.Καλή επιτυχία.

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.